Rasmus Nissen Kristensen klar för Ajax
Rasmus Nissen Kristensen, här i duell med Adam Lundqvist i en U21-landskamp, är klar för Ajax.

Rasmus Nissen Kristensen klar för Ajax

Den 20-årige högerbacken lämnar FC Midtjylland för Ajax, där han på sikt kan ta över efter lagkaptenen Joël Veltman.

Alldeles nyss gjorde Ajax övergången officiell, Danmarks U21-landslagsman och FC Midtjyllands högerback Rasmus Nissen Kristensen skriver på tills 2022 med Ajax. Övergångssumman sägs ligga på strax över 5 miljoner euro.

Kristensen, även kalald "NK" i hemlandet, föddes 11 juli 1997 och spelade för Midtjylland från 12 års ålder. Sen a-lagsdebuten 2016 har han gjort 51 matcher och 4 mål i Superlign. Han har också 8 U21-landskamper och 1 mål på meritlistan. Ajax är en av flera klubbar som följt honom en längre tid, superscouten John Steen Olsen har haft koll på honom länge och även Ajaxs huvudscout Henk Veldmate har följt honom. Ajax ville få loss honom redan förra året men Midtjylland ville inte sälja då.

Kristensen kommer spela med tröjnummer 43 denna säsong. Återstår att se hur mycket speltid i a-laget det blir, kanske mer troligt att han börjar i Jong Ajax med tanke på konkurrensen. Faktum är att Ajax nu närmast har ett överflöd av högerbackar. Lagkapten Joël Veltman är förstavalet och sen tidigare där bakom fanns colombianen Luis Orejuela som anslöt i somras och egna produkten Deyovaisio Zeefuik. Kristensens ankomst kan tyda på att Ajax räknar med att Veltman kanske lämnar i sommar.

Erik ten Hag beskriver Kristensen som en fysiskt stark och smart spelare med ett driv framåt. ten Hag säger att han ska konkurrera med Veltman direkt.

Kristensen är bara den senaste i raden av nyförvärv sportchef Marc Overmars gjort klart med de senaste månaderna, under vilken tid han och ordförande Edwin van der Sar verkligen gjort omvälvande förändringar i styret av klubben. Mest noterbart givetvis att man sparkade tränartrojkan Marcel Keizer, Hennie Spijkerman och Dennis Bergkamp på grund av delvis bristande resultat men framför allt meingsskiljaktigheter gällande vision och plan för framtiden. Men slående har också varit Overmars förändrade beteende på transfermarknaden. I flera år växte frustration bland supportrar då pengarna från försäljningar av spelare som Davinson Sánchez, Arkadiusz Milik, Jasper Cillessen bara för att nämna några inte verkade investeras i ersättare och många gånger förlorade Ajax kampen om en spännande spelares signatur på grund av ovilja att spendera. Över de senaste månaderna har Overmars gjort klart med Kristensen, argentinske vänsterbacken Nicolás Tagliafico, Mechelens succéytter Hassane Bandé (ansluter i sommar), Fortuna Sittards jättetalang Perr Schuurs (ansluter i sommar) och anfallaren Nicolas Kühn från RB Leipzig. I runda slängar är det över 18 miljoner euro spenderade om alla rapporterade transfersummor stämmer (5.5 miljoner euro för Kristensen, 4.5 miljoner för Tagliafico, 8 miljoner för Bandé, 3 miljoner för Kühn och en okänd summa för Schuurs). Kanske var det inte Overmars som var snål utan styrelsemedlemmar som förhindrade (noterbart att styrelsemedlemmen Theo van Duivenbode lämnade sin post några månader innan Overmars shoppingtur började).

Det kan vara fler värvningar på gång, ten Hag har öppet uttryckt sitt intresse för att plocka över Zakaria Labyad från sin tidigare arbetsgivare Utrecht.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-01-23 13:58:04
Author

Fler artiklar om Ajax