Roda JC 2 - 4 Ajax: Ny seger i öppen match
Klaas-Jan Huntelaar blev tvåmålsskytt.

Roda JC 2 - 4 Ajax: Ny seger i öppen match

Ajax hade pressen på sig efter PSV:s seger tidigare ikväll, och man klarade av det trots att Simon Gustafson gav hemmalaget Roda ledningen redan i den andra matchminuten.

PSV bara vinner och vinner (förutom när de mötte Ajax...) trots att deras spel lämnar ingen imponerad. Så även ikväll när de besegrade bottenlaget Excelsior med 1-0. Det innebar att Ajax var piskade att vinna borta mot Roda JC Kerkrade för att behålla avståndet upp till PSV som leder serien med 7 poäng.

Erik ten Hag tvingades till att ändra i backlinjen då Matthijs de Ligts gula kort mot NAC Breda i söndags innebar att han var avstängd ikväll. Då Maximilian Wöber har en lättare fotledsskada innebar det att kapten Joël Veltman flyttades in centralt och nye dansken Rasmus Nissen Kristensen fick debutera på högerbacken. Dessutom fick 17-årige stortalangen Mitchel Bakker, vänsterback, ingå i matchtruppen för första gången. Bakker missade därmed Youth League-mötet med PSG igår kväll, en match som slutade 0-0 efter 90 minuter trots kraftigt spelövertag för Ajax, som sedan sin vana trogen föll på straffar.

Mot NAC i helgen fick Ajax ta sig ur ett underläge man tidigt hamnade i när Thierry Ambrose gjorde 0-1 redan i den sjätte minuten. Ännu snabbare gick det nu. Lasse Schöne tappade boll och Roda ställde om på sin högerflank. Kristensen upphävde offsidefällan när bollen spelades i djupet för högeryttern Mikhail Rosheuvel som skickade in ett inlägg. Ett missförstånd mellan Veltman och André Onana satte båda ur spel och bollen hamnade hos Simon Gustafson som fick den preci över mållinjen innan Frenkie de Jong hann dit och rensa. 1-0 med 1:48 på matchuret.

Det dröjde dock inte länge innan Ajax utjämnade. Inte ens tio minuter senare sågade man sig fram på vänsterkanten. Justin Kluivert passade in Nicolás Tagliafico som i sin tur spelade in till Donny van de Beek som sköt in sitt nionde ligamål. Maradonny är ostoppbar just nu!

Hakim Ziyech hamnade i rubrikerna efter segern mot NAC. Han gjorde en plattmatch och fick mottaga visslingar av Ajaxs krävande publik, något han inte uppskattade och demonstrerade när han i slutminuten fastställde slutresultatet 3-1 med ett frisparksmål. Det var samma visa efter en match i höstas då han också surnade till när publiken visslade ut honom. Kapten Veltman sa efteråt att han anser att man bör förstå att Ajax-publiken är krävande och visar missnöje. Från supporterhåll är konsensus både från de som visslar och de som inte gör det att Ziyech bore förstå att man gör det för att man har (rimligt) höga krav på honom eftersom han vanligtvis gör fantastiska insatser. Det hela blåste över i höstas och lär göra det nu med. ten Hag sa åt Ziyech att låta fötterna tala och det gjorde han idag med en fin insats och viktigast av allt: 2-1-målet. Kluivert spelade fram honom och från distans dunkade han dit 2-1.

Schöne var nära att utöka ledningen efter en halvtimme med ett typiskt tungt distansskott, men Hidde Jurjus i Roda-målet (på lån från PSV) gjorde en bra räddning. Onana visade sedan sin klass strax före paus när han stod för en ännu vassare räddning på ett kanonskott från Tsiy William Ndenge. Returen hamnade hos Gustafson vars skott styrdes in via en offsidestående Rosheuvel och därmed blev målet bortdömt.

Den första halvleken var lik den första mot NAC, tidigt underläge som Ajax sedan reser sig ur. Fast nu var spelet bättre eftersom Ziyech och Kluivert var i bra slag. Schöne och Klaas-Jan Huntelaar var dock fortsatt svaga.

Matchbilden var sig lik i den andra, spelövertag för Ajax som gång på gång kom runt på kanterna genom Kluivert/Tagliafico (som verkligen funnit varandra snabbt) och Neres/Kristensen (som givetvis inte var lika samspelta).

Huntelaar, som egentligen varit värdelös i 73 minuter gjorde sen 1-3 i den 74:e. För han är ju en sån som kan vara iskall för att sen blixtra till. Fint framspelad av van de Beek rundade han Jurjus och lade in bollen i mål.

Det blev nerv i matchen igen med tio minuter kvar när Frenkie de Jong halkade så att Maecky Ngombo kom loss in i straffområdet. Ngombo spelade in till inhopparen Jorn Vancamp som sköt in 2-3.

Men Huntelaar dödade hemmalagets hopp direkt. Återigen kombinerade Kluivert och Tagliafico och argentinaren hittade nu Huntelaar med inspelet och centerveteranen satte 2-4-målet. Hans nionde ligamål för säsongen, lika många som van de Beek och David Neres.

Noterbart att i slutminuterna fick Amin Younes hoppa in. Younes blev efter många turer kvar i Ajax. Intresset från Napoli består och det ryktas nu även om intresse från bland annat Juventus och Bayern München om yttern som blir kontraktslös efter säsongen. Det sägs dock också att Younes är villig att förlänga kontraktet så att Ajax för att inte gå som bosman. Younes är välmotiverad till att spela i vår då han har en liten chans på den tyska VM-truppen.

Segern innebär alltså att gapet upp till PSV är fortsatt 7 poäng. PSV möter härnäst Sparta Rotterdam borta på lördag kväll. Ajax spelar hemma mot Twente kl 12:30 på söndag.

Matchfakta

Roda JC 2 - 4 Ajax
Mål: 1-0 Gustafson '2, 1-1 van de Beek '11, 1-2 Ziyech '25, 1-3 Huntelaar '74, 2-3 Vancamp '80, 2-4 Huntelaar '82
Roda JC: Jurjus; Dijkhuizen, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste; El Makrini, Ndenge (Vancamp '75); Rosheuvel, Gustafson, Avdjidjaj (Milts '24); Ngombo
Ajax: Onana; Kristensen, Veltman, F. de Jong, Tagliafico; van de Beek, Schöne, Ziyech (S. de Jong '78); Neres (Mazraoui '87), Huntelaar, Kluivert (Younes '84)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-02-07 23:07:40
Author

Fler artiklar om Ajax