Silly season: Traoré klar på lån, Muric lånas ut till Serie A?
Bertrand Traoré har anslutit idag och är tillgänglig i CL-playoffet.

Silly season: Traoré klar på lån, Muric lånas ut till Serie A?

Bertrand Traoré har anslutit till Ajax på lån som ersättare för Arkadiusz Milik. Talangen Robert Muric är missnöjd över utebliven speltid och är nu på väg till Pescara på lån, med köpoption.

Nya uppdateringar i rött.

Klara nyförvärv
 
Danilho Doekhi från Excelsior
 
17-årig backtalang som ansluter till akademin. Läs mer här.
 
Pascal Struijk och Abdellah Aberkane från ADO Den Haag
 
Två 16-åriga backtalanger som ansluter till akademin. Läs mer här.
 
Mateo Cassierra från Deportivo Cali
 
Efter att ryktena om Sanchez kommit ut har trovärdiga De Telegraaf skrivit att Ajax lagt ett bud på 4.5 miljoner euro för anfallaren Cassierra, också han en 19-årig colombian. Han ska vara en potentiell ersättare för Milik. Han har gjort 3 mål på 16 matcher i ligan och 2 mål på 6 matcher i Copa Libertadores.
13/6: Mike Verweij, De Telegraafs Ajax-reporter med stor insyn i klubben, skriver att Ajax och Cassierra är överens och att det bara återstår för klubbarna att komma överens. Han skriver vidare att Cassierra inte ses som ersättare för Milik, om denne skulle försvinna, det är fortfarande Huntelaar, utan Cassierra ses som nummer 2, en ny Yaya Sanogo (fast förhoppningsvis inte värdelös).
17/6: Det har varit så gott som klart i flera dagar, igår fotograferades Cassierra i Amsterdam och idag presenterades han officiellt av Ajax som klubbens första värvning (till a-laget) den här sommaren. Han blir den andra colombianen i klubbens historia, efter Daniel Cruz som kom som 17-åring till akademin 1998 men bara gjorde 13 a-lagsmatcher (och 2 mål) innan han lämnade 2003.
 
Davinson Sanchez från Atletico Nacional
 
Sanchez är en 19-årig försvarare, som kan spela både mittback och högerback. Enligt rykten ska han ha tackat nej till Barcelona B för att gå till Ajax.
17/6: Då Cassierra-affären varit fokus har Sanchez hamnat lite i baksätet men han är fortsatt aktuell för Ajax. Atletico Nacionals ordförande har sagt till colombiansk radio att Ajax lagt ett nytt bud men att man ännu inte är överens.
21/6: Ska vara fortsatt nära Ajax, tidigare kom det ut uppgifter om att Ajaxs styrelse blockerar övergången tills Overmars sålt av lite spelare. Barcelona ska ha förnyat sitt intresse och ska ha ändrat budet med ett löfte om en a-lagsplats. De Telegraaf menar att Sanchez nu är så gott som klar för Ajax med en prislapp på 5 miljoner euro.
22/6: Igår presenterades värvningen, Davinson Sanchez skriver på för Ajax, ett kontrakt till 2021. Han tilldelas tröja nummer 5.
 
Heiko Westermann från Real Betis
 
Trovärdiga De Telegraaf skriver att den tyske backveteranen (32 år) är väldigt nära Ajax och att det kan bli klart inom de närmsta dagarna. Westermann, med över 300 matcher i Bundesliga för bland annat Schalke 04 och Hamburg spelade 20 matcher för Real Betis den senaste säsongen. Han har 27 a-landskamper för Tyskland på meritlistan, var en oanvänd avbytare under EM 2008 och en del av den preliminära truppen inför VM 2010 men fick lämna återbud på grund av skada. Westermann är en mittback som är skicklig med båda fötterna och även kan vikariera på ytterbacksplatserna eller mittfältet, det gör honom till en allround rutinerad reserv.
16/6: Presenterades officiellt för några dagar sedan, Westermann blir den nye rutinerade mannen i truppen, en roll som tidigare år fyllts av bland andra Johnny Heitinga, Christian Poulsen, Andre Ooijer, Tomas Galasek, Jari Litmanen och Frank Rijkaard.
 
Bertrand Traoré från Chelsea på lån
 
Enligt De Telegraaf toppar Traoré Ajaxs lista över potentiella ersättare för Milik. Men han ska inte vara tillgänglig, vare sig på lån eller permanent köp. Ajax var intresserade även i vintras. Bekant med holländsk fotboll efter en lånetid i Vitesse.
11/8: De Telegraafs pålitlige Ajax-bevakare Mike Verweij breakade i natt att Ajax nått en deal med Chelsea om ett låneavtal för Traoré. En fjäder i hatten för Overmars (som annars stått för tvivelaktiga insatser på transfermarknaden) då det tidigare sågs som omöjligt att få in Traoré. En nyckel i det hela lär vara att Traoré hade Peter Bosz som tränare under lånetiden i Vitesse och kom väl överens med Ajaxs nye tränare.
12/8: Idag blev officiellt klart, Ajax lånar Traoré. Han gör sin första träning med laget idag och är tillgänglig till CL-playoff mot Rostov.
 
Klara spelarförluster
 
Viktor Fischer till Middlesbrough
 
Den talangfulla dansken är i behov av ett miljöombyte och får det nu i Premier League-nykomlingen Middlesbrough. Läs mer här.
 
Damian van Bruggen till PSV
 
Ung mittback som efter att ha varit kapten i Jong Ajax de senaste säsongerna inte får nytt kontrakt. Överraskande nog går han till PSV, där det lär bli fortsatt reservlagsspel för honom.
 
Ruben Ligeon till Slovan Bratislava
 
Högerbacken har spenderat den senaste säsongen på lån hos först Willem II och sedan FC Utrecht. Om han stannar i Utrecht är inte klart, men han kommer inte återvända till Ajax i alla fall.
13/6: Klar för Slovan Bratislava, där han får sällskap av kompisen de Sa nedan och ytterligare två Ajax-produkter, Lorenzo Burnet (Groningen) och Joeri de Kamps (NAC Breda).
 
Lesly de Sa till Slovan Bratislava
 
Var utlånad till Go Ahead Eagles 2014-15 och till Willem II den gångna säsongen, den lille yttern lämnar nu som bosman för Slovan Bratislava.
 
Xavier Mous till FC Oss
 
Ung målvakt som skriver på för Jupiler League-laget FC Oss som bosman efter att ha tillbringat säsongen på lån hos dem.
 
Jordy Bruijn till Heerenveen
 
19-årig, liten spelfördelande mittfältare som fått det senaste året förstört av skador, lämnar nu gratis för Heerenveen.
 
Danny Bakker, klubb ej klar
 
Mittfältare som spelat i Jong Ajax de senaste åren men inte nått a-laget, lämnar när kontraktet går ut.
 
Aschraf El Mahdioui till ADO Den Haag
 
Defensiv mittfältare/mittback som utsågs till Talent van de Toekomst 2014 och bildade ett fint mittfält i U19 med större talangerna Abdelhak Nouri och Donny van de Beek. Spelat regelbundet i Jong Ajax men får inte nytt kontrakt tråkigt nog.
30/6: Skrivit på för ADO Den Haag.
 
Ottar Magnus Karlsson till Vikingur
 
Isländsk center som kom till akademin 2013 från Vikingur men inte utvecklats som man hoppats. Varit utlånade till uppflyttade Sparta Rotterdam sen i januari och lämnar nu när kontraktet går ut. Enligt Transfermarkt återvänder han till Vikingur.
 
Zakaria El Azzouzi till Sparta Rotterdam på lån
 
Målspottare i ungdomslagen och Jong Ajax, lånades ut till Twente i januari för Eredivisie-rutin där det gått ganska bra. Man väljer dock att låna ut honom igen, och på grund av Twentes tvångsnedflyttning blir det nykomlingen Sparta.
 
Juan Familia Castillo till Chelsea
 
Lovande ungdomsspelare född 2000 som kan spela längs hela västerkanten, har sen i januari varit i princip klar för Chelsea. Nu officiellt klar i sin inte smartaste transfer i karriären…
 
Sam Hendriks till Go Ahead Eagles
 
Anslöt från De Graafschap som 18-åring, varit Jong Ajaxs mest stabila center sen dess, gjort gott om mål i Jupiler League. Blev en a-lagsmatch, då han hoppade in mot Vitesse i höstas och hade en assist. Lämnar nu för nykomlingen Go Ahead där han hoppas etablera sig som målskytt i Eredivisie. Enligt De Gelderlander har Ajax förköpsoption på Hendriks så om han skulle lyckas i Go Ahead har man första tjing.
 
Queensy Menig till PEC Zwolle på lån
 
Anfallstalang som för andra säsongen i rad lånas ut till Zwolle.
 
Damon Mirani till Almere City
 
Mittback som utsågs till Talent van de Toekomst 2013 och var kapten för det framångsrika U19-laget. Efter att ha spelat i Jong Ajax på senare år är han nu på väg att lämna gratis för samarbetsklubben Almere City i Jupiler League.
25/6: Officiellt klar för Almere City.
 
Leeroy Owusu till Excelsior på lån
 
Ung högerback (även mycket kapabel till vänster) som var en av Jong Ajaxs bästa spelare förra säsongen. Lånas ut till Excelsior för Eredivisie-rutin. Innebär det att Ricardo van Rhijn stannar som Tetes backup? Eller är fler backar på väg in?
 
Nicolai Boilesen, klubb ej klar
 
Den danske vänsterbacken placerade sig själv djupare in i Frank de Boers frysbox än någon annan varit när han förra sommaren krävde en löneförhöjning efter en riktigt dålig säsong. Den skadedrabbade dansken har fått träna själv eller med Jong Ajax och gråtit ut i dansk press under säsongen, man har velat bli av med honom de två senaste transferfönstren och lär nu i princip skänka bort honom. Det råder lite oklarhet om han kan lämna som fri transfer, i vilket fall som helst är det till 99.999 % sannolikhet att Boilesen försvinner.
13/6: Nära Trabzonspor men ryktas vara oense om lönen, återigen.
17/6: FootMercato menar att Lyon är intresserade. Känns rimligare med Trabzon.
5/7: Kontraktet gick ut sista juni, dansken tillhör inte längre Ajax.
 
Mike van der Hoorn till Swansea
 
Fyrtornet har under säsongen utvecklats till något av en kultspelare bland fansen, eller anti-hjälte på grund av sin med Ajax-mått mätt kantiga spelstil, dåliga teknik och en förmåga att vara lite otursgubbe. Värvades 2013 när Toby Alderweireld lämnade men startplatsen gick till Joël Veltman så likt Viergever har han fått vara reserv. Likt Viergever blev det mer speltid på våren då Tete var skadad (och Veltman klev ut på högerbacken), och van der Hoorns stora stund kom när han nickade in 2-0-målet mot Twente. Men är på jakt efter mer speltid så kan lämna.
21/6: Trovärdiga De Telegraaf skriver idag att Swansea är intresserade och att Ajax vill ha minst 2.5 miljoner euro för mittbacken.
25/6: Både De Telegraaf och Voetbal International rapporterar nu att det är nära med Swansea nu, klubbarna är överens och van der Hoorn åker över till Wales nästa vecka för att diskutera kontraktet.
5/7: Enligt De Telegraaf läkarundersöks van der Hoorn i Swansea idag.
6/7: Nu är det officiellt från båda parter, Mikey van der Hoorn är en Swansea-spelare. Transfersumman sägs ligga på 2.5 miljoner euro. Mikey passade aldrig riktigt in i Ajax, men kämpade alltid väl och hade en fin avslutning i alla fall då han pga skador blev ordinarie och lite kult.
 
Lucas Andersen till Grasshoppers
 
Den valpige dansken har glimrat till i Ajax och har odiskutabelt talang, men aldrig riktigt fått till det. Han har tillbringat säsongen på lån i Willem II där han gjort det bra, men även han själv ställer sig tveksam till om han kan slå sig in i Ajaxs startelva. Han har själv gjort iakttagelsen att han saknar lite av kompisen Viktor Fischers mod. Spelfördelande mittfältare eller ytter – kan hamna i många olika klubbar.
6/7: Igår kväll blev det plötsligt klart att dansken lämnar Ajax för schweiziska Grasshoppers. Transfersumman ska ligga på runt 1.5 miljoner euro plus en vidareförsäljningsklasul. Lucas skulle bli den nye Eriksen men lyckades aldrig riktigt i Amsterdam, hoppas han får ut mer av sin talang i Schweiz.
 
Ricardo van Rhijn till Club Brügge
 
Högerbacken tappade sin plats till Tete inför den gångna säsongen och var på väg bort redan i januari till Galatasaray, men behölls som försäkring när Tete blev skadad. Lär lämna nu istället, om intresset från Turkiet kvarstår återstår att se.
12/7: Spelade inte i Ajaxs första träningsmatch på egen begäran då han förhandlar med en ny klubb. Det handlar enligt De Telegraaf om Club Brügge. Enligt tidningen är spelaren och klubben överens och nu även Ajax och Club Brügge ense om transfersumman, som ska ligga på 1.3 miljoner euro plus en vidareförsäljningsklasul på 20 %.
18/7: Klar för Club Brügge, transfersumman sägs landa på 1.6 miljoner euro plus en klasul som ger Ajax 15 % av transfersumman om Club Brügge säljer van Rhijn i framtiden.
 
Django Warmerdam till PEC Zwolle på lån
 
Ung multifunktionell spelare som långsamt tagit sig upp genom akademin och förra säsongen i skymundan var en stöttepelare i Jong Ajax. Spelar oftast vänsterback eller mittback men kan också spela överallt på mittfältet och som ytter, i bästa Cruijff-anda. Lånas ut till Zwolle för Eredivisie-rutin.
 
Elton Acolatse till Westerlo
 
20-årig ytter som varit i akademin sen han var sju år gammal. Var nära debut för några år sen då han fick sitta med på bänken någon match och har visat prov på sin talang i Jong Ajax. Men i slutändan är han inte bra nog för Ajaxs a-lag och hoppas nu på ett genombrott i Belgien.
 
Arkadiusz Milik till Napoli
 
Polacken blev den gångna säsongen den första center under Frank de Boers tränartid att nå över 20 mål i ligan. Det har medfört att många ögon följer honom. Det ryktas att Leicester redan fått ett bud på 15 miljoner euro nekat och att bland annat Sevilla, Roma, Lazio och Inter är intresserade. Ajax lär kräva minst 20 miljoner euro för honom. Både spelaren och klubben har för avsikt att vänta tills efter EM med en eventuell transfer så Milik får förbereda sig i lugn och ro för det och för att prislappen kan stiga.
5/7: Ryktesstormen är igång sen Polens uttåg ur EM. Enligt Gianluca Di Marzio på Sky Sports Italia har Napoli varit i kontakt med Ajax om anfallaren. Gazzetta dello Sport har skrivit om att Milik synts på Neapels flygplats vilket spädde på ryktena, men den officiella förklaringen är att Milik var på väg till närbelägna Carpi för semester. Trovärdiga De Telegraaf skriver idag att Napoli är mest konkreta för Milik, men att även Juventus, Roma och Lazio är intresserade. Enligt Corriero dello Sport är Napoli villiga att betala 25 miljoner euro, fem miljoner mer än det pris Ajax ryktas begära, för att snabbt få övertag i kampen om polackens signatur.
12/7: Enligt Liverpool Echo News vill Koeman köpa honom till Everton.
13/7: Milik stannar i Ajax! Detta meddelade Ajax på sin officiella hemsida igår, efter samtal med Marc Overmars så har Milik bestämt sig för att stanna i Ajax denna sommar. En del supportrar har påpekat att på liknande sätt gick den gamla klubbledningen ut 2007 och sa att Wesley Sneijder definitivt skulle stanna i klubben – tre veckor senare var han såld till Real Madrid. På De Telegraaf, som har god insyn i Ajax, tror man dock att det är annorlunda denna gång och inte bara ett spel för att driva upp priset.
26/7: Idag blev Gonzalo Higuains transfer från Napoli till Juventus officiell, och som ett brev på posten gick då trovärdiga De Telegraaf ut med att Milik är nära Napoli då man nu höjt sitt bud till 35 miljoner euro. Att Ajax gick ut för två veckor sen och sa att Milik skulle bli kvar i klubben verkar alltså ha varit ett förhandlingsknep. Man hade is i magen och väntade ut Higuain-transfern först, som får följden att Napoli höjer budet från 20 till 35 miljoner euro. De Telegraaf skriver även att Milik och Napoli är personligen överens om ett femårskontrakt. Ajax köpte loss Milik från Bayer Leverkusen för 2.8 miljoner euro, efter att han varit en säsong på lån i Amsterdam. I det avtalet ingick en vidareförsäljningsklasul som gör att Leverkusen ska få 20 % av nästa transfersumma. Milik är sen tidigare inte med i truppen till kvällens Champions League-kval mot PAOK då han inte tränat sen EM. Stämmer transfersumman skulle det vara Ajaxs dyraste spelarförsäljning någonsin.
28/7: Sky Sports, Voetbal International och De Telegraaf uppger alla att han genomgår läkarundersökning i Neapel idag torsdag. Olika transfersummor har uppgetts men enligt trovärdiga De Telegraaf handlar det om 30 miljoner euro i en grundsumma plus 4 miljoner euro i bonusar, och att Leverkusens vidareförsäljningsklasul ligger på 10 %.
2/8: Sent igår kväll blev det slutligen officiellt, Milik presenterades som Napoli-spelare. De Telegraafs uppgifter om transfersumman som rapporterat 28/7 förefaller stämma.
 
Indy Groothuizen till FC Nordsjælland på lån
 
19-årig målvakt som förra året delade tiden mellan U19 och Jong Ajax. Lånas nu ut till danska FC Nordsjælland där han slåss om platsen som förstemålvakt.
 
Lerin Duarte, klubb ej klar
 
Den lille spelfördelande mittfältaren värvades på deadline day 2013 från Heracles efter att Christian Eriksen gått till Tottenham. Det har aldrig riktigt lossnat för Duarte i Ajax, 2014-15 tillbringade han på lån i Heerenveen och den gångna säsongen hos NAC Breda då man inte fick honom såld förra sommaren. Ett år återstår på kontraktet och man kommer försöka göra sig av med honom, flera holländska klubbar lär vara intresserade av honom för en billig peng. För inte vill väl ens hans gamle tränare i Heracles, Peter Bosz, behålla honom?
22/7: Ryktas i holländsk media att Ajax och Duarte diskuterar att bryta hans kontrakt, och att danska SønderjyskE är intresserade av mittfältaren.
11/8: Ajax meddelar att klubben och Duarte kommit överens om att bryta kontraktet, mittfältaren lämnar per omgående.
 
Rykten om nyförvärv
 
Sebastien Haller från FC Utrecht
 
Den franska U21-centern har gjort målsuccé i Utrecht. Han gjorde 11 mål på 17 matcher 2014-15 när han kom till klubben på lån med köpoption i januari. Efter att tranfern gjorts komplett i somras gjorde han 17 mål på 34 matcher den här säsongen. Han ska vara en kandidat att ersätta Milik i Ajax men frågan är om prislappen blir för hög. Haller ska vara intresserad av att gå till Ajax men utländskt intresse finns också.
28/7: Ska vara ett av de tre översta namnen på listan över potentiella ersättare för Milik, enligt De Telegraaf. Kanske kan en affär underlättas om Zivkovic, som Utrecht är intresserade av, går i motsatt riktning?
11/8: Traoré är på väg in på lån vilket lär innebära att Haller inte kommer till Ajax.
 
Eran Zahavi från Maccabi Tel Aviv
 
När Peter Bosz anställdes som ny tränare kom snart rykten igång om att han skulle ta med sig centern Zahavi från Israel. 28-åringen har gjort 98 mål på 117 matcher för Maccabi sen han kom dit 2012 efter att ha floppat i Palermo där det blev 2 mål på 23 matcher. Trovärdiga De Telegraaf dementerar dock ryktet.
 
Leon Bailey från Genk
 
Jamaicansk anfallstalang som tillsammans med landsmannen Kyle Butler hamnade i Genk efter att båda varit på flera provspel i Ajax. Nu ryktas 18-åringen återigen till Ajax, efter att ha gjort 7 mål och 11 assist på 42 matcher för Genk. Men att han förlängt kontraktet till 2020 gör att en affär kan bli dyr.
 
Milot Rashica från Vitesse
 
Kosovoalbansk ytter som gjorde 8 mål och 5 assist den gångna säsongen. Hans agent säger till TuttoMercato att Ajax och PSV frågat om honom, han ryktas även till Hamburg och Schalke. Petades ur Albaniens EM-trupp i sista stund, vilket kankse inte var så smart med tanke på deras svaga offensiv.
 
Nicolas Lombaerts från Zenit
 
Den 31-årige belgiske mittbacken har missat EM på grund av skada och vill lämna Ryssland. Enligt Het Nieuwsblaad jagar både PSV och Ajax honom, liksom belgiska toppklubbar. Vad Ajax ska med honom till i dagsläget, då man redan värvat Davinson Sanchez och det inte just nu ser ut som att någon mer mittback försvinner än van der Hoorn, vet man inte. Transfer till PSV (som är på väg att tappa Jeffrey Bruma) eller till Belgien är rimligare.
 
Roberto Rosales från Malaga
 
Offensiv högerback från Venezuela som tidigare spelade i Twente. La Opinion de la Malaga skriver att Ajax är intresserade och lagt ett bud på 5 miljoner euro, men trovärdiga De Telegraaf-journalisten Mike Verweij skriver att det inte alls är så.
 
Bas Dost från Wolfsburg
 
Ett annat av toppalternativen att ersätta Milik enligt De Telegraaf, vid sidan av Traoré och Haller.
2/8: Sporting Lissabon ska också vara intresserade av Dost, och enligt De Telegraaf vill Wolfsburg ha 8 miljoner euro för centern trots att han bara har ett år kvar på kontraktet. Är han verkligen värd det?
11/8: Ryktas att Wolfsburg både vill förlänga med Dost och satt prislapp på 11 miljoner euro vilket är på tok för högt. Kopplat med färska nyheten att Traoré ska vara på väg in på lån lär Dost snart vara ett avskrivet rykte.
 
Mario Balotelli från Liverpool
 
Ett galet rykte som uppstått. Italienska silly-bevakaren Gianluca Di Marzio skrev att Balotelli till Ajax var en distinkt möjlighet om Ajax kvalificerade sig för Champions League. De Telegraaf bekräftar delvis uppgifterna, enligt tidningen så har Marc Overmars frågat Mino Raiola om Balotelli, men det ska inte vara något konkret intresse och inte som tidigare rapporterat att Raiola erbjudit Ajax honom. Om man bortser från alla andra problem med Balotelli (stöket och det faktum att han gjorde lika många mål som Mike van der Hoorn den senaste säsongen) så borde väl lönen vara ett problem. Det verkar ha blivit tradition att ett galet rykte om en ny anfallare till Ajax ska uppstå varje sommar, tidigare har det handlat om bland annat Oscar Cardozo och Samuel Eto’o.
11/8: Rimligare alternativet Traoré är på väg in på lån och det har varit tyst överhuvudtaget om detta galna rykte sen det briserade.
 
Hakim Ziyech från Twente
 
Twentes briljante mittfältare som vräkt in mål och assist i flera år. När han lämnade Heerenveen hamnade han i Twente då Ajax och PSV hade fullt på sina mittfält då. Ajax har ett väldigt fullt mittfält nu med, men enligt Voetbal International har klubbens scouter bönat Overmars att värva Ziyech, och visst behövs mer kreativitet i laget – men det kan man ju få inifrån via talangen Abdelhak Nouri.
 
Rykten om spelarförluster
 
Davy Klaassen
 
Härföraren och kaptenen har omgetts av rykten som han förnekar. Redan i januari la Napoli ett stort bud på honom men han avvisade dem. Nu ryktas det återigen främst om Napoli, och mest i tvivelaktiga italienska medier. Pajasen Tancredi Palmeri påstod bland annat att Napoli redan fått ett bud på 13 miljoner euro accepterat, något som visat sig vara uppenbart skitsnack då Klaassen dementerat det och säger att han vill stanna i Ajax. Dessutom, om Ajax kräver minst 20 miljoner euro för Milik kommer man aldrig släppa Klaassen för mindre än det. Klaassen är Ajaxs viktigaste spelare, han vill stanna, klubben vill behålla honom och är ekonomiskt välmående så man behöver inte sälja.
 
Riechedly Bazoer
 
Supertalangen har haft storklubbarnas ögon på sig sen han var tonåring. Han valde Ajax som 16-åring före bland annat Chelsea då hans mamma ville att han skulle stanna i Holland. Intresset från Chelsea består, liksom intressenter som bland annat Manchester City, Bayern München och Barcelona enligt ryktena. Om ett bra bud kommer kan Bazoer och Ajax vara villiga att sälja.
25/6: RMC Sport skriver att Inter tittar på honom som ersättare för Marcelo Brozovic om han skulle försvinna. Ryktas även om att Juventus är intresserade.
 
Kenny Tete
 
Den unga högerbacken slog igenom stort den här säsongen och har väckt intresse hos bland annat Bayern München som sägs se honom som deras framtida högerback. En transfer redan i sommar känns inte så trolig, Tete lär säkerligen vilja stanna i Ajax åtminstone några år till.
 
Jairo Riedewald
 
Mittbacken hade likt Tete ett genombrottsår och sägs följas av bland annat Barcelona. Men likt Tete känns en transfer redan i sommar osannolik.
 
Anwar El Ghazi
 
Yttern hade mycket intresse runt sig efter att ha smackat in 7 mål på de första ligamatcherna. När formen blev mer ojämn svalnade det stora intresset en aning men massa klubbar följer honom givetvis fortfarande. Det ryktas mest om att Milan ska vara sugna på honom i sommar. Även Barcelona, Inter och Napoli ryktas det om. Precis som med Bazoer krävs det ett bra bud för att Ajax ska vara intresserade av att sälja.
11/8: Enligt romerska Il Tempo är Lazio intresserade, där skulle El Ghazi återförenas med kompisen Ricardo Kishna. Enligt samma tidning är Ajaxs prislapp 18 miljoner euro.
 
Jasper Cillessen
 
Precis som förra säsongen lär målvakten vara intressant för flera större klubbar, men den riktiga ryktesstormen har inte kommit igång än – kanske då det inte verkar finnas lika många öppningar på målvaktssidan i större klubbar som förra sommaren då Cillessens namn nämndes i hela karusellen runt Casillas/De Gea/Navas.
 
Lasse Schöne
 
Den mångsidige dansken med det fina tillslaget fyllde 30 i dagarna och pratar öppenhjärtligt om att hans tid i Ajax kan vara till ända. Han säger att han inte vill ha en ny säsong som denna, där han var in och ut ur startelvan. Han kan alltså vara på väg bort är säkert sugen på att testa spel i en annan liga innan karriären är över, han har tillbringat hela seniorkarriären i Holland (han var ungdomsproffs i Heerenveen), men han säger också att han vill tala med nye tränaren Peter Bosz först. Ajax kan vara intresserade av att sälja för att ge utrymme åt yngre förmågor.
 
Thulani Serero
 
Den lille sydafrikanen var på väg bort förra sommaren men de Boer valde till slut att behålla honom, och han fick mer speltid på slutet. Han pratar nu också om att han kan vara på väg bort då han varit i Ajax länge och kan behöva pröva något nytt för att utvecklas vidare.
26/7: Är nedflyttad till Jong Ajax vilket borde vara en signal om att sydafrikanen är på väg bort.
 
Nemanja Gudelj
 
Den serbiske mittfältaren kom från AZ förra sommaren och har varit en av Ajaxs bästa spelare. Det finns inga konkreta rykten om honom ännu men de lär komma då han egentligen var bra nog för en bättre liga redan innan han valde Ajax.
 
Diederik Boer
 
Den 36-årige målvakten har ett år kvar på kontraktet och det snackas lite om att han kanske vill lämna för att spela lite mer innan karriären är över.
 
Nick Viergever
 
Mittbacken var kapten i AZ men i Ajax förlorade han snabbt kampen om att ersätta Niklas Moisander till Jairo Riedewald, och har fått vara reserv efter det. Blev mer speltid nu på våren då Riedewald var skadad men lär ändå vara i tankarna att lämna för mer speltid.
 
Sheraldo Becker
 
Vindsnabb ytter som tillbringat säsongen på lån i Zwolle där han gjort det bra, framför allt i höstas var han ett av Eredivisies farligaste anfallsvapen. Men det är fortfarande trångt om ytterplatserna i Ajax och trots hans bra säsong sägs det att han kommer få lämna.
2/8: Enligt Voetbal International är ADO Den Haag intresserade och hoppas lösa en snabb transfer.
11/8: Enligt Voetbal International har ADO blivit rejält irriterade på Overmars som drar ut på övergången. VI skriver också att Overmars begär 200.000 euro för Becker vars kontrakt går ut nästa sommar.
 
Richairo Zivkovic
 
Anfallstalangen har inte riktigt fått chansen sen han köptes som ett jättelöfte från Groningen. Har mest varit utlånad och är fortfarande bara 19 år. Smällde in fem mål på en match när det var tvåmålsspel på träningslägret, men då klubben nu aviserat att Milik stannar och man köpt in Cassierra säger Zivkovic till De Telegraaf att han vill lämna för Utrecht som är intresserade.
20/7: En övergång kan ske den här veckan, om klubbarna kommer överens. Det sägs att Utrecht vill låna men Ajax vill sälja permanent.
 
Robert Muric

Den kroatiske yttertalangen gjorde en bra försäsong men har trots det lämnats utanför a-lagets matchtrupper. Istället spelat och gjort mål för Jong Ajax men är uttalat missnöjd med att ha lämnats utanför a-trupperna. Italienske Gianluca Di Marzio har skrivit att Pescara i Serie A vill låna Muric, uppgifter som nu De Telegraaf bekräftar och med tillägget att Pescara vill ha en köpoption. Pescaras president har bekräftat att man förhandlar.

 
Avskrivna rykten
 
Klaas-Jan Huntelaar från Schalke 04
 
Den i Amsterdam och Holland omåttligt populäre målsprutan har ryktats tillbaka till Ajax en längre tid. Voetbal International har skrivit att både spelaren och Ajax är intresserade men att man avvaktar för att se var Schalke står. Han har ett år kvar på kontraktet med den tyska klubben. Bild skriver att Schalke kommer låta honom lämna på en fri transfer till Ajax, Huntelaars agent säger till De Telegraaf att han inte hört något om det från Schalkes håll.
12/7: Både spelaren och Ajaxs sportchef Marc Overmars har bekräftat till media att det inte blir någon övergång i sommar.
 
Vincent Janssen från AZ
 
Säsongens skyttekung nämns såklart också som aktuell för Ajax, som dessutom nästan årligen brukar slå till på en nyckelspelare från AZ. Men priset på Janssen har stigit med skyttekungstiteln, landslagsdebut och landslagsmål så det verkar som att han kommer gå utomlands.
12/7: Klar för Tottenham.
 
Brad Jones från NEC
 
Den gamla Liverpool-backupen har vaktat målet tidvis i NEC sen januari när Hannes Halldorsson haft skadeproblem. Han sägs vara aktuell som ny reservmålvakt i Ajax om Diederik Boer lämnar.
12/7: Klar för Feyenoord som har målvaktskris.

Bartosz Kaputska från Cracovia
 
19-åringen var en spelare som imponerade för Polen i EM. Kaputska är mittfältare men kan också spela som ytter, en position Ajax ryktas vilja förstärka. Polsk media har placerat honom i Ajax en tid och vissa skriver nu att Ajax lagt ett bud på 5 miljoner euro för Miliks landslagskompis. Även Borussia Dortmund ska vara intresserade. Varför Ajax ska köpa i en lovande 19-åring till positioner där man redan har lovande 19-åringar så det förslår övergår mitt förstånd.
20/7: Overmars säger att Ajax inte alls lagt något bud.
26/7: Polsk media skriver nu att Leicester lagt ett bud på 5.5 miljoner euro + bonusar vilket accepterats.
11/8: Klar för Leicester.
 
Rafael van der Vaart från Real Betis
 
Ikonen för den nya generationen som slog igenom i början på seklet har haft en jobbig tid i Real Betis den senaste säsongen. Han har nu berättat att han ville återvända till Ajax på lån i vintras men att de Boer inte ville ha honom. Han säger att han fortfarande vill återvända hem men inte vet om Ajax vill, även utan de Boer.
26/7: För diskussioner med Reading, som ju har Jaap Stam som ny tränare efter att denne lämnade Jong Ajax efter säsongen.
11/8: Klar för FC Midtjylland.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2016-08-12 18:03:11
Author

Fler artiklar om Ajax