DIF, AIK och Bajen summerar säsongen 2008
AIKs bäste spelare under 2008

DIF, AIK och Bajen summerar säsongen 2008

Linus Sunnervik djurgårdsredaktör, Alex Strigen och Christopher Kviborg från Gnagarforum samt Pernilla Olsson från Hammarbys redaktion sammanfattar året som gått.

Om vi nu ska summera Allsvenskan 2008 totalt sett, hur låter er sammanfattning då?
- Ärligt talat, inleder Linus, ett riktigt mellanår för alla storklubbar. Bönderna fick gå och vinna, och med all rätt. Djurgården och Malmö saknade en grundtrygghet i spelet, Hammarby hade alla möjligheter men sålde bort dem, Helsingborg saknade nerverna. Det var egentligen uppdukat för IFK Göteborg, men man sumpade det också. Inte mer än rätt att Kalmar fick betalt för sitt långsiktiga och målmedvetna arbete. Annars har det väl varit en Allsvenska där mer har handlat om vad som har hänt utanför planen än på. Jag tänker då på publikfiaskon, läktarbråk, rattfylla etc.

- Kollar man på toppstiden så är den väl fullt förväntad förutom att inget utav 08-lagen tar hem en riktig topplacering, säger Christopher Kviborg. Kalmar FF är värdiga svenska mästare och även fast man hade en svacka på slutet efter Feyenoord-matchen så spelade man den klart roligaste och mest effektiva fotbollen.

- IFK Göteborg och Helsingborg tycker jag gjorde det man kunde förvänta sig samtidigt som Elfsborg i grund och botten hade den bästa truppen, fortsätter Kviborg. Men skadorna på Ishizaki och Anders Svensson blev för jobbiga, med den duon frisk så är frågan om Kalmar FF fixat SM-guldet?

- Att IFK Norrköping och Sundsvall åker ut kändes väl egentligen bara logiskt? Båda nykomlingar och båda ruggigt naiva. Inga märkbara förstärkningar inför laget där "Pekings" köp av Amuneke och Magro varje fall förbryllade mig, den duon är inga lagspelare precis. Säsongens mest pinsamma drag stod även Norrköping för när firma Cratz/Jingblad bytte jobb med varandra typ 11 gånger...

- Ljungskile, hela Sveriges hatobjekt enligt tränare Wilson blir även dom ett Superettan-lag nästa år. Kul med BP och jag hoppas att klubben satsar på sin egen ungdomsakademi inför nästa säsong. Och säsongens flopp är givetvis Djurgården, avslutar AIK-Kviborg.

- Grabbarna har väl summerat det hela bra, tycker Pernilla. För egen del har supporterarbetet vid sidan av planen genomsyrat mitt år. Vi är många inom både Hammarby och AIK som lagt ner oceaner av tid för att få fotbollspamparna att få upp ögonen inför det faktum att vi supportrar ställer krav. Jag är djupt imponerad över det arbete som påbörjats och som jag tror är nödvändigt för svensk fotboll i stort. Jag hoppas och tror att bortaresebojkotten ger önskat resultat och att elitmanualen skrivs så att vi till nästa år kan börja följa Bajen även på bortaplan.

Nästa uppgift blir då självfallet att kommentera det egna lagets säsong, hur låter en sådan sammanfattning?
- Hammarby har blandat och gett, onekligen. Vi var ju bra med ett tag där i inledningen men sen kom den där jävla sommaren, säger Pernilla. Vi sålde Petter Andersson och efter det kändes det som att vi hamnade i ett enda stort fritt fall. Derbysegrarna mot Djurgården väger upp en del men avslutningen på året var direkt pinsam.

- Trots en femteplats finns det en besvikelse, säger AIK-Alex. Det fanns stora förhoppningar inför säsongen med ”Sydamerikaspåret” och flera intressanta nyförvärv. Men AIK har haft förtvivlat svårt att spela bra i 90 minuter och hitta en kontinuerlig röd tråd i spelet. En olidligt lång svit utan seger hade kunnat ge oss en tolfte plats, vi räddades dock av en stark avslutning.

- Bedrövlig summerar Linus sin djurgårdssäsong. Vi har halkat tillbaka 2-3 år och ligger nu efter. Ambitionen och viljan fanns men utan taktik eller tillräckligt spelarmaterial går det inte. Otur med skador gjorde saker värre. Kaoset runtom klubben körde oss i botten. Ett tappert försök gjordes i somras då man plockade fram plånboken. Inget hände och frustrationen blev ännu större.


Linus rankar Markus Johannesson högt på sin lista

Vilken spelare är mest värdefull för ditt lag?
- Ivan Obolo, säger Christopher och Alex i kör.

- Om inte Iván Óbolo spelat i AIK denna säsong är jag rätt övertygad om att vår femte plats hade blivit en tolfte plats förtydligar Alex. Han har gjort oerhört mycket för laget, inte bara genom mål eller assist, utan även genom uppoffrande försvarsspel och genom att styra vårt anfallsspel. Är alldeles för bra för Allsvenskan

- Lolo Chanko är en fantastisk spelare som jag rankar som viktigast. Hans arbetskapacitet är enorm och framför allt i derbyna har han visat vilken oerhört bra spelare han är, anser Pernilla.

- Markus Johannesson är viktigast för Djurgården, menar Linus. På planen saknar vi över huvud taget nyckelspelare idag, men vid sidan av har vi en av allsvenskans största tänkare och ledare. Alla lag behöver ett hjärta, annars mår inte klubben eller omgivningen bra. Det gör ont när folk häcklar Mackan. Visst har han inte har gjort någon spelmässigt grym säsong - men handen på hjärtat - vem har gjort det i DIF? Han är vår kapten.

Vilken spelare, i ditt lag, har utvecklats och/eller överraskat mest under 2008?
- Sebastian Rajalakso, även om jag nästan vill svara Martin Andersson. "Raja" har dock statistiken på sin sida. Intern skytteligavinnare som 19-åring, efter första säsongen i klubben. Det finns ljus i tunneln, tycker Linus

- Charlie Davies utveckling är grandios, säger Pernilla. Jag var en smula skeptisk till hans kvalitéer efter förra säsongen men i år har jag och många andra fått svar på tal. Charlies utvecklingskurva pekar spikrakt uppåt och frågan är om vi får behålla honom. Hoppas sannerligen det.

- Överlag har många underpresterat eller presterat det som förväntats, berättar Alex. En som överraskade i våras, och senare även under hösten, var Walid Atta. Hans respektlösa spel som högerback i vårens derby mot Hammarby var grymt att se. Under hösten spelade han så pass bra att Norling valde att flytta ut Nils-Eric Johansson som vänsterback.

- Själv tycker jag att Pär ”Pertan” Karlsson gör en riktigt bra säsong och tar många steg framåt. Med sin speed och fantastiska spänst så blir han en nyckelspelare under Stahre nästa säsong, säger Christopher.

Säsongens absoluta höjdpunkt?
- För mig är det enkelt. Derbysegrarna mot Djurgården smäller högst. Det är för mig den ultimata fotbollslyckan att få tvåla till just Djurgården, inleder Pernilla

- De sena kvitteringarna mot Djurgården och Hammarby var riktiga höjdare, så otroligt skönt fortsätter Christopher och slår fast att derbymatcherna är extra viktiga. Segern mot Djurgården i Portugal var även den underbar, AIK spelade ut Djurgården och just i det skedet kändes det verkligen som att Gnaget skulle kunna vinna Allsvenskan - har ni hört den förut?

- Toni Kuivasto blev farsa - för andra gången. Jag tror det blev en kille, är Linus, något beska,  kommentar.



Försäljningen av Petter Andersson påverkade Bajen väldigt negativt.

Säsongens lågvattenmärke, vilket är det?
- Trots allt var det kanske andra derbyt mot Hammarby, säger Linus. Efter tusen om och men kunde vi rädda lite ära och kanske avsluta snyggt med en seger mot Bajen, iallafall. Vi hade misslyckats med säsongen, med UEFA-cupen, med Svenska Cupen, med alla tre tidigare derbyn. Sista chansen nu och hur går det? Vi torskar med 3-0 efter en riktig plattmatch. Derbyhjälten Chanko fick knyta ihop säcken med en elegant frispark mot laget han fem år tidigare alltid slog dem i.

- Allt strul kring klubben efter säsongen, tycker Christopher. Styrelsens agerande mot fansen, hanteringen av Norling och Nebojsa, tråkigt om duon lämnar AIK med bitter eftersmak.

- Större delen av hösten kändes som ett enda långt lågvattenmärke med avbrott för en skön derbyseger då. Det var verkligen bedrövligt dåligt stundtals och all energi och suget på fotboll fullkomligt rann ur mig. Riktigt jobbigt tyckte jag att hösten var, avslutar Pernilla.

Nu blir  uppgiften att ta ut en egen, helt partiska, bästa allsvenska elva.
- Mitt bidrag skulle bli så här, inleder Alex. Jag presenterar en 3-5-2 uppställning med Wiland, Tamboura, Lucic, R Bengtsson, Bajrami, V Elm, Kihlberg, Ishizaki, H Larsson, Toivonen, Óbolo

- Jag skulle nog välja 4-3-3, sager Chritopher:
Kim Christensen, Tamboura, Teddy Lucic, Rasmus Bengtsson, Sorin, Dulee Johnson, Viktor Elm, Ola Toivonen, Ivan Óbolo, Henrik Larsson, Patrik Ingelsten

Linus presenterar sin elva enligt följande:
Alvbåge, A.Sorín, R.Bengtsson, T.Lucic, A.Tamboura. S.Ishizaki, A.Svensson, P.Andersson , V.Elm. H.Larsson. P.Ingelsten

- Grabbarnas elvor ser bra ut allihopa, men jag saknar förstås Chanko. Och kanske att jag med väldigt stort hammarbyhjärta även vill ha med Charlie Davies i min elva, ler Pernilla

Avslutningsvis måste vi ju blicka framåt. Vilka förväntningar har ni på 2009?
- Förväntansfulla sådana, säger Alex. AIK har börjat snickra ihop ett väldigt ungt och lovande lag där många är födda -84 eller senare. Att inbilla sig att AIK kommer vara med i en guldstrid är väldigt naivt. Däremot hoppas jag att Mikael Stahre kommer att kunna förvalta de talanger som finns och nu anländer till klubben. För Allsvenskan som helhet hoppas jag och tror på ett litet uppsving i både publik och även medialt intresse under 2009. Malmö FF och göteborgslagen ståtar med nya flådiga arenor. Nyhetens behag kommer nog locka en del folk. Spontant tror jag också att både toppen och botten blir mer spännande under nästa säsong.

- Att vi får ordning och reda i föreningen, att en genomtänkt och tydlig manual presenteras, att en styrelse med rätt folk tillsätts och helt enkelt att man ger sig fan på att gå den väg man nu väljer att gå. Kontinuitet och lite tålamod. Därefter kan vi börja prata lite mer placeringar, menar Linus.

- Själv vill jag ha ett bättre försvarsspel, önskar Pernilla. Vi läckte som ett såll och nya spelare behövs. Det ekonomiska läget är kärvt och styrelsen har aviserat att det inte finns några större summor med pengar. Jag hoppas vi fortsätter att satsa på vårt talanglag HTFF och utbildar egna spelare. Kanske att 2009 blir något av ett mellanår för Hammarby men att vi istället försöker rusta för framtiden?

Pernilla Olsson2008-11-23 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans