Varför vill du stanna här?

Varför vill du stanna här?

Amnesty har samlat vittnesmål från migrantarbetare i Qatar.

Det finns runt 173 000 migrantarbetare som arbeter i folks hem i Qatar. En majoritet av dem är kvinnor. Det Kafala-system som nu reformeras gör dem extra utsatta.

När de tog hit mig så köpte de mig också. Det är anledningen till att de kan göra vad de vill mot mig. Jag behövde lämna det här jobbet eftersom jag var rädd för att förlora min moral annars. Då hade jag haft ett annat problem, jag hade förlorat min själ. Det var en mycket traumatisk upplevelse.” - Reina (fingerat namn)

”Jag, jag har haft många dåliga erfarenheter här... Ingen följer reglerna här. Jag har aldrig haft en ledig dag under mina tre år och åtta månaders arbete i Qatar. Jag arbetade från 05.00 till 12.00, utan någon ledig dag. Ingen mat. Jag åt matrester. De behandlade mig som en hund. Förlåt [för att jag gråter]. Jag vill aldrig mer minnas.” – Rosalinda (Fingerat namn)

”Det här är slaveri” – Sheila (Fingerat namn)

Citat är hämtade från ”Why do you want to rest?”. Ladda ner rapporten här.

*** *** ***


Foto: AFP / Getty Images

Många migrantarbetare flyttar till Qatar i hopp om ett bättre liv och en bättre ekonomi. Men flera av dem hamnar i en situation där de utnyttjas. Det gäller även arbetare som bygger arenorna till VM 2022.

“Vi får ingen lön, vi har inte pengar att gå till domstol så vi måste fråga vänner, vi måste tigga. Bara Gud vet vad som händer. Vi lider. Våra familjer efterlyser pengar. De säger att vi borde komma tillbaka för att de inte vill att vi ska lida. Vissa av företagen håller sig inte till reglerna. Vad jag vill säga till Qatar är: reglerna fungerar inte. Vi är alla människor. Om Gud hjälper dig att vara i den positionen du är i, betyder det inte att du ska låta andra människor lida. Det de gör är inte rätt. I mitt land lider jag inte, men jag kom för att tjäna pengar. Jag är en människa.” - Ben (Fingerat namn)

”Företaget har så stort övertag över arbetare att du ångrar att du gick till domstolen. Situationen här i Qatar är bara för mycket. Oavsett vad företaget bestämde sig för att göra, gynnar det dem. Arbetare lider eftersom företagen styr.” - Kinan (Fingerat namn)

”Jag kände mig väldigt upphetsad när jag hörde att jag skulle arbeta på stadion. Jag hade stort förtroende att det skulle bli bättre där .. Eftersom jag visste definitivt att levnadsförhållandena skulle vara helt okej, lönen skulle definitivt komma…. Men till min förvåning fungerade inte saker som jag förväntade mig." - Noah, far till två och QMC -anställd (Fingerat namn)

Citat från “I have worked hard - I deserve to be paid” Exploitation on Qatar World Cup stadium
 

Amnesty International2021-08-23 09:00:00

Fler artiklar om Fair Play Qatar