Silly Season 08: Många på prov
Har du något åt oss...?

Silly Season 08: Många på prov

Vem försvinner i sommar? Vem ansluter? Här läser du de senaste rykten vad som händer i Östers spelartrupp under säsongen 2008.


Klara nyförvärv 

Jevgenij Kouznetsov, tränare 
Det är nu klart att  Kouznetsov tar över tränarrollen i Öster.
Se separat artikel
här

Rasmus Rydén, målvakt, Falkenbergs FF
Östers första spelarnyförvärv är klart inför 2008, det är målvakten Rasmus Rydén man plockar från Falkenbergs FF då hans kontrakt med FFF går ut. Rasmus har tidigare spelat i Växjö BK och flyttar därmed hem till Växjö igen och vi på redaktionen önskar han hjärtligt välkommen tillbaka och hoppas på framgångsrika år framöver.

Daniel Pettersson, Back/Mittfältare, Kalmar FF
Idag(2007-11-30) är Daniel Pettersson klar för Öster rapporterar officiella hemsidan. Det är den tredje sejouren i rödblått för Daniel sedan sin debut 1996 i Öster. Under hans tidigare tid i Öster har han hunnit med 108 A-lagsmatcher och 10 mål. Parterna har skrivit ett tvåårskontrakt och Daniel säger till Östers hemsida att "
som jag ser det måste vår första målsättning bli att ta oss tillbaka till elitfotbollen, även om vi inte diskuterat målsättning än så är det min åsikt. Sedan hoppas jag givetvis för min personliga del att jag får spela så mycket som möjligt." Vi på redaktionen hälsar Daniel välkommen tillbaka och hoppas att hans målsättning också blir lagets och att den möjliggörs under 2008.

Tomas Petry, Anfallare
Idag(2007-12-03) åkte argentinaren Tomas Petry hem till Argentina för semester med ett nysignerat två årskontrakt med Öster. Avgående sportchefen Håkan Arvidsson förklarar varför man valde att förlänga med Petry på följande sätt till Östers officiella hemsida: "Tomas är en utpräglad straffområdesspelare, en kille som är riktigt bra de sista 30 meterna. Han har bra speluppfattning och ett ruskigt bra skott med vänstern. Det är en bra kille, och vi tyckte att han anpassade sig snabbt till svenska förhållanden jämfört med vad fallet ibland är med sydamerikanska spelare." Tomas återvänder när träningen tas upp i januari och vi på redaktionen önskar han välkommen tillbaka då och önskar han en trevlig semester.

Månz Karlsson, Mittback, U-truppen
Öster har beslutat sig för att lyfta upp den unge mittbacken Månz Karlsson till a-truppen, efter att ha representerat Öster i så väl pojk- och juniorallsvenskan samt tipselit. Månz har även provat på a-lagsspel med Öster sammabetsklubb Växjö Norra och gjort det bra. Tipselittränaren Erntsson beskriver 18-åringen som en som har "jobbat hårt och verkligen tagit till sig av instruktioner och tips. Han har fått vara med och träna en del med A-truppen redan i år, och gjort det riktigt bra. Han är en aggressiv och modern försvarsspelare. Han förtjänar den här chansen". Vi på redaktionen hälsar Månz välkommen till a-truppen och håller alla tummar vi kan för att han ska utvecklas riktigt bra.

Fredrik Petersson, Mittfältare, Kalmar FF
Idag blev det klart att Petersson väljer Östers IF framför Falkenberg, Petersson kommer från allsvenska Kalmar FF där han har gjort 11 matcher på 2 år. Östers andra nyförvärv från Kalmar Daniel Petersson säger till smp.se att "Han är en perfekt central mittfältare, berömmer Daniel Petersson. Fredrik är bra på huvudet, han har bra teknik för att vara så storväxt, och han kan skjuta med båda fötterna."

Torhallur Einarsson, Anfallare, Växjö BK
Idag(2008-01-03) blev Torhallur klar för Öster efter att ha provspelat för Öster. "Dotti gjorde riktigt bra ifrån sig när han var med och tränade med oss. Han kämpade och slet och imponerade på Schenka. Han är en stor, stark central targetspelare", säger Fredrik Gustafson till Östers hemsida. Torhallur gjorde 13 mål för Växjö BK förra säsongen.

Elmin Nurkic, vänsterback, U-truppen
Östers fortsätter att flytta upp unga talanger till A-truppen, nu är det klart att Nurkic född 91 flyttas upp. Enligt osterfotboll.com så beskrivs Elmin av sina tränare som en teknisk vänsterback med ett bra passningsspel. 

Alexander Henningsson, yttermittfältare/anfallare, U-truppen
Även Henningsson, (född 90) flyttas upp han beskrivs som en som en löpvillig och målmedveten spelare av osterfotboll.com.


Enes Smajlovic, Mittfältare, Ljungby IF
Enes beskrivs som en smart och duktig tvåvägsspelare som håller till centralt på mittfältet.

Det är nu(2008-02-01) klart att Öster värvar Ljungby IF:s Enes Smajlovic. Kontraktet blev ganska tidigt klart med spelaren och nu har man även kommit överens med Ljungby IF om övergången. "Enes Smajlovic är en smart, central mittfältare som är en duktig tvåvägsspelare" säger Östers sportansvarige, Fredrik Gustafson, till Östers officiella hemsida.

Patrick Nilsson, Mittfältare, Trelleborgs FF

Nilsson är nu klar för Öster de kommande två åren. "Det här är en kille som har hela sin fotbollskarriär framför sig, men är ändå rutinerad från många matcher på ganska hög nivå. Han har en inställning att alltid ge hundra procent och kommer att bli viktig för oss i år. Han är allround och kan användas på många olika platser" säger Fredrik Gustafson till Östers hemsida. Värvningen löstes utan Östers Support AB:s inblandning.

Stefan Karlsson, Ytterback, Växjö Norra
20-åriga Karlsson som tränat med Öster under försäsongen har nu skrivit på ett två års kontrakt med Öster. Fredrik Gustafsson säger till osterfotboll.com att "Stefan är en duktig ytterback som vi tror har stor utvecklingspotential. Han har de fysiska förutsättningarna för att klara av spel på hög nivå".


Rykte nyförvärv

(2008-07-19)
På måndag(21/7) tar Öster upp träningen efter semestern och tanken är att man inom kort ska fylla den tomma plats som finns i truppen och man har tentaklerna i Argentina, Brasilien och Helsingborg. Man söker blandat samarbete med en klubb i södra Brasilien, vars klimat och kultur kan liknas vid Europas, och tittar närmare på spelare där. Anledningen till att Öster vill ha samarbete med klubbar förklarar sportsligt ansvarige Fredrik Gustafson med att "vi försöker skaffa bättre kontroll över framtida värvningar, genom att undvika att hamna i händerna på agenter. Därför har vi haft mycket kontakt med ledare för klubben i fråga, tränare och spelare för att se vilka som kan tänkas vara aktuella för oss i det här läget. I det här fallet har vi haft mycket god hjälp av växjöbor som tillbringat många år i Brasilien och regelbundet reser dit." Det handlar till att börja om centrale mittfältaren Guilherme Ozalame Finkler som är 24 år och bland annat tillhört Wolverhampton. Även en anfallare vid namn Michael Augusto Bonatto, 21 år, kommer visa upp sig inom kort i Växjö.

Från Argentina tar man givetvis hjälp av Tomas Petry och hans kontakter för att hitta lämpliga spelare. Bland annat kommer en anfallare vid namn Martin Novak visa upp sig, på direkt rekommendation av Tomas, då de spelat ihop tidigare i karriären.

Öster vill dessutom skaffa sig ytterligare ett sammarbetsavtal med en klubb, förutom nuvarande avtal med Växjö Norra, vill man nu också ha ett avtal med allsvenska Helsingborgs IF. Fredrik Gustafson förklarar att "vi har en bra dialog med sportchefen Jesper Jansson och tränaren Bosse Nilsson, och genom dem har vi fått fram ett par namn som kan vara aktuella för oss. På måndagsträningen kommer därför den sydafrikanske anfallaren Jabu Mahlangu och högerspelaren Skuru att finnas med för att visa upp sig."

Det återstår att se om en eller två spelare kommer få chansen att hjälpa Öster att ta upp kampen mot Trollhättan och övriga i höstrundan av division 1 södra.

Avskrivna rykten nyförvärv

Johan Persson, Mittfältare

Conny Karlsson, Tränare

Jörgen "Divan" Petersson, Tränare

Calle Genberg , Anfallare

Valid El Kari, Anfallare

Amar Drndo

Henrik Nilsson

Martin Johansson

Stefan Karlsson

Nsona Gerard

Ivan Vasilj

Idris Zain

Gustav Nordmark

Stellan Carlsson

Nicklas Bengtsson

Daniel Eres

Tim Johansson

Mikael Thuresson

Henrik Fribrock, Mittfältare,

Mariano Chirumbolo, Forward

Jetullah Bahtiri, Anfallare, Trelleborg FF

Domingo Lagos-Martin, Forward, Velez-Malaga

Klara förluster

Håkan Arvidsson, Sportchef
Håkan var inte på plats på Enavallen i söndags när Öster spelade sin ödesmatch, han var istället i Barcelona. Röster har höjts kring hans avgång från fansen, men om man ska tro SMP:s Daniel Svensson och hans blogg(29/10) så var Håkan i Barcelona just för att han redan avsatts från sin position som sportchef. Nu är det klart att Håkan Arvidsson lämnar sin plats som sportchef

Marco Da Silva, Back LB 07
Se Svensson. Österredaktionen tackar Marco för sin tid i Öster och önskar han lycka till i fortsättningen Enligt Smp.se (2007-12-04) så är Da Silva på väg till J-Södra
Idag(2007-12-07) meddelar Sydsvenskans nätupplaga att Da Silva skrivit på för LB 07, Bunkeflo IF som de hette tidigare.

Erik Tengroth, Back Sirius
Det var redan klart att Erik skulle lämna Öster denna säsong, men frågan var vart han skulle hamna, svaret blev Sirius. Tengroth säger till Sirius officiella hemsida att "Jag blev riktigt imponerad av Sirius i år, särskilt när vi mötte dem på Värendsvallen. Det känns jättespännande att vara med i klubbens satsning mot Allsvenskan" Österredaktionen tackar Erik för sin tid i Öster och önskar han lycka till i fortsättningen

Fredrik Gustafsson, Mittfältare (slutar)
Slutar efter denna säsong då hans skador sätter stopp för vidare spel. Östers lagkapten har haft stora problem med knäskador och nu sätter alltså det stopp för vidare spel. Enligt Fredrik har läkare sagt att om han fortsätter spela så riskerar han att bli handikappad för resten av livet. Fredrik har en framgångsrik karriär och har bland annat vunnit SM-Guld med HBK. Österredaktionen tackar Fredrik för sin tid i Öster och önskar han lycka till i fortsättningen.

Paolo Figueiredo, Mittfältare (klubb ej klar)
Figueiredo blir den första spelaren som lämnar Öster efter degraderingen till division 1. Figueiredo säger till smp.se (2007-10-29) att "Jag älskade min tid i Växjö, men fansen och staden förtjänade mer". Att Figueiredo lämnar är inte oväntat och en rad namn idagens trupp lär göra han sällskap inom en snar framtid.

Ambjörn Lennartsson, Målvakt, Husqvarna
Den nya seriekonkurrenten knyter till sig Ambjörn Lennartsson som kom till Öster som en del av målvaktskrisen under 2007. Nu lämnar Ambjörn Öster och går till seriekonkurrenten inför 2008.

Anatolij Ponomarev, Anfallare, GAIS
Öster väljer att inte andvända den option man hade på anfallaren, därmed återvänder Ponomarev till GAIS.

Teafore Bennett, Anfallare, Atlético Petróleos de Luanda
Bennet valde att skriva på för en klubb i Angola. Pengarna för Bennett delas 50-50 mellan Öster och Östers Support AB.

Linus Malmborg, Mittfältare, Värnamo
Idag(2007-12-11) står det klart att Linus och Öster inte kommer överens om ett nytt kontrakt och Linus väljer att lämna Öster för att prova på något nytt.

Helgi Danielsson, Mittfältare, Elfsborg
Det står klart idag(2007-12-12) att den isländske mittfältseleganten Helgi Danielsson lämnar Öster efter två mycket bra säsonger. Efter Östers degradering till Superettan tappade Helgi sin landslagsplats i Island och att en flytt till ett lag i högsta divisionen i något nordiskt land var väntat och nu står det klart att det blir Elfsborg som värvar han. Ordförande Curt Persson säger följande till Östers hemsida om försäljningen: "Helgi Danielsson har varit en av våra absolut bästa spelare under sin tid i föreningen, och det är självklart att vi gärna skulle vilja behålla honom. Samtidigt vet vi att han har ambitionen att spela i landslaget igen, och då är förstås svenska division 1 en för låg nivå. När nu Elfsborg har kommit med ett bra bud känns det naturligt att släppa honom, och vi önskar honom lycka till och tackar för två bra år i Östers IF." Även vi Öster-redaktionen tackar för allt som Helgi gjort för klubben och önskar han stort lycka till i framtiden!

Gabriel Ucar, Vänsterkant, ?
I kontraktet finns en option för en förlängning, frågan är om Öster använder den? Inte gjort bort sig under sin tid, men inte heller dominerat. med förlängt kontrakt på Hughes så skulle väl Ucar möjligtvis användas som mittfältare 2008 om han stannar. Enligt Smp.se (2007-12-04) så är Ucar på väg till J-Södra. Enlig tränare Kouznetsov är Ucar inte aktuell för en fortsättning i Öster.

Sebastian Göransson, Mittfältare, Värnamo
Enligt smp.se (2007-12-05) så är Göransson på väg tillbaka till Värnamo, i en intervju till Smp.se utrycker han sin besvikelse för att han inte fick spela något under förra säsongen.
Enlig tränare Kouznetsov är Göransson inte aktuell för en fortsättning i Öster.

Simon Degerman, back, div1?
Enligt Östers officiella hemsida (2008-01-11) så får Simon Degerman inte något nytt kontrakt med Öster. "Vi har helt enkelt inte plats för Simon". säger Jevgenij Kouznetsov till osterfotboll.com

Daniel Svensson, Mittfältare, LB 07
Svensson valde precis som Marco Da Silva att gå till skånska LB 07. Öster ville gärna ha kvar Svensson, men Daniel säger till sydsvenskan att "Jag ser det här som ett bra steg i karriären". Österredaktionen önskar Daniel lycka till i sin nya klubb.

Robert Veselovsky, Målvakt, Viborg(lån)
Öster har inför nästa säsong gjort klart med Rasmus Rydén och sedan tidigare nobbade Weder Bremen Robin Malmqvist, därmed är det troligt att Veselovsky försvinner från Öster.
Idag(2008-02-01) kan man läsa att den slovakiske målvakten Robert Veselovsky är klar för danska klubben Viborg med förre Öster-hjälten Hasse Eklund vid tränarrodret. Robert skrev på ytterligare ett år för Öster, fram till 2009, och blev utlånad till Viborg med en köpoption i låneavtalet fram till sommaren. Utnyttjas inte den återvänder Robert till Öster 1 juli.
Öster förlänger Vesslands kontrakt fram till sommaren 2009, och precis som i Teevers fall är det för att man vill ha tillbaka investerade pengar och hindra spelaren att gå som Bosman.

Ingemar Teever, Nõmme Kalju
Så har äntligen Teever fått klart vad han ska spela, det blir en utlåning till hans moderklubb i Estland, Nõmme Kalju, under resten av hans kontrakstid med Öster, med en köpoption. Nõmme Kalju har inför säsongen gått upp i högsta ligan i Estland. Utlåningen verkställs direkt och Ola Rydén som skött förhandlingarna hela tiden säger att "det här är en lösning som alla parter har accepterat" till Östers hemsida.
Öster förlänger Teevers kontrakt fram till sommaren 2009, detta för att man vill ha tillbaka investerade pengar, och inte låta spelaren gå som Bosman.

Pavel Zavadil, Mittfältare, Örgryte
ÖIS väljer att låna Zavadil under säsongen dessutom har man köpoption på tjecken, vars kontrakt går ut i slutet av året. Ola Rydén säger till smp.se att "Det var en lösning som alla parter kunde acceptera."

Rykte förluster

Emin Nouri, Back, NEC Nijmegen?
Nouri åker den 17 januari till Holland för att provträna med NEC Nijmegen, Fredrik Gustafsson säger till östers officiella hemsida att "Först ska Emin träna. Sedan får vi se vad han och klubben har fått för intryck av varandra". Emin kommer att befinna sig i Holland mellan den 17 och den 23 januari.

Robin Malmqvist, Målvakt, Allsvenskan, Utomlands
FotbollDirekt tar idag(2007-12-15) upp Robins situation. U-21 målvakten har två år kvar med Öster men känner att div 1 spel inte gynnar hans chanser till att få tillbaka sin landslagsplats som han förlorar och ser nu gärna en flytt till Allsvenskan. Den nyss blivna 20 åringen har varit i kontakt med både Hammarby och IFK Göteborg, men båda har tackat nej till hans tjänster så här långt och det återstår att se om Robin är kvar i Öster eller ej tills seriestart. Robin själv säger till FotbollDirekt.com att "mitt mål är att ta en plats i U21-landslaget och det är inte någon fördel att spela i Öster då. Jag tror inte att Öster vill släppa mig till en klubb i Superettan så då är det främst en allsvensk klubb som gäller" och det verkar som Robin vill lämna klubben och får Öster ett bra bud för honom så kommer han förmodligen lämna.
Robin har tidigare varit på provträning hos Werder Bremen och nu är det dags för en ny tur till Tyskland, denna gången till Stuttgart.

Avskrivna rykten förluster

-

Spelartrupp

Målvakter:
Robin Malmqvist
Rasmus Rydén 

Försvarare:  
Fredrik Bild
Tyler Hughes
Emin Nouri
Mario Vasilj
Månz Karlsson
Elmin Nurkic
Stefan Karlsson

Mittfältare:
Niclas Olausson
Daniel Pettersson
Fredrik Petersson
Alexander Henningsson
Enes Smajlovic
Patrick Nilsson

Anfallare:
Freddy Borg
Marcus Nobell
Tomas Petry
Torhallur Einarsson

Redaktionen2008-07-19 17:10:00
Author

Fler artiklar om Öster