Silly season i Ajax: IFK:s Tobias Sana nära?
Tobias Sana i IFK-tröjan, syns han snart i Ajaxs dito?

Silly season i Ajax: IFK:s Tobias Sana nära?

På grund av det eviga talangflödet i klubben har Ajax sällan haft en lugn silly season. Den här sommarens transferfönster lär inte bli lugnt heller. Lämnar Vertonghen och van der Wiel? Anländer Narsingh? Vilka mer kommer och går?

Nya uppdateringar i rött.

Klara övergångar in:

Lasse Schöne - NEC Nijmegen

Schöne, en mångsidig offensiv mittfältare hämtas in som bosman från NEC för att bredda truppen. De stora skadeproblemen var ett av klubbens största problem under vintern och det vill Frank de Boer nu åtgärda med bredare trupp.

Läs mer.

Ilan Boccara - Paris Saint-Germain

Som en blixt från klar himmel rapporteras det nu att Boccara, U19-landslagsman för Holland, är klar för Ajax. Boccara tillhör just nu PSG och är född i Frankrike, men har en holländsk mamma och har alltså representerat Holland på ungdomsnivå. Han är en defensiv mittfältare som förmodligen inleder sin tid i Ajax i Jong Ajax. Det är hans agent som uppgett att transfern så gott som klar, men ännu har Ajax inte officiellt presenterat Boccara.

20/7: Boccara är nu officiellt presenterad som Ajax-spelare. de Boer bekräftar att han kommer börja i Jong Ajax och flyttas upp när han är redo. Dennis Bergkamp beskriver Boccara som en defensiv mittfältare med bra bollkontroll och en bra mentalitet. Boccara själv håller också fram sin bollkontroll och aggressiva bollvinnarkvalitéer.

Gino van Kessel - AZ Alkmaar

van Kessel, en ung anfallare, plockas in från topprivalerna AZ till Jong Ajax som ett framtidslöfte i centerpositionen, en inte direkt överbefolkad position. Spel i a-laget kan det väl bli kanske på försäsongen och i tidiga cupmatcher åtminstone.

Robert van Koesveld - Heerenveen

Ung vänsterback inhämtad från Heerenveen som kommer husera i Ajax A1 (U19) under säsongen. Läs mer.

van Kessel och van Koesveld är de två “största” namnen som värvats in till något av ungdomslagen, en komplett lista över värvningar till alla Ajax ungdomslag finns här på trovärdiga fansidan AjaxShowtime (på holländska).

Klara övergångar ut:

Jan Vertonghen - Tottenham

Lagkaptenen, härföraren, och Eredivisies bästa spelare den senaste säsongen kommer med 99.9999999 % sannolikhet lämna i sommar. Arsenal, Tottenham och Barcelona har, bland många andra, nämnts som tänkbara nya klubbar. De två Londonlagen är de som visat mest intresse och det verkar nu som att belgaren hamnar hos hetsporrarna från White Hart Lane. Ajax sägs begära 15 miljoner euro, och Tottenham sägs bjuda 12. I dagarna ska en talesman för Ajax ha uttryckt att förhandlingarna går bra och att Jan förtjänar att gå till en större liga och att Tottenham skulle passa bra.

24/6: Enligt holländska tidningen NOS är Ajax och Tottenham överens om övergångssumman nu och den ska ligga runt 12 miljoner euro. 15 % av summan ska gå till Vertonghen. Kontraktsförhandlingarna mellan Vertonghen och Spurs ryktas gå snabbt, eller redan vara på väg att bli klara, så det ser ut som att en transfer snart kan vara klar.

30/6: Bråk ha uppstått om klasulen som säger att 15 % av övergångssumman ska gå till Vertonghen. Enligt Ajax gäller den bara om om Vertonghen skulle säljas för 20 miljoner euro, men enligt Vertonghen och hans advokater gäller det även för mindre summor.

7/7: Är nu i princip klar för Tottenham. Har rest hem från Ajaxs träningsläger, enligt de Boer för att han har huvudet i London. Transfersumman ska ha landat på 9 miljoner euro direkt, och tre miljoner till kan tillkomma senare via klasuler. Det rapporteras att Vertonghen kommer träna med Spurs redan på måndag.

8/7: Det är nu officiellt, Jan Vertonghen tillhör nu Tottenham Hotspur FC. Enligt Ajax officiella hemsida så stämmer transfersumman som rapporterats (se stycket ovanför från 7 juli), alltså kan summan landa på maximalt 12 miljoner euro.

Mounir El Hamdaoui - Fiorentina

Marockanen, som varit bannlyst från Ajax a-lag efter ett stort bråk med Frank de Boer (en av flera orsaker El Hamdaouis vägran att hoppa in i en match där han fått börja på bänken) har velat lämna länge, och Ajax har velat bli av med honom. I vintras föll en transfer med Fiorentina igenom i sista sekunden på grund av grav misskommunikation mellan klubbarna. Florens-klubben sägs fortfarande vara intresserade, och förmodligen flera andra klubbar.

27/6: Italienska La Nazione rapporterar att Fiorentina har lagt ett bud på 1 miljon euro på El Hamdaoui. I Holland ryktas det om att franska ligamästarna Montpellier, som igår sålde sin center Olivier Giroud till Arsenal, är intresserade.

4/7: Enligt Corriere dello Sport så är El Hamdaoui i Florens för läkarundersökningen.

7/7: Bara detaljer återstår nu enligt de Boer.

11/7: Transfern är nu klar, Mounir El Hamdaoui tillhör nu AC Fiorentina som köpte loss marockanen för 850.000 euro. Vi säger hejdå till en talangfull men väldigt bråkig spelare och ingen i Ajax kommer sakna El Hamdaoui.

André Ooijer - Slutar

Vid 37 års ålder lägger den genom åren otroligt stabila mittbacken skorna på hyllan. Skolad i Ajax-akademin spelade han under karriären i PSV och Blackburn, plus otaliga landskamper, innan han på ålderns höst återvände hem till Ajax och var en stor ledarfigur och “pappa” i laget där han fungerade som reserv. Han byttes in i guldmatchen mot VVV-Venlo och gjorde mål i sista ligamatchen mot Vitesse, en fin avslutning på en fin karriär. Frågan är hur länge Ooijer håller sig borta från fotbollen, han ser definitivt ut som ett potentiellt tränarämne.

Jeroen Verhoeven - Klubb ej klar

Verhoeven, tredjemålvakt känd för sin bastanta storlek (smeknamnet “Chipsröven” säger det mesta) lämnar gratis i sommar. Han var en glädjespridare i truppen, väl medveten om sin status i laget och okej med det, men han vill såklart få mer speltid och kommer därför gå till en mindre klubb, förmodligen i Eerste Divisie.

Dmitry Bulykin - Klubb ej klar

Den store ryske centertanken kom in sent i somras som en reserv i anfallet. Han gjorde en bra säsong för sin roll och fick en del speltid tack vare skadeproblem och bidrog med viktiga mål, bland annat kvitteringen i bortaderbyt mot PSV. 31-åringen signerades bara på ett ett-års kontrakt och lämnar nu, vart han tar vägen är inte klart, men troliga adresser är väl andra klubbar i Holland, Belgien eller hemlandet Ryssland.

Ismail Aissati - Vitesse

Marockanen var precis som El Hamdaoui inte välkommen i a-laget under hösten men på grund av skador och hårt arbete av honom så fick han chansen igen och under våren tog han den verkligen och var en av lagets bästa spelare under de avslutande omgångarna och en bidragande orsak till ligatiteln. Det som tidigare såg ut som ett självklart bosman-fall då hans kontrakt löper ut i sommar har ändrats. Han har sagt att han kan tänka sig både att stanna i Ajax eller spel i Spanien och har nu erbjudits ett tre-årskontrakt av Ajax. Om han accepterat det skulle det vara bra på alla sätt för Ajax, för även om han tappar formen igen så tjänar man då lite på att sälja honom.

24/6: Aissatis kontrakt går ut om en vecka och han har ännu inte skrivit på det Ajax erbjudit honom. Vitesse, klubben han var utlånad till 2010/11, sägs vara intresserade. Arnhem-laget som blev lite nyrika för nåt år sen har definitivt råd med honom. I Vitesse skulle Aissati få en större roll än i Ajax och de siktar på att bli ett av de riktiga topplagen i Eredivisie.

27/6: Ajax kommer inte förlänga kontraktet med Aissati och han lämnar således gratis. Ny klubbaddress blir förmodligen Vitesse.

16/7: Aissati har nu skrivit på, som väntat, för Vitesse Arnhem.

Florian Jozefzoon - RKC Waalwijk

Den unge dreadlocks-prydde högerytterns kontrakt går ut och han kommer lämna, enligt starka uppgifter för RKC Waalwijk. RKC gjorde en stark comeback i Eredivisie och slutade 9:a och slog ut Twente i playoff om Europaplatser (men förlorade sedan mot Vitesse). Jozefzoon, en produkt av akademin, debuterade för Ajax hösten 2010 mot Vitesse när han bytte av Urby Emanuelson i halvtid. Direkt gjorde han en assist och gjorde i en efterföljande cupmatch mot MVV ett mål och en assist. Men när Frank de Boer tog över som tränare hamnade han efter andra talanger som Lorenzo Ebecilio, Aras Özbiliz och Jody Lukoki i kampen om ytterplatserna. Förra säsongen var han utlånad till NAC Breda där det blev sexton matcher.

Marco Bizot - Groningen

Bizot, målvakt i Jong Ajax tidigare var den här säsongen utlånad till Eerste Divisie-laget Go Ahead Eagles där han spelade bra på men åkte på en ganska tuff skada, dessutom gör konkurrensen att han inte får plats i Ajax längre och kommer därför gå som fri transfer i sommar.

22/6: Bizot är sedan några dagar klar för Groningen.

Warner Hahn - FC Dordrecht

En till målvakt från ungdomssidan som får lämna på grund av överflöd på den positionen. Mickey van der Hart och Peter Leeuwenburg ses som de två mest lovande och Warner Hahn är äldre än dem och har aldrig riktigt visat sig tillräckligt lovande så nu får han söka bättre lycka i Eerste Divisie.

Ricardo Kip - Almere City

Mittfältare i Jong Ajax som stannat upp i utvecklingen och nu lämnar för farmarlaget Almere City i Eerste Divisie.

Nicolás Lodeiro - Botafogo

Uruguayanen som kom from Nacional 2010 hade under sin första säsong i klubben svårt att slå sig in i laget. Även under den senaste hade han det svårt, men under en tid under skadehelvetet i vintras gjorde han ett par bra insatser som forward och några mål trillade in. Men hans kontrakt verkar inte förnyas och flera italienska klubbar har anmält sitt intresse, som Parma, Udinese och Napoli och dessutom engelska Liverpool.

22/6: Brasilianska Palmeiras har anmält sitt intresse.

4/7: Lodeiro tillhör sedan 30/6 inte Ajax längre. Det verkar nu som att han går till Botafogo, som nyligen gjorde klart med Clarence Seedorf.

Rodney Sneijder

Lillebror Sneijder var utlånad till Utrecht den här säsongen där formen efterhand dalade efter en bra inledning. Det kombinerat med konkurrenssituationen på mittfältet gör att han inte får förnyat kontrakt och kommer lämna gratis i sommar.

27/6: Rapporterades tidigare att hans kontrakt skulle gå ut men det visar sig att ett år återstår på det. Det står dock klart att Sneijder inte kvalificerar sig för a-truppen och kommer träna med Jong Ajax. Fortfarande möjligt att han lämnar.

11/7: Rodney Sneijder är nu klar för RKC Waalwijk, som förra säsongen var tillbaka i Eredivisie och tog sig ända till playoff om europaplatserna. Övergångssumman har inte kommit ut än men det kan inte röra sig om mer än småpengar.

Henri Toivomäki - Almere City (lån)

Toivomäki, en ung finländsk högerback som Ajax värvade 2011 på rekommendation av Jari Litmanen, lånas kommande säsong ut till farmarlaget Almere City som spelar i divisionen under Eredivisie. Toivomäki, 21 år gammal, sågs som en framtida efterträdare till Gregory van der Wiel, men har haft det svårt i Ajax på grund av flera skador och har nu passerats av Ricardo van Rhijn och Ruben Ligeon i rangordningen bland högerbackarna, förmodligen även av Sven Nieuwpoort. Hans kontrakt med Ajax går ut nästa sommar men man Ajax har en option att förlänga det.

Geoffrey Castillion - Heracles Almelo (lån)

Castillion, en ung center som förra säsongen var utlånad till RKC Waalwijk lånas ut på nytt, nu till Heracles Almelo.

Rykten in:

Tobias Sana

IFK Göteborgs ytter har varit en av få spelare i laget som inte varit skitdåliga den här säsongen. Nu när Narsingh gick till PSV ryktas det om andra yttrar som Ajax kan värva. Sana är en av de spelarna som Ajax följt, två scouter var på plats när IFK mötte Gefle (och förlorade med 0-5...). De Telegraaf rapporterar att transfern i princip är klar då IFK vill sälja då hans kontrakt går ut i sommar. Det ryktas att även italienska klubbar är intresserade.


Jeffrey Gouweleeuw - Heerenveen

Ännu en viktig del av Heerenveens unga spännande lag. Gouweleeuw var lagets klart bästa och viktigaste back och ses som en av de potentiella ersättarna för Vertonghen. Relativt ung och mycket lovande. Frågan är om han är redo att vara ordinarie i ett Champions League-lag.

Niklas Moisander - AZ

AZ:s finske kapten, med förflutet i Ajax-akademi är en annan av Vertonghens potentiella ersättare. Några år äldre än Gouweleeuw och besitter ledaregenskaper likt Vertonghen kan han ses som mer redo än Gouweleeuw, men kanske den förre besitter större talang?

7/7: Enligt holländska AD är Moisander nummer ett på listan över ersättare till Vertonghen.

11/7: När Vertonghen lämnade sade han att han tyckte att Moisander borde ersätta honom. Finnen har sagt att han vill få en större utmaning än den han har i AZ, men att han än så länge inte fått ett konkret erbjudande från Ajax.

Nick Viergever - AZ

Moisanders lagkamrat, och en outsider i raden av möjliga Vertonghen-ersättare. Haft sin genombrottssäsong och var med i Bert van Marwijks första trupp på 36 spelare till EM, men var en av dem som fick lämna när truppen skars ner till 27. Talangfull, men känns lite fladdrig ibland och personligen ser jag då hellre Gouweleeuw om man ska gå på det yngre kortet.

Bram Nuytinck - NEC

Nästa i raden av Vertonghen-ersättningskandidater. Ung och bofast i U21-landslaget och viktig kugge i NEC Nijmegen. Lite av en dark horse i racet, AZ-spelarna kan vara svåra att få loss och om man inte får Gouweleeuw heller så är Nuytinck ett godtyckligt alternativ.

11/7: Nuytinck sägs vara nummer två på listan över Vertonghen-ersättare.

Ryan Donk - Club Brügge

En holländsk mittback som tagit “Rensenbrink-vägen” och hamnat i Belgien. Fortfarande ganska ung och det talades ett tag att om det osannolika scenariot att både Vertonghen och Alderweireld skulle lämna skulle han vara aktuell, men för en vecka sen förlängde han sitt kontrakt i Club Brügge och får ses som väldigt långt borta.

Ousamma Assaidi - Heerenveen

Ja, Ajax verkar nästan ha fått för sig att plocka isär hela Heerenveens startelva. Assaidi, som varit vänsterytter i den farliga anfallskedjan med Dost och Narsingh, har lösts ryktats till Ajax, och Heerenveens ordförande har sagt att han är till salu. Men kommer Narsingh har jag svårt att se att även Assaidi kommer, Ajax har gott om yttrar.

Dejan Meleg - Vojvodina

Serbisk talang som ryktats till Ajax sen i vintras. Även Inter intresserade. Verkade vara nära Ajax för en tid sen, men han verkar ha en riktig skummis till agent och Vojvodinas ordförande verkar lite skum med vilket resulterat i problem med kontrakt och så. Vi får avvakta och se.

Alexander Büttner - Vitesse

Den 23-årige vänsterbacken slog igenom den här säsongen och var med i van Marwijks första trupp till EM men petades sen. Frank de Boer har sagt att Büttner “finns med på en lista” och Büttner har flörtat lite med Ajax.

Johnny Heitinga - Everton

Heitinga, en favorit bland fansen och en riktig Ajax-kille (kom till klubben som sju-åring) ryktas vilja återvända. Det sägs att hans fru vill jobba i Holland och att Heitinga därför vill byta klubb till en holländsk eller tysk. I Holland är Ajax det enda alternativet för honom. Problemet är det finansiella, Heitinga har två år kvar på kontraktet i Ajax och Ajax kan ha svårt att ha råd med övergångssumman, och efter det återstår lönen. Tyska klubbar skulle ha lättare att betala. Men en bättre ersättare för Vertonghen är svår att hitta.

30 juni: Frank de Boer har sagt att Heitingas lön är för hög för att Ajax ska ha råd med honom.

Marc Muniesa - FC Barcelona

Ett nytt rykte har tagit fart. Ajax och Barcelonas relation är välkänd, med många spelare och tränare som spenderat tid i båda klubbarna. Johan Cruijff, Johan Neeskens, Marc Overmars, Michael Reiziger och tvillingarna de Boer är bara några som tagit steget från Ajax till Barcelona, och Gabri och Oleguer tog det motsatta och gick till Ajax. Nu ryktas det att Barças unge mitt- och vänsterback Marc Muniesa är intressant för Ajax. Sportchefen Overmars bekräftar att Muniesa är av intresse, men inget konkret ännu. Från Barcelonas håll har det tidigare ryktats att Muniesa ska lånas ut eller säljas (och att Barcelona då ska ha en återköpsklasul). Tidigare har dock de Boer sagt att han vill ha en mittback som talar holländska och som har spelat i Eredivisie tidigare, två krav som Muniesa inte uppfyller. Personligen ser jag det som osannolikt att Muniesa värvas som Vertonghens ersättare, men han kanske lånas in som backup man tappade en till mittback i den pensionerade Ooijer.

16/7: Frank de Boer har nu bekräftat att man vill låna Muniesa i en säsong för att bredda försvaret. Muniesa verkar också vara öppen för att lånas ut till Ajax.

Cristian Tello/Isaac Cuenca/Gerard Deulofeu - FC Barcelona

Nu när Narsingh verkar gå till PSV rapporteras det att Ajax förutom Muniesa även är intresserade av att låna/köpa en av Barcelonas unga yttrar. Tello och Cuenca spelade båda ett flertal matcher i a-laget förra säsongen, Tello ryktas nu till Liverpool. Deulofeu är yngre, 18 år gammal och spelade för Barcelona B i Segunda Division men räknas som en större talang än de andra två. Än så länge handlar det bara om lösa rykten i tidningar och det återstår att se om Ajax ens värvar en ytter, eller ifall man istället förlänger Miralem Sulejmanis kontrakt.

Rykten ut:

Gregory van der Wiel - Chelsea, Roma, Valencia mfl

Högerbacken är en annan som ryktas bort, och starka rykten har florerat sen i vintras. Valencia var personligen överens med van der Wiel och såg länge ut att få honom till sig, men då spanjorerna bara skickade skambud till Ajax med alldeles för låga övergångssummor sägs förhandlingarna ha runnit ut i sanden. Ajax ville ha minst 10 miljoner, Valencia bjöd struntsummor som 6 miljoner, för en ordinarie landslagsspelare med sina bästa år framför sig! Nu ska istället klubbar som Chelsea och Roma blandat sig i, även om man inte ska räkna ut Valencia helt. Men Chelsea känns i dagsläget som den mest troliga adressen, Roma har inte kvalificerat sig för Europaspel medans såklart Champions League-vinnarna från London gjort det. Dessutom ryktas det att Bosingwa inte får nytt kontrakt av Chelsea och alltså lämnar i sommaren, och dessutom så är ju van der Wiel ett uppköp från Bosingwa. Därmed kvarstår Branislav Ivanovic som konkurrens för van der Wiel i Chelsea.

24/6: Inter sägs överväga att värva van der Wiel. Maicon kommer lämna laget i sommar och förutom van der Wiel ska de vara intresserade av Lilles Mathieu Debuchy.

Miralem Sulejmani - Arsenal

Arsenal sägs vara intresserae av serben, som en ersättare för Andrei Arshavin. De ska vara villiga att betala hela 20 miljoner euro för honom. När Sulejmani värvades från Heerenveen kostade han 16.25 miljoner, den högsta övergångssumma Ajax nånsin betalat, att man skulle kunna göra en vinst vid en försäljning hade få räknat med. Sulejmani är en härligt kreativ spelare som är viktig i Ajax, men kan man verkligen tacka nej till de pengarna? Sulejmanis kontrakt går ut nästa sommar och det har pratats om en förlängning tidigare. Klubben visade att man kunde fungera utan Sulejmani i slutet av säsongen när man marscherade till guldet utan honom då han var skadad. Med Narsinghs förmodade ankomst kan det mycket möjligt vara så att Sulejmani lämnar.

Christian Eriksen - Roma mfl

Den danske supertalangen kommer som vanligt vara omgiven av rykten men med stor sannolikhet kommer han stanna. Han har tidigare uttryckt sin önskan att stanna flera år i Ajax och utvecklas. Ett bra EM av honom kan göra fler klubbar intresserade, förra sommaren var till exempel Manchester City på honom, men hittills i sommar har bara Roma anmält sitt intresse.

Dario Cvitanich - Osasuna, Toronto, Toronto

Argentinaren värvades under Marco van Basten och sågs som en ersättare till Klaas-Jan Huntelaar. En del mål blev det, men han hade lite svårt med anpassningen till Holland och varken Martin Jol eller Frank de Boer har trott på honom. Senaste säsongen var han utlånad till Boca Juniors med en köpoption, Cvitanich ville gärna stanna i Argentina (speciellt då han kärat ner sig i en journalist där) men klubbarna kunde inte komma överens. Han kommer därför återvända till Ajax den första juli. Det mesta pekar dock på att han lämnar ändå, om han nu inte får en andra chans likt Aissati.

23/7: Osasuna och Toronto sägs vara intresserade. Det pratas om att Cvitanich värderas till två miljoner euro.

Vurnon Anita - Newcastle

Den mångsidige defensivspecialisten gjorde sin bästa säsong hittills och har attraherat intresse från Premier League. Newcastle lade ett bud på honom som Ajax genast förkastade. De vill enligt uppgifter behålla honom i minst två år till, och även om de varit villiga att sälja var budet för lågt. Paul Lambert ryktas även ha varit intresserad av honom när han fortfarande satt som manager i Norwich, men det är okänt om han fortfarande vill ha Anita till sin nya klubb Aston Villa.

Avskrivna rykten:

Luciano Narsingh - Heerenveen

Heerenveens succéhögerytter är ett hett villebråd på transfermarknaden. Narsingh, som ratades av Ajax efter några år i akademin, har gjort succé i överraskningslaget Heerenveen som den store framspelaren till främst målkungen Bas Dost. Heerenveens ordförande Robert Feenstra har varit väldigt öppen med pressen och deklarerat att Narsingh kommer lämna då han inte velat skriva på nytt kontrakt och klubben därav vill sälja nu i sommar. Ajax har alltid varit de som visat störst intresse, även PSV och Fulham sägs vara intresserade. Enligt Feenstra är Ajax de enda som lagt ett konkret bud, på 3 miljoner euro låg det, men Heerenveen vill ha 5. Narsingh själv har starkt flörtat med Ajax, och han ser ut som en potentiell joker för Holland i EM, han gjorde sitt första landslagsmål i träningsmatchen mot Bayern München. På grund av EM vill Ajax nog göra en deal snabbt.

12/6 - Frank de Boer uttalade sig idag om Narsingh och säger att han räknar med att Amsterdam-sonen återvänder till Ajax.

30/6: Narsinghs agent, den ökände Mino Raiola, som Ajax tidigare haft duster med (han var agent åt både Zlatan och Maxwell) säger att Narsingh kommer gå till PSV och inte Ajax. Frågan är om det är sanning eller om det är ett knep från Raiola för att sätta mer press på Ajax, italienaren är känd för att spela tufft i förhandlingar (nåt man kan läsa ingående om i Zlatans biografi till exempel).

4/7: Heerenveens tekniske direktör Johan Hansma har sagt till De Telegraaf att Ajax snart kommer lägga ett nytt bud.

7/7: de Boer har sagt att enligt Raiola och Narsingh är det fortfarande stor skillnad mellan vad Ajax erbjuder och vad de vill ha. Han förnekar dessutom att Ajax ska ha lagt ett nytt bud, då han inte ser poängen med det då man inte är överens med Narsingh. Han säger att man inte kommer höja budet eftersom man anser att det är ett riktigt bra erbjudande man gett Narsingh och Raiola.

11/7: Hansma (se uppdatering från 4/7) vidhåller att Ajax fortfarande har chansen att få Narsingh och menar på att Raiola spelar ett spel. Det verkar som att varje transfer Raiola är involverad i måste han göra till en såpa.

15/7: Det verkar som att Narsingh är förlorad för Ajax. Det rapporteras att PSV och Heerenveen är överens om en transfer där övergångssumman landar på 4.5 miljoner euro.

16/7: Narsingh tillhör numera PSV Eindhoven.

Simon Poulsen - AZ

Den andra vänsterbacken Ajax sägs titta på. Personligen föredrar jag Büttner. Ajax ska ha inlett förhandlingar men Poulsen ska vara missnöjd över den erbjudna lönen.

4/7: Dansken är sedan några dagar tillbaka klar för spanska Deportivo La Coruña.

Douglas - Twente

Den hårdföre brasilianaren nämndes tidigt som ett alternativ som ersättare för Vertonghen, men har sedan dess fallit ur diskussionen och uttalade sig nyligen att han inte vill gå till Ajax utan vill gå till en större liga.

Yossi Benayoun - Chelsea

Chelseas israelit förväntas lämna truppen och brittiska tidningar rapporterade att Ajax och West Ham bland andra var intresserade av Benayoun, som skulle kosta en miljon euro. de Boer som varit väldigt öppen med värvningar uttryckte sig dock kort “Det är komplett nonsens” och därmed kan vi skriva av detta udda rykte, för vad skulle Ajax med Benayoun till?

Kontraktsförlängningar:

Nicolai Boilesen

Den unge danske vänsterbacken har skrivit på ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2016. Han slog igenom på våren 2010/11 och var förstavalet på vänsterbacksplatsen förra säsongen men skadade sig tidigt och missade resten av säsongen och är fortfarande inte spelklar.

Queensy Menig och Sinan Keskin

Menig och Keskin, (födda 1995 och 1994) skrev på sina första kontrakt i dagarna. Menig spelade i B1 och Keskin i A1 den senaste säsongen och båda ses som större löften. Menig är högerytter och Keskin vänster. Menig blev utsedd till bäste spelare i AEGON Future Cup i våras.

Joel Veltman och Danzell Gravenberch

Ytterliggare två ungdomar, men lite äldre än Menig och Keskin, som fått sina kontrakt förlängda. Båda har spelat både i A1 och Jong Ajax den senaste säsongen. Veltman är en mittback som varit med i truppen i a-laget i några matcher men inte fått debutera än. Gravenberch är en teknisk center som har sagt att han har Zlatan Ibrahimovic som förebild.

Kenny Tete

En till ungdomsspelare som tecknat kontrakt. Väntas spela i A1 nästa säsong. Beskrivs av Bergkamp som en allround back som i bästa Ajax-stil gärna försvarar genom att attackera. Bergkamp är dock noga med att påpeka att det fortfarande är en lång väg för Tete och att det såklart finns massor av rum för förbättring.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2012-07-23 16:16:45
Author

Fler artiklar om Ajax