Vitesse 1 - 2 Ajax: Heitingas segertåg i ligan fortsätter
Edson Álvarez nickade in sitt första mål för säsongen.

Vitesse 1 - 2 Ajax: Heitingas segertåg i ligan fortsätter

Ajax slogs ut ur Europa League men i Eredivisie fortsätter Johnny Heitingas segertåg sen han tog över som interimtränare. Idag bärgades den femte av fem möjliga segrar.

Enkelt var det inte, men idag studsade Ajax tillbaka efter Europa League-uttåget och tog en ny seger i Eredivisie. Förlusten mot Union Berlin i torsdags förblir så här långt den enda sen Johnny Hetinga tog över efter Alfred Schreuder.

Vitesse, som på grund av ekonomiska problem fallit neråt i hierarkin över det senaste året, nu på en trettonde plats i tabellen, stod för motståndet. Det blev en öppen och fartfylld match, med gott om chanser åt båda hållen.

Det var hemmalaget som tog ledning efter en halvtimme. Gerónimo Rulli hade just stått för en grym räddning då Vitesses kapten Matus Bero blev helt fri efter att Vitesse kommit rakt igenom ett ihåligt Ajax-försvar. Men den efterföljande hörnan nickades in av Marco van Ginkel, som återvänt till moderklubben den här säsongen och nu gjorde sitt första mål för Vitesse på tio år.

Ajax kvitterade dock omgående. Dusan Tadic slog en inläggsfrispark som Devyne Rensch skarvade vidare. Bollen föll till Davy Klaassen som sedvanligt påpassligt reagerade snabbt och sköt in 1-1.

Till den andra halvleken bytte Heitinga in Calvin Bassey för Steven Berghuis, för att balansera upp laget bättre då mittfältet blivit igenomsprunget alldeles för lätt. Edson Álvarez klev nu upp till det med Bassey in i mittlåset bredvid Jurriën Timber.

Tio minuter in i halvleken nickade Álvarez in sitt första mål för säsongen då han höll sig framme på en hörna. Senast han gjorde mål var mot just Vitesse i sista ligamatchen förra säsongen.

Det fortsatte dock vara skakigt i Ajax. Främst vänstersidan vållade problem, i båda riktningar. Offensivt fortsätter Steven Bergwijns måltorka och formsvacka, efter en fin inledning på säsongen har rekordvärvningen haft det förtvivlat svårt att göra mål eller assist. Men än värre är det bakåt med Owen Wijndal, som för några veckor sen själv sa att han och Bergwijn bildar en av de bästa vänsterflankerna i Europa. Väl magstarkt med tanke på att Bergwijn inte producerar framåt och Wijndal är en total säkerhetsrisk bakåt.

Lite lugnare blev det först när Heitinga valde att säkra upp genom att byta ut Wijndal och sätta in Jorrel Hato. Ja det är riktigt, för att säkra upp bakåt måste Wijndal bytas ut och ersättas av en 16-åring. Det är för övrigt nog läge att ge Hato chansen från start i nästa match.

Ajax lyckades i alla fall reda ut det hela och ta med sig tre poäng hem till Amsterdam. Avståndet upp till Feyenoord, som tidigare under dagen slog Fortuna Sittard, är därmed fortsatt 3 poäng.

Härnäst för Ajax väntar kvartsfinalen i cupen mot De Graafschap på torsdag kl 21:00. Nästa söndag är det ligamatch hemma mot NEC kl 16:45.

Matchfakta

Vitesse 1 - 2 Ajax
Mål: 1-0 van Ginkel '30, 1-1 Klaassen '32, 1-2 Álvarez '54
Gula kort: Álvarez, Wijndal
Vitesse: Scherpen; Oroz, Flamingo, Isimat-Mirin, Wittek; Meulensteen (Yapi '85), van Ginkel (Bialek '79), Trondstad (Vidovic '79); Manhoef, Bero, Kozlowski
Ajax: Rulli; Rensch, Álvarez, Timber, Wijndal (Hato '80); Klaassen, Taylor, Berghuis (Bassey '46); Kudus, Tadic, Bergwijn (Brobbey '73)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-02-26 17:05:58
Author

Fler artiklar om Ajax