Silly season: Det lutande tornet i Pisa och en mexikansk högerback på väg till Ajax?
Torino, Fiorentina och Bologna nämns alla som intessenter för Perr Schuurs.

Silly season: Det lutande tornet i Pisa och en mexikansk högerback på väg till Ajax?

Ajax har i jakten på en target player hittat två meter italiensk U21-landslagsman i Pisa. När det gäller ny högerback har mexikanen Jorge Sánchez utkristalliserats som huvudalternativet. Samtidigt intensifierar italienska klubbar jakten på Perr Schuurs och Ajax är redo att låna ut Mohammed Daramy och Anass Salah-Eddine. Man vill också bli av med Sean Klaiber och Lisandro Magállan.

Nya uppdateringar i rött.

Klara övergångar in:

Rayane Bounida från Anderlecht

Hajpad 16-årig talang från Anderlecht. Tekniskt underbarn, fortfarande liten till växten. Besökte Ajax redan förra året och personlig vän till familjen Nouri. Skrivit på kontrakt nu som 16-åring för att börja i ungdomsakademin.

Steven Bergwijn från Tottenham

Ajax försökte redan i januari och försöker nu igen värva hem den förlorade sonen Steven Bergwijn, som lämnade Ajax ungdomsakademi som 14-åring för PSV:s. Fler klubbar är intresserade men goda källor uppger att Bergwijn vill till Ajax. Problemet är fortfarande Tottenhams prislapp. Senaste snacket är att klubbarna förhandlar om en övergång på över 20 miljoner euro.
23/6: Nu verkar det nära med Bergwijn. Charlie Eccleshare, Tottenham-korre på The Athletic, menar att Ajax och Tottenham är överens om en övergång på 25 miljoner euro. Det dementerar dock Mike Verweij på De Telegraaf, som har god insyn i klubben, De Telegraaf har tidigare uppgett att man närmat sig en övergång på 22 miljoner euro. Verweij säger också att han förväntar sig att övergången snart blir klar hursomhelst. Noterbart är att Bergwijns agent Nathan van Kooperen häromdagen la upp en bild på Instagram där han sitter tillsammans med Bergwijn och ser glad ut och la till texten “Business”.
29/6: Enligt engelska The Telegraph har Everton kontaktat Tottenham och erbjudit Richarlison i utbyte mot Bergwijn. Enligt Mike Verweij på De Telegraaf har Everton inte kommit med något bud men är intresserade av Bergwijn och sägs erbjuda högre lön än Ajax gör, men Bergwijn ska ändå fortsatt föredra Ajax.
4/7: Det är nära nu, De Telegraaf rapporterar idag att Ajax och Tottenham är muntligt överens om en övergång på 30 miljoner euro vilket skulle göra Bergwijn till Ajax dyraste nyförvärv någonsin (Haller för 22 miljoner euro är rekordet nu). Noterbart är att Manchester United och Everton ska ha varit villiga att erbjuda 35 miljoner euro, men Bergwijn vill bara till Ajax.
6/7: Läkarundersöks i Amsterdam idag onsdag och övergången förväntas bli officiell snart därefter. Enligt Mike Verweij på De Telegraaf funderar Ajax på exakt hur övergångssumman ska skrivas, det är nämligen så att Tottenham fortfarande har en delbetalning på 7 miljoner euro kvar från Davinson Sánchez-affären, det kan bli så att några miljoner dras av nu och Bergwijn-summan skrivs till 30 miljoner euro istället för 32,5 miljoner som varit aktuellt med.
8/7: Officiellt klar för Ajax idag, på dagen fem år sedan Abdelhak Nouri kollapsade. Bergwijn var en nära vän till Appie sen de spelat ihop i Ajax som barn, och övergången presenterades samtidigt som Abdelhak Nouri Foundation, med Bergwijn som en ambassadör, lanserades. Transfersumman skrivs till omkring 31 miljoner euro.

Owen Wijndal från AZ

Ryktena har intensifierats under våren och De Telegraaf rapporterar nu att Ajax är konkret intresserade av AZ:s kapten och vänsterback och har talat med både spelaren och klubben. Prislappen enligt dem blir 10 miljoner euro, men lönen Ajax erbjudit i förstaläget ska inte motsvarat Wijndals förväntningar. Alfred Schreuder har talat med Wijndal och vill ha honom i laget. Även Sevilla, Napoli och Everton är intresserade.
23/6: De Telegraaf kommer med många uppgifter om Wijndal som pekar åt lite olika håll. Dels att Ajax planerar att använda delar av Haller-pengarna till att värva Wijndal för summan 10 miljoner euro som redan rapporterats, men samtidigt att Wijndals löneanspråk fortfarande är ett hinder. Voetbal International uppger att Ajax tar det lugnt med Wijndal just nu med anledning av att det inte finns något intresse runt Tagliafico i dagsläget.
29/6: En överenskommelse sägs närma sig, men ännu inget officiellt.
4/7: Det återstår nu bara detaljer innan övergången är helt klar och officiell, rapporterar samstämmiga uppgifter i holländsk press. Ajax och AZ är överens om övergångssumman på 10 miljoner euro och Wijndal och Ajax är överens om kontraktet, bara de sista detaljerna återstår.
13/7: Igår blev det slutligen officiellt, Wijndal är en Ajax-spelare. Han har skrivit på ett kontrakt till 2027 och kostar 10 miljoner euro.

Jan Faberski från Jagellonia

16-årig polsk mittfältstalang som varit över på provspel hos Ajax flera gånger genom åren och nu väntas bli officiellt klar för klubben inom kort.
16/7: I veckan blev det äntligen officiellt, talangen är klar för Ajax och kommer börja i U17-laget.

Calvin Bassey från Rangers

22-årig nigeriansk mittback/vänsterback som utmärkt sig i Rangers och nu pekas ut som en möjlig ersättare till Lisandro Martínez. Även Brighton, Manchester United och Arsenal med flera klubbar sägs vara intresserade. De Telegraaf har skrivit om Ajax intresse.
17/7: Enligt Fabrizio Romano har Bassey nu landat i Amsterdam med sina agenter för att läkarundersökas och skriva kontrakt. 22 miljoner euro ska backen kosta.
20/7: Officiellt presenterad som Ajax-spelare idag och har anslutit till träningslägret i Österrike. Övergångssumman blev ovannämnda på 22 miljoner euro, exklusive bonusar och en vidareförsäljningsklasul på 10 % för Rangers.

Francisco Conceição från FC Porto

19-årig talangfull ytter, son till legendaren tillika Portos nuvarande tränare Sergio Conceição. Har en utköpsklasul i kontraktet på bara 5 miljoner euro. Har ryktats till Ajax förut och enligt De Telegraaf finns han på Ajax lista nu som en framtida ersättare för Antony. Enligt De Telegraaf överväger Ajax att ta in Conceição nu i sommar även fast man hoppas behålla Antony, för att låta Conceição stå på tillväxt bakom brassen. Portugisiska Mercado Azul menar dock att han kommer förlänga kontraktet med Porto istället.
16/7: Nu går det snabbt, portugisiska Record var idag först med att Ajax betalat 5 miljoner euro för att utlösa utköpsklasulen och att Conceição är på väg till Ajax. De Telegraaf har senare bekräftat uppgifterna och rapporterat att Conceição landat på Schiphol. Övergången väntas bli klar inom kort.
20/7: Gerry Hamstra (en del av Ajax sportchefsduo med Klaas-Jan Huntelaar) säger idag öppet att Conceiçao är nära.
22/7: Officiellt presenterad som Ajax-spelare igår kväll, kontrakt till 2027. För vrakpriset 5 miljoner euro tack vare utköpsklasulen.

Brian Brobbey från RB Leipzig

Hans lån är över men Ajax är intresserade av att köpa hem honom permanent. Brobbey har öppet sagt att han vill stanna i Ajax. RB Leipzig sägs dock kräva över 12 miljoner euro, kanske upp mot 18.
23/6: De Telegraaf menar att Ajax planerar att använda delar av Haller-pengarna till att värva Brobbey. Nämnvärt också att RB Leipzig sägs vara intresserade av Edson Álvarez, vilket kanske kan spela in också.
4/7: Enligt De Telegraaf kräver RB Leipzig hela 25 miljoner euro för Brobbey, Ajax har budat 15. Brobbey är väldigt öppen med att han vill till Ajax och är personligen överens med klubben. Nu handlar det om att klubbarna ska kunna mötas.
8/7: BILD skriver att Erik ten Hag försöker sno åt sig Brobbey till Manchester United framför näsan på Ajax nu.
13/7: Enligt Algemeen Dagblad är det inte bara RB Leipzigs prislapp på 25 miljoner euro som ställer till det, utan också att den framlidne Mino Raiola skrev in en agentklasul i avtalet med Leipzig som gör att agenten har rätt till en ansenlig del av nästa övergångssumma. Raiola är död men klasulen gäller även José Fortes Rodriguez som ärvde Brobbey som klient av Raiola.
16/7: Nu är övergången nära efter stora framsteg i förhandlingarna. Ajax och RB Leipzig är nu överens om en övergångssumma på 17 miljoner euro, rapporterar De Telegraaf. Brobbey och Ajax sen tidigare överens om ett kontrakt till 2027. Lär bli officiellt inom kort.
20/7: Läget oförändrat, allt ska vara klart det är bara detaljer och den officiella presentationen som återstår.
22/7: Officiellt presenterad idag, kontrakt till 2027. Övergångssumman på 16,35 miljoner euro, exklusive 3 miljoner till i möjliga bonusar.

Åter från lån:

Hassane Bandé (Istra)

En annan av Marc Overmars floppvärvningar. Var en lovande ytter men bröt benet i sin första träningsmatch med Ajax och kom sedan aldrig upp i bra nivå igen. Varit borta på lån länge men likt Magállan har han fortfarande ett år kvar på kontraktet. Kommer försöka säljas i sommar. Belgiska Beerschot sägs vara intresserade.

Giovanni (Telstar)

Brasiliansk talang som glimtvis imponerat i Jong Ajax men inte stått ut i konkurrensen. Utlånad till Telstar under våren, oklart var hans framtid ligger.

Klara övergångar ut:

Ryan Gravenberch till Bayern München

Hade bara ett år kvar på kontraktet och såldes till Bayern München för en grundsumma på 18,5 miljoner euro som kan stiga till 24 miljoner euro via bonusar samt en 7 %-ig vidareförsäljningsklasul.

Noussair Mazraoui till Bayern München

Lämnade som bosman för Bayern München.

André Onana till Inter

Lämnade som bosman för Inter.

Zakaria Labyad på fri transfer

Lämnar som bosman och med en svår knäskada, klubb ej klar.

Danilo till Feyenoord

Anfallsreserven lyckades aldrig konkurrera på allvar i a-laget och är nu klar för Feyenoord där han hoppas på mer speltid.

Przemyslaw Tyton till FC Twente

Målvaktsveteranen kom in på fri transfer som backup under vårens målvaktskris. Behövde aldrig rycka in och spela för Ajax och lämnar nu för att bli reservmålvakt i Twente.

Dominik Kotarski till Gorica

Den unge kroatiske målvakten som kom från Dinamo Zagreb som 18-åring lyckades aldrig nå a-laget i Amsterdam och lämnar nu permanent för Gorica i hemlandet, dit han var utlånad förra säsongen.

Liam van Gelderen till FC Groningen

21-årige högerbacken fick under våren göra 2 framträdanden i a-laget men lämnar nu för Groningen där han kan få mer speltid.

Nordin Musampa till FC Groningen

Kiki Musampas brorson har spelat mycket för Jong Ajax senaste två åren men inte nått a-laget. Mittbacken är nu klar för Groningen.

Calvin Raatsie till FC Utrecht

Ung målvaktstalang som går till Utrecht i hopp om att få chansen i a-laget där.

Gibson Yah till FC Utrecht

Hårt arbetande mittfältare som gjorde nytta för Jong Ajax men aldrig nådde a-laget. Hoppas på speltid i Utrecht.

Steven van der Sloot till Schalke 04

Högerback som kom till Ajax U18 från Feyenoords akademi. Nådde Jong Ajax men inte högre och lämnar nu för Schalke 04 där han lär börja i b-laget.

Enric Llansana till Go Ahead Eagles

21-årig defensiv mittfältare/mittback som gick igenom ungdomsakademin och blev en nyckelspelare för Jong Ajax, men i a-laget kom han inte längre än att få sitta på bänken en del. Lämnar nu för Eredivisie-spel i Go Ahead.

Rio Hillen till De Graafschap

19-årig änsterfotad mittback som till akademin som 16-åring från AZ. Var rätt hajpad då, även Chelsea var intresserade. Kanske inte riktigt infriat alla förväntningarna, nådde Jong Ajax men inte längre i Amsterdam och fortsätter nu karriären i Keuken Kampioen Divisie.

Max de Waal till ADO Den Haag på lån

Mittfältare/center som påminner om en ung Siem de Jong. Gjorde gott om mål för Jong Ajax, lånades ut till Zwolle i Eredivisie i januari och lånas nu ut till ADO Den Haag över kommande säsong.

Prince Aning till Borussia Dortmund

18-årig lovande vänsterback som går till Dortmund. Ajax ville behålla honom i akademin, men kom inte överens med hans läger om ett kontrakt.

Jenno Campagne på fri transfer

19-årig mittfältare som spelat i Ajax sen han var åtta år gammal. Tillhörde Jong Ajax den gångna säsongen men gjorde bara ett framträdande i Keuken Kampioen Divisie och lämnar nu på fri transfer.

Terrence Douglas till Roda JC

Jong Ajax-vänsterback som lånades ut i januari, har ett år kvar på kontraktet. Ingen större talang, lär lämna i sommar.
4/7: Klar för Roda JC på en permanent övergång.

Sébastien Haller till Borussia Dortmund

Centern blev Ajax dyraste värvning någonsin när man la ut 22,5 miljoner euro på honom i januari 2021. Det var absolut värt då han med sitt målskytte hjälpt Ajax till två ligatitlar och en cuptitel sen dess. Hans målsuccé i Champions League-gruppspelet den gångna säsongen kombinerat med att han blev skyttekung i Eredivisie gör att det kanske är idealiskt säljläge på 27-åringen nu. De Telegraaf rapporterar att Borussia Dortmund är överens med Haller om ett femårskontrakt och att man lagt ett första bud på 33 miljoner euro som Ajax nobbat. Ajax vill ha 40 miljoner euro, men en överenskommelse lär kunna nås på runt 37 miljoner euro tror tidningen med god insyn i Ajax.
23/6: Ajax och Dortmund är överens om en övergång på 31 miljoner euro i grundsumma och 4 miljoner euro i bonusar, enligt säkra källor. Haller är i Tyskland för läkarundersökning och övergången lär bli officiell inom kort.
29/6: Haller är läkarundersökt och allt i Dortmund men övergången väntas med att göras officiell till 1 juli då det innebär att den räknas till nästa årsredovisning vilket är bättre för Ajax.
6/7: Nu är det slutligen officiellt, Haller är klar för Dortmund för en övergångssumma på 31 miljoner euro som via bonusar kan stiga till 34 miljoner euro.

Lisandro Martínez till Manchester United

Arsenal, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Newcastle, Barcelona och Inter är alla till olika grad intresserade av mittbacken sägs det. Har kontrakt till 2025 och Ajax vill behålla mittbacken. Arsenals skambud på 30 miljoner euro har nobbats.
23/6: Enligt De Telegraaf kräver Ajax MINST 50 miljoner euro för Martínez, precis som för Timber. Ajax lär inte känna något behov av att sälja heller. Klubbpolicyn är generellt att man bara säljer om a) Spelaren bara har ett år kvart på kontraktet b) Man har en egen talang från akademin på väg upp redo att ta över spelarens plats i laget c) Spelaren är överflödig d) Man får ett astronomiskt högt bud på spelaren. 
29/6: Rykten i engelsk press om att Arsenal höjt sitt bud till 40 miljoner euro nu. Men med intresse från flera klubbar borde Ajax inte sänka sin prislapp. Om något höja den?
4/7: Manchester United och Arsenal jagar båda Martínez, som nu sägs ha sagt till Ajax att han vill lämna för Premier League. Buden sägs inte ha nått upp till mer än 45 miljoner euro än dock och Ajax sägs inte vilja sälja för mindre än 50.
8/7: Manchester United har kommit med ett nytt bud på 50 miljoner euro inklusive bonusar, rapporterar De Telegraaf.
13/7: Ajax och Manchester United kommer mötas i dagarna och förhandla om Martínez, skriver Fabrizio Romano.
16/7: Affären ska nu vara klar och lär bli officiell inom kort, Lisandro Martínez är i Manchester med sina agenter och läkarundersöks, bara arbetstillstånd och kontraktspåskrivning återstår. 55 miljoner euro landar övergångssumman på enligt De Telegraaf.
17/7: Officiellt, Ajax har presenterat försäljningen nu inklusive övergångssumman som blev 57 miljoner euro direkt, som kan stiga till maximalt 67 miljoner euro via bonusar.

Nicolás Tagliafico till Lyon

Publikfavoriten ville lämna för Barcelona i januari men Ajax lät honom inte gå då eftersom man behövde honom under våren. Dåvarande sportchefen Marc Overmars gav honom ett muntligt löfte om att han skulle få lämna för 4 miljoner euro i sommar. Overmars är dock borta nu och nya sportchefsduon Hamstra/Huntelaar ska ha talat med Tagliafico och försökt övertyga honom att stanna i klubben. Tagliafico sägs dock fortfarande vilja lämna, men ingen klubb är konkret intresserad just nu.
29/6: Kopplas samman med Real Sociedad, Manchester United och Brighton men verkar inte så konkret i dagsläget.
4/7: Lyon, Brighton och en spansk klubb (oklar vilken men kan vara Real Sociedad eller Sevilla som det ryktats om) ska alla vara konkret intresserade av Tagliafico.
6/7: Nu sägs Barcelona vara intresserade igen, enligt Sky Sports.
20/7: Enligt L’Equipe är Tagliafico nu mycket nära Lyon och överens om ett treårskontrakt. Voetbal International skriver dock att Tagliafico ännu inte gjort sitt val om framtiden och ett kontrakt inte är överenskommet om än, däremot bekräftar de L’Equipes uppgifter om att Lyon och Ajax är överens om övergångssumman på 4 miljoner euro, det nedsatta pris Ajax lovade Tagliafico att man skulle låta honom lämna för i sommar efter att ha hindrat Barcelona-transfern i januari.
23/7: Idag blev det officiellt, Nico Tagliafico är klar för Lyon på ett kontrakt till 2025. Övergångssumman på 4 miljoner euro.

Rykten övergångar in:

Mohamed Ihattaren från Juventus

Ihattarens låneavtal med Ajax sträcker sig ändå över även kommande säsong, men enligt Gazzetta dello Sport tänker Ajax aktivera köpoptionen på 2 miljoner euro redan i sommar.

Hakim Ziyech från Chelsea

Ännu en hemvändare det ryktas om då Ziyechs framtid i Chelsea sägs vara osäker. Det har inte rapporterats om några konkreta samtal än så länge, men det kan noteras att Ziyech och Ajax nye tränare Alfred Schreuder har en bra relation. De jobbade ihop redan i Twente, och i Ajax när Schreuder var assisterande tränare 2018/19.
4/7: Nära en övergång till Milan.

Ilaix Moriba från RB Leipzig

Barcelona-fostrad mittfältare som nu tillhör RB Leipzig. Lösa rykten har uppstått gällande att Ajax kan vara intresserade av en dubbelaffär med RB Leipzig och plocka in inte bara Brobbey utan även Moriba.

Giovani från Palmeiras

En 18-årig brasiliansk ytter som ses som en väldigt stor talang. Har dragit till sig intresse från många europeiska klubbar och Ajax har scoutat honom. Palmeiras verkar dock kräva en stor övergångssumma vilket avskräcker Ajax i dagsläget.

Joshua Zirkzee från Bayern München

21-årig centertalang och holländsk U21-landslagsman som lämnade Feyenoords ungdomsakademi för Bayerns som tonåring. Tillbringade senaste säsongen på lån hos Anderlecht där han gjorde 15 mål. Löst kopplats samman med Ajax, eventuellt skulle ett lån vara aktuellt men det är långtifrån konkret.
23/6: De Telegraaf rapporterar nu att Ajax är konkret intresserade av Zirkzee och hoppas köpa loss honom från Bayern för 10 miljoner euro. Enligt Valentijn Driessen på tidningen är Ajax plan att använda Haller-pengarna till att köpa Zirkzee, Brobbey och Wijndal, och med två förstnämnda ha två unga kvalitetscentrar för många år framöver.
20/7: Öppet nu att Bayern vill göra sig av med Zirkzee och Ajax nämns återigen som en av flera intresserade klubbar.

Joel Ordóñez från Independiente del Valle

En 18-årig ecuadoriansk mittbackstalang som scoutats av Ajax. Även bland andra PSV, Benfica och Club Brügge sägs vara intresserade.

Wilfried Gnonto från FC Zürich

18-årig italiensk anfallare skolad i Inter. Gjorde 8 mål för Zürich den gångna säsongen och sägs följas av bland annat Ajax och PSV.
4/7: Var nära Feyenoord men den övergången sägs ha spruckit. Ajax verkar dock ha släppt Gnonto för att istället gå efter Brobbey och Zirkzee.

Ilia Gruev från Werder Bremen

Tyska BILD skriver att Ajax är intresserade av Ilia Gruev, en 22-årig bulgarisk defensiv mittfältare i Werder Bremen.

Evander från FC Midtjylland

Enligt BT är Ajax intresserade av den 23-årige brasilianske mittfältaren Evander som spelar för FC Midtjylland.

Adrien Truffert från Rennes

20-årig vänsterback i Rennes om i fransk press kopplats samman med Ajax. Wijndal är dock Ajax prioritet.

Vinicius Souza från Lommel

22-årig brasiliansk mittfältare som spelar för Lommel, en del av Manchester City-konglomeratet. Enligt Voetbal International är Ajax, PSV, Club Brügge och Fenerbahce intresserade.

Oscar Gloch från Maccabi Tel Aviv

18-årig israelisk mittfältstalang som kopplas samman med Ajax i israelisk press. Scouter från många klubbar såg honom nyligen vara en del av Israels U19-lag som skrällde mot Frankrike i semifinalen av U19-EM.

Arnaud Kalimuendo från Paris Saint-Germain

Ben Jacobs, journalist på CBS Sports Golazo, skriver på Twitter att Ajax är en av flera klubbar som frågat PSG om den 20-årige anfallaren Arnaud Kalimuendo som förra säsongen gjorde 12 mål i Ligue 1 utlånad till RC Lens.

Mykola Matvienko från Shakhtar Donetsk

Den 26-årige vänsterfotade mittbacken är ett namn som nämnts internt hos Ajax som möjlig ersättare för Lisandro Martínez. Det rapporterar De Telegraaf, och även ukrainsk press har tidigare snappat upp att Ajax scoutat Matvienko. Men enligt De Telegraaf ska Ajax scouters första utsago varit att Matvienko inte är bra nog.

Memphis Depay från Barcelona

Enligt katalanska Sport är Ajax en av flera klubbar som är intresserade av Memphis. Uppgifterna får dock tas med en rejäl nypa salt med tanke på de andra anfallsförstärkningar Ajax redan har på gång.

Antoni Kozubal från Lech Poznan

Enligt BILD är Ajax, Schalke 04 och Borussia Dortmund intresserade av Antoni Kozubal, en 17-årig polsk defensiv mittfältare i Lech Poznan.

Isak Hien från Djurgården

Enligt FotbollDirekt ska Ajax nu vara intresserade av Djurgårdens 23-årige mittback Isak Hien. Slavia Prag och AEK Aten ska sen tidigare vara intresserade men enligt FotbollDirekt kan Ajax pressa upp priset rejält. Uppgifterna har inte förekommit i holländsk press än så länge. Det kan noteras att Hien bara skulle vara aktuell som en reserv, och i så fall om reserven Perr Schuurs försvinner. Samtidigt talar åldern emot honom då, han är för gammal för att spela för Jong Ajax, skulle Ajax ta in en ny backup till Jurriën Timber lär man vilja kunna spela in killen i Jong Ajax med.

Martin Braithwaite från Barcelona

Enligt Todo Fichajes har Ajax hört sig för om Barcelona-reservens kontraktssituation och dansken ska vara öppen för att gå till Ajax. Bara lösa rykten än så länge dock.
23/7: Alfred Schreuder kommenterade ryktet och sa att Braithwaite är bra, men att man snarare letar efter en mer renodlad target player att ha som alternativ.

Santiago Arias från Atletico Madrid

Ajax letar efter en ny högerback och enligt De Telegraaf har man erbjudits PSV:s forne stjärna Santiago Arias på fri transfer från Atletico Madrid. Den 30-årige colombianen lär vara ett intressant alternativ åtminstone.

Lorenzo Lucca från Pisa

Ajax har letat efter en target player att ha som alternativ till övriga centrar och verkar nu ha hittat en i 21-årige Lorenzo Lucca. 202 cm lång och italiensk U21-landslagsman fostrad i Torino, gjorde 6 mål i Serie B för Pisa förra säsongen, vräkt in många fler än så i Serie C och Primaveran. Bologna ska ha varit nära att snärja honom men nu sägs det lutande tornet vilja gå till Ajax, enligt uppgifter i italiensk och holländsk press. Ajax erbjuder ett lån med köpoption på 8 miljoner euro + bonusar.

Jorge Sánchez från Club América

I jakten på en ny högerback har Ajax hittat fram till den 24-årige mexikanen Jorge Sánchez, rapporterar De Telegraaf. Sánchez spelar för Club América, Mexikos mest framgångsrika någonsin, samma lag som Edson Álvarez tillhörde och har 25 landskamper på meritlistan. Han sägs ha en aggressiv spelstil och kanske kan ersätta lite av den attityd Ajax förlorat i Nico Tagliafico och Lisandro Martínez. 5 miljoner euro sägs priset ligga på.


Rykten övergångar ut:

Jurriën Timber

Ryktenas man i sommar då det skrivits mycket om att Erik ten Hag vill plocka med sig mittbacksmaestron till Manchester United. Något konkret bud har dock inte lagts, och nu sägs det att Timber är inställd på att stanna i Ajax. Enligt Fabrizio Romano kommer Ajax erbjuda honom ett nytt kontrakt och The Guardian rapporterar att Timber är inställd på att stanna i Ajax för att ha garanterad speltid inför VM. Snacket går att förbundskapten Louis van Gaal har rått Timber att stanna i Ajax.
23/6: Enligt De Telegraaf kräver Ajax MINST 50 miljoner euro för Timber, precis som för Martínez. Ajax lär inte känna något behov av att sälja heller. Klubbpolicyn är generellt att man bara säljer om a) Spelaren bara har ett år kvart på kontraktet b) Man har en egen talang från akademin på väg upp redo att ta över spelarens plats i laget c) Spelaren är överflödig d) Man får ett astronomiskt högt bud på spelaren. 

Antony

En till som Erik ten Hag sägs vilja ta med sig till Manchester. Även Tottenham sägs vara intresserade, och har ju Bergwijn att erbjuda Ajax. Ajax lär dock inte vilja släppa Antony, som har kontrakt till 2025, i första taget.
23/6: Enligt De Telegraaf kräver Ajax MINST 80 miljoner euro för Antony. Precis som med Timber och Martínez har man ingen brådska med att sälja.
29/6: Rykten i De Telegraaf gör gällande att Antony tycker att Ajax prislapp på 80 miljoner euro är för hög. Manchester Uniteds intresse består.
6/7: Enligt engelska GOAL har Manchester United budat 60 miljoner euro men Ajax står fast vid 80 miljoner euro som prislapp.
16/7: Enligt engelske journalisten Tom McDermott är Manchester United fortsatt intresserade men en affär skulle bara vara möjlig om Ajax sänker priset. Även Liverpool är intresserade, enligt McDermott.
20/7: Enligt FootballInsider är Liverpool intresserade men värderar Antony till 69 miljoner euro, inte de 80 Ajax kräver.
29/7: Ajax sägs ha höjt prislappen till 100 miljoner euro och Manchester United verkar ha backat bort.

Edson Álvarez

Det mexikanska mittfältsankaret har dragit till sig intresse från Premier League-klubbar och RB Leipzig. Inget verkar vara jättekonkret i dagsläget dock, men Mike Verweij på De Telegraaf som har god insyn i Ajax säger att han tror att Ajax satt en prislapp på 30 miljoner euro för Álvarez. RB Leipzigs intresse är förstås noterbart med tanke på situationen med Brobbey (och eventuellt Moriba), kan någon form av bytesaffär + övergångssumma bli aktuell?

Kik Pierie

En till floppvärvning. En av Hollands största backtalanger, hade redan Eredivisie-rutin när han värvades från Heerenveen som 17-åring men har ännu inte fått chansen i Ajax a-lag. Utlånad till Twente gångna säsongen, tillbaka nu. Framtiden oklar.
6/7: Enligt Volendam Inside är Eredivise-nykomlingarna FC Volendam intresserade av Kik Pierie.

Mohammed Kudus

Efter en lovande start har skador hämmat Kudus i sin Ajax-karriär. Nu rapporterar L’Equipe att Rennes är intresserade av att köpa Kudus och en affär kan landa på 12 miljoner euro. Kudus kostade 9 miljoner euro när Ajax köpte honom från FC Midtjylland 2020.

Perr Schuurs

Mittbacken har fått finna sig i en fortsatt reservroll sen Jurriën Timber sprang om honom i utvecklingen för något år sen. Säger själv att han inte vill tillbringa en till säsong på bänken, har under träningslägret uttryckt det på ett diplomatiskt sätt som att han ser chansen att fajtas för en startplats, men det ryktas att han tidigare velat lämna men fått nej från Ajax för att man vill ha honom kvar som reserv. Italienska journalisten Nicolo Schira har twittrat ut att Bologna är intresserade. Det har också ryktats om Atalanta och Milan tidigare.
23/7: Gianluca Di Marzio rapporterar att Fiorentina är intresserade av Schuurs som ersättare för Nikola Milenkovic som sägs vara på väg bort.
29/7: Torinos klubbledning sägs ha rest till Amsterdam idag för att förhandla om Schuurs. De Telegraaf skriver att fler klubbar än bara de är konkret intresserade (gissningsvis åtminstone Fiorentina och Bologna som det pratats om tidigare). Ajax vill helst behålla Schuurs men förstår att han vill lämna för mer speltid, och vill då ha omkring 12 miljoner euro för honom att investera i en ersättare.

Lisandro Magállan (Anderlecht)

Mittbacken var en rejäl floppvärvning i januarifönstret 2019, och trots flera utlåningar med köpoptioner blir Ajax inte av med honom. Inte heller Anderlecht valde att utnyttja optionen man hade och Magállan har återvänt till Ajax. Ett år kvar på kontraktet, kommer sannolikt försöka säljas eller lånas ut igen i sommar.
29/7: Enligt ryska Metaratings är Magállan personligen överens med CSKA Moskva, klubbarna förhandlar fortfarande. Att Ajax vill bli av med Magállan är ingen hemlighet.

Sean Klaiber

Högerbacksreserven har återhämtat sig från sin korsbandsskada och deltagit för fullt i försäsongen men inte imponerat. Ajax är villiga att låta spelaren lämna i sommar, men något konkret intresse i honom har inte nämnts ännu.

Mohammed Daramy

Den unge danske vänsteryttern hade svårt att få chansen i a-laget förra säsongen och sägs nu vilja bli utlånad för mer speltid, vilket Ajax sägs vara öppna för.

Anass Salah-Eddine

Den talangfulle men skadedrabbade vänsterbacken verkade kunna vara förlorad på fri transfer nästa sommar för Ajax, men enligt De Telegraaf är spelaren och Ajax nu överens om en kontraktsförlängning till 2025 och att han lånas ut till Twente över kommande säsong för att få Eredivisie-rutin. En bra lösning som skulle förhindra ett nytt scenario likt Noa Lang, Quinten Timber med flera unga talanger som Overmars sjabblade bort i onödan.


Avskrivna rykten

Ki-Jana Hoever från Wolverhampton

Högerbackstalangen lämnade Ajax som 16-åring för Liverpool. Ryktas nu vara på väg bort från England och ryktas vara aktuell för både Ajax och PSV. Med Mazraoui borta lär Ajax leta efter en högerback.
23/6: Klar för PSV på lån, ingen köpoption.

Christian Eriksen från Brentford

Apropå publikfavoriter vars återkomst supportrar drömmer om. Christian Eriksen är också tillgänglig på fri transfer efter sin sagolika comeback till fotbollen i Brentford. Enligt uppgifter i England är Ajax en av flera klubbar som varit i kontakt med Eriksen, andra inkluderar Manchester United och Tottenham. Ajax kan erbjuda Champions League-fotboll, vilket Eriksen sagt är viktigt för honom, och med Gravenberch borta finns en lucka på mittfältet.
4/7: Sägs vara i princip klar för Manchester United.
16/7: Klar för Manchester United.

Quinten Timber från FC Utrecht

Jurriëns tvillingbror lämnade Ajax för Utrecht förra sommaren för att få chansen till mer speltid i Eredivisie. Det har han fått och mittfältaren imponerade så mycket under säsongen att Ajax nu sägs vara intresserade av att värva tillbaka honom.
29/7: Klar för Feyenoord för 8,5 miljoner euro (rekordsumma för dem), Ajax gjorde ett sista minuten-försök att få hem honom men Timber, som ihop med Jurriën spelade i Feyenoords akademi som barn innan de gick till Ajax som 13-åringar, tror han får mer speltid i Rotterdam.

Luis Suárez från Atletico Madrid

Publikfavoriten Luis Suárez är evigt älskad i Amsterdam för allt han gjorde för klubben. Han var aktuell för Ajax redan förra sommaren och nu, då hans kontrakt med Atletico Madrid löper ut och han finns tillgänglig på fri transfer, ryktas det om en återkomst igen. Inte minst då Haller ryktas bort.
4/7: Väldigt nära River Plate.
8/7: Meddelar själv att övergången till River Plate inte blir av efter att de åkt ur Copa Libertadores. Ajax letar fortfarande center…
29/7: Vänt hem till moderklubben Nacional hemma i Uruguay.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-07-29 18:52:37
Author

Fler artiklar om Ajax