Vändningen: Alex Kroes sparkas inte, enande krafter segrar?
Alex Kroes återuppstår som teknisk direktör.

Vändningen: Alex Kroes sparkas inte, enande krafter segrar?

Det har stormat rejält runt Ajax styre en tid nu. Idag kom en avgörande vändning: Avstängde VD:n Alex Kroes får vara kvar, men som teknisk direktör, efter att styrelsen och medlemmar äntligen enats. Det bäddar för att Graham Potter kan bli ny Ajax-tränare – eventuellt med Cristian Chivu som assistent.


Ajax kommunicerade idag ut att Alex Kroes, som i påskas stängdes av från tjänsten som VD efter bara två veckor på jobbet, med avsikt att formellt sparka honom på ett extrainsatt årsmöte i maj. Detta efter misstanke om insidertrading då Kroes köpte 17 000 aktier i Ajax när han, men inte allmänheten, visste att han skulle bli ny VD.

Sen dess har det varit spänt mellan två olika falanger i klubben. Styrelsen, ledd av Michael van Praag, som velat avskeda Kroes; och AFC Ajax NV, och den ekonomiska förening bildad av medlemmar, som äger 73 % av aktierna, som velat behålla Kroes. Även supporterföreningarna, mest högljutt ultrasgruppen F-Side, har ställt sig på Kroes sida.

Idag har de olika falangerna enats i en kompromiss. Alex Kroes avstängning hävs, och han får en roll i klubben. Som teknisk direktör, inte VD. Som teknisk direktör kommer han ha ansvar för rent fotbollsmässiga saker, som transfers. Men om myndigheterna kommer fram till att Kroes gjort ett allvarligt brott mot lagarna mot insidertrading kommer man överväga hans position på nytt.

I och med detta verkar falangerna åtminstone för nu begrava stridsyxorna. Men det ryktas om att aktieägarna vill att Michael van Praag avgår som ordförande i sommar trots bara månader tillbaka på posten han hade 1989-2003.

Michael van Praag säger: ”Vi är inte döva för rösterna omkring oss och har pratat mycket med personer i och utanför Ajax de senaste veckorna, inklusive styret och förstås Alex själv. Naturligtvis har överenskommelser nåtts som gjort denna ändring möjlig. Klubben måste gå vidare och vi tror att det bästa för Ajax är att vi i slutändan kom fram till denna lösning tillsammans. Alex kommer spela en viktig roll i den fotbollstekniska delen av organisationen, särskilt med transferpolicyn.”

Alex Kroes säger i sin tur: ”Jag är väldigt nöjd över att vi hittat en passande lösning. Vi måste sätta Ajax och fotbollens intressen först tillsammans, Ajax fokus måste bli på fotboll igen. Vi behöver allas stöd för att avsluta denna säsong så bra som möjligt. Samtidigt kommer vi tillsammans att börja målmedvetet jobba för nästa säsong. Det är hög tid för krafter i och runt klubben att enas som ett Ajax och kombinera all kunskap och expertis som finns hos Ajax-folk. Jag ser fram emot att bygga en ljus framtid för Ajax, inte bara med Louis van Gaal (rådgivare till styrelsen, reds. anm.), Danny Blind (styrelseledamot involverad i fotbollsstyret, reds. anm.), Marijn Beuker (sportchef, reds. anm.) och Kelvin de Lang (chefsscout, ryktas snart befordras till teknisk manager, reds. anm.) utan även med alla runtomkring dem. Ajax måste bli Ajax igen.”

Kroes återkomst sägs också vara nyckeln till att Graham Potter kan bli ny tränare för Ajax, rapporterar flera medier. Ajax och Potter ligger i förhandlingar. Enligt Algemeen Dagblad har Potter tackat nej till Ajax första anbud av ekonomiska skäl, men man hoppas ändå få till ett avtal mycket snart.

Algemeen Dagblad rapporterar också att Ajax-legendaren Cristian Chivu är aktuell för en roll som assisterande tränare. Chivu har efter spelarkarriären varit ungdomstränare i Inter och har nu deras primavera-lag.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-04-25 22:00:00
Author

Fler artiklar om Ajax