Var tog publiken vägen?
Läktarna gapar från och till tomma på de allsvenska arenorna, och ordet publikkris är åter tapeten. Men är det verkligen en kris det handlar om?

Var tog publiken vägen?

Publiksnittet i Allsvenskan faller och är just nu det sämsta sedan 2000. Och jämfört med förra året är det drygt tjugo procent färre åskådare på de allsvenska matcherna. SvenskaFans har pratat med Tony Ernst från MFF Support och Johan Tunbratt från Supporterklubben Änglarna om deras syn på publikkrisen i Allsvenskan. Vad beror den på? Vad kan man göra åt den? Och – inte minst – är det en kris överhuvudtaget?

– Helt klart har publiken minskat, säger Johan Tunbratt, vice ordförande i IFK Göteborgs supporterklubb Änglarna. Men det är alltid lite lurigt att mäta publiksiffror innan säsongen är förbi. Vi har fortfarande ett par attraktiva matcher framför oss som kommer att dra en del.
MFF Supports ordförande Tony Ernst är inne på samma spår.
– Visst har det varit lite variationer i år, men jag tycker det är lite för tidigt att prat om en kris. Mer än något annat tror jag att publiksnittet i Allsvenskan har att göra med hur det går för de stora lagen. Om Djurgården, MFF, AIK, och i viss mån Hammarby är i topp så har vi publiksiffror som ser helt annorlunda ut än när det går dåligt.
– Sen kan man hålla på att babbla om medgångssupportrar hur mycket man vill, men det är ett faktum att den stora majoriteten av fotbollsälskare tycker att det är roligare att gå på matcherna när det går bra för det egna laget. Det är ganska naturligt. Det är idiotiskt att tro att alla fortsätter gå på matcherna som vanligt när laget går uruselt.

Medias bevakning påverkar – såväl positivt som negativt
En sak som är ganska tydlig när det går dåligt för de stora publiklagen är att medias bevakning av den inhemska fotbollen förändras.
– Det kan inte bli sämre för Allsvenskan publikt än vad det är nu med Kalmar i topp och Elfsborg som hänger på. Det har helt klart stor betydelse för vad som skrivs och hur mycket som skrivs. Vi vet ju att de flesta medier utgår ifrån Stockholm i sin bevakning, och ligger Stockholmslagen dåligt till så blir rapporteringen därefter, säger Johan Tunbratt .
Men trots Stockholmsperspektivet så har mediernas bevakning också haft en positiv inverkan på intresset runt fotbollen här hemma. Åtminstone om vi resonerar TV och deras utökade bevakning av Allsvenskan som tog fart för ett par år sedan.
– Från början trodde man nog att TV-matcherna skulle ha en negativ utveckling på publiktalen i Allsvenskan, men det blev ju snarare tvärtom. Jag tror faktiskt att de TV-sända matcherna har fått den effekten att många nu vill gå och se matcherna på plats, säger Tunbratt.
Samtidigt finns det också här en baksida av myntet. TV:s inflytande innebär ofta att matcher flyttas med kort varsel.
– I grunden är jag positiv till kommersialiseringen av fotbollen eftersom jag tycker att den har utvecklat fotbollen, säger Tony Ernst. Men det får finnas gränser. Vår bortamatch mot Elfsborg ändrades till exempel med väldigt kort varsel. Kvar stod ett par hundra MFF-fans som redan hade bokat resa och hotell när matchen plötsligt blev flyttad. Det är klart att sådana ingrepp knappast gagnar fotbollsintresset.

Levande läktare och nya arenor
Årets publikkris, tillfällig eller inte, har fått såväl SvFF, SEF som de enskilda klubbarna att fundera över vad de kan göra för att åter locka publiken tillbaka till de allsvenska arenorna. En fråga är vad supporterklubbarna kan bidra med?
– Vi i MFF Support har snackat mycket om det. Vi har inte varit tillräckligt synliga på arenan, utan fokuserat på andra grejer under senare år. Men det vill vi försöka ändra på, och nu med vår nya arena så har vi chansen att verkligen profilera oss och bidra till den fest på läktaren som vi vill det skall vara när man går på fotboll. Vi vill att det alltid skall kännas naturligt att vara en del av festen oavsett vilken placering klubben har i tabellen. Dit vill vi nå, säger Tony Ernst.
– Sen handlar det också om att det måste skapas en miljö där det är ok för supporterklubbarna att verka. Och så är det inte alltid. Om det nya lagförslaget* går igenom blir det än svårare för sunda supporterföreningar att arbeta och bidra till den positiva fotbollsupplevelsen. Så nästa gång de ansvariga representanterna för svensk fotboll är ute och bölar i pressen om att publiksnittet går ner så bör de tänka på vad de själva gjort för att lyfta fram fotbollen, och vad deras beslut för med sig för konsekvenser.
– Vi måste försöka fånga upp alla de som bara går på en eller två matcher per säsong. Det är marginalbesökarna vi måste få tag i, menar Johan Tunbratt, som tror att nya arenor med högre standard är en viktig del för att locka marginalåskådarna tillbaka till fotbollen.
– Jag tror att det betyder jättemycket för fotbollen om vi kan få nya, moderna arenor i landet. Det handlar om att skapa en helhetslösning som passar flera olika behov. Någon vill kunna gå på McDonalds innan matchen tillsammans med sina barn. En annan vill ta några kunder med sig på ett restaurangbesök innan avspark. Och inne på arenan du vill ha din plats att komma till. Det är sådana arenor vi måste kunna erbjuda.
– Jag tror det är därför som hockeyn här i Göteborg har lycktas så väl. Där har du alla möjligheter omkring dig: restauranger, butiker… Det bjuds på underhållning i pausen… Det händer något hela tiden. Och det är alltid mycket åskådare på matcherna så folk tycker det är roligt att gå dit.
Även Tony Ernst tror att arenastandarden kan ha betydelse – åtminstone för en del av publiken.
– För marginalåskådarna är arenastandarden viktig. Vi andra följer våra lag oavsett, men för alla andra så spelar det in. Jag tror att de går på en match för upplevelsen i sin helhet och inte bara för själva matchen, och då blir komfort och utbud i övrigt en viktig del.
– Sen tror jag förstås att en ny arena mycket är nyhetens behag. MFF kommer självklart att öka sitt publiksnitt nästa år som en följd av vår nya arena. Men om laget inte presterar bra nästa säsong, ja då kommer arenan i sig inte vara skäl nog för att gå på fotboll säsongen därpå.

”Snacket om kris är en aning överdrivet”
Johan Tunbratt berättar att i Göteborg är det ganska många som struntar i att gå på match eftersom de tycker Nya Ullevi är en sådan dålig arena.
– Så i Göteborg kommer helt klart den nya arenan att få stor betydelse. Å andra sidan, blickar vi tillbaka tio år och jämför publiktalen så är de nuvarande siffrorna egentligen inte så dåliga. Kanske är det så att vi på ganska kort tid plötsligt har vant oss vid höga siffror, trots att de egentligen är ett undantag. Så snacket om kris är en aning överdrivet. Men jag tror ändå att man måste ta publiktappet på största allvar. Det är alltid mycket svårare att få folk till arenorna, än vad det är att få dem att stanna kvar.
En del av lösningen på den nuvarande publiknedgången heter således nya arenor, bättre komfort, större utbud och variation, underhållning, bättre förutsättningar för fansen etc. Men huvudreceptet verkar egentligen vara något helt annat.
– Om MFF, AIK och Djurgården är med i toppen nästa år är jag övertygad om att publiksnittet i Allsvenskan kommer att öka igen, säger Tony Ernst.
– Så enkelt är det egentligen.

- - - - -

Publiksnittet i Allsvenskan under 2000-talet

08 – 8 127 (efter 25 omgångar)
07 – 10 258
06 – 9 423
05 – 8 642
04 – 9 768
03 – 10 208
02 – 10 180
01 – 8 441
00 – 6 976

- - - - - -

*Lagförslaget Tony Ernst åsyftar är den så kallade ”Huliganlagen” (DS 2008:20 )som omfattar frågor kring pyroteknik, tillträde till arenan etc.

SF // Micke Möllerinfo@svenskafans.com2008-10-10 11:37:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans