Förbundet ändrar sig – januariturnén förläggs inte i Qatar

Förbundet ändrar sig – januariturnén förläggs inte i Qatar

Efter kritiken mot att förlägga januariturnén 2022 i Qatar har svenska fotbollförbundet nu ändrat sig. Detta efter att Svensk Elitfotboll har tydliggjort sitt önskemål till förbundet.

Kritiken mot svenska fotbollförbundets planer på att förlägga januariturnén 2022 i Qatar har växt de senaste dagarna.

Under tisdagen gick ordföranden för Svensk Elitfotboll (SEF), Jens T Andersson, ut och öppet kritiserade förbundets planer efter att ha samtalat med de 32 klubbar som SEF representerar.
– Det kommer bli ett medskick om att klubbarna vill att lägret ska förläggas någon annanstans. Mitt uppdrag som ordförande är att föra vidare de åsikterna till svenska fotbollförbundet, sa Andersson till Fotbollskanalen.

SEF, som representerar klubbarna i allsvenskan och superettan, har därefter kommunicerat sitt önskemål svenska fotbollförbundet om att januariturnén inte bör äga rum i Qatar. Nu har förbundet ändrat sig och kommer inte att förlägga lägret i Qatar, meddelar man på sin hemsida.
– Hela konceptet med januariturnén bygger på att de allsvenska klubbarna är villiga att släppa sina spelare till oss då det inte sker på internationella s.k. Fifa datum. Efter ett bra samtal med SEF:s ordförande Jens T Andersson igår kväll är det tydligt att det finns en enad åsikt bland klubbarna att man inte vill att lägret ska äga rum i Qatar. Då hela upplägget bygger på samförstånd med klubbarna så kommer vi att titta på andra alternativ. Det som är klart är att januariturnén inte kommer att vara i Doha, Qatar, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Truppen till januariturnén brukar företrädesvis bestå av spelare från allsvenskan och nordiska klubbar, vilket gör frågan extra viktig för förbundet att vara överens med SEF.
– Januariturnén är sportsligt viktig för oss och vi kommer att jobba för att den ska kunna äga rum på annan ort nästa år. Flera spelare har tagit steget från att vara med på Januariturnén till A-landslaget de senaste åren. Det är en väldigt bra förberedande verksamhet för unga spelare som vi hoppas kommer fortsätta i många år framöver säger landslagschefen Stefan Pettersson.

* * * * *
Läs även:

SvenskaFans samarbetar med Amnesty
Q&A – Därför är VM i Qatar kontroversiellt
Svenska fotbollförbundet: ”Vi sätter press på dem”
 

Linus Sunnervik2021-09-08 10:12:00

Fler artiklar om Fair Play Qatar