VM:s mörka baksida – migrantarbetare utnyttjas för att göra folkfesten möjlig
Fotboll är världens viktigaste oviktiga sak. VM i Qatar kommer glatt att följas av miljarder människor världen över. Men fotbollsfesten har en mörk baksida: tvångsarbete och kränkningar av mänskliga rättigheter. Här är sex viktiga fakta om VM i Qatar som alla bör känna till.
1: Så har migrantarbetare utnyttjats för att göra VM till verklighet
2010 blev det klart att Qatar anordnar VM i herrfotboll 2022. Sedan dess har antalet migrantarbetare i landet ökat betydligt, och det beror bland annat på den stora expansionen inom byggsektorn. Migrantarbetare som flyttar till Qatar arbetar främst inom bygg, sjukvård och hemtjänst och utgör upp till 95 procent av landets arbetskraft. Många migrantarbetare flyttar till Qatar i hopp om ett bättre liv och en bättre ekonomi. Men många hamnar i en situation där de utnyttjas.
Att lågbetalda migrantarbetare i Qatar blir utnyttjade har dokumenterats under lång tid. År 2013 och 2016 släppte Amnesty International rapporter som visar både tvångsarbete och människohandel. FN:s särskilda rapportör för migranters rättigheter beskrev år 2014 hur vanligt det är att migranter utnyttjas,ofta arbetar utan lön och att de dessutom lever under hemska förhållanden. Rapportören krävde också att landets sponsorsystem, Kafala-systemet, skulle avskaffas.
Efter många år av löften men utan åtgärder undertecknade Qatar i november 2017 ett avtal med FN:s Internationella arbetsorganisation (ILO) som har gett positiva förhoppningar. ILO har i dag ett kontor i Qatar, och samarbetar med de qatariska myndigheterna för en reformprocess som omfattar fem områden: reform av sponsorsystemet, tillgång till rättsväsende, hälsa och säkerhet och lön och rekrytering.
Reformer har genomförts sedan dess, men trots det fortsätter arbetskraft att utnyttjas i stor skala. I september 2018 publicerade Amnesty International en utredning om ingenjörsföretaget Mercury MENA. De hade lämnat flera arbetare strandsatta utan några pengar. Flera av dem började med tiden känna sig tvingade att skuldsatta återvända hem, trots att Mercury MENA fortfarande var skyldiga dem tusentals dollar både i lön och förmåner. Arbetarna hade varit involverade i att bygga nödvändig infrastruktur inför VM i herrfotboll 2022.
I juni 2020 kunde Amnesty International också avslöja att migrantarbetare som arbetat med byggandet av Al Bayt-stadion inte fått lön på sju månader. Företaget som personerna var anställda av hade också i flera fall struntat i att förlänga migrantarbetares uppehållstillstånd vilket innebär en risk för dem att gripas, sättas i förvar och utvisas ur Qatar.
2: Kafala-systemet – den främsta orsaken till att migrantarbetare utnyttjas
Den främsta orsaken till att migrantarbetarna kan utnyttjas är det så kallade Kafala-systemet som bygger på att migrantarbetares anställning binder dem till sina arbetsgivare. Det begränsar deras möjligheter att byta jobb och hindrar många från att lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd. Kafala-systemet har reformerats, men mycket arbete återstår. Kvinnor och andra som arbetar inom hushållssektorn är särskilt utsatta eftersom de oftast både bor och arbetar i någons hem, utan någon insyn från omvärlden.
3: Qatar har agerat – men det räcker inte
Sedan 2017 har regeringen i Qatar antagit flera nya lagar som syftar till att stötta migrantarbetare. Sedan mars 2021 omfattas alla migrantarbetare av en lag som ger rätt till en fastställd minimilön. Det har också inrättats nya kommittéer för att lösa tvister och en försäkringsfond som kan ge ekonomiskt stöd till arbetare. Regeringen i Qatar har dessutom ratificerat två viktiga internationella konventioner om mänskliga rättigheter och delvis reformerat Kafala-systemet.. Bland annat har kravet på utresetillstånd från arbetsgivaren försvunnit för de flesta arbetare, vilket innebär att de nu ska kunna lämna landet utan att behöva få tillstånd från sin arbetsgivare.
Men systemet har fortfarande brister. Exempelvis kan arbetsgivare få tillstånd av myndigheter att kräva utresetillstånd för 5 procent av arbetsstyrkan, och hushållsarbetare måste fortfarande informera sin arbetsgivare 72 timmar innan de lämnar landet. Det kan leda till att arbetsgivaren under dessa timmar försöker försvåra för personen genom att till exempel anmäla att personen “avvikit” vilket räknas som ett brott, eller för stöld. En migrantarbetare som inte informerar sin arbetsgivare om att hen tänker lämna landet riskerar också att avskedas av disciplinära skäl, vilket innebär fyra års återreseförbud till Qatar och att man utesluts från möjligheten att ta del av vissa ekonomiska förmåner man annars hade haft rätt till.
Samtidigt leder det inte till några konsekvenser för en arbetsgivare som missköter sig eller bryter mot reglerna. Det är inte ovanligt att arbetsgivare konfiskerar migrantarbetares pass för att hindra dem från att lämna Qatar. Att konfiskera pass är förbjudet i Qatar sedan 2015 men brist på offentlig statistik gör att det är svårt att se hur många som dömts. Oavsett hur många som döms är åtgärderna inte tillräckliga. Amnesty har intervjuat 105 hushållsarbetare mellan mars 2019 och september 2020 och 83 procent uppger att deras arbetsgivare konfiskerat deras pass.
Foto: AMA Sports Photo Agency
4: Hur ser livet ut för de migrantarbetare som arbetar med att förbereda VM 2022?
Ungefär 30 000 migrantarbetare arbetar specifikt med projekt inom ramen för Supreme Committee of Delivery and Legacy — den organisation som ansvarar för planering och leverans av infrastruktur inför VM. Organisationen ska använda sig av strängare arbetsstandarder och skydd genom införandet av arbetares välfärdsstandard (Workers Welfare Standards, 2014). I korthet handlar det om frågor som etisk rekrytering, snabb utbetalning av löner och ett fullständigt förbud mot tvångsarbete.
Dessa standarder har lett till vissa förbättringar. Till exempel har personer som arbetar med att förbereda VM 2022 flyttats till bättre boenden. Men standarderna respekteras inte fullt ut. I augusti 2018 erkände till exempel Qatars VM-arrangörer att entreprenörer som arbetat på en av arenorna hade brutit mot ett förbud gällande utomhusarbete på sommaren. I februari 2018 visade en revision av 19 entreprenörer som arbetat med VM att entreprenörerna begått en rad övergrepp. De hade bland annat ändrat i arbetares kontrakt, men också tvingat migrantarbetare till överdrivet långa arbetsdagar. Sådana övergrepp kunde konstateras hos en betydande majoritet av de granskade företagen.
Supreme Committee of Delivery and Legacy säger att de fortsätter arbeta för att möta de utmaningar som identifierats tack vare revisionerna. Trots det så fortsätter problemen. När Amnesty i juni 2020 kunde avslöja att migrantarbetare som arbetade med Al Bayt-stadion inte fått lön på upp till sju månader hade Supreme Committee varit medvetna om företagets problem i nästan ett år. Efter Amnestys avslöjande fick de flesta av de berörda migrantarbetarna sin lön, och det ansvariga företaget förbjöds att arbeta med VM-arenor.
Trots reformerna är verkligheten för många migrantarbetare i Qatar fortsatt hård. Bristfällig lagstiftning är fortfarande ett stort hinder och i hundratals fall tar det månader för de kommittéer som inrättats att handlägga uppkomna tvister. Det innebär att tusentals arbetare har varit tvungna att återvända till sina hemländer utan att få ut sin lön.
5: Vad borde Qatar göra?
Det är drygt ett år kvar till VM i herrfotboll. Och det är fyra år sedan ILO-avtalet undertecknades. Därför är det viktigt att myndigheterna i Qatar sätter fart på sitt jobb med att verkligen förbättra skyddet för de migrantarbetare som finns i landet. Regeringen i Qatar behöver:
- Fullt ut implementera alla reformer som hittills införts
- Se till att alla kan byta anställning utan arbetsgivarens tillstånd och avkriminalisera avvikande från arbetsplatsen
- Säkerställa utbetalning av löner och granska att minimilönen är tillräcklig för att täcka levnadskostnaderna
- Tillåta arbetarna att organisera sig fackligt och stärka tillämpningen av arbetslagstiftningen, bland annat genom arbetsplatskontroller och bestraffning av de arbetsgivare som bryter mot lagarna
6: Vad kan Fifa och andra företag göra?
Ansvaret och lösningarna ligger inte bara hos regeringen i Qatar. FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter klargör att företag måste respektera de mänskliga rättigheterna, inklusive arbetares rättigheter. Detta innebär att företag ska vidta åtgärder för att förebygga, mildra eller eliminera kränkningar av de mänskliga rättigheterna i samband med deras verksamhet. Under inga omständigheter bör företag dra fördel av de brister som finns i Qatars arbetslagstiftning och bristande system för att utnyttja arbetare.
För organisationer som Fifa innebär det ett löpande ansvar för att både förebygga utnyttjande och att hantera de utnyttjanden som förekommit som ett resultat av deras affärsverksamhet kopplad till VM i herrfotboll 2022. Detta innebär att Fifa, i linje med sina egna riktlinjer för mänskliga rättigheter, inte bara ska säkerställa respekten för arbetares rättigheter vid byggandet av VM-arenor. Fifa ska också använda sitt inflytande för att säkerställa att rättigheter respekteras i ett bredare spektrum av infrastrukturprojekt som behövs för att göra VM möjligt.
Här kan du skriva under Amnestys namninsamling till Fifa och kräva att de står upp för migrantarbetares rättigheter under VM i Qatar.
Andra intressenter, inklusive andra regeringar, nationella fotbollsförbund och sponsorer kan också höja sina röster och spela en inflytelserik roll vid denna kritiska tidpunkt.