Vitesse 3 - 2 Ajax: Rädda vad som räddas kan av denna gudsförgätna säsong
Kostsamma misstag av bland andra Maximilian Wöber sänkte Ajax.

Vitesse 3 - 2 Ajax: Rädda vad som räddas kan av denna gudsförgätna säsong

Titelracet är definitivt över, nu gäller det snarare för Ajax att behålla greppet om andraplatsen och rädda vad som räddas kan av denna säsong från helvetet.

Förra söndagen spelade Ajax en skitdålig match. 0-0 hemma mot ADO Den Haag innebar att titelracet med PSV såg i princip dött ut. Med Kasper Dolberg redan skadad så förlorade man även Klaas-Jan Huntelaar inför den matchen och då Erik ten Hag av outgrundlig anledning valde att starta Siem de Jong som center istället för Mateo Cassierra, som öst in mål och assist i Jong Ajax, fick man inte hål på ADO.

Huntelaar var inte frisk till idag heller, och dessutom fick man en ny skadesmäll i veckan - Frenkie de Jong blir borta minst flera veckor med en ledbandsskada. Å andra sidan var Lasse Schöne frisk efter att ha missat de två senaste matcherna, men det var ingen god nyhet eftersom det innebar att ten Hag idag petade Carel Eiting, som varit lagets bäste spelare sen han kom in på Schönes plats, för den formsvage dansken. Maximilian Wöber ersatte Frenkie i mittlåset, rätt val. Men otroligt nog valdes Siem de Jong återigen som center före Cassierra. Jag älskar Siem. Han är en fin människa och en duktig fotbollsspelare vars karriär kom av sig på grund av skador. Under sin första sejour i Ajax var han min favoritspelare. Han är för evigt ikoniserad på grund av 15 maj 2011 när han bröt sju års olycka för Ajax. Men det är helt befängt att se honom som lagets tredje bästa center efter Dolberg och Huntelaar. Inte bara Cassierra skulle vara ett bättre val, även Kaj Sierhuis skulle vara det. Fan, Danilo Pereira från U19 skulle nog göra det bättre med.

Matchen började trevande från båda lagen, även om Siem faktiskt hade en jättechans precis i inledningen, när Schöne slog en frispark som han mötte på bortre stolpen men han styrde bollen i utsidan av burgaveln.

Vitesse tog ledningen på ett ögonblick av individuell briljans som kom till på grund av misstag från Ajax. Kapten Joël Veltman skulle lägga bollen hem till André Onana men var klumpig och slog ut bollen till hörna istället med en makalöst dålig förstatouch. Hörnan slog Vitesse kort så bollen hamnade hos mittfältaren Navarone Foor som långt utifrån drämde iväg ett kanonskott som flög rakt upp i krysset, otagbart för Onana.

Efter målet var Ajax helt miserabla och kunde knappt slå en passning till rätt adress under resten av den första halvleken. Misären fortsatte i den andra halvleken då hemmalaget ökade på till 2-0 efter ett grovt misstag av Wöber. Onana spelade ut bollen kort till Matthijs de Ligt som passade i sidled till Wöber, som hade en ännu värre förstatouch än Veltman, bollen stack iväg alldeles för långt från honom och vänsteryttern Bryan Linssen högg direkt och kom fri med Onana och gjorde inget misstag.

ten Hag, som annars tagit otroligt lång tid på sig med byten agerade direkt med ett dubbelbyte, Amin Younes och Mateo Cassierra in, Justin Kluivert och Maximilian Wöber ut, så man övergick till en 3-4-3 eller 3-3-4 och satsade allt framåt.

Och omgående visade Cassierra varför han borde startat. Han hade knappt kommit in på planen innan han nickade in Ziyechs hörna till 2-1 och väckte liv i matchen.

Younes ville inte vara sämre och var direkt efter det väldigt nära att kvittera då han gjorde sin gubbe och sen avfyrade ett lågt skott som tog i stolproten och ut.

Ajax spelade pressade för första gången i matchen mot Vitesses mål och kom nära kvitteringsmålet igen när målvakten Remko Pasveer strulade på Ziyechs inlägg och Cassierra var nära att lyfta in den med ryggen mot mål.

Men mitt i anstormningen kom istället 3-1-målet. Foor slog in en frispark i straffområdet, kapten Guram Kashia gick upp och nickskarvade den in i boxen där Linssen dök upp igen och tryckte in sitt andra för dagen.

Ajax försökte igen, Ziyech spelade i djupet för David Neres som i sin tur hittade Cassierra, men Pasveer kom ut från sin linje och lyckades rädda ut till en hörna. Några minuter senare var Cassierra framme igen men på nytt var Pasveer där och räddade. Cassierra stod för tre avslut på mål under sitt inhopp, lika många som resten av laget hade sammanlagt...

Med fem minuter plus stopptid kvar fick man in en ny reducering. Ziyech slog ett djupt inlägg mot bortre delen av straffområdet där Younes dämpade ner bollen in framför mål för Siem de Jong och ensam med öppet mål från två meter kunde han inte missa. Men mer än så blev det inte, man var aldrig nära att få in kvitteringen med.

Både PSV och AZ vann igår (men Feyenoord förlorade åtminstone...) vilket innebär att PSV nu ligger 10 poäng före Ajax, och AZ nu bara är 2 poäng efter Ajax. Titelracet är nu helt tvärdött, det nya målet måste vara att behålla andraplatsen och rädda vad som kan räddas av denna gudsförgätna säsong. Allt har gått åt helvete. Först hur man tappade Peter Bosz. Sen allt med Appie, det värsta som någonsin hänt AFC Ajax. Den miserabla säsongsstarten. Alla jävla skador (Dolberg, Huntelaar, Viergever, Sinkgraven, Cerny, Wöber, Schöne etc). Allt internt bråk i ledningen som till slut ledde till att Edwin van der Sar fattade rätt beslut vid fel tidpunkt och sparkade ut Marcel Keizer, Hennie Spijkerman och Dennis Bergkamp. Det var rätt att bli av med dem (det är synd om Keizer, men han är alldeles för nära Bergkamp för att kunna vara rätt man för jobbet), men det borde gjorts i somras - det Bosz ville att man skulle göra. Och Erik ten Hag kan fortfarande vara rätt man att leda Ajax, han är Hollands mest spännande tränarämne, men det är ingen lätt situation han kommer in i, mitt i säsongen i en turbulent klubb där pressen på tränaren är tusen gånger högre än i någon annan klubb i landet, och under den tiden både ska sätta sitt eget spel och jaga titeln ur underläge.

Matchfakta

Vitesse 3 - 2 Ajax
Mål: 1-0 Foor '16, 2-0 Linssen '57, 2-1 Cassierra '62, 3-1 Linssen '70, 3-2 S. de Jong '85
Gula kort: de Ligt, Castaignos, Ziyech, Linssen, Faye
Vitesse: Pasveer; Dabo, Kashia, Miazga, Faye (Karavaev '46); Mount, Serero, Foor; Beerens (van der Werff '66), Matavz, Linssen (Castaignos '83)
Ajax: Onana; Veltman, de Ligt, Wöber (Cassierra '60), Tagliafico; Ziyech, Schöne, van de Beek (Mazraoui '78); Neres, S. de Jong, Kluivert (Younes '60)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-03-04 16:57:26
Author

Fler artiklar om Ajax