England: Laget som vann EM på hemmaplan

England: Laget som vann EM på hemmaplan

Förra sommaren avgjordes EM i England. Där lyckades den engelska tjejerna bärga guldet mot Tyskland i finalen och hela Wembley skanderade ”football is coming home”. Det har gått ett år sedan dess och Europamästarna har flugit ner till Australien för att se om de även kan bärga VM-guldet.

Det har hunnit hända en hel del med truppen som Sarina Wiegman med sin statiska startelva spelade hem fotbollen till England. Mary Earps i mål, fyrbackslinje med Lucy Bronze, Millie Bright, Leah Williamson och Rachel Daly. Ett mittfält bestående av Beth Mead till höger, Georgia Stanway, Keira Walsh och Fran Kirby på det centrala mittfältet samt Lauren Hemp ute till vänster. Ellen White startade samtliga matcher som nia på topp.

Strax efter timmen spelad, ibland tidigare, byttes alltid Ella Toone, Alessia Russo och Chloe Kelly in istället för Kirby, White och Mead/Hemp. Så såg varje match ut, även den mot Nordirland när de redan var klara gruppvinnare och kunde rotera hela laget för att de skulle få vila.

Wiegmans strategi visade sig vara guld värd och de ständiga inhopparna visade sig vara den avgörande faktorn i många matcher, inte minst i finalen när Kelly stod för det avgörande målet.
Även försvararna Alex Greenwood, Jess Carter, mittfältaren Jill Scott, samt anfallaren Nikita Parris fick speltid i matcherna under EM.

Här nedan följer en sammanställning av de olika lagdelarna i EM respektive VM:

Målvakter:


Mary Earps firar EM-guldet med Leah Williamson på ryggen.

EM 2022: Mary Earps (Manchester United), Ellie Roebuck (Manchester City), Hannah Hampton (Aston Villa).

VM 2023: Mary Earps (Manchester United), Ellie Roebuck (Manchester City), Hannah Hampton (Chelsea).

Mary Earps fick i EM chansen och tog den då tidigare förstakeepern Ellie Roebuck under säsongen missat många matcher på grund av en skada. Earps höll nollan genom hela gruppspelet och fick kapitulera endast två gånger, i kvartsfinalen mot Spanien samt i finalen mot Tyskland. Båda dessa matcher avgjordes i förlängningen efter 1-1 vid fulltid.

Earps stod för en fantastisk säsong när hon denna säsong slog WSL-rekord i hållna nollor, hon utsågs även till bästa målvakt i världen under 2022.
Men de yngre målvakterna Hannah och Ellie, som får ses som andra- och tredjealternativen har stått för bra prestationer i sina klubblag i WSL. Hannah landade in på en femteplats i ligan med Aston Villa och blev precis klar för Chelsea. Ellie har varit en given sista utpost i Manchester City som slutade fyra i ligan och har erfarenhet från spel i Champions League.

Målvaktspositionen får ses som Englands starkaste position då alla tre är otroligt bra målvakter i en av de bästa ligorna.

Försvarare:


Millie Bright förväntas leda laget under VM. Sitter på stor rutin och har varit given både i landslaget och i klubblaget Chelsea.

EM 2022: Leah Williamson (Arsenal), Millie Bright (Chelsea), Lucy Bronze (Manchester City), Rachel Daly (Houston Dash), Jess Carter (Chelsea), Alex Greenwood (Manchester City), Lotte Wubben-Moy (Arsenal), Demi Stokes (Manchester City).

VM 2023: Millie Bright (Chelsea), Lucy Bronze (Barcelona), Jess Carter (Chelsea), Alex Greenwood (Manchester City), Lotte Wubben-Moy (Arsenal), Niamh Charles (Chelsea), Esme Morgan (Manchester City).

Två tredjedelar av den startande backlinjen har bytts ut, bara Mille Bright och Lucy Bronze finns kvar. Till följd av en korsbandsskada på EM-kaptenen Williamson kommer högst troligt Alex Greenwood starta sidan om VM-kaptenen Bright. Rachel Daly – den offensiva vänsterbacken – är i grunden anfallare och efter en fantastisk säsong med ett snitt på ett mål per match är hon nu uttagen som anfallare till VM. Bright har kämpat med en knäskada sedan i februari, men sägs vara redo inför VM-premiären.
Bronze är självklar till höger, men vänsterbackspositionen är mer öppen. Undertecknad – med hjärta för Chelsea – tror att vi får se Charles eller Carter där, vem det blir beror på hur offensivt Sarina vill spela.

Om försvararna håller sig skadefria så är denna uppsättning varken bättre eller sämre än fjolårets, men om någon av startspelarna skulle gå sönder försvagas försvaret rejält. Inte för att spelarna på något vis är sämre, men de är oprövade på den här nivån och jag saknar en given central försvarare och köper inte Wiegmans val att inte ta med Le Tissier i truppen då hon enligt förbundskaptenen är en ytterback. Hon har nämligen spelat nästan varenda minut med Manchester United – laget med WSL-rekord i flest hållna nollor – som mittback och varit en klippa. Le Tissier är reservspelare, men inte med i VM-truppen.


Mittfältare:

Keira Walsh, bjässe på det centrala mittfältet i EM och har under säsongen i Barcelona utvecklats ytterligare. Viktig spelare för England i VM.
Keira Walsh, bjässe på det centrala mittfältet i EM och har under säsongen i Barcelona utvecklats ytterligare. Kanske Englands viktigaste spelare i VM.

EM 2022: Georgia Stanway (Manchester City), Fran Kirby (Chelsea), Ella Toone (Manchester United), Keira Walsh (Manchester City), Jill Scott (Aston Villa, lån från Manchester City).

VM 2023: Georgia Stanway (Bayern München), Ella Toone (Manchester United), Keira Walsh (Barcelona), Jordan Nobbs (Aston Villa), Katie Zelem (Manchester United), Laura Coombs (Manchester City).

Den ständiga inhopparen Jill Scott meddelade efter EM att hon väljer att lägga skorna på hyllan, det gör att England tappar stor rutin på det centrala mittfältet som kan komma in och stänga en match.
Fran Kirby har dragits med en långdragen knäskada som håller henne borta från spel under VM. Det öppnar upp för Toone, som agerade inhoppare i EM, istället för Kirby och det återstår att se vem av nykomlingarna i truppen som tar över Scotts roll.

Mittfältet får ses som den svagaste lagdelen i laget. Den förväntade starttrion i Walsh, Stanway och Toone håller hög klass men de andra är oprövade på internationell nivå och Zelem, fantastisk på fasta situationer, är alldeles för långsam med boll i WSL mot de bättre lagen och nu ställs hon mot de bästa spelarna från de bästa klubblagen…
Nobbs och Combs är bättre fotbollsspelare än Scott, men ingen av dem är den där spelaren som kan gå in och stänga en match som Scott kunde.


Anfallare:


Är det Alessia Russo som kommer ta platsen som var vigd åt Ellen White under EM?

EM 2022: Beth Mead (Arsenal), Beth England (Chelsea), Lauren Hemp (Manchester City), Chloe Kelly (Manchester City), Alessia Russo (Manchester United), Nikita Parris (Arsenal), Ellen White (Manchester City).

VM 2023: Rachel Daly (Aston Villa), Beth England (Tottenham), Lauren Hemp (Manchester City), Chloe Kelly (Manchester City), Alessia Russo (Arsenal), Lauren James (Chelsea), Katie Robinson (Brighton).

Strax efter EM meddelade Ellen White att hon ville satsa på familjelivet och la skorna på hyllan. Detta har öppnat upp en plats i startelvan som Alessia Russo förväntas fylla, men Rachel Dalys fantastiska säsong i Aston Villa gör att valet inte är helt självklart.

Oavsett vem som kommer starta av Russo och Daly så kommer denna position vara otroligt stark. Båda spelarna är likt Ellen bra spelare att spela upp bollen på. Dessutom är både Alessia och Rachel i bättre målform än vad White var på slutet av sin karriär.

Inför EM pratades det om att Beth England sågs som den självklara ersättaren till White men bristen på speltid i Chelsea gjorde att hon fick sitta på bänken under hela EM. En flytt till Tottenham i januari har gjort att hon har fått betydligt mycket mer speltid inför VM, men med Daly och Russo i truppen får hon nog fortsätta nöta bänk.

Beth Mead missar VM efter att hon dragit korsbandet i en ligamatch mot Manchester United och Chloe Kelly, som till EM precis var tillbaka efter sin korsbandsskada, får anses vara den högst troliga ersättaren. Ingen dålig ersättare men Beth Mead vann ändå skytteligan i EM med ett mål i nästan varje match och utsågs till MVP i EM.
Lauren James är en spännande spelare och med henne i truppen har Wiegman en spelartyp som saknades under EM.

Lauren Hemp får sällan de stora rubrikerna när vi pratar om det engelska landslaget, men hon är given i startelvan och en otrolig talang. Blott 23 år med stor rutin från spel på den högsta nivån.


England spelar VM-premiären mot mot Haiti lördagen 22 juli kl. 11.30 svensk tid. Hur kommer Sarina Wiegman forma laget i VM? Kommer hon köra med samma upplägg som när laget bärgade guldet? Frågorna är många och jag längtar efter att VM drar igång på torsdag så att vi får svar på dem.

Sofia Almroth@AlmrothSofia2023-07-16 11:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons