Rydström – en gapig jordfräs

Rydström – en gapig jordfräs

Är det verkligen befogat att gnälla över det täta matchandet i Allsvenskan just nu? Och vad tycker fansen egentligen om att det späckade programmet? Och vad betyder det att Kalmar nu förlorat två av de senaste tre matcherna? Allsvenska hörnan kikar också på vem som skall vakta landslagsburen i EM.

I Hörnan hittar ni den här gången Niklas Jogsten – Forum 1891, Ingvar Thell – Ståplats, Marcus Toremar – med full koll på IFK Göteborg och Niclas Pettersson – Himlen är ljusblå. Frågor & protokoll: Micke Möller.

- - - - - - - - - -

Det har varit en del gnäll bland både spelare och ledare om det täta matchandet i Allsvenskan just nu. Men tittar man på ligorna runt omkring i Europa är det inte ovanligt med två ligamatcher i veckan. Borde inte också de svenska spelarna klara detta? Eller tycker de rent av att det är roligare att träna än att spela match?

Niklas (Djurgården)
– Det krävs en bred trupp för att kunna vila spelare emellanåt. Alla allsvenska klubbarna har inte detta och har då helt rätt i att klaga. Till vem de ska klaga? – En annan fråga. Annars får det helt klart vara slut med daltandet med allsvenska spelare. Självklart ska de klara av det här spelschemat, allt annat är pinsamt.

Ingvar (Trelleborg)
– Problemet är inte spelarna, utan tränarna. De är inte vana vid det späckade spelschemat och matchar precis som vanligt samma startelva i match efter match utan att rotera spelarna i truppen. Inte konstigt att spelarna blir slitna när enda chansen att få vila är om de blir skadade.

Marcus (Göteborg)
– Jag tror absolut inte man föredrar att träna framför att spela match, men jag tror inte riktigt det handlar om belastningen. Man får ju mest känslan att förbundet vill riva av mesta möjliga antal matcher på kortast möjliga tid, oavsett de sportsliga effekterna. Det är lite provocerande både för spelare och supportrar.

Niclas (Gefle)
– Eftersom det varit en match i veckan tidigare så blir det så klart annorlunda för spelarna med det täta matchschemat, vilket säkerligen är anledningen till att det klagats rätt mycket. Men för att svenska lag ska ha chans i Europa i framtiden så ska de klara av att spela fler än en match i veckan.



Som supporter tycker jag att det är skitbra med ett tätt spelschema. Det blir inte lika lång väntan mellan matcherna. Det blir en bra rytm, liksom. Vad tycker ni?

Ingvar (Trelleborg)
– Jag är kluven, samtidigt som jag tycker det är kalas med många matcher per vecka så tycker jag att det täta matchandet gör att matcherna liksom bara går ihop till en enda klump. Att gå runt och oroa sig en hel vecka innan match hör liksom till och det får man inte möjlighet till nu.

Niclas (Gefle)
– Visst är det skönt att slippa vänta två veckor mellan hemmamatcherna. Jag tror dock att det påverkar negativt på publiksiffrorna och framförallt den publik som inte går på alla matcher. Vi har t.ex. inte haft över 5 000 på någon match än, vilket är uruselt. Det täta spelschemat är troligtvis anledningen tillsammans med lagets dåliga inledning på säsongen.

Marcus (Göteborg)
– Klart man vill se sitt lag så ofta som möjligt, men nån direkt rytm kan man ju inte skönja som allsvenskan ser ut i år. Nu är ju matcherna nästan vilken dag som helst, och det hade aldrig accepterats i exempelvis England. Sen är det ju lite skillnad i storlek och kvalitet på trupperna i Sverige och utomlands, det är inte samma startelva i varje match, men där finns fler kvalitativa gubbar att välja mellan.

Niklas (Djurgården)
– Om det är bra spel är det hur kul som helst med många matcher. Om det är dåligt spel vill man inte se någon match. Som djurgårdare har det varit svårt att njuta av fotbollen de senaste omgångarna. Om det har att göra med att halva laget är skadat, att Enrico ständigt får förnyat förtroende eller tråkiga fotbollsideal hos tränarna, vet jag inte. Detta är i alla fall mer avgörande för hur skön rytmen mellan matcherna är än hur ofta vi behöver uppleva det hela.



På de senaste tre matcherna har Kalmar åkt på pumpen två gånger, i matcherna mot Elfsborg och IFK Göteborg. Vad är ditt intryck av Kalmar, Marcus? Ditt IFK lyckades ju vända ett 2-0 underläge till en 3-2 vinst nu senast på Ullevi.

Marcus (Göteborg)
– Kalmar är ju helt klart starka, men som Halmstad odlar de myten om sitt underläge gentemot andra klubbar, och det är lite tjatigt. Spelmässigt påminner man en del om Hammarby när de vann sitt guld, uddamålssegrar och ett effektivt men egentligen inte särskilt underhållande spel.
– Sen har jag en personlig teori om att Rydström inget hellre vill än att flytta till Blåvitt, han kan ju knappt skriva en text numera utan att den berör IFK på nåt vis. Och vi vet ju alla att Håkan Mild är svag för gapiga jordfräsar på mittplan.

Vad tror ni andra – kommer Kalmar att halka ner i tabellen nu, eller rör det sig om en tillfällig svacka?

Niklas (Djurgården)
– Spelar ingen roll eftersom det snart är uppehåll. Efter EM kommer skadade spelare tillbaka, skadefria spelare blir skadade, nya nyförvärv och självklart spelarförsäljningar. Det blir en ny allsvenska efter EM.

Niclas (Gefle)
– Jag tror inte att Kalmar kommer halka ner i tabellen, de känns för stabila för det. Förluster mot IFK Göteborg och Elfsborg går att acceptera. Förlusterna sätter en större press på Kalmar i guldjakten, men jag tror ändå att man klarar av det och även kommer att ligga i toppen i slutet av säsongen.

Ingvar (Trelleborg)
– Kalmar kommer inte att halka ner i tabellen. Räkna med att Nanne kommer att tokträna försvarsspel, värva 8-9 nya brassar samt samtliga bjuda in samtliga av manligt kön i släkten Elm på provspel under EM-uppehållet – eller Elm-uppehållet som det heter i Kalmar. När allsvenskan börjar i juli igen kommer Kalmar att dyka upp precis lika själlösa och effektiva som vanligt.



Avslutningsvis en fråga med EM-anknytning: vilken målvakt bör vakta buren i landslaget, och varför?

Ingvar (Trelleborg)
– Andreas Isaksson. Inte enbart för att han är TFF-are och tränad av Sveriges kanske främste målvaktstränare, Janne Ericsson, utan kanske mer beroende på att han är en komplett målvakt och det bästa vi har att tillgå just nu. Även matchotränad är han bättre än övriga målvakter vi har att tillgå just nu.

Niklas (Djurgården)
– Jag håller också på Isaksson. Även om Shaaban också har ett förflutet i Djurgården kan han ha påverkats av söders mer slappa mentalitet. Det fungerar inte i EM. Det fungerar ju knappt i Allsvenskan.

Marcus (Göteborg)
– Att målvakter ifrågasätt inför stora turneringar är ju lite av en svensk tradition, kolla bara på Ravelli inför VM-94. Men Isaksson är mitt val. Skador är skador, men rutin är viktigare än dagsform för en målvakt. Isaksson står om han är frisk.

Niclas (Gefle)
– Shaaban har väl inte gjort någon jättesuccé i Allsvenskan med Hammarby och det känns inte som att han kommer få att vakta buren. Jag hoppas på Isaksson, trots att han inte fått spelat speciellt mycket i Manchester City. Shaaban känns för osäker, därför faller mitt val på Andreas Isaksson.

SvenskaFans.com // MMinfo@svenskafans.com2008-05-09 18:22:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans