Silly season: Fullständig genomgång av läget i Ajax
Madrid nästa för Donny van de Beek?

Silly season: Fullständig genomgång av läget i Ajax

Med juli här kan vi vänta oss en stegring av aktiviteten på transfermarknaden. Här kommer därför en omfattande genomgång av läget i Ajax, allt om klara övergångar in och ut, kontraktsförlängningar och rykten.

Klara övergångar in:

Antony, 15 miljoner euro, från São Paulo

Den 20-årige brasilianske högeryttern blev klar för Ajax redan i februari. Ansluter i juli till Ajax och kommer konkurrera om en startplats och förhoppningsvis lära av David Neres som gick precis samma väg för några år sedan. Fullständigt namn Antony Matheus dos Santos. Kontrakt till 2025.

Giovanni, fri transfer, från Santos

18-årig brasiliansk playmaker som likt Antony blev klar för Ajax under våren. I Giovannis fall när han fyllt 18 och då han inte skrivit seniorkontrakt med Santos behövde Ajax bara betala utvecklingsbidrag till Santos. Kommer börja i Jong Ajax. Fullständigt namn Giovanni Manson Ribeiro. Kontrakt till 2024.

Maarten Stekelenburg, fri transfer, från Everton

“Stek” återvänder hem till Ajax efter nio år utomlands. Fyller 38 i höst och kommer fungera som reservmålvakt och mentor åt yngre målvakter i klubben. Har skrivit ett ettårskontrakt, och när spelarkarriären väl är över lär han var aktuell för en ledarroll i klubben.

Eskild Dall, 600 000 euro, från Silkeborg

17-årig dansk talang som ansluter till akademin. Vänsterytter som kanske kan bli aktuell att skolas om till center, likt Kasper Dolberg som kom i samma ålder från samma klubb och då var högerytter innan han blev center i Ajax. Just Dolberg är en stor förebild för Dall, som träffade Dolberg och fick en Ajax-tröja av honom för några år sen. Kontrakt till 2023.

Joel Ideho, fri transfer, från Willem II

16-årig lovande högerytter Ajax plockar upp från Willem II:s akademi, bekräftat av Willem II på deras hemsida.

Klara övergångar ut:

Hakim Ziyech, 40 miljoner euro, till Chelsea

Som bekant blev det klart i vintras att “Magikern” lämnar Ajax efter fyra otroliga säsonger för Chelsea. Ajax cashar in 40 miljoner euro för Ziyech som fick ett fint avsked på sista träningen i juni och i ett känslosamt inlägg på sociala medier tog avsked med ett “på återseende”.

Benjamin van Leer, okänd summa, till Sparta Rotterdam

van Leer värvades till Ajax 2017 efter flera fina säsonger i Roda JC. Han var tänkt som en duktig andremålvakt att ha på tillväxt, men skador förstörde hans tid i klubben. Han hann bara med en a-lagsmatch för Ajax, mot Scheveningen i cupen sin första höst i klubben, innan en långtidsskada förstörde den säsongen och gjorde att han blev förbipasserad i rangordningen och tillbringade 2018/19 på lån hos NAC Breda innan nya skador förstörde 2019/20. Han lämnar nu för Sparta Rotterdam där han kommer få chansen som förstemålvakt igen.

Bruno Varela, slut på lån, tillbaka till Benfica

Varela lånades in i januari 2020 som ny andremålvakt. Det blev inga matcher då men ett fåtal framträdanden den gångna säsongen efter att Ajax förlängde lånet förra sommaren. En köpoption fanns i avtalet men Ajax väljer att inte utnyttja den. Trots sin ringa speltid blev Varela ändå populär i Ajax som en perfekt reservmålvakt i att han aldrig klagade och var en ständig glädjespridare i truppen.

Ryan Babel, slut på lån, tillbaka till Galatasaray

Ajax-fostrade Babel lånades in i januarifönstret men gjorde tyvärr ingen glad under sin andra återkomst i klubben. Han kämpade med formen och fick aldrig till det. Höjdpunkten blev när han till slut tappade tålamodet med Getafes eviga filmande och började teatraliskt håna dem. Gjorde likt Varela och Ziyech sin sista Ajax-träning i slutet av juni och har nu lämnat klubben.

Juan Familia Castillo, slut på lån, tillbaka till Chelsea

Vänsterbacken Castillo lämnade Ajax som 16-åring för Chelseas akademi men var tillbaka i Amsterdam på lån den gångna säsongen och spelade med Jong Ajax där han bitvis imponerade. Ajax hade en köpoption i lånet men har inte utnyttjat den och låneavtalet har nu gått ut.

Issam El Maach, fri transfer

20-årige målvakten El Maach anslöt till akademin från Vitesse som 17-åring. Den gångna säsongen var han en av målvakterna i Jong Ajax men imponerade inte tillräckligt och hans agent har bekräftat att han nu lämnar Ajax då kontraktet går ut.

Stan van Bladeren, fri transfer

En till Jong Ajax-målvakt som lämnar då kontraktet går ut. 22-årige van Bladeren har spelat i Ajax sen han var 14 och såg riktigt lovande ut ett tag men utvecklingen har stagnerat de sista åren, han var nära att lämna på fri transfer redan förra sommaren men i sista stund förlängde man kontraktet ett år av breddskäl.

Dean Solomons, fri transfer

21-årig sydafrikansk mittback som kom från satellitklubben Ajax Cape Town 2017 men inte imponerat tillräckligt i U19 eller Jong Ajax, där speltiden blivit ytterst knaper sista året. Får inte förlängt kontrakt.

Leo Thethani, fri transfer

Jämnårig med Solomons kom denna ytter över tillsammans med honom från Kapstaden men likt Solomons har han inte imponerat i Amsterdam, där han dragits med skadeproblem. Får inte nytt kontrakt.

Kontraktsförlängningar:

Klaas-Jan Huntelaar till 2021

Jakten fortsätter ett år till! Huntelaar, som fyller 37 i augusti, förlängde i juni kontraktet med Ajax ett år till trots intresse från Heerenveen där han nog skulle kunnat räkna med mer speltid.

Ryan Gravenberch till 2023

Supertalangen Gravenberch förlängde i juni sitt kontrakt till 2023 och satte punkt för spekulationer om att agenten Mino Raiola försökte ta honom utomlands redan nu. Blev historisk som Ajax yngste spelare och målskytt någonsin hösten 2018 och förra säsongen etablerade han sig mer i a-laget och fick mer och mer speltid vad säsongen led, och satte ett par fina mål till. Med flera nyckelspelare på väg bort hoppas han på en ännu större roll kommande säsong.

Charlie Setford till 2023

16-årige målvaktstalangen Charlie Setford har skrivit på sitt första kontrakt med klubben. Setford, som har både engelskt och holländskt medborgarskap, är uppvuxen i Amsterdam men spelar för England på ungdomslandslagsnivå. Det hör inte till vanligheterna att Ajax belönar en målvaktstalang med sitt första kontrakt redan vid 16 års ålder, det visar att man tror mycket på Setford.

Olivier Aertssen till 2023

Aertssen är en mycket spännande mittbackstalang som också fick sitt första kontrakt i sommar, det börjar gälla först i augusti när han fyller 16. Plockades över från Sparta Rotterdams fina akademi 2019 och har utmärkt sig mycket under sin första säsong i Amsterdam med fin speluppfattning, teknik och passningsfot.

Julius Dirksen till 2023

Dirksen, 17, är en till mittbackstalang som fick sitt första kontrakt nu. Kom över från Zwolles akademi som 15-åring. Har också använts som vänsterback och defensiv mittfältare och varit kapten för U17-laget.

Återvänder från lån:

Noa Lang, tillbaka från FC Twente

Avige, lurige Lang såg ut att gå mot ett genombrott i Ajax när han fick debutera både i ligan och Champions League under hösten och smällde in ett hattrick mot Twente. Men i januari blev han utlånad till Twente på egen efterfrågan i jakt på mer erfarenhet och speltid. Det hann inte bli många matcher i Enschede innan ligan avbröts och han är nu tillbaka i Amsterdam och siktar nog på att spela sig till en större roll i laget till nästa säsong. Hans nuvarande kontrakt går ut 2021, återstår att se om en förlängning är på gång.

Sven Botman, tillbaka från SC Heerenveen

195 centimeter Botman var aldrig någon särskilt stor talang i Ajax akademi utan verkade klara sig långt på att han var just stor och på det sättet kunde dominera sina mindre jämnåriga. Men utlånad till Heerenveen den gångna säsongen fick han ett genombrott och hölls av många fram som en av de bästa mittbackarna i ligan förra säsongen. Det gjorde att Ajax förlängde hans kontrakt till 2023, men har också väckt intresse på andra håll, mer om det nedan.

Dennis Johnsen, tillbaka från PEC Zwolle

Den norske yttertalangen plockades från Heerenveen 2017 men har trots en del bra insatser i Jong Ajax inte fått det att lossna i Ajax a-lag. På lån hos Zwolle blev det bara 1 mål och 2 assist och han lär inte ingå i Erik ten Hags planer nu heller. Kontraktet löper till 2021 så antingen blir det Jong Ajax eller en billig transfer för 22-åringen.

Lisandro Magallán, tillbaka från Deportivo Alavés

Den argentinske mittbacken blev en rejäl floppvärvning. Efter ett par katastrofinsatser i Ajax 2018/19 lånades han ut till Alavés i La Liga den gångna säsongen där han varit ordinarie. Då La Liga fortfarande är igång då säsongen ska spelas av är han i skrivande stund i början av juli fortfarande där och kommer spela klart säsongen med Alavés. Han lär inte ha en framtid i Ajax efter det.

Rykten övergångar in:

Alireza Jahanbakhsh från Brighton

Den iranske högeryttern briljerade i Holland tidigare, först i NEC och sedan i AZ där han 2017/18 smällde in 21 mål och vann skytteligan, och därtill stod för 12 assist. Ajax var intresserade redan då men det blev Brighton och Premier League för Jahanbakhsh, som spelade VM 2018 med Iran. I Brighton har succén uteblivet, 19 matcher 0 mål första säsongen följdes av 8 matcher och 2 mål den gångna och nu är han på väg bort. Enligt De Telegraaf vill Ajax ta honom tillbaka till Eredivisie och Jahanbakhsh ska vara mycket intresserad av Ajax.

Jonathan David från Gent

20-årige Jonathan David är en Brooklyn-född kanadick som öste in 18 mål och 8 assist i belgiska ligan innan den avbröts och nu ryktas han till flera toppklubbar. Ajax ska vara en av klubbarna som följer honom. David kan spela både som nia och tia. Enligt Voetbal International tvekar Ajax dock om att lägga ut 20 miljoner euro för honom.

Davy Pröpper från Brighton

Landslagsmittfältaren Pröpper ryktades till Ajax redan 2014 när han slog igenom i Vitesse, men på grund av rådande mittfältssituation i Ajax då svalnade intresset och han hamnade istället i PSV där han växt ut till en landslagsspelare innan han gick till Brighton 2017. Till skillnad från Jahanbakhsh har han varit tongivande där men ryktades redan förra sommaren var aktuell för Ajax. Då Donny van de Beek stannade blev det inget av det då, men då van de Beek ser ut att lämna i sommar lär Pröpper vara aktuell igen för sitt tvåvägsspel och slit.

Jasper Cillessen från Valencia

Då André Onana tidigare sagt att han vill gå till en större liga i sommar har ryktena om en ny målvakt i Ajax gått varma i sommar. Ett av de hetaste ryktena har dock varit om en nygammal, nämligen landslagsmålvakten Cillessen som lämnade Ajax för Barcelona 2016 och sedan fortsatt karriären i Valencia. Både katalanska El Mundo Deportivo och Madridbaserade Marca har skrivit om en möjlig målvaktskarusell där Onana skulle gå till Chelsea, som i sin tur skulle skicka Kepa Arrizabalaga till Valencia (enligt Marca på ett två år långt lån) och Cillessen då skulle återvända tiill Ajax. Om Onana lämnar skulle det vara ett best case-scenario för Ajax. Men det är ännu inget som fått stöd med några uppgifter i holländsk press med insyn i Ajax.

Alexander Schwolow från Freiburg

28-årige Schwolow har över 100 Bundesligamatcher för Freiburg på kontot och har i tysk press kopplats samman med Ajax ett tag nu som en ersättare för Onana. Likt Cillessen har det dock ännu inte belagts med några uppgifter i Holland.

Hendrik van Crombrugge från Club Brugge

Ytterligare en målvakt som sägs vara aktuell för Ajax. 27-årige van Crombrugge gick 2019 till Club Brugge efter flera fina säsonger i Eupen och har i Club Brugge fortsatt imponera och tagits ut till belgiska landslaget (utan att debutera än dock). Belgiska Het Laatste Nieuws har drivit ryktet länge och Ajax lär säkert ha koll på van Crombrugge men återstår att se om det blir något konkret av det.

Mohammed Kudus från FC Nordsjælland

19-årig ghanansk center som kom till FC Nordsjælland som 17-åring från Right to Dream-akademin. Har gjort 9 mål på 21 matcher i Superligan denna säsong. Ajax hade scouter på matchen mellan Nordsjælland och Brøndby vilket lär ha varit för att kolla in Kudus.

Takefusa Kubo från Real Madrid

Spanska AS skriver att Ajax är en av 29(!) klubbar som är intresserade av den 19-årige japanske mittfältaren som tillhör Real Madrid men varit utlånad till Real Mallorca.

Igor Gomes från São Paulo

En till brasse Ajax ryktas vara intresserade av. AS har skrivit om detta också, och portugisiska Defensa Central påstår till och med att Ajax bjudit 11 miljoner euro för den 21-årige mittfältaren, men prislappen lär vara på minst 15 miljoner euro. Flera europeiska klubbar följer Igor Gomes, och Ajax har definitivt koll på honom då man scoutar mycket i Sydamerika och har goda kontakter med São Paulo efter att ha värvat Neres och Antony därifrån.

Alhassan Yusuf från IFK Göteborg

Redan förra året gick Expressen ut med att Ajax-scouter kollat in Blåvitts mittfältsstjärna Yusuf, och danska Tipsbladet skrev i juni i år att FC Köpenhamn och Ajax båda är intresserade av Yusuf. Det är definitivt riktigt att Ajax scoutat Yusuf och har koll på honom men det återstår att se om det finns konkret intresse nu.

Jan Vertonghen från Tottenham

“Super-Jan” är för evigt en älskad publikfavorit i Amsterdam och hans återkomst i klubben har varit något det spekulerats i och drömts om i flera år. Det ser dock inte ut att bli av nu. Redan i januari var det tal om det innan det uteslöts, och läget har inte förändrats nu. Marc Overmars har sagt att han haft samtal med Vertonghens agent men att det inte blir något då man redan har Daley Blind, Sven Botman och Lisandro Martínez på Vertonghens position. Istället verkar det bli Roma för Vertonghen.

Davy Klaassen från Werder Bremen

En annan älskad publikfavorit som däremot ser mer rimlig ut som en hemvändare nu är Davy Klaassen. Efter en misslyckad tid i Everton kom den förre kaptenen och ras-Ajacieden Klaassen mer till sin rätt i Werder Bremen och har varit lagets kanske bästa spelare under en tyvärr svag säsong för Werder som kommer behöva kvala sig kvar i Bundesliga. Klaassen pekas ut som en möjlig ersättare för Donny van de Beek som lär vara på väg bort, då de är lika i spelstilen även om van de Beek helt klart är en mycket bättre och mer talangfull spelare än Klaassen. Klaassen skulle även bidra med viktig rutin, ledaregenskaper, kämpaglöd och Ajax-hjärta utöver ett gediget tvåvägsspel, fina löpningar och ett beprövat målsinne i Eredivisie.

Rykten övergångar ut:

Donny van de Beek

“Maradonny” är en av Europas mest eftertraktade spelare och Ajax är öppna med att han kan försvinna i sommar. Real Madrid har länge legat i pole position för att säkra van de Beeks signatur, men ännu är ingen transfer i nära antågande. Det blev rubriker tidigare när De Telegraaf gick ut med att Manchester United hoppades sno åt sig van de Beek framför näsan på Real då Madridklubben drog fötterna bakom sig när det gällde att slutföra affären som sades ha varit så gott som klar länge. Det var ett rykte planterat av van de Beeks agent Guido Albers för att sätta press på Real. Enligt Marca lyckades inte det och Real ryktas ha bestämt sig för att inte värva Donny i sommar. Men senare uppgifter från spanska Don Balón säger att Real fortfarande är intresserade. United är definitivt intresserade med, och kanske hoppas kunna använda banden till Edwin van der Sar för att underlätta en övergång, men då ska kommas ihåg att precis samma sak skrevs förra sommaren om Matthijs de Ligt, att Manchester United skulle använda van der Sar för att sno de Ligt framför ögonen på Juventus och Barclona, så blev det inte. United sägs dessutom bara erbjuda 40 miljoner euro, långt under de 55 miljoner euro som lär vara prislappen Ajax satt, och van der Sar har tidigare kungjort att Ajax inte kommer sälja spelare för reapriser under coronakrisen.

André Onana

King Dré är omåttligt populär i Amsterdam men målvaktsfantomen sa själv i maj att han nu tittar på att gå vidare till en större liga. Det har ryktats om flera klubbar som Chelsea, Barcelona och Borussia Dortmund men inget konkret har det blivit än och Marc Overmars har inte gett upp hoppet om att få behålla Onana en säsong till. En dörr stängdes i juni när Dortmund gav Roman Bürki ett nytt långtidskontrakt. Barcelona-ryktena får alltid tas med en nypa salt då Onana inte lär vara intresserad av att sitta på bänken bakom Marc-André ter Stegen i detta skede av sin karriär. Chelsea är en rimligare möjlighet då, men då hänger det på att de gör sig av med Kepa Arrizabalaga. Onana lär sitta lugnt i båten, och har också glatt poserat vid en “Dré, please stay”-banderoll Ajax-supportrar satte upp på träningsanläggningen. Om inte rätt klubb (en bra klubb där Onana garanteras speltid) kommer med ett bra bud lär Onana inte dra sig för att stanna i Ajax, hellre Ajax än bänkplats någon annanstans.

Nicolás Tagliafico

Ajax har öppet sagt att tre spelare man är beredda på att man kan tappa i sommar är Donny, André och Nico. Tagliafico, 27, har kopplats samman med flera klubbar t.ex. båda Madridklubbarna, Arsenal, Chelsea och Leicester. Enligt silly season-gurun Fabrizio Romano är Ben Chilwells Chelseas huvudmål som ny vänsterback men Tagliafico första alternativ om man inte får loss Chilwell från Leicester. Det har i sin tur gjort att Leicester pekats ut som en tänkbar klubbadress för Tagliafico, men det är oklart om Nico själv skulle vilja byta Ajax mot Leicester.

Sergiño Dest

Den unge högerbacken som fyller 20 senare i år slog igenom den gångna säsongen. Efter en stark inledning hamnade han i en liten formsvacka innan han kom igång igen och spelade bättre innan ligan avbröts på grund av coronapandemin. Trots att det var hans första a-lagssäsong ryktas Dest redan vara på väg bort, Bayern München har följt honom länge och många rykten har florerat i tysk press. Dest själv sa nyligen “Det finns intresse, men om jag går? Det vet jag inte.” Det har ryktats om en övergångssumma på mellan 20 och 30 miljoner euro. Ajax lär vilja behålla Dest som är öppen för att stanna, och objektivt sätt nog skulle må bra av mer tid i Ajax innan han går utomlands.

Sven Botman

Som nämnt ovan (se Återvänder från lån) fick unge mittbacken Botman förlängt kontrakt till 2023 efter sin imponerande lånesejour i Heerenveen. Trots det ser han ut att kunna lämna Ajax i sommar. Lille har redan kommit med ett bud, som Ajax avvisat och kommit med ett motbud på. Enligt Le Petit Lillois har Lille nu lagt ett nytt bud, hur stort det är förtäljer inte historien, men tydligen vill Lille inte betala över 10 miljoner euro för Botman. 8 miljoner euro ryktas budet vara på och Ajax lär vara öppna för att sälja Botman som även om han imponerade i Heerenveen inte är en jättestor talang och med sin otymplighet inte riktigt är Ajax-typen av en mittback. Hade Ajax verkligen trott på honom hade man nog gett honom än större kontraktsförlängning än till 2023.

Kjell Scherpen

Den unge målvakten var förstemålvakt i Eredivisie för FC Emmen redan som 18-åring innan Ajax värvade honom förra sommaren. Han stod förra säsongen i Jong Ajax och lär fortsätta göra så nästa säsong. Men ett rykte har uppstått nu. Heerenveens målvaktstränare Raymond Vissers har i en intervju med podcasten Radio Camaratu, som görs av Heerenveen fanzinet FeanOnline, sagt att Scherpen är en av flera målvakter klubben följer. Heerenveen är på målvaktsjakt efter att varken Warner Hahn eller Filip Bednarek, fått nya kontrakt. Kanske skulle en utlåning vara av intresse för både Ajax och Scherpen?

Dominik Kotarski

Den 20-årige kroaten, som anslöt som 18-åring från Dinamo Zagreb, delade på målvaktssysslan i Jong Ajax med Scherpen förra säsongen. Efter att Stekelenburg presenterats nämnde Marc Overmars att planen är att låna ut Kotarski nu för att ge han mer erfarenhet. Så kanske blir det Kotarski snarare än Scherpen som lånas ut?

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-07-01 14:28:18
Author

Fler artiklar om Ajax