OK att sälja klubbens namn?

OK att sälja klubbens namn?

Att sälja sitt namn till en sponsor – är det ok, egentligen? Ljungskile, räcker de hela vägen till Allsvenskan? Och Åtvidaberg – är det kört nu?
Superpanelen sitter inne med svaren!

Superpanelens består den här veckan av Göran Åberg från Parkens vita hjältar (Norrköping), Bosse Gullberg från LSK Fans (Ljungskile) och Johan Emdemalm från Vulkanerna (Degerfors). Frågor & protokoll: Micke Möller.
- - - - - - - - - -

Att det behövs nya fotbollsarenor i vårt land är de flesta överens om. Men frågan är på vilka villkor. I Uddevalla kan kommunen tänka sig att gå in och ”sponsra” Ljungskile med ett amorterings- och räntefritt lån på 5 miljoner till en ny anläggning. Men ett av kraven kan vara att klubben skall byta namn, och att ”Uddevalla” skall ingå i namnet. Många fans vägrar och vill hellre behålla klubbnamnet än att ta emot kommunens pengar. Hur ser ni på den här typen av villkorat stöd, och hur pass heligt är ett klubbnamn egentligen?

Göran (Peking)
– Jag är klart motståndare till det. I mitt fall är det ju ganska enkelt om det gäller namnet på staden, eftersom det redan ingår i namnet, men skulle något företag vilja ha in sitt namn ihop med IFK, skulle jag bli tokig.
– Ljungskile har ju redan kört den varianten, när man hette Panos Ljungskile. För mig skulle det vara helt otänkbart.

Bosse (LSK)
– Själv är jag ganska öppen för det hela. I en omröstning på vår hemsida var det dock knappt 60 % som var emot det, 20 % tveksamma och 20 % som var för det.

Johan (DIF)
– Jag tycker klubbnamnet är heligt. Kan förstå nyare klubbar utan traditioner som går med på att bli uppköpta, men har man en lång tradition så anser jag att det inte ens är ett alternativ att titta på. Okej att man går med på att sälja ut namnet på arenorna eller andra saker, men just klubbnamnet. Det är klubbens själ och ska vara orört!



Ljungskile har klättrat upp på en andraplats och är en kandidat för Allsvenskan igen. Jag själv är lite förvånad över att LSK gått så pass jämnt i år. Hade ni andra förväntat er att se Ljungskile så högt i tabellen, och tror ni de kan hålla hela vägen?

Göran (Peking)
– Jag är också lite förvånad att de ligger på allsvensk plats. Jag trodde de skulle få det lite tuffare i år, men Wilson passar tydligen bra för LSK. Jag tippade en mittenplacering i år. De kan mycket väl hålla hela vägen, även om skyttekungen "Kärna" gått sönder och är borta resten av säsongen.

Bosse (LSK)
– Klubbens mål har hela säsongen varit att vara med och slåss däruppe i toppen. Truppen var klar tidigt, och den starkaste LSK förfogat över. Om det håller hela vägen är jag lite tveksam till. Häcken verkar ha fått upp en bra ”ånga”. Det som kan sätta käppar i hjulet är det tuffa spelprogram som väntar med mer eller mindre två matcher i veckan i en månad, pga. Uefacupen.

Johan (DIF)
– Jag är mycket förvånad att de hänger kvar där uppe. Men jag står fast vid mitt tidigare tips att Sundsvall och Häcken tar de andra platserna, så tyvärr Bosse – det blir inget allsvenskan i år.



Andreas Kristofferson är LSK:s främste målskytt med tretton mål på lika många matcher. Hur mycket har han betytt för lagets framgång i år, Bosse?

– Under våren när inte allt flöt som det gjort under hösten, så var det Andreas ”Kärnas” Kristofferssons mål som höll oss kvar med toppkänning. Men man skall också komma ihåg att dom flesta framspelningarna till målen har kommit från Jörgen Wålemark. Nu är ju ”Kärna” borta resten av säsongen, och så här långt så har ju andra stigit fram och gjort målen.



Vi lämnar Ljungskile och tittar lite på Åtvidaberg istället. Efter deras 3-0-seger mot Örgryte i mitten av augusti såg verkade laget vara på gång på allvar. Men nu har det gått knackigare och Åtvid har bara en poäng på de senaste tre matcherna, och har fallit från tredje till åttonde plats i serien. På Kopparslagarnas hemsida skriver Almer Ljutika att ”chansen till allsvenskt spel nu är mikroskopisk”. Vad tror ni andra? Är Åtvid ute ur spelet?

Bosse (LSK)
– Nja. Klarar man av Bunkeflo på torsdagen så finns det fortfarande en chans, men det är många lag man skall förbi.

Göran (Peking)
– Ja, jag tror de är ute ur spelet. De har nu halkat efter lite för mycket, och det är jobbigt att hämta in poängen på så få omgångar.

Johan (DIF)
– Jag håller med. Åtvid är definitivt ute ut spelet. Det var också väldigt väntat, man har inte en trupp för toppen av Superettan. När man släppte Thelin så försvagades man ytterligare.



Avslutningsvis måste jag fråga vilken som varit er bästa fotbollsupplevelse så här långt den här säsongen?

Bosse (LSK)
– För min del är det LSK’s seger över Norrköping trots två utvisningar. Det är sådant man bara får uppleva en gång.

Göran (Peking)
– Jag skulle vilja ta fram två upplevelser. Den ena är Thomas Magnussons kvittering på övertid mot BK Häcken på Parken. Ett otroligt viktigt mål, som gav IFK ett härligt självförtroende och en svit på nio raka segrar.
– Den andra är IFK: s mosning av Giffarna Sundsvall på Parken. En solklar 5-0-seger och stundtals rena propagandafotbollen.

Johan (DIF)
– Finns det för en man med rödvitt hjärta i år? Jag får tyvärr passa till efter säsongen och hoppas på en stark avslutning, så jag får något positivt med mig denna säsong som varit otroligt tung och turbulent.

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-09-13 16:35:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans