Utvärdering av Ajax transferfönster — och Overmars om spruckna övergångar, målsättningen, pandemins effekter, Schöne och Ihattaren
Marc Overmars är realistisk om pandemins negativa konsekvenser.

Utvärdering av Ajax transferfönster — och Overmars om spruckna övergångar, målsättningen, pandemins effekter, Schöne och Ihattaren

Med transferfönstret stängt är det dags att utvärdera vad Ajax gjorde. Extra insikt får vi genom en öppenhjärtig intervju Ajax sportchef Marc Overmars gjorde igår där han kommenterade allt från coronapandemins påverkan på klubbens handlande, övergångar som gick i lås och de som sprack, målsättningen för säsongen, vad Erik ten Hag behöver göra och rykten om Lasse Schöne och Mohammed Ihattaren.

Nyförvärv:

Antony, 15 miljoner euro från São Paulo
Giovanni, gratis från Santos
Maarten Stekelenburg, gratis från Everton
Eskild Dall, 600 000 euro från Silkeborg
Mohammed Kudus, 9 miljoner euro från FC Nordsjælland
Jeppe Kjær, 2 miljoner euro från AC Horsens
Sean Klaiber, 4,5 miljoner euro från FC Utrecht
Davy Klaassen, 11 miljoner euro från Werder Bremen

Totalt: ~42 miljoner euro

Försäljningar:

Hakim Ziyech, 40 miljoner euro till Chelsea
Benjamin van Leer, okänd summa till Sparta Rotterdam
Bruno Varela, slut på lån tillbaka till Benfica
Ryan Babel, slut på lån tillbaka till Galatasaray
Juan Familia Castillo, slut på lån tillbaka till Chelsea
Issam El Maach, fri transfer
Stan van Bladeren, gratis till Silkeborg
Dean Solomons, fri transfer
Leo Thethani, fri transfer
Jasper ter Heide, gratis till Cambuur
Nicolas Kühn, okänd summa till Bayern München II
Boy Kemper, okänd summa till ADO Den Haag
Kik Pierie, till FC Twente på lån
Danilo, till FC Twente på lån
Joël Veltman, 1 miljon euro till Brighton & Hove Albion
Sven Botman, 8 miljoner euro till Lille
Dennis Johnsen, okänd summa till Venezia
Razvan Marin, 10 miljoner euro till Cagliari
Donny van de Beek, 44 miljoner euro till Manchester United
Lisandro Magállan, lån med köpoption till Crotone
Carel Eiting, lån till Huddersfield Town
Sergiño Dest, 21,23 miljoner euro till FC Barcelona
Noa Lang, 6 miljoner euro till Club Brügge

Totalt: ~130 miljoner euro

Kontraktsförlängningar:

Klaas-Jan Huntelaar till 2021
Ryan Gravenberch till 2023
Charlie Setford till 2023
Olivier Aertssen till 2023
Julius Dirksen till 2023
Naci Ünüvar till 2023
Devyne Rensch till 2023
Jurriën Timber till 2024
Kenneth Taylor till 2024
Sontje Hansen till 2023
Amourricho van Axel Dongen till 2023

Ett rekordlångt fönster och en osäker tid på grund av coronapandemin påverkade Ajax aktiviteter i sommar. Inte bara på grund av den rådande osäkerheten utan även på grund av det osäkra läget framöver. I en öppenhjärtig intervju med Ajax TV igår var sportchef Marc Overmars ärlig med att pandemin haft en stor inverkan. Han säger att man måste vara realistisk och att man kan behöva se denna säsong “Som ett mellanår. Istället för att ta ett eller två steg framåt har vi under omständigheterna tvingats bromsa lite.” Alltså hade Ajax nog satsat mer i sommar om omständigheterna varit annorlunda, men då de ekonomiska följderna av t.ex. uteblivna publikintäkter kommer slå hårt mot klubben valde man att spara. Ajax visade upp mycket positiva ekonomiska siffror för 2019/20 och klubben har mått mycket bra ekonomiskt över en väldigt lång tid nu så man bör stå bra rustade inför de ekonomiska bakslag som utan tvivel kommer komma på grund av pandemin, men likväl var det nödvändigt att spara in lite pengar redan.

Redan sen i vintras var två stora övergångar klara: Hakim Ziyech till Chelsea och Antony till Ajax. Att slå till tidigt för att säkra hett eftertraktade Antonys signatur var utan tvivel ett bra drag av Overmars, och Antonys fina säsongsinledning gör att han redan ser ut som en framtida stjärna. Ziyech till Chelsea var förstås en väntad deal, att man fick behålla Ziyech både en och två säsonger mer än vad alla inklusive Overmars förväntat sig var en ynnest. Likaså att Donny van de Beek till slut gick utomlands var förstås ingen överraskning, om än tråkigt. Två oerhört glada överraskningar var att André Onana och Nicolás Tagliafico båda blev kvar i Ajax. “Hade du frågat mig i våras vilka jag förväntar mig försvinner i sommar hade jag definitivt sagt de två” säger Overmars.

Så Ziyech och van de Beek förväntade tapp, Onana och Tagliafico glada överraskningar att de blev kvar. Joël Veltman släpptes för att ge yngre förmågor i Perr Schuurs och Jurriën Timber utrymme. Sergiño Dest ville Erik ten Hag gärna behålla, det erkänner Overmars, men i slutändan var det rent krasst ett så bra bud att man behövde ta det i dessa tider. Ajax fick också bra betalt för unge mittbacken Sven Botman, som gjorde en fin säsong på lån hos Heerenveen ifjol men aldrig riktigt ingick i planerna i Amsterdam. Och att Overmars lyckades få tillbaka pengarna man lade ut på floppvärvningen Razvan Marin förra året är ett smärre under. Därtill rensade man bort många överflödiga spelare och misslyckade talanger från Jong Ajax.

Den mest kontroversiella försäljningen är den sista man gjorde, Noa Lang till Club Brügge. En avig och spännande talang, dessutom en äkta Ajacied som imponerade mycket på försäsongen. Trots det fick han inte chansen i säsongsinledningen av ten Hag och i jakt på speltid gick han till Brügge. Att ten Hag inte satsat på Lang känns inte bra, han borde ha fått spela en roll i det här laget.

Efter att ha säkrat Antony och en annan brasse, 18-årige playmakern Giovanni (som inlett säsongen starkt i Jong Ajax) under våren rodde Overmars i land flera deals tidigt på sommaren. Gamle Maarten Stekelenburg, en Ajacied sen barnsben, plockades hem som trygg backup till Onana och en bra influens i truppen. Yngre målvakterna Kjell Scherpen och Dominik Kotarski fortsätter bida sin tid. Pilarna riktades sedan mot Danmark. Två unga yttertalanger plockades in för att börja i U18-laget, Eskild Dall och Jeppe Kjær där den senare jagades av halva Europa som Danmarks nästa supertalang. Och så slog man till på en annan eftertraktad spelare, FC Nordsjællands ghanan Mohammed Kudus som likt Antony visat framfötterna tidigt i sin Ajax-karriär.

Den sista veckan slog man sedan till på Sean Klaiber och Davy Klaassen. Klaiber som backup till Noussair Mazraoui på högerbacken efter att Dest lämnat. Inte den mest glimrande värvningen, men en gedigen, funktionell och hårt arbetande lagspelare som känner ten Hag sen tidigare och som Overmars beskriver som “een echte strijder”, en äkta krigare. Hemvändande Klaassen älskar Ajax, vill spela för klubben mer än något annat, bidrar med rutin, ledaregenskaper och multifunktionalitet, där det senare var centralt för att man valde att plocka hem honom säger Overmars, att Klaassen kan vara aktuell som “sexa” också efter att ha spelat sittande mittfältare i Werder Bremen, inte bara tia som vi framför allt minns honom som i Ajax tidigare.

Det kanske mest intressanta Overmars sa i intervjun var att han erkände att det fanns övergångar man hoppats lösa som tyvärr inte lyckades. Framför allt en specifik hade Overmars verkligen hoppats på, han säger inte vilken spelare det rör sig om men förmodligen är det Pierre-Emile Højbjerg han tänker på. Ajax gick hårt efter honom tidigare i sommar men han valde i slutändan Tottenham istället. Højbjerg var nog förstavalet som sexa. Det man då sen kan ifrågasätta är varför det efter att Højbjerg inte roddes i land dröjde till sista veckan innan Klaassen plockades in, varför skedde inget tidigare på mittfältsfronten när det uppenbarligen var en position man ville förstärka?

Ajax gör ändå ett överlag bra transferfönster får man säga. Bättre än förra året, även om det kändes bra då med, innan vi fick se Razvan Marin och Edson Álvarez på plan… nu har Antony och Kudus redan imponerat, och vi vet sen tidigare vad Klaassen kan göra i Ajax-tröjan. Bra reserver och fina talanger för framtiden i övrigt gör att framför allt bredden på truppen känns bättre än förra året, särskilt då utöver nyförvärv unga talanger som Ryan Gravenberch, Perr Schuurs och Jurriën Timber tagit stora kliv i utvecklingen.

Man har bra alternativ på alla positioner, om man går igenom utifrån den klassiska numreringen/positioneringen enligt Ajax-modell:

#1: Onana, Stekelenburg, Scherpen, Kotarski
#2: Mazraoui, Klaiber, J. Timber, Rensch, van Gelderen
#3: Schuurs, J. Timber, Álvarez, Rensch, Kasanwirjo
#4: Blind, Martínez, Rensch
#5: Tagliafico, Martínez, Rensch, Mazraoui, Salah-Eddine
#6: Klaassen, Ekkelenkamp, Mazraoui, Álvarez
#7: Antony, Neres, Hansen, Labyad, Kjær, Ünüvar
#8: Gravenberch, Kudus, Taylor, Q. Timber
#9: Tadic, Traoré, Labyad, Huntelaar, Brobbey
#10: Kudus, Klaassen, Ekkelenkamp, Labyad, Tadic, Giovanni, Ünüvar, Kjær, Promes
#11: Promes, Tadic, Labyad, Ünüvar, Hansen, Kjær

Men som Overmars säger i intervjun: Det gäller sen för ten Hag att ta ut rätt spelare på rätt position…

Ytterligare två intressanta uttalanden från Overmars i intervjun. Han frågades om Lasse Schöne, som sitter i en riktigt trist situation i Genoa nu. Utan förvarning utelämnades han från Serie A-truppen, och han har inte fått lön på flera månader vilket gör att han och hans agent tänker ta till juridisk hjälp. Enligt Voetbal International hade Ajax samtal med Schöne tidigare men valde Klaassen istället. Overmars kommenterade med ett leende: “Jag tror att det [Schöne som Ajax-spelare] är förbi… men jag tror att han återvänder, men i en annan roll…” Overmars fick också frågan om PSV:s supertalang Mohammed Ihattaren (som ryktas fundera på att lämna då Roger Schmidt bänkat honom) är ett seriöst alternativ för Ajax: “Nej, ärligt talat inte just nu, nej. Men det är en spelartyp som skulle passa i Ajax.” Ett svar som inte direkt sänker spekulationerna att Ajax kanske går efter Ihattaren i januari om situationen i PSV fortsätter utveckla sig åt riktningen den tagit.

Avslutningsvis lade Overmars i intervjun fram att Ajax siktar på att övervintra i Europaspelet, i antingen Champions League-slutspel eller Europa League-slutspel.

Se hela Marc Overmars 11 minuter långa intervju på Ajax officiella Youtubekanal här. (Obs, på holländska).

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-10-10 18:09:06
Author

Fler artiklar om Ajax