Tack för allt, Edson Álvarez — en perfekt otypisk Ajax-spelare
Edson Álvarez kommer saknas i Ajax.

Tack för allt, Edson Álvarez — en perfekt otypisk Ajax-spelare

Edson Álvarez är klar för West Ham och Ajax tackar av en spelare som trots att han inte alls var en typisk Ajax-spelare blev en av lagets främsta nyckelspelare.

Edson Álvarez är klar för West Ham United. Ajax får 38 miljoner euro i övergångssumma, som kan stiga till 41 miljoner euro via bonusar. Bra och rimligt betalt för mexikanen vars kontrakt sträckte sig till 2025.
Ajax excellenta mediateam har gjort en avskedsvideo för Álvarez som rörde inte bara undertecknad utan även Edson till tårar. Den kan beskådas här.

Att Álvarez lämnar har varit väntat hela sommaren. Han ville lämna redan förra sommaren när Chelsea precis i slutet av transferfönstret kom med ett bud på 48 miljoner euro, men Ajax vägrade släppa honom då, efter alla spelare man redan tappat. I sommar snackades det först länge om Borussia Dortmund, men den affären sprack när tyskarna backade undan. Istället blir det West Ham och David Moyes och minst sagt en helt annan typ av fotboll än den Ajax spelar. Men det kan nog passa Edson bra det med.

För som han själv erkänner, Edson Álvarez är ingen typisk Ajax-spelare. Under hans första säsong i klubben, 2019/20, syntes det tydligt. Han framstod som klumpig och trög. Hans passningsspel nådde inte upp till Ajax standard och han såg vilsen ut på planen. Främst mittback innan han kom till klubben använde Erik ten Hag honom som defensiv mittfältare. Men Álvarez gjorde en så slät figur att han snart petades och av de flesta, undertecknad inkluderad, avskrevs som ett felköp, en floppvärvning.

Edson föddes och växte upp i Tlalnepantla de Baz strax norr om Mexico City. Hans föräldrar hade en liten firma som tillverkade fotbollströjor för lokala lag, sen barnsben jobbade Edson extra där. Som 14-åring provspelade han för Pachucas ungdomsakademi men fick nobben och övervägde att sluta med fotbollen. Men hans föräldrar såg hans talang och pushade honom att fortsätta och efter tre månaders provspel fick han en plats i Club Américas ungdomslag istället. Han fick lägga tre-fyra timmar av dagen åt att pendla till Américas träningsanläggning.

Det kan inte vara lätt att flytta runt halva jorden som Edson gjorde när han kom till Ajax som 21-åring. I hans fall blev det särskilt svårt, av en anledning som först efter ett tag blev känd. På grund av visumproblem kunde inte Edsons fru Sofia och deras unga dotter inte flytta med. Under hans första tid i Amsterdam kunde Sofia och dottern bara kom på kortare besök, inte stanna någon längre period. Edson saknade, förstås, familjen enormt och kunde inte riktigt trivas i Amsterdam utan dem. Det kan nog ha gått ut över hans prestationer på planen också.

2020 löste sig äntligen visumproblemen och Edsons familj kunde flytta till Amsterdam permanent. Säkert spelade det också in att Álvarez då kommit in mer i Ajax spel och funnit sig tillrätta i det rent fotbollstaktiska. Men betydelsen av allt vid sidan av planen löste sig för honom ska nog inte underskattas. För med familjen vid sin sida höjdes Álvarez spel oerhört. Under sin andra säsong i klubben var han som förbytt. Han gick från petad hackkyckling till given i startelvan som defensivt ankare på mittfältet.

Att inte vara en typisk Ajax-spelare vände Álvarez till sin fördel. Han var inte lika teknisk som Hakim Ziyech, hade inte Daley Blinds passningsfot, Donny van de Beeks spelintelligens eller Frenkie de Jongs blick för spelet. Men han och argentinarna Nicolás Tagliafico och Lisandro Martínez hade något ingen annan i laget hade. Kalla det passion, kalla det aggressivitet, kalla det grinta eller vad du vill. Men som en följd av att ha vuxit upp i Mexiko respektive Argentina och präglats av fotbollskulturerna där hade Edson Álvarez, Nico Tagliafico och Lisandro Martínez likartade attityder, som skiljde sig från holländarnas. Erik ten Hag återkom ofta till det och betonade hur viktigt det var för laget att ha såna killar med. Såna som när de säger att de gör vad som helst för att vinna verkligen verkade mena mer allvar med det än Amsterdamkillarna. Det är det som leder till att Lisandro Martínez får smeknamnet “Slaktarn”, att Nico Tagliafico spelat med skyddsglasögon och med många bandage täckta av någon slags badmössa-liknande konstruktion och att Edson Álvarez kallats “El Machín” och samlat på sig kanske lite väl många gula kort i vissa tider.

2020/21 vann Ajax dubbeln, ligan och cupen. 2021/22 vann man ligan igen. Från 2020, när allt började klaffa för Edson Álvarez, har han förmodligen, vid sidan av Dusan Tadic, varit Ajax viktigaste spelare.
Typiska Ajax-spelare som Donny van de Beek och Hakim Ziyech har haft det svårt i Premier League. Kanske passar det en otypisk Ajax-spelare bättre. Så länge han har familjen vid sin sida tror jag Edson Álvarez kommer leverera.

Gracías, Edson!

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-08-10 20:47:00
Author

Fler artiklar om Ajax