Sturm Graz 1 - 3 Ajax: Rullar vidare i CL-kvalet
Unge Carel Eiting var bäst på plan.

Sturm Graz 1 - 3 Ajax: Rullar vidare i CL-kvalet

Det ser fortsatt bra ut för Ajax som följde upp 2-0-segern hemma med en fin 1-3-seger borta mot Sturm Graz och på nytt fint spel. Nu väntar Standard Liège i nästa runda.

Erik ten Hag gjorde en ändring i startelvan från första matchen. Överraskande så förpassades Donny van de Beek till bänken till förmån för Dusan Tadic. Serben spelade ytter och Hakim Ziyech klev tillbaks till mittfältet. I övrigt var detsamma manskap som senast, med Frenkie de Jong som mittback bredvid Matthijs de Ligt, Noussair Mazraoui på högerbacken, Nicolás Tagliafico till vänster och Carel Eiting bredvid Ziyech och Lasse Schöne på mittfältet. Kasper Dolberg återigen utanför matchtruppen på grund av skada så Klaas-Jan Huntelaar fick starta igen med David Neres bredvid sig utöver Tadic.

Ajax tog kommandot från start och spelet såg genast lika bra ut som förra veckan. Presspelet sitter verkligen bra, ten Hag har sett till att man övergått från man-mot-man till zonspel i pressen vilket leder till att femsekundersregeln (dvs att man jobbar idiothårt de första fem sekunderna efter ett bolltapp för att återerövra den, om det inte lyckas faller man tillbaka in i organiserad press) fungerar mycket bra. Passningspelet är mycket rakare och rörligheten i offensiven mycket bättre än tidigare vilket leder till många målchanser.

Den första chansen fick Tadic. Neres slog en fin genomskärare, Huntelaar släppte bollen vidare till Tadic som löpte in smart bakom försvaret och blev fri med målvakten Jorg Siebenhandl som dock fick upp en hand och räddade när Tadic försökte lyfta bollen över honom. Bollen gick ut till hörna som domaren blåste för, istället för straff som Tadic ville ha då han inte fick möjlighet att ta hand om returen då en tillbakarusande försvarare fällde honom med en sen glidtackling.

Nästa chans fick Huntelaar. Ziyech passade Tadic som spelade igenom Huntelaar men målvakten Jorg Siebenhandl kom ut och avvärjde. Sturm Graz skapade inte mycket i den första halvleken och det var bara genom mittfältaren Stefan Hierländer det hände något, när han två gånger testade skott utifrån. Det första gick över krysset, det andra, ett riktigt kanonskott, tippade André Onana över ribban till en hörna.

Huntelaar fick även Ajaxs tredje bra målchans och den var så bra att man tog sig för pannan att han inte fick bollen i mål. Eiting hade spelat fram en fin boll i djupet för Neres ute på vänsterkanten och brassen spelade in ett perfekt inpsel i boxen framför fötterna på Huntelaar men på nåt sätt lyckades Siebenhandl rädda igen. Huntelaar brände flera bra lägen även i den första matchen.

Men ikväll fick han in siktet till slut! Mazraoui passade Neres som nu från höger skruvade in ett inlägg i straffområdet. Huntelaar kom i en bra löpning sent in och upptog en bra position, tog ner bollen på bröstet och sköt in den på volley.

Ajax fick en till bra målchans precis i slutet av den först halvleken när Ziyech lyfte bollen igenom för nu Neres som löpt in bakom försvaret. Siebenhandl rusade ut och räddade igen och fick sedan frisparken med sig när han kolliderade med Neres.

Tidigt i den andra halvleken kom 0-2 och Tadic fick göra sitt första mål i Ajax-tröjan precis framför 1000 tillresta Ajax-supportrar. Eiting, matchens bäste spelare tack vare hur han dominerade mittfältet, slog en bra pasning i djupet för Mazraoui på kanten. Mazraoui i sin tur slog ett fint inspel mot Tadic som kom på bortre och stötte in bollen i mål.

Sturm Graz fick en reduceringschans strax efter när Sandi Lovric hittade in till Markus Pink men Onana gjorde en benparad på mållinjen och med totalt 4-0 till Ajax redan varav två bortamål såg österrikarna rätt uppgivna ut.

Daley Blind kom in och ersatte varnade Tagliafico på vänsterbacken och sedan kom Donny van de Beek in och ersatte Tadic, med Ziyech längre upp i planen som följd. ten Hags sista byte var att sätta in Ajaxs österrikare, Rapid Wien-fostrade Maximilian Wöber, som ersatte Eiting.

van de Beek fick en chans att öka på ledningen när Ziyech friställde honom helt men återigen räddade Siebenhandl till hörna. Istället blev det den siste inhopparen Wöber som blev involverad i att dryga ut ledningen. Med en underbar diagonal djupledsboll gav han Huntelaar ett friläge och veteranen höll sig kall och sköt distinkt in 0-3 i bortre hörnet.

I slutminuterna sprack Onanas nolla över två matcher, och det på en riktig fadäs. de Ligt passade hem till honom, bollen studsade lite olyckligt på en tuva så Onanas mottagning blev fel, han fick bollen på smalbenet och den gick in i eget mål. Tur att matchen redan var avgjord.

Ajax klar för tredje rundan i Champions League-kvalet där man ställs mot belgiska Standard Liège som man mötte i gruppspelet av Europa Leauge 2016-17. Den gången vann med 1-0 hemma efter mål av Kasper Dolberg och spelade 1-1 borta, då Anwar El Ghazi gjorde sitt sista mål i Ajax, ett riktigt fint sådant (en magnifik lång svepande boll av de Ligt som han tog ner skickligt och sköt in distinkt). Bortamötet i Liège spelas om en vecka, onsdag 7 augusti och returen hemma på Johan Cruijff Aren en vecka efter det. Däremellan begår Ajax ligapremiär lördag 11 augusti hemma mot Heracles Almelo.

Matchfakta

Sturm Graz 1 - 3 Ajax
Mål: 0-1 Huntelaar '39, 0-2 Tadic '48, 0-3 Huntelaar '77, 1-3 självmål Onana '89
Gula kort: Tagliafico, Ferreira, Koch, Lovric
Sturm Graz: Siebenhandl; Koch, Spendlhofer, Maresic, Ferreira; Lovric, Zulj, Lackner (Obermair '59), Hierländer; Hosiner (Pink '46), Eze (Huspek '66)
Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, F. de Jong, Tagliafico (Blind '55); Ziyech, Schöne, Eiting (Wöber '75); Neres, Huntelaar, Tadic (van de Beek '67)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-08-01 23:02:54
Author

Fler artiklar om Ajax