Silly season: Kudus klar för West Ham, Ajax letar ersättare i MLS och Ligue 1?
Hattricket mot Ludogorets blev Mohammed Kudus avskedsgåva till Ajax.

Silly season: Kudus klar för West Ham, Ajax letar ersättare i MLS och Ligue 1?

Mohammed Kudus är officiellt klar för West Ham. Argentinaren Thiago Almada som tagit MLS med storm sägs vara ett alternativ att ersätta honom, det andra kan vara georgiern Georges Mikautadze i Metz. Jorge Sánchez är på väg till Porto och kan få sällskap av Francisco Conceição. Atletico Madrid är intresserade av talangfulle Silvano Vos och Ajax sägs vilja plocka in en ecuadoriansk talang.

Nya uppdateringar i rött.

Åter från lån

Anass Salah-Eddine från FC Twente

Vänsterbacken har hämmat av skador de senaste åren men glimtade till i Eredivisie på lån hos Twente. Imponerar han under försäsongen kan han gå mot en genombrottssäsong i Ajax.

Jay Gorter från Aberdeen

Den unge målvakten lånades ut till Aberdeen i januari efter att Gerónimo Rulli värvats. Får antingen nöta bänk bakom Rulli nu eller lämna.

Klara övergångar in:

Branco van den Boomen från Toulouse på fri transfer

Den Ajax-fostrade mittfältaren blev efter säsongen klar för en återkomst på fri transfer efter flera fina år i Frankrike. Blev Sven Mislintats första nyförvärv i klubben och breddar mittfältet.

Benjamin Tahirovic från Roma

Den 20-årige tillbakadragne mittfältaren föddes i Spånga och spelade för FC Djursholm och Vasalund innan han kom till Roma som 18-åring. Har valt det bosniska landslaget över Blågult. Den här säsongen har han gjort 11 matcher i Serie A. Gianluca Di Marzio och Fabrizio Romano rapporterar att Ajax ligger i pole position för att värva Tahirovic och en affär väntas bli klar på onsdag efter landslagsuppehållet.
26/6: Som rapporterat blev han förra veckan klar för Ajax.

Lasse Abildgaard från Silkeborg

16-årig mycket lovande dansk högerytter som var och provspelade hos Ajax förra hösten. En övergång har varit på gång länge och verkar bli av nu i sommar.
24/7: Äntligen officiellt klar för Ajax, har skrivit på för klubben och kommer börja i U17-laget.

Diant Ramaj från Eintracht Frankfurt för 8 miljoner euro

Enligt De Telegraaf är Ajax nära att värva in 21-årige tysken Diant Ramaj som ny backupmålvakt till Gerónimo Rulli.
3/8: Idag har Ajax officiellt presenterat värvningen av Diant Ramaj från Eintracht Frankfurt. Sven Mislintat kommenterar det hela med att han ser Ramaj som en av Tysklands bästa yngre målvakter och att han kan stå på tillväxt bakom Rulli men också kan spela direkt. Övergångssumman är lite oklar, Ajax har inte officiellt presenterat den vilket innebär att den är under 10 miljoner euro (bara om de är 10+ måste Ajax offentliggöra summan), vissa uppgifter säger 8 miljoner euro i grundsumma och upp till 4 miljoner i bonusar, andra att det är max 2 miljoner i bonusar.

Carlos Borges från Manchester City

Från ingenstans kom plötsligt transfergurun Fabrizio Romano ikväll med nyheten att Ajax är på god väg att roffa åt sig 19-årige portugisiske talangen Carlos Borges från Manchester City mitt framför näsan på West Ham som var i långt gångna förhandlingar. Enligt Romano, och sedan även De Telegraaf och Voetbal International, lär affären bli klar inom kort. Borges, som kom till Manchester Citys ungdomsakademi som 11-åring från Sporting Lissabon, är en vänsterfotad ytter som kan spela på båda kanterna och är en högt ansedd talang. Förra säsognen gjorde han hela 22 mål och 12 assist i Premier League 2 (reservlagsserien). Han har tidigare även vräkt in mål i ungdomslagen och i Youth League.
3/8: Presentationen låter vänta på sig men Fabrizio Romano, De Telegraaf och Voetbal International med flera är alla överens om att Borges i princip är klar för Ajax. Han ska ha läkarundersökts häromdagen. Enligt Romano ligger övergångssumman på 17 miljoner pund, ungefär 19,7 miljoner euro och Manchester City har en återköpsklasul i avtalet.
4/8: Sent igår kväll blev det officiellt, Carlos Roberto Forbs Borges är en Ajax-spelare, han kommer spela med Forbs på tröjan. Övergångssumman landade på 14 miljoner euro plus upp till max 5 miljoner ytterligare i bonusar. Manchester City har en återköpsklasul och en vidareförsäljningsklasul på 20 %. Forbs har skrivit på till 2028.

Jakov Medic från St. Pauli för 2 miljoner euro

Igår kväll kom uppgifter från både Holland, Tyskland och Kroatien att Ajax är på väg att värva den 24-årige kroatiske mittbacken Jakov Medic från kultlaget St. Pauli i Zweite Bundesliga. Idag fredag har St. Pauli gått ut med att Medic saknas i deras matchtrupp då han är på väg att slutföra en övergång till en annan klubb. Han sägs läkarundersökas i Amsterdam under fredagen. Övergångssumman ska ligga på 2 miljoner euro. Medic är tänkt som en backup till mittbackspositionerna, landsmannen Josip Sutalo är fortsatt Ajax huvudspår som ny startande mittback. Medic, som är 193 cm lång och skicklig med fötterna, är för övrigt brorson till Dario Simic, nu styrelseledamot i Dinamo Zagreb.
6/8: Idag officiellt presenterad som Ajax-spelare, kontrakt till 2028. Mislintat har också sagt att han ville värva Medic redan förra året till Stuttgart.

Chuba Akpom från Middlesbrough för 12,3+2 miljoner euro

Att Ajax vill värva en ny center har varit allmänt känt hela sommaren då en konkurrent till Brian Brobbey behövs. Nu verkar man ha funnit sin man i Championship-skyttekungen Chuba Akpom från Middlesbrough. Även franska Lens ska ha varit intresserade, men enligt Sky Sports har Middlesbrough accepterat ett bud från Ajax på 11,5 miljoner euro. Journalisten Santi Aouna uppger att Lens dragit sig tillbaka. Enligt David Ornstein på The Athletic är budet på 12 miljoner euro i fast övergångssumma och 2 miljoner i bonusar, och att Akpom reser till Amsterdam för läkarundersökning under måndagen.
16/8: I eftermiddag blev det officiellt presenterat, Chuba Akpom är klar för Ajax. Engelsmannen har skrivit på ett femårskontrakt och tar tröja nummer 10. Övergångssumman enligt Ajax är på 12,3 miljoner euro plus maximalt 2 miljoner till i bonusar. Akpom blir den tredje engelsmannen att spela för Ajax a-lag, efter mittfältaren Ken Taylor (1948-1950) och anfallaren Ray Clarke 1978/79. Förhoppningsvis blir han lika lyckad, men mer långvarig, än Clarke som öste in mål under sina enda säsong i Ajax så till den grad att Ajax-supportrar drev kampanjen “Ray must stay!” för att få klubbledningen att förlänga avtalet.

Anton Gaaei från Viborg för 4,5+1 miljoner euro

Ajax vill förstärka högerbackspositionen och enligt källor i Danmark är man intresserade av Viborgs 20-årige högerback. Prislappen lär ligga på 4 miljoner euro.
26/6: Gaaei har själv bekräftat att han hört om Ajax intresse från sin agent, utan att bekräfta om det är nåt på gång. Danska Bold rapporterade att scouter från Ajax var på plats för att se Danmark i U21-EM, med Gaaei på högerbacken. Det behöver å andra sidan inte betyda mycket, många scouter är på plats och många spelare finns att kolla in. Viborgs sportchef Mads Agesen säger till Tipsbladet att de inte haft någon direktkontakt med Ajax än.
3/8: Ekstrabladet skriver att Ajax är fortsatt intresserade av Gaaei, men först måste utrymme skapas på högerbacksplatsen (dvs, Jorge Sánchez behöver säljas först).
9/8: Enligt danska BT förbereder Ajax ett bud på 4 miljoner euro för Gaaei.
16/8: Enligt Mike Verweij på De Telegraaf (som noterbart tappat sina källor i Ajax och varit offside hela silly season) är Ajax och Viborg i princip överens om en övergångssumma på 2 miljoner euro. Farzam Abolhosseini på BT som tidigare rapporterat om Ajax intresse i Gaaei skriver att Ajax fått ett bud på 2,5 miljoner euro nobbat då Viborg vill ha 4-5 miljoner euro.
18/8: Igår kväll blev det officiellt, Anton Gaaei är en Ajax-spelare. Enligt Farzam Abolhosseini på BT landade övergångssumman på 4,5 miljoner euro med 1 miljon till i möjliga bonusar. Gaaei har skrivit på ett femårskontrakt och blir den 30:e dansken i Ajax historia.

Josip Sutalo från Dinamo Zagreb för 20,5+3 miljoner euro

Den 23-årige kroatiske landslagsmannen sägs vara Ajax huvudmål som ersättare för Jurriën Timber. Sutalo är 190 cm lång och duellstark men ändå bra med bollen vid fötterna. Enligt De Telegraaf är Ajax konkret intresserade, som kan kosta upp mot 20 miljoner euro. Sven Mislintat sågs för några dagar sen ta ett flyg till Zagreb. Enligt kroatiska Jutarni kan Sutalo tänka sig Ajax men har intresse från fler klubbar. Enligt dem vill Dinamo också behålla honom till 15 augusti för att ta sig igenom CL-kvalet.
24/7: Sutalo fortsätter kopplas samman med Ajax, enligt Rudy Galetti på Sky Sport är han fortsatt på Ajax lista.
29/7: Ajax har lagt ett första bud på 18 miljoner euro, som nobbats. Dinamo lär vilja ha ca 25 miljoner euro. Fiorentina, RB Leipzig med flera är också intresserade.
1/8: Enligt Rudy Galletti är Sutalo fortfarande ett av Ajax toppnamn som ny mittback. Samtidigt verkar flera andra klubbar som ska ha varit intresserade (Fiorentina, Napoli, RB Leipzig) ha gett upp jakten och siktat in sig på andra mittbackar, vilket kanske tyder på att en klubb, förhoppningsvis Ajax, är nära att säkra Sutalos signatur.
3/8: Fotografier visar att Ajax sportchef Sven Mislintat befann sig på Dinamo Zagrebs hemmaplan idag. Enligt kroatiske journalisten Izak Ante Sucic på Germanijak hade Mislintat ett 2,5 timmar långt möte med Dinamos klubbledning. En transfer verkar närma sig. Enligt Tuttomercatweb ligger Ajax senaste bud på 19 miljoner i grundsumma plus 4 miljoner i bonusar.
4/8: Enligt Izak Ante Sucic var Ajax bud på 19+4 miljoner euro inte nog för Dinamo, som vill ha mellan 25-30 miljoner euro. Förhandlingarna fortsätter.
6/8: Förhandlingarna fortsätter, Dinamo spelar svåra och det ska finnas fler intresserade klubbar, även om Sutalo enligt flera källor ska vara positiv till att komma till Ajax. Det sägs att Ajax och Dinamo var muntligen överens om affären för 19+4 miljoner euro men att Dinamos ägare dagen efter ändrade sig. Ajax tränare Maurice Steijn sa idag efter träningsmatchen mot Dortmund att han fortfarande tror att Sutalo kan komma “Spelaren vill till Ajax”.
9/8: Transfersåpan börjar närma sig en upplösning! Fabrizio Romano rapporterade imorse att Ajax lagt ett nytt bud på 20 miljoner euro plus bonusar och ett ultimatum till Dinamo om att lösa affären inom 48 timmar. Några timmar senare var kroatiska Sportske Novosti först ut med nyheten att Dinamo accepterat Ajax bud på 20+2 miljoner euro men att Dinamo vill behålla Sutalo över sina CL-kvalmatcher mot AEK Aten (returen schemalagd 19 augusti). Johan Inan på Algemeen Dagblad rapporterade sedan liknande uppgifter, därefter ESPN Nederlands. Fabrizio Romano har ännu inte använt sin catchphrase “here we go”, men har skrivit att Ajax är allt mer optimistiska om att nå en överenskommelse för 20 miljoner euro plus bonusar och att förhandlingarna fortsätter men Ajax vill ha det klart inom 48 timmar.
14/8: Romano har skrivit att Ajax och Dinamo är nära att göra klart de sista detaljerna. Florian Plettenberg på Sky Sports är klubbarna nu helt muntligt överens men att det lär bli officiellt först efter Dinamos retur mot AEK Aten i CL-kvalet 19 augusti. Även Voetbal International menar det, och skriver att Ajax vill avvakta med att göra dealen officiell tills efter matchen utifall Sutalo skulle åka på en svår skada i den. Enligt Voetbal International är det riskabelt av Ajax då andra klubbar är intresserade av Sutalo, men skriver också att Sutalo länge varit bestämd med att han vill till Ajax.
18/8: Johan Inan på Algemeen Dagblad skriver att Ajax väntar sig att göra affären helt klar i helgen. Dinamo spelar returen mot AEK på söndag.
20/8: Äntligen är övergången officiell och klar. Ajax har idag meddelat att Josip Sutalo är klar för klubben. Övergångssumman på 20,5 miljoner euro plus 3 miljoner till i möjliga bonusar, enligt Ajax. Sutalo har stått högst upp på Ajax önskelista hela sommaren och nu är den kroatiske landslagsmannen äntligen klar.

Gastón Ávila från Royal Antwerp för 12,5+1,9 miljoner euro

Den 21-årige argentinaren kan spela både vänsterback och mittback. Enligt Tim van Duijn på Voetbal International är han nästa namn på listan för Ajax då Hiroki Ito inte verkar bli av och Nicolás Tagliaficos återkomst också ser svår ut att lösa. Ávila har också fördelen gentemot Nico att han kan spela både centralt och till vänster i backlinjen, vilket passar Ajax väl. Återstår att se om en affär nås med det Antwerp där Marc Overmars nu är sportchef.
20/8: Samstämmiga uppgifter i Holland och Belgien gör gällande att Ajax är personligt överens med Ávila. Journalisten Sacha Tavolieri skriver att Ávila är säker på att Ajax och Antwerp kommer komma överens om en övergångssumma på omkring 12 miljoner euro.
22/8: Nu har Ajax officiellt presenterat Gastón Ávila. Den 21-årige argentinaren har skrivit på ett kontrakt till 2028 och kostar 12,5 miljoner euro direkt, övergångssumman kan stiga till max 14,4 miljoner euro totalt via bonusar. Ávila, som har en aggressiv spelstil kan spela både vänsterback och mittback och tar tröjnummer 30.

Klara övergångar ut:

Maarten Stekelenburg, slutat

Målvaktsveteranen har slutligen lagt handskarna på hyllan efter 311 matcher för Ajax över två sejourer, 41 år gammal.

Florian Grillitsch till Hoffenheim på fri transfer

Sexan värvades på fri transfer och fick ett ettårskontrakt med option på ett år till men den nyttjas inte då österrikaren aldrig riktigt kom in i laget. Vänder förmodligen tillbaka till Bundesliga.
26/6: Grillitsch återvänder till Hoffenheim.

Youri Regeer till FC Twente för 900 000 euro

Den multifunktionelle mittfältaren/backen fick ett par framträdanden i a-laget men lämnar nu för chansen till mer regelbunden speltid i Eredivisie hos Twente. Ajax har en återköpsklasul i avtalet.

Lorenzo Lucca, Pisa, slut på lån

Det lutande tornet återvänder till Pisa efter att inte imponerat tillräckligt för att Ajax skulle vilja aktivera köpoptionen.

Sontje Hansen, NEC, fri transfer

21-årige Hansen var en stor talang i Ajax akademi men skador hämmade honom så det inte blev mer än något enstaka framträdande i a-laget. Hoppas nu på en nytändning i Nijmegen.

Patrickson Delgado, Independiente del Valle, slut på lån

19-årig ecuadoriansk defensiv mittfältare som kom på lån med köpoption för ett år sen men inte imponerat tillräckligt i Jong Ajax och vänder nu hem.

Naci Ünüvar till FC Twente på lån

Supertalangen fick inte chansen av Alfred Schreuder och lånades ut till Trabzonspor, där han inte heller riktigt fick chansen och efter en skada återvände han i förtid under våren. Får han äntligen en riktig chans i a-laget nu?
26/6: Det ser ut att bli en ny utlåning, lokaltidningen Tubantia var först med att rapportera att Ajax lånar ut Ünüvar till FC Twente kommande säsong. Även De Telegraaf har rapporterat det nu. Ingen köpoption var aktuell för Ajax fortfarande tror på Ünüvar, förhoppningsvis lossnar det nu.
4/7: Klar för utlåning till FC Twente, ingen köpoption.

Youri Baas till NEC på lån

Den unge vänsterbacken har gjort en del framträdanden i a-laget men lånas nu ut till NEC för mer kontinuerlig speltid i Eredivisie.

Max de Waal till Willem II

Siem de Jong-lik offensiv mittfältare/anfallare som nog lär lämna permanent nu då han är 21 år och inte a-lagsmaterial i Ajax.
14/7: Klar för Willem II på en permanent övergång.

Kik Pierie till Excelsior

22-årige backen var en gång en stor talang i Heerenveen men inte alls fått det att stämma i Ajax, där han bara fått spela i Jong Ajax och inte imponerat. Lånades ut i januari och är någon man vill bli av med nu i sommar.
14/7: Ansluter till Excelsior permanent nu, officiellt.

Donny Warmerdam till De Graafschap

Defensiv mittfältare/mittback som gick igenom hela ungdomsleden men aldrig nådde a-laget. Efter många matcher för Jong Ajax lämnar han nu permanent för De Graafschap.

Jurriën Timber till Arsenal för 40+5 miljoner euro

Mittbacken är den tredje som det sagts kan vara mest aktuell för en flytt till större liga i sommar, men något konkret intresse finns inte runt Timber i dagsläget sägs det.
26/6: Arsenal har den senaste veckan varit väldigt på Timber. Ett första bud på 35 miljoner euro nobbades av Ajax. Fabrizio Romano och Florian Plettenberg rapporterar båda att Timber och Arsenal är personligen överens om kontraktet. Plettenberg skriver att Arsenal förbereder ett nytt bud på omkring 40-45 miljoner euro plus bonusar. Romano menar att det är cirka 45-48 miljoner.
4/7: Övergången till Arsenal väntas bli klar inom kort, Timber och Arsenal är överens och klubbarna sägs också vara så gott som överens nu.
14/7: Nu blev det äntligen officiellt efter flera dagars väntan efter läkarundersökningen. Timber är officiellt en Arsenal-spelare. Ajax har presenterat transfersumman: 40 miljoner euro plus 5 miljoner euro i bonusar.

Dusan Tadic till Fenerbahce på fri transfer

En chockartad utveckling är att ikonen Dusan Tadic verkar vilja lämna Ajax. När han återvände från semestern dök han upp på De Toekomst med sin agent Milos Malenovic, hade ett möte med sportchef Sven Mislintat i en halvtimme, och åkte sen hem utan att träna. Tadic ska då uttryckt missnöje över kvaliteten på truppen. Något magstarkt med tanke på att hans agent hade stor del i förra sommarens misslyckade truppbygge då han också företräder Alfred Schreuder och Calvin Bassey och sålde in dessa hos Ajax. Idag var Voetbal International först med nyheten att Ajax och Tadic förhandlar om att bryta kontraktet. Enligt De Telegraaf vill Ajax få åtminstone en liten transfersumma för Tadic och Mislintat vill att Tadic ska kunna lämna klubben snyggt och i framtiden kanske kunna återvända i en ledarroll. Skulle Tadic försvinna skulle 6,5 miljoner euro frigöras för Ajax vilket skulle hjälpa truppbygget, både vad gäller nyförvärv och kontraktsförlängingar. Tidigare har Besiktas sagts vara intresserade i turkisk press.
20/7: Som tidigare rapporterat lämnade Tadic Ajax och är klar för Fenerbahce.

Neal Viereck till FC Utrecht

Ung mittback som gick igenom ungdomsakademin men inte nådde högre än Jong Ajax och nu är klar för Utrecht i hopp om en chans i Eredivisie.

Calvin Bassey till Fulham för 22,5 miljoner euro

Nigerianen har inte fått det att stämma i Ajax, hans bristande teknik och passningsfot har inte gjort någon glad i Amsterdam. Ajax lär vara öppna för att sälja honom nu, man betalade 22 miljoner förra sommaren som man hoppas få igen.
4/7: Fabrizio Romano med flera rapporterar att Brighton inte bara är intresserade av Kudus utan även Bassey. De ska ha varit intresserade redan förra sommaren när Ajax norpade honom.
20/7: David Ornstein skriver att Fulham lagt ett bud på 17 miljoner euro som Ajax inte besvarat än. Han bekräftar även att Brighton sen tidigare är intresserade. Enligt Algemeen Dagblad vill Bassey dock stanna och slåss för sin plats i Ajax och imponera på nye tränaren Maurice Steijn, och bara lämna om han får höra från Steijn att han inte är önskvärd.
24/7: En övergång till Fulham verkar närma sig. Bassey har fått höra från Ajax att han inte ingår i planerna och Fulham är angelägna. Ajax har accepterat ett bud på 21 miljoner euro inklusive bonusar och en vidareförsäljningsklasul, vilket gör att man i princip får tillbaka summan man betalade förra sommaren. Enligt Fabrizio Romano hoppas Fulham läkarundersöka Bassey i veckan.
29/7: Igår kväll blev det officiellt presenterat av både Ajax och Fulham, Bassey är en Fulham-spelare. Övergångssumman skrev Ajax ut till 22,5 miljoner euro till slut.

Edson Álvarez till West Ham för 38+3 miljoner euro

Mexikanen vill lämna och kommer med all sannolikhet säljas i sommar. Borussia Dortmund är intresserade och Álvarez vill gärna dit efter att Sébastien Haller sålt in klubben. Ajax vill dock ha 45 miljoner euro, men Dortmund sägs bara vilja bjuda 35. Även West Ham, som väntas sälja Declan Rice, är intresserade.
26/6: Dortmund är fortsatt huvudspåret för Álvarez. Fabrizio Romano rapporterade innan midsommar att Dortmund och Álvarez närmar sig en överenskommelse och att man kommer förhandla med Ajax i veckan och hoppas få övergången klar på sju dagar, då det internationella fönstret öppnar officiellt 1 juli. Välinformerade tyske bevakaren Florian Plettenberg har samstämmiga uppgifter och la till på midsommar att Dortmunds första bud kommer på runt 40 miljoner euro, men att Ajax inte är i någon brådska att acceptera det.
4/7: Övergången till Dortmund har spruckit då tyskarna tyckte Álvarez blev för dyr! Det är Fabrizio Romano, Mike Verweij med flera överens om. West Ham lär bli nytt huvudspår.
14/7: Enligt David Ornstein har West Ham kontaktat Ajax angående Álvarez och väntas lägga ett officiellt bud snart. Ajax vill ha minst 40 miljoner euro.
24/7: Enligt Football Insider är West Ham villiga att betala mellan 40-45 miljoner euro för Álvarez.
1/8: The Times skriver att Chelsea vill bredda sitt mittfält och återigen har blickarna på Álvarez, som de ville värva redan förra sommaren men Ajax vägrade släppa. Enligt Fox Sports Mexico är Manchester United också intresserade.
6/8: En övergång till West Ham är nu nära rapporterar Fabrizio Romano med flera. West Ham har kommit med ett första bud på 34,7 miljoner euro, Ajax vill ha 40. Álvarez själv är redo för flytten genast.
9/8: Fabrizio Romano skrev igår sitt famösa “here we go” gällande Álvarez till West Ham. Enligt honom är Ajax och West Ham muntligt överens om en summa på 34/35 miljoner pund (ca 40 miljoner euro) och att läkarundersökning skulle följa inom kort. Florian Plettenberg har samstämmiga uppgifter. Dharmesh Sheth på Sky Sports skrev senare på kvällen att Álvarez genomgått läkarundersökningen. Övergången förväntas bli officiell inom kort.
14/8: Som tidigare rapporterat klar för West Ham för en övergångssumma på 38 miljoner euro + 3 miljoner i bonusar och en vidareförsäljningsklasul.

Mohamed Daramy till Stade de Reims för 12+5,5 miljoner euro

Daramy, ett av Marc Overmars felköp, kostade Ajax 12 miljoner euro när han kom 2021. Han lyckades inte göra avtryck sin första säsong i klubben och lånades sen tillbaka till FC Köpenhamn där han återigen visade upp den talang som Ajax betalat för. Denna försäsong har han dock inte imponerat i träningsmatcherna. Därför kom det som en glad överraskning när Fabrizio Romano idag gått ut med att Vincent Kompany vill värva Daramy till Burnley till vilket pris som helst. Ajax lär vara angelägna att sälja.
6/8: Enligt samstämmiga uppgifter i England, Holland och enligt Fabrizio Romano är Ajax och Burnley överens om en övergångssumma på ca 16 miljoner euro, plus bonusar och en vidareförsäljningsklasul. Det finns också intresse från franska Reims.
9/8: Fabrizio Romano skriver att Reims nu ligger bäst till med ett bud på 17 miljoner euro plus bonusar. Budkrig i vardande månne?
14/8: Sen några dagar klar för Stade de Reims för 12 miljoner direkt och 5,5 miljoner till i bonusar, plus en vidareförsäljningsklasul.

Mohamed Kudus till West Ham för 43+3 miljoner euro

Ghananen har många blickar på sig efter en fin säsong i Ajax och fint VM. Väntas lämna klubben i sommar, men någon konkret frontrunner för hans signatur har ännu inte framträtt. Intresse lär finnas från Premier League och Serie A åtminstone.
26/6: Enligt engelska ESPN ser Erik ten Hags Manchester United Kudus som ett av flera alternativ om de inte får loss Mason Mount från Chelsea. Fabrizio Romano rapporterar att Brighton är intresserade av Kudus. Mike Verweij på De Telegraaf instämmer i att Kudus står på Manchester Uniteds lista men inte överst på den, och lägger till att Brighton till och med varit i kontakt med Ajax om Kudus, som Ajax vill ha 45 miljoner euro för.
4/7: Det talas allt mer om Brightons intresse, men ett officiellt bud har ännu inte kommit.
20/7: Enligt inte så trovärdiga Daily Mail är Arsenal efter värvningen av Timber även intresserade av Kudus.
24/7: David Ornstein skriver att Chelsea är nu konkret intresserade av Kudus, men de har ännu inte kommit med ett officiellt bud.
29/7: Kudus och Chelsea ska snart vara personligt överens. Kudus har inte tränat eller spelat under träningslägret denna vecka pga “skada”. Chelsea lär komma med ett bud snart.
6/8: Brighton ska ligga bäst till nu. Enligt David Ornstein är Ajax och Brighton överens om en övergångssumma på ca 40 miljoner euro och att Kudus och Brighton tros komma personligen överens.
9/8: Enlig Voetbal International har Ajax gett Kudus ett ultimatum: Gör klart med Brighton inom 48 timmar annars får du inte lämna för annat än ett astronomiskt högt bud. Enligt Fabrizio Romano har Ajax och Brighton i hemlighet varit överens om en övergång sen i juli, sen har man bara väntat på Kudus, nu vill båda klubbarna ha ett svar från honom. Enligt SportWorldGhana väntar Kudus på Borussia Dortmund.
14/8: Tiden för ultimatumet har passerat utan att Kudus närmade sig Brighton. Det är inte uteslutet att Kudus säljs dock. Fabrizio Romano skriver idag att West Ham nu är konkret intresserade av Kudus som ersättare för Lucas Paqueta som är på väg till Manchester City, men att man kommer vänta tills Paqueta-affären är klar innan man kommer med ett bud till Ajax.
18/8: West Ham har förhandlat med både Kudus och Ajax i några dagar rapporterar flera medier. Både Fabrizio Romano och Florian Plettenberg har skrivit idag att man fortfarande försöker nå överenskommelser både klubbar emellan och med Kudus. På eftermiddagen har Romano skrivit att Lucas Paquetas övergång från West Ham till Manchester City är på väg att kollapsa. Återstår att se vad det innebär för Kudus som ju sågs som Paquetas ersättare i West Ham.
20/8: Ajax har nobbat ett bud från West Ham enligt David Ornstein på The Athletic. Oklart vilken summa det budet var på, men Ajax lär nu begära minst 50 miljoner euro för Kudus, så budet var under det.
22/8: Sen Ajax nekade senaste budet har det varit olika bud om förhandlingarna är på väg att stranda eller inte. Enligt Sky Sports förbereder West Ham ett nytt bud.
27/8: Slutligen officiellt och klart, Ajax har offentliggjort att man sålt Mohammed Kudus till West Ham för 43 miljoner euro i grundsumma som kan stiga till 46 miljoner via bonusar, samt en vidareförsäljningsklasul.

Rykten övergångar in:

Eduard Spertsyan från Krasnodar

Den 23-årige armeniske playmakern har gjort 14 mål och 14 assist från mittfältet den här säsongen för ryska Krasnodar. Enligt De Telegraaf med flera har Ajax konkret intresse och övergångssumman sägs hamna på omkring 9 miljoner euro.
26/6: Enligt Sportitalia är Ajax favoriter att landa Spertsyan, som även väckt intresse hos Borussia Mönchengladbach, Fiorentina och Inter. Scouter från Ajax fanns på plats under landskampen Armenien - Lettland för att kolla in Spertsyan.
4/7: Enligt Mike Verweij på De Telegraaf är Ajax fortfarande seriöst intresserade av Spertsyan, men att de vill sälja några först.
14/7: Enligt den armeniske journalisten Hrach Khachatryan är flera klubbar intresserade men ingen har varit villig att möta Krasnodars prislapp, än.
20/7: Fd Feyenoord-spelare Igor Korneev har sagt till ryska Metaratings att han försökte länka samman Spertsyan med Feyenoord, som var intresserade, men att Spertsyan inte var intresserad då han vill gå till Ajax. Förhandlingsläget ser dock fortfarande ut att vara lika låst som förra veckan.
24/7: Ajax har fått ett första bud på 8,5 miljoner euro nobbat men kommer snart med ett nytt bud enligt både holländsk och armenisk press. Krasnodar sägs vilja ha 15 miljoner euro för playmakern.
1/8: Enligt LigaTV (inte den främsta källan) kommer Ajax inom kort med ett nytt bud på Spertsyan.
6/8: Voetbal International skriver att Ajax styrelse tvekar gällande Spertsyan av moraliska skäl, om det är rätt att köpa spelare från ryska klubbar och på så sätt bidra till deras ekonomi. Något De Telegraaf kritiserat Ajax för (samtidigt som man inte protesterat när PSV eller Feyenoord värvat från ryska klubbar under kriget). Sven Mislintat vill fortfarande ha Spertsyan. Tränare Maurice Steijn sa dock efter Ajax träningsmatch mot Dortmund att han inte tror Spertsyan kommer.
18/8: Fabrizio Romano skrev idag att Spertsyan fortfarande är ett “top target” för Ajax. Vidare att andra klubbar är intresserade men att Spertsyan bara vill till Ajax.
27/8: Maurice Steijn sa efter matchen mot Ludogorets att han inte tror Spertsyan kommer till Ajax.

Donny van de Beek från Manchester United

Flytten till Manchester United blev en mardröm för i Amsterdam så älskade Donny. Problem att få speltid och även skadeproblem har hindrat honom. Han väntas lämna Manchester i sommar. Kan en hemkomst vara aktuell?
14/7: Lämnats hemma när Manchester United drog på försäsongsturné för att underlätta en övergång.
20/7: Kom med på försäsongen ändå och gjorde mål i första matchen, efteråt sa Donny att lämna fortfarande är ett alternativ för honom men “vi får se”.
29/7: Enligt Fabrizio Romano är Real Sociedad intresserade.
14/8: The Sun skrev att Ajax är intresserade av att låna hem van de Beek, men Fabrizio Romano gick sedan ut och skrev att det “just nu” inte förts några konkreta samtal om det och att intresse finns hos andra klubbar.

Shurandy Sambo från PSV

Enligt Voetbal International är Ajax intresserade av PSV:s 21-årige högerback Shurandy Sambo, som nye tränaren Maurice Steijn hade på lån i Sparta Rotterdam förra säsongen.
26/6: Sambo har sagt att hans agent pratat med Ajax, men en övergång verkar inte nära förestående just nu i alla fall, det kan bara vara agenten som försöker pressa PSV till en bättre deal.

Damian van der Vaart från Esbjerg

Klubblegendaren Rafael van der Vaarts 17-årige son Damian har spelat i Esbjergs ungdomslag fram tills nu (då familjen bott där i och med Damians styvmamma Estevana Polmans handbollskarriär). Efter ett lyckat provspel är han nu på väg att byta till Ajax och börja i U18-laget. Likt far sin är han en spelskicklig offensiv mittfältare — dock är han högerfotad.
20/7: Övergången dröjer, enligt Rafael van der Vaart på grund av att Damians kontrakt med Esbjerg löper fram till årsskiftet, men man jobbar på en lösning.
14/8: Rafael van der Vaart sa igår i tv att Esbjerg är besvärliga gällande betalning men att han hoppas att övergången blir klar snart.

Valentin Barco från Boca Juniors

Enligt El Crack Deportivo i Argentina fruktar Boca att förlora den mycket lovande 18-årige vänsterbacken till Ajax då en utköpsklasul på 10 miljoner euro finns i kontraktet som går ut 2024. Barco ses som en mycket stor talang.
16/8: Nära Brighton nu.

Baris Yilmaz från Galatasaray

Enligt turkiska Skorer är Ajax en av flera klubbar som är intresserade av den 23-årige vänsteryttern som den gångna säsongen gjorde 4 mål och 2 assist i Süper Lig. Han har även spelat 5 landskamper. Även PSV och Lazio nämns. Men turkiska press brukar inte vara den mest tillförlitliga.

Abdelkahar Kadri från KV Kortrijk

Enligt RMC Sport-journalisten Sacha Tavolieri är Ajax intresserade av den 23-årige algeriske playmakern. Förra säsongen gjorde han 4 mål och 1 assist i belgiska ligan. Han skulle kosta 3 miljoner euro och även Club Brügge är intresserade.
1/8: Het Laatste Nieuws, belgisk tabloid, är Ajax villiga att erbjuda 6 miljoner för Kadri, och att detta inte är nog för Kortrijk som hoppas få betydligt mer än så för honom nästa sommar ifall han har en ny fin säsong. Kadri har även fått kaptensbindeln och nummer 10 i sommar för att locka honom att stanna.

Liel Abada från Celtic

Enligt Sky Sports är Ajax intresserade av Celtics 21-årige israeliske högerytter Liel Abada. Abada gjorde 10 mål och 5 assist i ligan den gångna säsongen trots att han mest var inhoppare. Även Sporting Lissabon ska vara väldigt på.
24/7: Enligt Daily Record ser Abada ut att stanna i Celtic efter samtal med tränaren Brendan Rodgers.

Martin Vitik från Sparta Prag

Enligt Rudy Galetti är Ajax intresserade av den 20-årige tjeckiske mittbacken Martin Vitik. Ajax väntas vilja värva minst en, kanske två, högerfotade mittbackar nu när Timber lämnat. 193 cm långe Vitik har en fin passningsfot och ses som en av Europas mest lovande mittbackar.
24/7: Ajax förhandlar fortfarande med Sparta Prag om Vitik, enligt Rudy Galetti.
1/8: Galletti skriver att Ajax fortsatt har Vitik som ett av sina toppnamn som ny mittback och hoppas nå en deal snart.

Jeremiah St. Juste från Sporting Lissabon

Enligt 1908.nl är Ajax intresserade av den holländske mittbacken Jeremiah “Jerry” St. Juste som gjort avtryck i Sporting Lissabon och dess förinnan Mainz. Han slog igenom i Heerenveen och spelade sedan för Feyenoord innan han gick utomlands. Han är en väldigt snabb och spelskicklig mittback som dock hämmats av skador genom åren.

Altay Bayindir från Fenerbahce

Enligt turkisk press, inte den mest pålitliga, är Ajax intresserade av Fenerbahces unge målvakt. Det ryktades om det förra sommaren med. Intresse skulle väl bara vara troligt bara om det ligger nåt i ryktena om att Gerónimo Rulli inte trivs i Amsterdam.
20/7: Enligt turkiska TGRT Haber har Bayindir en utköpsklasul på 6 miljoner euro som Ajax ska vara villiga att aktivera. Högst oklar sanningshalt i detta rykte.

Amane Romeo från BK Häcken

Enligt Daniel Kristofersson på Aftonbladet slutscoutar Ajax den 20-årige ivorianske mittfältaren från Häcken.

Juan från São Paulo

Enligt brasiliansk press är Ajax intresserade av Juan Santos, en 21-årig anfallare från klubben både David Neres och Antony kom till Ajax ifrån.

Kebir Ali Canpolat från Eintracht Frankfurt

Enligt Sky är Ajax en av flera klubbar som är intresserade av Kebir Ali Canpolat, en 16-årig högerytter i Frankfurts akademi. Även Barcelona, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Juventus med flera nämns.

Armel Bella-Kotchap från Southampton

Enligt The Athletic överväger Ajax att lägga ett bud på den 21-årige mittbacken. En potentiell ersättare till Timber. Southampton värvade honom förra sommaren men efter klubbens nedflyttning lär Bella-Kotchap vilja lämna. Enligt The Telegraph har han en klasul i kontraktet som göra att han efter nedflyttningen får lämna för 28 miljoner euro. Väl dyrt för Ajax kanske. Bella-Kotchap var en del av den tyska VM-truppen utan att få speltid i mästerskapet, han har dock gjort 2 landskamper.
14/8: Sen The Athletic första artikel har det varit tyst runt Bella-Kotchap och Ajax, nu är han istället på väg till Borussia Dortmund.

Serhou Guirassy från VfB Stuttgart

Tyska Kicker skriver att Ajax är intresserade av Stuttgarts guineiske center Serhou Guirassy. Sportchef Sven Mislintat var den som värvade Guirassy till Stuttgart. 27-åringen gjorde 11 mål på 22 matcher i Bundesliga senaste säsongen. Han har gott om rutin från Ligue 1 (över 100 matcher för Lille, Auxerre, Rennes och Amiens) och Bundesliga (förutom Stuttgart även Köln).
29/7: Ska vara på väg till Premier League.

Mohamed Hamony från Le Havre

Enligt franska journalisten Loíc Tanzi är Ajax intresserade av 16-årige mittfältstalangen Mohamed Hamony från Le Havres fina akademi. Hans ungdomskontrakt löper ut nästa sommar så flera intressenter finns, även City Football Group.

Hiroki Ito från VfB Stuttgart

Enligt De Telegraaf vill Ajax värva den 24-årige vänsterfotade japanske mittbacken Hiroki Ito från Stutgart, där Mislintat var sportchef innan han kom till Ajax. Ito ses som en backup till Jorrel Hato. Enligt tyska Sky Sports har Stuttgart nobbat ett bud på 12 miljoner euro från Ajax. Tim van Duin på Voetbal International skriver att Ajax kommer komma med ett nytt bud.
9/8: Enligt tyska Bild är Ajax och Ito personligen överens, men Stuttgart har förkastat ett bud på 15 miljoner euro från Ajax och erbjudit Ito ett nytt kontrakt med löneförhöjning och en utköpsklasul på 30 miljoner euro.
14/8: De Telegraaf och Voetbal International är ense om att Ajax fortfarande väldigt gärna vill få in Ito, men att Stuttgart ännu inte svarat på det senaste budet.
18/8: Tim van Duijn på Voetbal International skriver att det ser svårt ut för Ajax att lösa Ito-affären, Stuttgart har fortfarande inte kommit med något motbud och har i dagarna sålt två andra nyckelspelare (Wataru Endo och Kostas Mavropanos) så de behöver inte direkt få in mer pengar och lär då ännu hellre behålla Ito.

Martin Erlic från Sassuolo

Tuttomercatoweb pekar ut den 25-årige kroaten som ett av Ajax alternativ ifall man inte lyckas få loss Sutalo. Erlic flyttade till Italien och Parma redan som 16-åring, efter ett år där bytte han till Sassuolo där han nu är tillbaka efter en sväng i Spezia. Har Serie A-rutin från både Spezia och Sassuolo, och var en bänkspelare i det kroatiske bronslaget i VM senast.

Nehuén Perez från Udinese

En annan Tuttomercatoweb pekar ut som alternativ ifall Sutalo inte kommer till Ajax. 23-årige Perez lämnade Argentinos Juniors som 18-åring för Atletico Madrid, där blev det inga a-lagsmatcher utan en serie utlåningar, den sista till Udinese som sen köpte honom permanent. I Udinese har han imponerat som en av Serie A:s bättre unga mittbackar.

Valentin Gomez från Velez Sarsfield

20-årig argentinsk mittback och det tredje alternativet som enligt Tuttomercatoweb Ajax ser som alternativ till Sutalo. Ska vara en av Argentinas mer lovande mittbackar, men profilmässigt stämmer han inte riktigt in på det Ajax vill ha, en lite resligare och erfaren mittback bredvid 17-årige Jorrel Hato.

Ignacio Saavedra från Universad Catolica

Enligt chilenska PuntoSeguido är den 24-årige defensive mittfältaren ett alternativ för Ajax. Han ska kosta mindre än 1,5 miljoner euro, kontraktet går ut vid årsskiftet. Saavedra ska vilja flytta till Europa.

Nicolás Tagliafico från Lyon

De Telegraaf fick alla Ajax-hjärtan att slå snabbare imorse då man skrev att publikfavoriten Nico Tagliafico är aktuell för en återkomst i klubben. Han lämnade förra sommaren för Lyon efter flera framgångsrika år sen 2018. Maurice Steijn är missnöjd med vänsterbackarna Anass Salah-Eddine och (framför allt) Owen Wijndal och internt har man pratat om Nico, som ska vara öppen för en återkomst. Enligt ESPN Nederlands är en transfer inte realistisk just nu. Enligt Voetbal International är Hiroki Ito, som kan spela båda mittback och vänsterback prioriterad, och Nico bara ett alternativ ifall Ito inte kommer.
16/8: Fabrizio Romano skriver att Ajax hört sig för om Tagliafico och gärna vill ha honom tillbaka i klubben, men att en övergång just nu ser osannolik ut på grund av Lyons krav.

James McAtee från Manchester City

Fabrizio Romano skriver att Manchester Citys 20-åring James McAtee är aktuell för Ajax ifall Mohammed Kudus lämnar. Utan tvivel är det likt Carlos Forbs Borges så att Ajax nye chefsscout Kelvin de Langs bakgrund i Citys organisation som lett fram till detta. McAtee anslöt till Citys ungdomsakademi som 12-åring och ska ha stått ut i alla åldersgrupper för sin teknik, dribblingar, passningsfot och skott. Han är främst en tia men vänsterfotad och kan kliva inåt från höger likt Kudus. Likt Forbs har han tidigare öst in mål och assist i Premier League 2 (reservlagsligan) och U18-serien. Förra säsongen gjorde han 9 mål och 3 assist i Championship, på lån hos Sheffield United.

Odysseas Vlachodimos från Benfica

Grekiske journalisten Giannis Chorianopoulos påstår att Benficas målvakt är på väg bort från klubben och att Ajax är intresserade. Vlachodimos var högaktuell för Ajax förra sommaren. Gerónimo Rullis och Remko Pasveers skador har ställt till problem på målvaktssidan för Ajax, men om man planerar värva in en ny är högst oklart.

Thiago Almada från Atlanta United

22-årig argentinsk playmaker som var en del av deras världsmästarlag. Gick överraskande nog till MLS förra året när han lämnade hemlandet, och har där dominerat med mål, assist och dribblingar. Är främst en tia men ska enligt Mike Verweij på De Telegraaf var Ajax plan A för att ersätta Kudus. Enligt Verweij skulle Ajax vilja betala 15 miljoner euro, men källor i USA uppger att Atlanta, som betalade ungefär den summan, hoppas sälja honom för MLS-rekord vilket innebär ca 27 miljoner euro. Voetbal International skriver också att Almada är intressant för Ajax.

Georges Mikautadze från FC Metz

22-årig georgisk-fransos som enligt Mike Verweij på De Telegraaf är plan B som Kudus-ersättare. Främst anfallare men kan spela på flera positioner, sköt förra säsongen upp Metz från Ligue 2 med 3 mål och 8 assist och har inlett med 2+1 på tre första matcherna i Ligue 1. Metz nobbade i juli bud på 20 miljoner euro från andra klubbar, men då inga klubbar varit villiga att betala det har man nu sänkt priset, uppger Voetbal International som tillägger att Mikautadzes agent befinner sig i Holland.

Oscar Zambrano från LDU Quito

Den 19-årige ecuadorianen var på provspel hos Ajax förra året. Den defensive mittfältaren har sen utvecklats fint, bland annat med fina insatser i U20-VM. Enligt ecuadorianske journalisten Cesar Luis Merlo är han nu på väg till Ajax.


Rykten övergångar ut:

Jorge Sánchez

Den mexikanske högerbacken hade en tuff debutsäsong och håller rent krasst inte måttet för Ajax. Klubben vill sälja honom i sommar.
14/7: Gör en stark Gold Cup med Mexiko, och ryktas ha dragit till sig intresse från klubbar i hemlandet.
1/8: Enligt Mike Verweij på De Telegraaf är brasilianska Botafogo intresserade av att låna Sánchez.
16/8: Mike Verweij på De Telegraaf rapporterade häromdagen att Ajax och Chivas är i princip överens om Jorge Sánchez. Men sen gick Fabrizio Romano ut med att Sánchez inte har några planer på att återvända till Mexiko då intresse finns från stora europeiska klubbar. Och nu har Romano gått ut med att Ajax och Porto snart är överens om en deal som ser ut att bli ett lån med köpoption, kanske en option som innebär att Porto måste köpa loss honom ifall han spelar ett visst antal matcher.
18/8: Då Anton Gaaei nu är klar för Ajax kan vi räkna med att Sánchez lär försvinna inom kort.
22/8: Enligt Fabrizio Romano kommer det snart bli klart att Jorge Sánchez går till Porto på lån med en köpoption på 4 miljoner euro, som kommer aktiveras automatiskt om Sánchez spelar i minst 15 matcher med Porto.
27/8: Det har dragit ut lite på tiden med de sista detaljerna men enligt Fabrizio Romano är det nu bara en tidsfråga innan det blir officiellt att Jorge Sánchez går till Porto på lån med köpoption.

Owen Wijndal

En till floppvärvning från förra sommaren. Finns inga konkreta rykten om hans framtid just nu, han kanske blir kvar och får en ny chans under Maurice Steijn. Men kommer ett bra bud är Ajax säkert öppna för försäljning.
14/7: Enligt CalcioMercato har Wijndals agent Enzo Raiola kastat fram hans namn för Inter.
22/8: Freek Jansen på Voetbal International har sagt att han tror att Ajax gärna släpper Wijndal nu när man har en ny vänsterback klar i Gastón Ávila.

Davy Klaassen

Rykten i turkisk press gör gällande att Besiktas är intresserade av Ajacieden Klaassen som blivit mer en rollspelare i klubben nu.
29/7: Lösa rykten säger att Klaassen, som är en av de mest högavlönade spelarna i truppen men inte säker på en plats i startelvan, kan vara på väg bort. Tränare Maurice Steijn säger att han pratat med Klaassen om att han måste bevisa att han ska höra till startelvan, att inget är givet, men samtidigt att Klaassen är en av få ledartyper i truppen.
6/8: Enligt Voetbal International är det 50/50 om Klaassen lämnar eller stannar efter att han fått höra från tränarna att han inte är garanterad en startplats.
22/8: Voetbal International rapporterar att Lyon är en av flera klubbar intresserade av Klaassen och att Ajax är öppna för att släppa honom då han inte är ordinarie. Klaassen överväger sina alternativ.

Brian Brobbey

Enligt Mike Verweij på De Telegraaf har engelska och italienska toppklubbar hört sig för om Brobbey, trots att han inte direkt gjorde någon fantastisk säsong. Brobbey ska själv dock vilja stanna, inte göra om samma misstag igen när han drog till RB Leipzig.
20/7: Enligt Vinny O’Connor från Sky Sports är Everton intresserade av Brobbey, men Reon Boeringa, Ajax-bevakare på Voetbal International, skriver att varken Brobbey eller Ajax är intresserade av en försäljning.

Gerónimo Rulli

Enligt spanska El Periodico Mediterraneo har Gerónimo Rulli inte anpassat sig väl till livet i Amsterdam sen han kom i januari och vill återvända till Spanien. Det har dock inte plockats upp av holländsk press, än.
9/8: Enligt både Fabrizio Romano och Florian Plettenberg är Rulli aktuell för Bayern München. Bayern behöver en ny målvakt då Yann Sommer lämnat och Manuel Neuer är skadad. Kepa Arrizabalaga från Chelsea och Yassine Bounou från Sevilla ska också finnas på listan. Enligt Plettenberg är Rulli högt ansedd av Bayern, och Bounou ska i stort sett inte vara aktuell längre.
14/8: Rulli ådrog sig en axelskada i seriepremiären som enligt Ajax håller honom borta hela hösten, vilket utesluter en övergång.

Steven Berghuis

Lösa rykten i Turkiet påstår att Besiktas är intresserade av Berghuis, som öppet pratat om sin oro över kvaliteten på Ajax trupp. Även Royal Antwerp, med Marc Overmars som sportchef, nämns.
6/8: Berghuis har lovat tränare Maurice Steijn att stanna.

Francisco Conceição

“Chico” sägs vantrivas i Amsterdam och vill lämna, men Ajax har inte gått med på det. Ännu. Portugisiska Record skriver att Porto, som Ajax värvade Chico från förra sommaren, vill ta tillbaka honom.

Silvano Vos

Den talangfulle mittfältaren debuterade i a-laget under våren och förlängde i sommar sitt kontrakt med Ajax trots intresse från Atletico Madrid. Enligt Fabrizio Romano har dock Atleticos intresse inte försvunnit.

Kian Fitz-Jim

Den lille mittfältaren fick debutera i a-laget förra säsongen efter att ha varit en stöttepelare i Jong Ajax. 20-åringen vill inte spela vidare i Jong Ajax och hoppas bli utlånad till en Eredivisie-klubb för att uvecklas mer. Excelsior sägs vara intresserade.


Avskrivna rykten:

Arda Güler från Fenerbahce

18-årige Güler är hett villebråd som en av världens största talanger. Han har imponerat stort i Fenerbahce den här säsongen som högerytter som rör sig inåt i planen och med fantastiska passningar och dribblingar briljerat i Süper Lig. Det har ryktats om Ajax för honom en längre tid, Klaas-Jan Huntelaar har varit och sett honom spela live och är en stor beundrare, och det har tidigare sagts att Güler gärna kommer till Ajax. Utköpsklasul finns på 17 miljoner euro, men det sägs att något som sätter käppar i hjulet är familjens och agentens krav på ersättning och lön som gör det hela dyrare.
26/6: Transfersagan fortlöper, storklubbar som Barcelona och Real Madrid bland andra sägs också vara intresserade. Enligt spanska AS ska Güler dock föredra Ajax eller Sevilla i detta skede av sin karriär. Enligt turkisk press har Fenerbahce också försökt övertyga honom att stanna ett år till. Mike Verweij på De Telegraaf säger att Mislintat inte vill ha Güler och att han frågar varje dag men än så länge inget “men man ska aldrig säga aldrig, imorgon kanske det är annorlunda”. Tilläggas bör att Verweij noterbart verkar ha förlorat sina källor inom Ajax, han som normalt breakar många övergångar runt Ajax missade både van den Boomen och Tahirovic helt och har legat efter andra medier rörande Álvarez, Timber och Kudus.
4/7: Barcelona verkar vara det hetaste spåret nu. Rimligt efter att det läckt ut att Arda Gülers pappa sägs vilja ha flera miljoner själv för en övergång! Det lär Ajax inte gå med på.
14/7: Klar för Real Madrid.

Daley Blind på fri transfer

Klubbhjälten lämnade Ajax i januari efter en konflikt med Alfred Schreuder. Våren i Bayern München blev inte lyckad och han är nu tillgänglig på fri transfer. Blind själv har sagt att han aldrig stänger dörren till Ajax. Det verkar dock vara mest aktuellt med Girona nu.
14/7: Klar för Girona.

Noa Lang från Club Brügge

Den kaxige yttern, som växte upp som Ajax-supporter i Rotterdam innan han äntligen fick byta Feyenoords akademi mot Ajax som 13-åring och komma hem, vill lämna Belgien nu. Det har han sagt öppet. Lang, som gjorde hattrick sin a-lagsdebut för Ajax, lämnade klubben efter en konflikt med Erik ten hag. Fina år i Belgien har gjort honom till landslagsman och enligt De Telegraaf är Ajax nu intresserade av att plocka tillbaka honom.
14/7: Klar för PSV.

Zeki Amdouni från Basel

Schweiziska Blick skriver att Ajax är intresserade av den 22-årige anfallaren, som också kan spela offensiv mittfältare. Amdouni, som har rötter i Tunisien och Turkiet, spelar U21-EM med Schweiz. Han gjorde 12 mål och 5 assist på 32 ligamatcher den senaste säsongen. Även Benfica och Eintracht Frankfurt nämns som intressenter.
20/7: Klar för Burnley.

Gustaf Lagerbielke från Elfsborg

Enligt Expressen har Ajax haft scouter på plats för att studera Lagerbielke. Han blir därmed en i raden av mittbackar Ajax har på sin radar, men huvudspåren just nu verkar vara Sutalo och Bella-Kotchap.
1/8: Inte så trovärdiga Tuttomercatoweb har publicerat artikel om att Ajax är intresserade av Lagerbielke, vilket Fotbollskanalen snappat upp. Enligt belgiska journalisten Sacha Tavolieri är dock Royal Antwerp aktiva i att värva honom. Förutom att Ajax scoutat Lagerbielke, vilket Expressen rapporterade för ett tag sen, har inget trovärdigt konkret hörts.
14/8: Nära Celtic.
18/8: Klar för Celtic.

Hakim Ziyech från Chelsea

En annan klubbhjälte många hoppas få återse i Ajax-tröjan. Ziyech vill lämna Chelsea, men enligt Fabrizio Romano finns det intresse från Saudiarabien nu, vilket ju lär göra det svårt för Ajax att kunna värva hem honom, om man vill.
26/6: Mycket nära Al Nassr i Saudiarabien nu, tråkigt nog.
4/7: Övergången till Saudiarabien sprack, lite oklart om det var på läkarundersökningen eller att Ziyech drog sig ur förhandlingarna.
1/8: Enligt Londonbaserade journalisten skulle Ziyech gärna återvända till Ajax, men skulle då behöva sänka sin lön.
9/8: Ziyech har inte fått nåt tröjnummer av Chelsea inför säsongen vilket spär på ryktena om att han är på väg bort därifrån.
14/8: Rykten från flera håll i Holland säger att Ajax pratat internt om Ziyech som ett alternativ, och Ziyech ska vilja komma tillbaka och vara villig att sänka sin lön för det. På presskonferensen inför ligapremiären sa dock Maurice Steijn att Ziyech just nu inte är aktuell eftersom man har fullt med alternativ på hans position. Men det kan ju komma att ändras inom kort ifall Kudus försvinner…
16/8: Enligt Fabrizio Romano är Ziyech på väg till Galatasaray.
20/8: Klar för Galatasaray.

Arsen Zakharyan från Dynamo Moskva

Enligt Fabrizio Romano följer Ajax den ryske offensive mittfältare, som även intresserar Feyenoord. Zakharyan var nära Chelsea för ett år sen och har bara ett år kvar på kontraktet.
9/8: Enligt armeniske journalisten Hrach Khachatryan är Ajax beredda att buda 10 miljoner euro på Zakhryan.
14/8: Väldigt nära Real Sociedad nu enligt Fabrizio Romano.
20/8: Klar för Real Sociedad.

Ernest Nuamah från FC Nordsjælland

19-ärig ghanansk vänsterytter som gjort 8 mål och 4 assist i Superligan kopplas samman med en rad klubbar, en av dem Ajax, enligt Tipsbladet. Även Milan, Marseille, Rennes och flera Premier League-klubbar ska vara intresserade.
9/8: Enligt Santi Aouna på Foot Mercato har Reims fått ett bud på 18 miljoner euro för Nuamah förkastat, och Ajax och en klubb från England ska också vara intresserade.
22/8: Klar för Lyon.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-08-27 20:38:16
Author

Fler artiklar om Ajax