Q&A – därför är VM i Qatar kontroversiellt
Foto: AFP / Getty Images

Q&A – därför är VM i Qatar kontroversiellt

Supporterperspektiv när Amnesty svarar på frågor kring fotbolls-VM 2022.

Fråga: Varför är det kontroversiellt att fotbolls-VM spelas i Qatar?
Svar: När Qatar 2010 tilldelades herrfotbolls-VM 2022 borde Fifa ha vetat vad det skulle innebära för migrantarbetare i landet. Utöver andra människorättskränkningar som sker och skedde i landet (exempelvis rörande kvinnors rättigheter) har situationen för migrantarbetare varit känd under många år. Det stod dessutom klart redan 2010 att den infrastruktur som
krävs för ett fotbolls-VM skulle i huvudsak byggas av migrantarbetare.

Fråga: Vad innebär begreppet ”sportswashing” som ofta förekommer i samband med Qatars agerande?
Svar: Begreppet sportswashing används för att beskriva en situation där sport används av ett land för att marknadsföra sig själv. Det kan exempelvis vara att sponsra eller köpa en populär fotbollsklubb eller att genomföra ett sportevenemang. Genom detta hoppas man få folk att förknippa landet med annat än till exempel människorättskränkningar.

Fråga: Vad skiljer Qatar från andra kontroversiella platser där idrottsmästerskap har arrangerats?
Svar: Amnesty har även tidigare arbetat med sportswashing kopplat till andra mästerskap och evenemang. I fallet Qatar är det dock extra tydligt att det är migrantarbetarna som får betala priset för att mästerskapet ska kunna genomföras, trots att det är de som gör det möjligt att genomföra det hela. Redan när Qatar tilldelades mästerskapet stod det klart att omfattande satsningar behövde göras på infrastruktur, och antalet migrantarbetare i landet som arbetar med arenabyggen, infrastruktur samt andra sektorer har sedan dess ökat stort.

Fråga: Vad är mitt ansvar, som svensk fotbollssupporter, att veta om och förhålla mig till gällande Qatarfrågan och fotbolls-VM?
Svar: Framför allt är det viktigt att vara medveten om att det är migrantarbetarnas insatser som är och har varit avgörande för att mästerskapet kan genomföras, men att de har fått betala ett oerhört pris. Det är också viktigt att känna till att det är allas ansvar att bidra till att förändra och förbättra situationen, och att det är möjligt att göra genom internationell uppmärksamhet och press.

Fråga: Jag har flera fotbollsintresserade vänner som känner att de inte orkar bry sig om Qatarfrågan. Hur förklarar jag för dem att det är en viktig fråga?
Svar: Genom att förlägga VM i Qatar har Fifa ansvar för att organisationer och företag på plats inte bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter. Genom det stora intresset som VM genererar i världen är det viktigt att vi som fotbollsfans använder vår röst till att stå upp för de som utfört arbetet,, eftersom det inte skulle ha funnits några arenor att spela på, ingen kollektivtrafik att åka med eller hotell att bo på om inte migrantarbetarna gjort det möjligt. Situationen för dessa migrantarbetare är mycket allvarlig. De är helt beroende av sina arbetsgivare för att få stanna i landet eller byta arbete. Fackföreningar är förbjudna och det är ofta förknippat med stora svårigheter att få sin lön i tid, eller ens överhuvudtaget. Många utnyttjas av sina arbetsgivare, som kan göra detta utan några konsekvenser

Fråga: Hur vet man säkert vad som händer på byggarbetsplatserna i ett förhållandevisstängt land som Qatar?
Svar: Amnesty uttalar sig bara i det fall organisationens utredare med egna källor kan bekräfta omständigheter som kan innebära kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Våra utredare är på plats och pratar med drabbade och vittnen, samt bland andra  myndighetsföreträdare, jurister, andra människorättsorganisationer och -aktivister, journalister och politiker. Detta sker ofta på plats i Qatar. Här kan du läsa mer om vår metod.


Foto:Valery-Sharifulin, TASS

Fråga: På sin hemsida lovar Qatar, i egenskap av arrangör, att ”arbetarnas hälsa, säkerhet och välmående är skyddade när de arbetar med våra projekt”. Varför ska vi inte tro på dem?
Svar: Under de senaste åren har Amnesty dokumenterat flera människorättskränkningar i Qatar, inklusive på platser direkt relaterade till VM. Ett exempel är 2020 när vi avslöjade att migrantarbetare som bygger Al Bayt-stadion hade arbetat upp till sju månader utan lön. Vi granskar också officiella handlingar som lagar och kan konstatera att det bland annat är förbjudet med fackföreningar. Migrantarbetare möter också andra praktiska hinder, så som svårigheter att få kompensation och rättvisa när rättigheter kränkts.

Fråga: Hur många har dött och skadats under byggandet av arenor och infrastruktur inför Qatar-VM?
Svar: Amnesty har inte utrett hur många migrantarbetare som har dött eller skadats vid byggandet inför VM. Den statistik som finns tillgänglig från myndigheter i Qatar  är mycket otydlig och motstridig kring vad dödsorsakerna varit, vilket i sig är ett stort problem.

Fråga: Om det har varit känt att arbetsförhållandena är dåliga i Qatar – varför väljer migrantarbetare att ändå åka dit?
Svar: Det finns många orsaker till att människor väljer att lämna sina hem för att arbeta i andra länder, även i länder med dåliga arbetsförhållanden. Brist på arbete i närområdet och löften om bättre lön eller villkor i övrigt kan vara en orsak. Det är dock inte alltid verkligheten motsvarar förväntningarna och det finns flera juridiska hinder i Qatar som gör att det kan vara svårt för migrantarbetare att få tillgång till sina rättigheter. Det är Qatars skyldighet att se till att landets migrantarbetare får tillgång till sina mänskliga rättigheter.

Fråga: Sveriges landslag har varit på januariturné flera gånger i Qatar med motiveringen att man vill ”vara på plats och påverka” – är det ett bra eller dåligt beslut?
Svar: Amnesty har alltid varit noga med att påtala att om svenska landslaget väljer att åka till Qatar, oavsett om det gäller ett träningsläger eller för att spela matcher, måste det se till att det inte innebär att de bidrar till människorättskränkningar. De bör dessutom göra vad de kan för att belysa frågan om migrantarbetares rättigheter och andra mänskliga rättigheter i landet. Påverkan kan ske genom privata möten och samtal, men vi vet av erfarenhet att Qatar och många andra länder är känsliga för internationell kritik. Offentliga uttalanden och ställningstaganden är därför mycket viktiga.

Fråga: Vem bär egentligen ansvaret för att mänskliga rättigheter efterlevs och att migrantarbetare i Qatar arbetar enligt bra villkor?
Svar: Det yttersta ansvaret att garantera mänskliga rättigheter i Qatar ligger hos den qatariska staten. FIFA och andra företag och organisationer har dock också ett ansvar när man bedriver verksamhet i landet att utreda så att de inte själva bidra till människorättskränkningar, och att om det sker, agera för att kompensera personer som utsatts. Dessutom bör man använda sin position och sitt inflytande för att garantera att VM lämnar en varaktig och positiv förbättring av situationen för migrantarbetare generellt.


Foto: Getty Images

Fråga: Vad gör Sveriges regering i frågan?
Svar: Sverige har bland annat ett samförståndsavtal med Qatar och International Labour Organisation (ILO) kring frågan om migrantarbetares rättigheter och för dialog genom det samarbetet. 

Fråga: Varför uppmanar inte Amnesty världens fotbollsförbund till bojkott av VM?
Svar: Amnesty uttalar sig aldrig för eller emot bojkott. Det vi alltid säger om man väljer att åka att man bör man vara medveten om situationen i landet och se till så att man inte bidrar till människorättskränkningar.

Fråga: Borde svenska landslaget bojkotta VM?
Svar: Amnesty tar inte ställning för eller emot bojkott. Svenska fotbollförbundet omfattas dock av FN:s vägledande principer om företagsansvar, vilket innebär att man precis som FIFA har en skyldighet att agera för att inte bidra till människorättskränkningar när man bedriver sin verksamhet. Landslag och individer bör också använda sin plattform till att påverka FIFA och Qatar att uppfylla sina skyldigheter.

Fråga: Borde jag som svensk fotbollssupporter stanna hemma istället för att åka till Qatar och heja på Sverige om de går till VM-slutspel?
Svar: Det är ett val man själv måste ta ställning till. Det är dock viktigt att vara medveten om situationen. Som supporter bör man därför läsa på ordentligt och också vara medveten om att den bild som ges av myndigheter och arrangörer inte alltid visar hela situationen. Det är viktigt att göra det man kan för att engagera sig i frågan.

Fråga: Hur kan jag påverka situationen?
Svar: Du kan skriva under här för att skicka ett brev till Fifas ordförande Gianni Infantino. Att sprida kunskap och information om situationen och uppmana andra att agera är viktigt, så att fler klubbar, spelare och supportrar engagerar sig.

Fråga: Finns det några indikationer på att förhållandena blir bättre eller sämre för gästarbetare i Qatar, samtidigt som den mediala uppmärksamheten växer?
Svar: Qatar har genomfört flera viktiga reformer för migrantarbetares rättigheter de senaste åren, vilket är ett steg i rätt riktning. Det är dock en lång väg kvar att gå vad gäller mänskliga rättigheter i Qatar och det är viktigt att de nya lagarna implementeras och att förändringen  bestående även efter VM.

Fråga: Var kan jag hitta mer information om den här frågan?
Svar:  Här kan du läsa mer om situationen för migrantarbetare i Qatar just nu, vilka förbättringar som utlovats och hur verkligheten ser ut. Du kan också läsa våra rapporter, uttalanden och andra nyheter på Amnestys internationella hemsida .

Fråga: Vilka är Amnesty?
Svar: Amnesty International är en global organisation som kämpar för alla människors lika värde. Vi arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden.

• • •
Saknar du några frågor?
Kommentera nedan – och håll god ton.

SvenskaFans/Amnesty2021-08-23 09:00:00

Fler artiklar om Fair Play Qatar