Vila i frid Jody Lukoki 1992 - 2022
Jody Lukoki, till vänster, tillsammans med Tobias Sana när de var lagkamrater i Ajax.

Vila i frid Jody Lukoki 1992 - 2022

Den före detta Ajax-spelaren Jody Lukoki avled under måndagsmorgonen, 29 år gammal, av svåra komplikationer efter en grov misshandel.

Under måndagsförmiddagen rapporterades det att den före detta Ajax-spelaren Jody Lukoki hastigt hade avlidit, vilket också bekräftades av hans familj. Men omständigheterna ska ha varit oklart fram tills ikväll då Algemeen Dagblad uppgav att Lukoki ska ha omkommit efter att ha blivit svårt misshandlad av familjemedlemmar, närmare bestämt två kusiner och en vän, på en fest.

Lukoki tog sig hem från festen, men efter att han upplevt svåra smärtor i både huvudet och benet ska han själv ha tagit sig till sjukhus. Där ska tillståndet snabbt ha försämrats. Läkare upptäckte en allvarlig infektion i benet och bestämde sig för att benet behövde amputeras. Efter det stora ingreppet försattes Lukoki i koma men avled klockan 6 på måndagsmorgonen efter att ha fått en hjärtattack. Hjärtstoppet kan ha orsakats av den lustgas han ska ha fått uppger AD. Vidare ska ingen ha gripits för misshandeln men en polisanmälan ska ha gjorts.

Lukoki blev 29 år gammal och efterlämnar sig en dotter.

Lukoki föddes i Kindu i dåvarande Zaire, nuvarande Demokratiska Republiken Kongo, 1992 men växte upp i Amsterdam. Han fostrades i Ajax ungdomsakademi från 11 års ålder och gjorde som 18-åring sin debut för Ajax i januari 2011 i självaste De Klassieker mot Feyenoord. Han gjorde direkt ett starkt avtryck då han vid ett tillfälle fräckt tunnlade Feyenoords veteran Tim de Cler när bollen runnit ur spel, en liten aktion som etsade sig fast i många supportrars minnen då det var klassisk Amsterdamsk kaxighet.

Lukoki, som hade haft Frank de Boer som ungdomstränare och lyftes upp av de Boer i a-laget, gjorde totalt 39 matcher och 5 mål för klubben i alla tävlingar 2010/11 till 2012/13. Han konkurrerade med bland andra Miralem Sulejmani om högerytterplatsen och lyckades aldrig ta en ordinarie plats men visade flera gånger framfötterna med sin teknik och fart. Framför allt snabbheten var hans signum, han kan mycket väl vara den snabbaste Ajax-spelaren i historien. Lukoki blev Eredivisie-mästare tre gånger med Ajax.

Efter att ha tillbringat säsongen 2013/14 på lån i SC Cambuur lämnade Lukoki Ajax permanent för PEC Zwolle sommaren 2014. Mellan 2015 och 2020 spelade han för bulgariska Ludogorets där han också blev mästare tre gånger och fick spela Champions League-fotboll regelbundet, hans Champions League-debut kom redan med Ajax. Efter ett år med turkiska Yeni Malatyaspor återvände han till Holland förra sommaren då han blev klar för Twente.

Men direkt på första träningen i Enschede drabbades Lukoki direkt av en allvarlig knäskada som skulle hålla honom borta hela denna säsong och ännu värre skulle det bli.
I februari rev FC Twente hans kontrakt efter att han då dömts för misshandel av sin dåvarande flickvän vilket gav honom 80 timmars samhällstjänst och ett två veckors långt villkorligt fängelsestraff.

Under dagen har hela fotbollsholland varit i chock där Ajax är en av flera klubbar som uttryckt sin sorg efter Lukokis bortgång. Även många gamla lagkamrater, som årskamraten Joël Veltman som spelade med Lukoki både i Ajax ungdomslag och a-lag, uttryckt sin sorg.

Ron Jans, som var tränare för Lukoki i både PEC Zwolle och FC Twente har tagit nyheten hårt och är en av flera som uttryckt sina kondoleanser under dagen: "Det här är så hemskt. Jag är förkrossad. Jag önskar hans familj och vänner all styrka. Det är fruktansvärt att någon dör så ung och dessutom efterlämna en dotter. Det är väldigt sorgligt."

Lukoki spelade för Holland på ungdomsnivå upp till U21-nivå men gjorde sedan 3 landskamper för Demokratiska Republiken Kongo på seniornivå.
 

Joakim Dahl 2022-05-10 00:29:00
Author

Fler artiklar om Ajax