Till minne av Eddy Hamel, högeryttern som mördades i Auschwitz
Eddy Hamel 1902 - 1943.

Till minne av Eddy Hamel, högeryttern som mördades i Auschwitz

Idag är det Förintelsens minnesdag och 75 år sedan sovjetiska styrkor befriade det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz. Vi minns Eddy Hamel, firad högerytter i Ajax på 1920-talet, som mördades i lägret för 77 år sedan.

Edward "Eddy" Hamel föddes i New York City den 21 oktober 1902 till holländska judiska invandrare. Pappan var diamantslipare och familjen bodde på Upper East Side av Manhattan under Eddys första levnadsår. När Eddy var tonåring flyttade familjen hem till Amsterdam och Eddy började spela fotboll i AFC. 1922, när Eddy var 20 år, började han spela för Ajax istället. Hamel var den första judiska spelaren att spela för "de Joden" som Ajax kallades på grund av klubbens, och stadens, judiska image. Amsterdam var stöpt i judisk kultur och Ajax stadion De Meer låg i utkanten av de judiska kvarteren i Amsterdam-Oost. Hamel själv bodde faktiskt inte i de judiska kvarteren utan som ungkarl på Amstelkade, i Amsterdam-Zuid vid floden Amstel.

Under åtta år var Hamel given högerytter och firad stjärna med sin egen fanclub (som varje match i halvtid bytte sida de såg matchen ifrån för att alltid vara på Eddys kant), innan en knäskada förstörde karriären 1930 och tvingade Eddy att trappa ner 28 år gammal. Han övergick till att träna Alcmaria Victrix, ett av stadens många helt judiska lag, och att spela i Ajax veteranlag. Wim Anderiesen Sr., kanske Ajax bästa spelare före andra världskriget, ansåg att Hamel var en del av den bästa Ajax-elva han någonsin spelat med under sina 15 år i a-laget.

1928 gifte sig Eddy Hamel med Johanna Wijnberg. 1938 blev de föräldrar till tvillingpojkar, Paul och Robert. Nazityskland invaderade Nederländerna i maj 1940 och inledde en hård och förtryckande ockupation som skulle vara i fem långa år. Familjen Hamel bodde då på Rijnstraat i Amsterdam-Zuid, några kvarter från Anne Franks familj. Lokala fascistgrupper började spåra upp och samla ihop judar åt tyskarna. Trots sitt amerikanska medborgarskap arresterades Eddy Hamel 1942 och deporterades till Auschwitz-Birkenau. I fyra månader gjorde han straffarbete i Birkenau. Den 30 april 1943 upptäcktes under en rutinmässig medicinsk kontroll att han hade en böld i munnen. Vittnet Leon Greenman berättade att Hamel, som stod bakom honom i kön, berättade för honom om bölden. Medan Greenman klarade kontrollen och tvingades till mer arbete, skickades Eddy Hamel till gaskammaren. Han var 40 år gammal. Hans fru och små barn hade redan mördats i lägret den 1 februari.

Eddy Hamel är Ajax enda Förintelseoffer, i bemärkelsen att han är det enda förintelseoffret som representerat klubben i officiella matcher. Ajax offer är självfallet många fler om man ser till supportrar, medlemmar och andra som på något sätt hade med klubben att göra, men det är omöjligt att kalkylera hur många. Över 100 000 holländska judar deporterades och mördades. 80 % av Amsterdams judiska befolkning mördades av nazisterna.

Därför minns vi idag på Förintelsens minnedag, 75 år efter att Auschwitz befriades, Eddy Hamel.

Vi minns också Ajax andre judiske spelare, anfallaren Johnny Roeg som gjorde 16 mål på 26 matcher mellan 1934 och 1936 och som lyckades gömma sig och överleva ockupationen. Vi minns Bennie Muller, Ajax kapten under 1960-talet, som var två år gammal när tyskarna invaderade, hans familj lyckades överleva men de förlorade 200 släktingar i Förintelsen. Halvjudiske Sjaak "Mr. Ajax" Swarts familj överlevde ockupationen genom att dölja sin judiska identitet. Efter kriget skjutade Sjaaks judiske pappa honom på cykeln till Ajax pojklagsträningarn, och Sjaak skulle komma att göra över 600 matcher för klubben. Vi minns Jaap van Praag, legendarisk ordförande av Ajax från 1964 till 1978, som tillbringade kriget gömd på vinden till en fotobutik. Vi minns Ruud Krols pappa Kuki Krol, en akademiker och humanist som i familjehemmet gömde och räddade livet på 14 judar under ockupationen.

Vi minns och vi påminner om att det som hänt förut kan hända igen. Låt det inte hända igen. Bekämpa främlingsfientligheten, bekämpa ondska.

Vila i frid Eddy Hamel.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-01-27 12:43:01
Author

Fler artiklar om Ajax