Tio år senare: 15 maj 2011, en oförglömlig dag
Siem de Jong firar sitt första mål i matchen som gjorde honom till en Ajax-ikon.

Tio år senare: 15 maj 2011, en oförglömlig dag

Det har gått tio år sedan den 15 maj 2011, en oförglömlig dag i Ajax historia. Dagen då sju års olycka bröts, när Ajax spelade en direkt seriefinal mot FC Twente i den sista omgången av Eredivisie.

Ajax har vunnit många titlar genom åren. Man har spelat stora europeiska finaler. Det finns en mängd episka matcher i klubbens historia. Således finns det mängder av historiska dagar att minnas. Första Europacupguldet. Champions League-guldet 1995. 1-4-triumfen på Santiago Bernabeu. Matcherna glöms inte, upplevelserna glöms inte. Men hur många datum minns man? Det kryllar av oförglömliga dagar i Ajax-historien men det finns ett visst datum som alla Ajax-supportrar minns, där det räcker med att säga datumet för att få vem som helst att le. Det är inte 2 juni 1971, när Ajax vann Europacupen för första gången. Det är inte 24 maj 1995 när man vann Champions League. Är de dagarna större i klubbhistorien? Kanske, men det datum alla kan utan och innan är 15 maj 2011. När Ajax bröt sju års olycka och fick sätta en tredje stjärna över klubbmärket.

Den 15 maj 2011 hade det gått sju år sen senast Ajax vann Eredivisie. Sju år utan ligaguld. Ett i-landsproblem? Javisst. Men för en klubb som Ajax är sju år en evighet. Det hade inte gått så lång tid utan ett ligaguld för Ajax sen Eredivisie etablerades 1956. Ajax vann den första upplagan av den nationella ligan, som ersatte det gamla systemet där fotbollen i Nederländerna var uppdelade i olika regionala divisioner där vinnarna sedan gjorde upp om titeln som nationell mästare. När Ajax vann den första upplagan av Eredivisie var det första gången man blev nationella mästare på tio år. Man vann Eredivisie igen 1959/60. Sen hade man några tuffa år då man nästan åkte ur ligan, innan Rinus Michels och en ung Johan Cruijff vände på allting och återförde ligatiteln till Amsterdam 1965/66.

Michels och Cruijff förändrade allt. Efter det första ligaguldet vann Ajax de kommande 37 åren vann Ajax ligan 18 gånger. Som mest gick det fyra år utan att man vann ligan. Succéartade eror avlöste varandra. 1970-talet när man med Totalfotbollen erövrade världen. 1980-talet då Cruijff återvände och spelare som Marco van Basten slog igenom. Louis van Gaals 1990-tal. In i det nya seklet med Rafael van der Vaart, Zlatan Ibrahimovic, Cristian Chivu och alla andra nya unga stjärnskott i laget som vann dubbeln 2001/02, nästan nådde semifinal i Champions League 2002/03 och sedan vann ligan igen 2003/04.

Men sedan tog det stopp. Efter ligaguldet 2003/04 splittrades det unga spännande laget. Under de kommande åren pendlade man som Ajax-supporter mellan hopp och förtvivlan. Cupguld och spelare som Klaas-Jan Huntelaar och Luis Suárez gav en hopp. Turbulens på ledarsidan och styrelsenivå som gick ut över klubben ledde till förtvivlan. 2004/05 och 2005/06 var Ajax tio poäng efter PSV i ligan. 2006/07 föll man brutalt på målsnöret — ett ynka plusmål till PSV:s fördel avgjorde ligan på målskillnad den säsongen efter en gastkramande slutomgång. 2007/08 var man tre poäng bakom. 2008/09 slutade man trea, tolv poäng bakom mästarna AZ. 2009/10 vräkte man in mål och hade +86 i målskillnad men slutade 1 poäng bakom Twente.

2010/11 hade varit en turbulent säsong. I början av november fick Martin Jol sparken och U19-tränaren Frank de Boer tog över, först på interimbasis. Senare i månaden biter Luis Suárez PSV:s Otman Bakkal och blir avstängd fram till vinteruppehållet. I januari säljs han till Liverpool. Under våren stormar Ajax fram, klättrar i tabellen och tar upp jakten på regerande mästarna tillika serieledarna Twente. Den 8 maj möts man i cupfinalen på De Kuip. Ajax går upp i 2-0-ledning i första halvlek, men Twente kommer tillbaka till 2-2 i andra halvlek och i förlängningen nickar Marc Janko in 2-3 och Twente vinner cupen.

En vecka senare möts lagen igen, på Amsterdam Arena i den allra sista omgången av Eredivisie. Ajax på andra plats med 70 poäng, Twente på första plats med 71 poäng. För första gången någonsin skulle ettan och tvåan mötas i en direkt avgörande seriefinal, winner takes all.

Anspänningen i Amsterdam är enorm. Förväntan, hopp och nervositet bygger upp en elektrisk stämning. Lagets fina offensiva spel under våren har skapat en tro på laget. Det är en fantastisk stämning runt arenan timmar innan avspark när man går ur huse för att sjunga fram Ajax till det så efterlängtade guldet. Det är ju inte bara att det gått sju år sen sist, det är ju också det att Ajax stått på 29 ligaguld. I sju år har man väntat på att vinna det 30:e guldet och få sätta den tredje stjärnan över klubbmärket.

Till skillnad från året innan eller fyra år innan när man föll på målsnöret så har man nu det i egna händer, man behöver inte förlita sig på några andra resultat. Vinner man mot Twente vinner man ligan. Men förlusten i cupfinalen en vecka tidigare sprider nervositet.

Ajax mål vaktas av Kenneth Vermeer, som stått de sista veckorna efter att Maarten Stekelenburg brutit fingret. Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen och Nicolai Boilesen utgör den unga backlinjen. På mittfältet spelar Demy de Zeeuw, Vurnon Anita och Christian Eriksen. Anfallskedjan utgörs av Miralem “Mickey” Sulejmani, Siem de Jong och Lorenzo Ebecilio.

Inför avspark leder André Hazes Jr., son till kultförklarade Amsterdamsångaren André Hazes, publiken i allsång till Bloed, Zweet en Tranen, en av flera Hazes-nummer som Ajax-supportrar gjort till läktarsånger. Arenan är förstås fullsatt och tifon vecklas ut på F-Side, hos VAK410 och på norra sidan hos North Up Alliance. Ett fyrverkeri bränns av när domare Pieter Vink leder lagen in på planen, förbi titelskölden som står på ett podium vid sidlinjen. Läktarna är helt rödvita då i princip alla lyssnat på F-Sides uppmaning om att komma med matchtröjan på.

Röken från fyrverkerierna ligger som en dimma över planen när matchen börjar. Twente gör avspark. Läktarsång från F-Side överskuggas av busvisslingar från alla sektioner då Twente spelar runt och direkt skapar en målchans, Bryan Ruiz har matchens första skott på mål redan efter 35 sekunder men Kenneth Vermeer räddar till publikens jubel som stiger när Ajax för första gången har bollen och driver upp anfall själva.

Det är en tät och jämn match inramad av fantastiskt stöd från läktarna. Ajax spelar sig fram till en jättechans knappt tjugo minuter in när “Mickey” Sulejmani väggar sig fram med Siem de Jong och fläker sig fram för avslutet som flyger över. Nästan 50 000 människor drar efter andan.

Några minuter senare slår Gregory van der Wiel ett fantastiskt fint inlägg som smiter förbi alla i boxen ända bort till bortre stolpen där Siem de Jong smugit sig in och möter bollen perfekt i steget och styr in 1-0. En enorm explosion av jubel utbryter. Siem springer ut mot hörnflaggan, gör highfive med lagledaren David Endt av bara farten och svänger upp mot bänkarna där alla avbytare är uppe och hoppar in i André Ooijers armar.
Ajax påeldade av publiken fortsätter gå framåt, men Twente är inte ofarliga. Strax före halvtid spelar Nacer Chadli fram Denny Landzaat som är nära att göra ett drömmål med en nätt skruvad yttersida från långt håll men Vermeer lyckas tippa bollen över ribban.

Efter en nervös väntan i halvtid gör Ajax avspark för den andra halvleken. Man spelar runt bollen inom laget, sågar sig långsamt framåt. Demy de Zeeuw försöker nå de Jong inne i straffområdet men Twentes kapten Peter Wisgerhof stötbryter. Bollen hamnar hos van der Wiel ute vid sidlinjen. Han tar sig förbi vänsterbacken Bart Buysse och skruvar in ett inlägg. Vid första stolpen kastar sig en Ajax-fostrad Amsterdam-son fram och språngnickar in bollen i mål, rakt upp i krysset. Det är ett drömmål framför F-Side. Det är ett självmål av Denny Landzaat.

Denny Landzaat var vid det här laget 35 år. Han hade växt upp i Amsterdam, i Ajax. En spelintelligent mittfältare sågs han som en lovande talang och fick som 18-åring göra debut för Ajax i Eredivisie säsongen 1995-96, när Ajax stod på världstoppen. Men han fick inte fler chanser och gick till MVV för mer speltid. Efter tre säsonger i Maastricht gick han till Willem II 1999, som just kvalat in till Champions League för första gången i klubbens historia. I Tilburg växte Landzaat ut till en landslagsspelare, debuten kom 2001 och två år senare köptes han av AZ. 2006 hoppade in i alla Hollands matcher i VM-gruppspelet. Efter VM köptes han av Premier League-laget Wigan. 2008 vände han hem och skrev på för Feyenoord. Efter två säsonger i ett miserabelt Feyenoord gick han 2010 till regerande mästarna Twente med ett mål: att vinna Eredivisie. Tekniskt sett hade han vunnit ligan med Ajax 1995/96, men då han bara gjorde en match kände han sig inte riktigt delaktig i guldet. Han hade spelat med bra lag i Willem II och AZ, och gått till Feyenoord i hopp om att de skulle vara en guldkandidat men inte nått ända fram ännu. I slutet av sin fina karriär var det bara ett riktigt Eredivisieguld som fattades för Landzaat. Nu hade han nickat in 2-0 för motståndarna i titelkampen, för sin moderklubb.

Landzaat landade tungt och begravde ansiktet i gräset. Arenan exploderade i jubel igen. Målvakten Nikolay Mihaylov drar upp Landzaat och hans lagkamrater försöker klappa om honom men han ser knappt närvarande ut. Spelet kommer igång igen, Twente tar avsparken och går till anfall medan supportrarna på läktarna fortfarande firar 2-0-målet. Luuk de Jong peggar upp bollen för skarpskytten Theo Janssen som med sin vänsterslägga knorrar upp 2-1 i krysset. Med undantag för bortasektionen blir det tyst på Amsterdam Arena. Landzaat kramar lättad Janssen. Twente är tillbaka i matchen.

Det är fortsatt en tät och nervös match. Lorenzo Ebecilio gör sin gubbe och spelar in bollen för Siem de Jong som kommer fri i boxen men får bollen på knäet så den flyger över. Christian Eriksen skjuter ett pressat vänsterskott som Mihaylov inte kan hålla. Siem de Jong hugger på returen, är först på den men rivs ner av Mihaylov som också kastar sig efter bollen men bara träffar de Jong. Publiken och Ajax-bänken skriker på straff men domaren friar.

I 77:e minuten slår Kenneth Vermeer en inspark. Wisgerhof vinner nickduellen med Siem de Jong men Demy de Zeeuw  tar hand om bollen och spelar vidare till inhopparen Daley Blind. Blind avancerar längs vänsterkanten. Han spelar inåt till Siem de Jong som möter bollen vid straffområdeslinjen, spelar Eriksen och ligger på rulle. Eriksen kilar bollen i den lilla luckan mellan två Twente-spelare för Siem som sticker i djupled. Siem är kvick, mittbacksbjässen Douglas går också efter bollen, Mihaylov kommer ut, men Siem är först och sätter sin vänsterfot till bollen och lättar den precis över utrusande Mihaylov och in i mål. 3-1. Jublet på arenan vet inga gränser nu. Siem rusar ut mot hörnflaggan med armarna utsträckta och mottar hela Amsterdams kärlek. Daley blind hoppar upp på hans rygg. Jan Vertonghen hoppar över reklamskyltarna och omfamnar supportrar på läktaren.

Den tredje av tre stopptidsminuter avslutas med att Vertonghen rensar bollen högt i skyn, bort, bort från straffområdet. Pieter Vink sätter pipan i sin mun och blåser av. Än en gång exploderar ett jubel av glädje och lättnad på Amsterdam Arena. Det är över, sju års olycka är över och det 30:e guldet är klart, den tredje stjärnan över klubbmärket kan sys dit. Frank de Boer lägger armarna om sina assistenter Danny Blind och Hennie Spijkerman och sin målvaktstränare Carlo L’Ami och de hoppar upp och ner i en glädjedans medan fotografer samlas runt dem. Det är Frank de Boers 41:a födelsedag. På planen sjunker Jan Vertonghen ner på knä, greppar sin matchtröja och gömmer ansiktet i den när han gråter och vrålar. André Ooijer och Kenneth Vermeer omfamnar honom och Vertonghen begraver sitt ansikte i veteranen Ooijers axel.

Jan Vertonghen kom till Ajax ungdomsakademi 2003, som 16-åring. Han fick genast på nära håll se a-laget vinna det 29:e ligaguldet i klubbens historia, medan han spelade för ungdomslagen och drömde om att en dag få uppleva det samma. Han älskade Ajax och älskade Amsterdam. 2006 fick han debutera i a-laget men lånades sedan ut till RKC Waalwijk. På våren gjorde han mål för RKC mot Ajax i en match som slutade 2-2. Efteråt var Ajax-tränaren Henk ten Cate fly förbannad på Vertonghen. När Ajax några veckor senare gick miste om ligaguldet på grund av att man hade ett ynka måls sämre målskillnad än PSV grät Vertonghen då han kände att han hade förstört allt, guldet för Ajax och sin egen framtid i klubben. Men en framtid i klubben hade han och under de kommande åren växte han ut från talang till nyckelspelare i laget. Nu, med kaptensbindeln på axeln, hade han äntligen fört Ajax till det där guldet.

15 maj 2011 glömmer vi aldrig.

Youtube-länkar:

Sammandrag från matchen kan ses här.

För ett supporterperspektiv på dagen finns det här.

Hela matchen kan ses här.

XXX

Tio år senare, var är guldhjältarna från 2011 nu?

Maarten Stekelenburg, som missade de sista veckorna av den säsongen på grund av skada, lämnade till sommaren slutligen Ajax efter 14 år i klubben, 9 i a-laget, för utlandsäventyr. Sommaren 2020 kom han tillbaka för att vara reservmålvakt men kastades under våren in i hetluften igen, 38 år gammal, när André Onana blev dopningsavstängd. Spikade igen målet och hjälpte Ajax vinna dubbeln, och spelade sig tillbaka in i landslaget lagom till EM. Läs mer om Maarten här.

Kenneth Vermeer, som tog över efter Stekelenburg var förstemålvakt i Ajax fram till 2014 då han efter många svajiga insatser tappade sin startplats till Jasper Cillessen. Lämnade nästa sommar — för Feyenoord. Det förbjudna steget uppskattades inte bland vissa Ajax ultras som i nästa De Klassieker “hängde” en skyltdocka med Vermeer klottrat på, ner från läktaren vilket man fick betala för. Efter flera år i Feyenoord spelar Vermeer numera i MLS, senast för Los Angeles FC och nu för FC Cincinnati.

Jeroen Verhoeven var tredjemålvakt och kultfigur på grund av sin knubbiga kroppsform. Stod ett par matcher under säsongen med blandade resultat. Efter en till säsong som tredjemålvakt lämnade han för Utrecht och sedermera Volendam. Numera 41 år och avslutade spelarkarriären i amatörlaget ASV De Dijk 2017 då han fick möta Ajax i en cupmatch. Läs mer om Jeroen här.

Gregory van der Wiel spelade en säsong till i Ajax och hade en stor hand i att man försvarade guldet 2012. Lämnade som Ajax bästa egenfostrade högerback sen Michael Reiziger. Efter flera framgångsrika år i Paris Saint-Germain tog karriären och livet fel vändning när han hade svårt att komma till rätta i någon klubb och efter flera flyttar på kort tid, från Europa till Nordamerika, drabbades han av depression och panikångest. Förra året talade han ut om sin psykiska besvär och hyllades med rätta för det. Mår idag bättre och bor hemma i Holland igen med sin tjej och deras barn. Tränade senast med RKC Waalwijk men har ännu inte gjort comeback på planen. Läs mer om Gregory här.

Jan Vertonghen fortsatte leda Ajax en säsong till innan han gick till Tottenham Hotspur där han fortsatte vara samma försvarsklippa som han varit i Ajax. Förra sommaren var det aktuellt med en hemkomst till Ajax men eftersom Ajax hade både Daley Blind och Lisandro Martínez på Super-Jans position och han inte ville konkurrera med sin vän Daley gick han till Benfica istället. Läs mer om Jan här.

Toby Alderweireld spelade två säsonger till i Ajax innan han flyttade utomlands, först till Atletico Madrid och sedan till Tottenham för att återförenas med sin brother from another mother. Har flörtat med idén om en hemkomst till Ajax flera gånger genom åren. Läs mer om Toby här.

Nicolai Boilesen var en spelare Frank de Boer tog med sig upp från U19-laget när han tog över a-laget. Den då 18-årige dansken imponerade under våren. Drogs sedan med stora skadeproblem i Ajax som hämmade hans utveckling så mycket att när han 2014/15 var relativt skadefri gjorde en så slät figur under säsongen att han blev något av en hackkyckling och fick inte spela någonting nästa säsong, dels på grund av skador. Flyttade sedan hem till Danmark och FC Köopenhamn.

Daley Blind var 21 år när han hoppade in guldmatchen. Stannade tre säsonger till innan han flyttade till Manchester United efter ett lyckat VM 2014. Återvände hem 2018 och har varit bättre än någonsin. Har nu totalt sex ligaguld med Ajax, en siffra väldigt få kan stoltsera med. Läs mer om Daley här.

André Ooijer var Amsterdamsonen som spelade åtta år i Ajax ungdomsakademi utan att nå a-laget bara för att istället bli en stjärna hos PSV. Flyttade hem till Ajax 2010 för att avsluta karriären som mittbacksreserv. Stannade en säsong till så han vann två guld med klubben innan han lade skorna på hyllan. Idag 46 år gammal och ungdomstränare — i PSV.

Oleguer var en till kultspelare och reserv. Den “annorlunda fotbollsspelaren” (eftersom han är intellektuell, skribent och politiskt aktiv) släpptes av Ajax till sommaren 2011 och efter att inte hittat en ny klubb avslutade han fotbollskarriären. Under sin tid i Ajax uppmärksammades att han deltog i en fredlig protestaktion mot anti-husockupanter-lagar i Holland. Har efter spelarkarriären trappat upp sitt politiska engagemang ytterligare, han har varit delaktig i flera olika vänsterpartier hemma i Katalonien och är även aktiv som ungdomstränare för pojk- och flicklag i sin hemstad Sabadell. “Intentionen är inte att fostra fotbollsspelare utan att fostra människor” sa Oleguer om projektet.

Vurnon Anita var liten till växten, multifunktionell och fantastiskt nyttig för Ajax med sin klokhet. Stannade en säsong till innan han gick till Newcastle. Efter flera säsonger där och Leeds vände han sommaren 2020 hem till Holland permanent, efter en tidigare lånesejour i WIllem II och en kort sväng i CSKA Sofia, och då RKC Waalwijk där hans rutin gjort stor nytta på Fred Grims lags mittfält.

Demy de Zeeuw såldes efter två bra säsonger i Ajax till Spartak Moskva sommaren 2011. Efter några säsonger där och i Anderlecht vände han 2014 tillbaka hem till Holland och NAC Breda. Efter en säsong där hade han så svårt att hitta en ny klubb att han provade något nytt: att saluföra sina tjänster som fotbollsspelare på LinkedIn. Efter att inte fått napp då heller lade han skorna på hyllan och fokuserade helt på sina affärsintressen. Redan 2013 startade han klädmärket BALR med Gregory van der Wiel och Eljero Elia.

Christian Eriksen var 18 år men redan spelfördelare och lagets klarast lysande stjärna. Efter att ha fortsatt diktera Ajax offensiv i två säsonger till gick han till Tottenham. I januari 2021 var en återkomst i Ajax aktuell efter en jobbig höst i Inter, men det blev inte av och istället vände lyckan i Milano. Håller fortfarande Ajax och Amsterdam varmt om hjärtat dit han kom som 16-åring. Läs mer om Christian här.

Eyong Enoh hoppade in i matchen den 15 maj. Den kameruanske defensive mittfältaren som hämtats från Ajax Cape Town 2008 stannade i Ajax till 2013 och vann fler titlar. Alltid uppskattad för sitt slit och sin härliga personlighet var han en favorit hos både lagkamrater och supportrar. Under guldfirandet tog han själv på sig en roll som de facto reporter när Ajax TV filmade och började intervjua sina lagkamrater. Efter att ha varit runt i flera olika klubbar och länder de senaste åren är 35-årige Enoh nu tillbaka i Amsterdam och spelar för Ajax igen — i Ajax Amateurs, klubbens amatörlag. Hans son Bashar Enoh spelar i Ajax pojklag.

Rasmus Lindgren missade de sista veckorna av säsongen på grund av skada. Han kom som ungdomsproffs till Ajax men efter bara några matcher i a-laget gick han till Groningen för mer speltid. Efter bra utveckling där återvände han till Ajax 2008. På grund av skador och konkurrens lyfte Ajax-karriären aldrig riktigt även om han var uppskattad och stod för gott om bra insatser. Var reserv under vad som blev hans sista säsong i klubben, som kröntes med guldet.

Roly Bonevacia var en 19-årig defensiv mittfältare som fick chansen att debutera i a-laget under hösten under Martin Jol. När Frank de Boer tog över hade Bonevacia inte hans förtroende och det blev inte fler matcher. Efter några säsonger i mindre holländska klubbar flyttade han till Australien och spelade där i några år, innan han senast var på gulfen och spelade.

Lorenzo Ebecilio var den unge vänsteryttern som de Boer plockade med sig upp från U19-laget. Slog igenom under våren och oroade försvar med sina dribblingar. Var med och försvarade ligaguldet nästa säsong, minnesvärt gjorde han hattrick mot Roda i mars med flera drömmål. Var dock ojämn och tog aldrig riktigt det sista klivet vilket gjorde att han sedan fick lämna. Har sen dess spelat i flera olika klubbar som Anzhi, APOEL, Röda Stjärnan och senast Jubilo Iwata i Japan.

Siem de Jong blev odödlig med sina två mål den 15 maj. Var med och vann tre guld till med Ajax innan han gick till Newcastle. Skadorna hämmade honom sedan och under sin andra tid i klubben var han en skugga av sitt forna jag som spelare. Men han är för evigt älskad i Amsterdam för allt han gjorde under det tidiga 2010-talet. Läs mer om Siem här.

Miralem Sulejmani var länge Ajax dyraste nyförvärv när han köptes från Heerenveen 2008. “Mickey” hade stor del i det här guldet och även i att man försvarade titeln nästa säsong. En skadefylld säsong senare lämnade han för Benfica. Har sedan varit i Young Boys i flera säsonger och mötte tidigare i år Ajax i Europa League.

Aras Özbiliz spelade med Daley Blind hela vägen från pojklagen upp i a-laget. Den trixige yttern fick dock inte samma fotfäste i a-laget som Daley. Kroniska knäproblem hämmade honom. Spelade sporadiskt denna säsong och nästa, och gjorde minnesvärt mål på Old Trafford nästa år, men lämnade sedan för spel i Ryssland. Född i Turkiet till armeniska föräldrar växte han upp i Amsterdam. Spelar numera för Pyunik i Armenien.

Mounir El Hamdaoui värvades till Ajax sommaren 2010 efter att ha öst in mål i AZ. Han fortsatte spotta in mål i Ajax under hösten, men hamnade sedan i luven med Frank de Boer. Bråken spelare och tränare rev upp såna sår som aldrig läkte igen och efter en lång tid i frysboxen lämnade El Hamdaoui äntligen Ajax 2012 för Fiorentina. Spelar numera för DHSC på amatörnivå.

Dario Cvitanich var en argentinsk anfallare med kroatisk påbrå som värvats till Ajax 2008 som Klaas-Jan Huntelaars ersättare. Fick det dock aldrig riktigt att stämma i Ajax, även om han var omtyckt som person. Tillbringade kalenderåret 2010 på lån i Pachuca innan han återvände och fanns med på bänken under guldmatchen. Lånades sedan ut till Boca Juniors innan han såldes permanent till Nice. Spelar numera för Racing Club hemma i Argentina.

Jody Lukoki var 19 år och debuterade i a-laget i De Klassieker i januari 2011. Han blev genast en favorit hos supportrarna för en aktion då han efter avblåsning kaxigt klackade en tunnel på Feyenoords veteran Tim de Cler. Född i Kongo-Kinshasa men kom till Amsterdam som liten då hans familj flydde kriget i Kongo. Ytterligare en som de Boer lyfte upp från sitt U19-laget. En vindsnabb högerytter som verkligen levde på sin snabbhet, han kunde springa ifrån vem som helst vilket ledde till flera mål under de kommande två säsongerna men han var inte tillräckligt skicklig i spelet i övrigt för att verkligen växa ut till en stjärna. Efter två guld till i Ajax lämnade han för Cambuur och spelade sedan för Zwolle innan han kom till Ludogorets 2015 där han fick spela Champions League igen. Tillhör numera Yeni Malatyaspor i Turkiet.

Florian Jozefzoon hade fått debutera under hösten i samma veva som Bonevacia, och spelade fram till ett mål direkt. Fick bara några chanser till under säsongen och lånades sedan ut till NAC Breda. Kom sedan att spela för PSV och har efter det funnits i Championship, nu utlånad från Derby till Rotherham.

Geoffrey Castillion var en ung center som debuterade i mars 2011 med ett inhopp mot ADO Den Haag. Trots att han i ungdomslagen var en uppburen talang som man hoppades på skulle bli Ajax första riktigt bra egenfostrade center sen Patrick Kluivert, blev det hans enda a-lagsmatch i Amsterdam. Har sedan haft 14 klubbar på 10 år (förvisso flera av dem lånesejourer). Tillhör numera indonesiska Persib Bandung men är utlånad till Como 1907 i Serie C.

Hyun-Jun Suk var den unge sydkoreanen som osannolikt nog fick ett kontrakt av Ajax 2010 efter att ha helt enkelt dykt upp på träningsanläggningen och tjatat sig till ett provspel. Gjorde bara en handfull matcher för Ajax då han inte var bra nog egentligen, men blev en kultfavorit och stor Ajax-supporter. Har flera Ajax-tatueringar och drömmer fortfarande om att en dag återvända till klubben. Har spelat för bland annat Groningen och Porto, numera i Troyes. Läs mer om Suk här.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-05-15 14:49:56
Author

Fler artiklar om Ajax