Volendam 1 - 4 Ajax: Enkel seger
Kenneth Taylor blev tvåmålsskytt idag.

Volendam 1 - 4 Ajax: Enkel seger

Ajax tog som förväntat en enkel seger mot bottenlaget Volendam idag vilket innebar nedflyttning för Volendam och befäst femteplats för Ajax.

Det mest intressanta runt Ajax händer inte på planen utan vid sidan om den, så har det varit en tid nu. Det enda som återstår på planen för Ajax denna miserabla säsong är att åtminstone säkra femteplatsen som innebär en direkt kvalplats till Europa League, blir man sexa måste man först spela playoff mot tre andra Erediviise-lag om en plats i Conference League-playoff.

Utanför planen har, efter Alex Kroes återkomst nu som teknisk direktör, huvudfokus nu blivit vem som ska bli Ajax näste tränare. Att få tillbaka Erik ten Hag sades vara Ajax drömalternativ, men det är inte längre aktuellt enligt samstämmiga uppgifter i Holland. Graham Potter är den som det ryktats mest om och han har i flera veckor ryktats vara nära jobbet men ännu är inget klart. Voetbal International rapporterade idag att Potter och Ajax fortfarande förhandlar men ännu inte är överens om lönen eller vilket inflytande Potter får över utformandet av ledarstaben och övergångar. Voetbal International skriver också att Ajax även pratar med Francesco Farioli, den 35-årige italienare som gjort det bra i Lille med Roberto De Zerbi-lik fotboll. Det förefaller stå mellan dessa kandidater.

Lilla Volendam gick upp i Eredivisie igen 2022 efter fjorton års frånvaro. De har lyckats kämpa sig kvar några år, men denna säsong blev stökig. Wim Jonk, cruijffianen och forne Ajax-mannen, har lett Volendam, sin moderklubb, de senaste åren men han och hans team tvingades bort i höstas och efter det har en rättsprocess mellan Jonk och klubben pågått vilket slutade med att Volendam dömdes betala ut ersättning till Jonk. Föga överraskande har Volendam fallerat på planen och harvat i botten länge.

Ajax hade Jordan Henderson och Steven Berghuis tillbaka idag efter längre skadefrånvaro för båda. Den förstnämnde startade, den andra hoppade in. Saknades gjordes nu Steven Bergwijn och Benjamin Tahirovic, båda avstängda, liksom skadade Diant Ramaj och Gastón Ávila.

Kenneth Taylor gav Ajax ledningen i den första halvleken med ett tjusigt avslut i krysset efter att Brian Brobbey lagt upp för honom. Det var halvlekens enda riktiga behållning, det var i övrigt rätt intetsägande spel.

I andra halvlek rann det iväg lite. Mika Godts hade flera bra dribblingsräder i matchen och en av dem ledde fram till 0-2 då Mio Backhaus  släppte retur rakt ut på Godts avslut/inspel och Chuba Akpom kunde stöta in den i öppet mål.

Brian Brobbey utökade sen till 0-3 efter att ha snott bollen av Volendams Ajax-fostrade kapten Damon Mirani. 0-4 följde snart, Jordan Henderson stod för en fin framspelning till Kenneth Taylor som gjorde sitt andra mål.

Att hålla nollan har varit otroligt svårt för Ajax den här säsongen och inte ens idag lyckades man. I slutet fick Volendam in ett tröstmål på en omställning när Benaissa Benamar nickade in Zach Booths inlägg.

Segern innebär att Ajax behåller greppet om femteplatsen, med jagande Utrecht och NEC bakom sig. För Volendams del är nedflyttningen nu ett faktum, tillsammans med stackars Vitesse som fick 18 poängs avdrag och står på randen till konkurs är de klara för Keuken Kampioen Divisie.

Härnäst för Ajax väntar sista hemmamatchen för säsongen, mot Almere City nästa söndag.

Matchfakta

Volendam 1 - 4 Ajax
Mål: 0-1 Taylor '25, 0-2 Akpom '59, 0-3 Brobbey '70, 0-4 Taylor '77, 1-4 Benamar '80
Volendam: Backhaus; Plat, Mirani (Benamar '76), Flint, Cox; Twigt, de Haan (Nazih '66), Le Roux (Mau-Asam '82); Booth, Vivaldo (Buur '66), Johnson (Douiri '76)
Ajax: Rulli; Rensch, Sutalo, Kaplan, Hato; Henderson (Vos '81), Mannsverk (Berghuis '72), Taylor; Godts (van den Boomen '72), Brobbey (Fitz-Jim '81), Akpom (Rijkhoff '88)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-05-05 16:55:32
Author

Fler artiklar om Ajax