2024-10-03 18:45

Slavia Prag - Ajax
1 - 1

Slavia Prag 1 - 1 Ajax: En poäng vi får vara nöjda med!
Trots Youri Baas utvisning lyckades Ajax ordna 1 poäng ikväll.

Slavia Prag 1 - 1 Ajax: En poäng vi får vara nöjda med!

Ett skadeskjutet Ajax stod inför en tuff uppgift borta mot obesegrade tjeckerna Slavia Prag. Trots att skadorna blev fler och man fick avsluta matchen med 10 spelare lyckades Ajax få med sig 1 poäng hem till Amsterdam. Den tar man gladeligen emot.

Jordan Henderson, Steven Berghuis, Bertrand Traoré, Wout Weghorst, Kian Fitz-Jim, Sivert Mannsverk, Davy Klaassen, Amourrichio van Axel Dongen, Gastón Ávila, Julian Rijkhoff. Nej det är inte ena laget från när Ajax senast spelade tvåmål på träningen, utan lagets lista över skadade (och i Klaassens fall otillgänglig för registrering) spelare.

Så även om Slavia Prags tränare Jindrich Trpišovský på förhand aviserade att han ämnade rotera i sin elva med anledning av stundande derby mot Sparta så var det inte något självsäkert Ajax som gick in i den här matchen. Ett planerat roterat Slavia mot ett oplanerat roterat Ajax kändes inte kul. Slavia som gått som tåget hittills med 8 segrar och 1 kryss på 9 ligamatcher och 1 seger i Europa League därtill.

Francesco Farioli ställde upp med den elva som kändes mest väntad ut efter förutsättningarna. Med försvaret intakt, Branco van den Boomen och Kristian Hlynsson bredvid Kenneth Taylor på mittfältet och Christian Rasmussen i kedjan bredvid Brian Brobbey och Mika Godts. På bänken tre 18-åringar (Dies Janse, Jan Faberski och Don-Angelo Konadu) jämte i stort sett de spelare som Ajax rent frankt misslyckades att sälja i somras (Benjamin Tahirovic, Owen Wijndal, Chuba Akpom).

Efter de förutsättningarna började matchen bra för Ajax. Slavia attackerade med Ajax försvarade sig väl och hittade en del ytor att ta sig fram på. Tidigt fick Brobbey ett superläge när ett försvarsmisstag av Slavia friställde honom helt i straffområdet, men Brobbey stod för det sämsta avslut undertecknad sett sen Rasmussen sköt bollen ut över sidlinjen mot RKC i söndags.

Slavia gick in hårt i alla närkamper för att sätta press på Ajax. Det blev ett spel på gränsen minst sagt, och efter drygt tjugo minuter slog det fel för hemmalaget då backen Ondrej Zmrzly (han och Anton Gaaei borde växla några konsonanter gentemot vokaler med varandra) fällde Rasmussen i straffområdet. Den lettiske domaren Andris Treimanis pekade på straffpunkten.

Branco van den Boomen klev fram och sköt lugnt och säkert in 0-1, viktigt för Ajax.

Straffen var solklar men säg det till Slavia Prag. Deras spelare verkade surna till rejält över den och gick in ännu härdare i duellerna efter det samtidigt som de själva uppenbart sökte en kompensationsstraff. Deras frustration bara växte när den duktige domaren Treimanis bara vinkade avvärjande.

Den andra halvan av den första halvleken blev på grund av de många avblåsningarna rätt hackig och inte mycket till spel. Innan den var slut skulle Brian Brobbey dock få ett nytt superläge. Nu direkt på en lång inspark från Remko Pasveer som rann rakt igenom Slavia försvaret. Brobbey löpte bra i djupled och fick med sig bollen skickligt samtidigt som han förstås med sin styrka kunde hålla sin överrock ifrån sig. Men återigen visade han på bristande kyla i avslutningsläget då han tofflade bollen utanför.

I slutet av den första halvleken åkte Ajax på ytterligare ett skadeavbräck. Kristian Hlynsson fick kliva av efter en smäll mot fotleden och in kom Benjamin Tahirovic. Bosnien-svensken som under sommaren degraderades till att träna med Jong Ajax och ombads söka efter en ny klubb men trots allt blev kvar. Med alla andra mittfältare nere för räkningen fick det bli han nu.

Slavia Prag kom ut i en bättre och mer organiserad press i den andra halvleken och tryckte tillbaka ett mattande Ajax rejält. De bytte också in fler av sina normalt ordinarie spelare, medan Ajax fick byta in Owen Wijndal, Cbuba Akpom och Anton Gaaei när Farioli tröttnat på anfallskedjan av Mika Godts (osynlig), Brian Brobbey (uppenbarligen med felkalibrerat sikte) och Christian Rasmussen (osynlig förutom straffsituationen). En trio spelare som klubben likt Tahirovic hoppats sälja i somras (varav Wijndal likt Tahirovic skickades ner i Jong Ajax ett tag). Märk väl att Wijndal och Gaaei egentligen är ytterbackar, men ikväll fick de bli yttrar.

Det var i stort sett spel mot ett mål de första tjugo minuterna och till sist fick Slavia också in bollen. Efter en kort hörna slog Matej Jurasek ett inlägg som fyrtornet Tomas Chory knoppade in, 1-1.

Med en kvart kvar till full tid blev läget prekärt för Ajax då mittbacken Youri Baas ådrog sig sitt andra gula kort och blev utvisad efter att gått in klumpigt i en närkamp. Mittfältaren Kenneth Taylor snabbt ut och mittbacken Daniele Rugani in och för Ajax var det bara att försvara.

Vid 85:e minuten behövde undertecknad bege sig till jobbet. Efter den tio minuter långa cykelturen dit var man övertygad om att det skulle stå 2-1 till Slavia Prag när resultatet skulle kollas. Men det gjorde det inte! 1-1 slutade det, Ajax lyckades reda ut det. 1-1 borta mot Slavia Prag är inget glamoröst resultat, men med tanke på hur det sett ut de två senaste säsongerna får vi verkligen vara nöjda med det särskilt efter omständigheterna. Precis som segern mot RKC som satt långt inne är detta en match och ett resultat som Ajax från förra säsongen aldrig hade klarat av.

Härnäst för Ajax väntar FC Groningen hemma på söndag kl 16:45.

Matchfakta

Slavia Prag 1 - 1 Ajax
Mål: 0-1 van den Boomen (straff) '18, 1-1 Chory '67
Gula kort: Holes, Prebsl, Hato, Baas, Doudera, Taylor, van den Boomen, Wijndal, Gaaei
Röda kort: Baas
Slavia Prag: Kinsky; Holes, Zima, Zmrzly; Doudera, Prebsl (Zafeiris '74), Dorley, Wallem (Diouf '61); Michez (Jurasek '61), Chytil (Chory '61), Lingr (Provod '61)
Ajax: Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas (utv '75), Hato; Hlynsson (Tahirovic '42), van den Boomen, Taylor (Rugani '79); Rasmussen (Gaaei '57), Brobbey (Akpom '57), Godts (Wijndal '57)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-10-03 22:07:19
Author

Fler artiklar om Ajax