RKC Waalwijk - Ajax avbruten efter akut medicinsk tillstånd för RKC:s målvakt
Etienne Vaessen är vaken och kommunicerar igen.

RKC Waalwijk - Ajax avbruten efter akut medicinsk tillstånd för RKC:s målvakt

Kvällens match mellan RKC Waalwijk och Ajax fick i slutet avbrytas efter att RKC:s målvakt Etienne Vaessen fallit ihop på planen. Efter snabbt ingripande av medicinsk personal på planen fördes Vaessen med ambulans till sjukhus. Han är nu vaken och kommunicerar.

I den 84:e matchminuten i mötet mellan RKC Waalwijk och Ajax i ställningen 2-3 till Ajax inträffade en situation i RKC Waalwijk straffområde. Brian Brobbey, som försökte hinna före på bollen i straffområdet kolliderade till synes med RKC Waalwijks målvakt Etienne Vaessen. Allt hände snabbt och det var svårt att se vad som hände men Vaessen föll ihop till synes livlös. Hans lagkamrater vinkade snabbt på hjälp, domare Pol van Boekel blåste genast av och både RKC:s och Ajax lagläkare rusade in på planen. Snabbt anslät även ambulanspersonal och sjukvårdare.

Det blev knäpptyst på stadion var det uppenbart att det var en allvarlig situation. Vad som exakt hände med Vaessen är oklart då båda lagens spelare bildade en ring runt de arbetande sjukvårdarna likt det som det danska landslaget gjorde när Christian Eriksen drabbades av hjärtstillestånd under EM-premiären 2021, och tv-produktionen valde att inte klippa till närbild eller visa repris på situationen. Detta såklart för att skydda spelarens integritet. 

Flera RKC-spelare var uppenbart chockade och grät öppet på planen. Efter några minuters akutvård på planen, då Etienne Vaessen fick hjärt- och lungräddning, bars han ut på bår, man skymde sikten med hjälp av ett skynke vilket gjorde att det inte gick att se Vaessens tillstånd då. Efter det avbröt domare van Boekel matchen och tog spelarna av planen. I väntan på besked om vad som skulle ske skickade Ajax tränarstab ut ett par avbytare att trilla boll för att hålla sig varma, men det tilltaget uppskattades fullt rimligt inte av hemmapubliken som buade ut spelarna som snabbt gick av igen.

Snart kom beskedet att matchen förstås avbröts definitivt, inget mer spel ikväll, då Vaessens lagkamrater helt förståeligt inte ville fortsätta spela.

En timme efter att matchen avbröts meddelade RKC:s talesperson att Vaessen är vaken och kommunicerar. Han är på väg till sjukhus med ambulans. RKC:s klubbdirektör Frank van Mosselveld säger i tv-intervju: "Etienne var medvetslös ett tag. Läkare startade genast hjärt- och lungräddning, men det verkade inte som ett hjärtproblem. Medan han fördes av planen började han redan få tillbaka medvetandet, men visste inte var han var."

Våra tankar är med Etienne Vaessen. Vad som händer med själva matchen får vi besked om senare, det känns oviktigt nu.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-10-01 00:09:04
Author

Fler artiklar om Ajax