Gefle IF:s klubbdirektör: ”Fallet kan innebära ännu en nedflyttning”
"Nisse Nilsson tränar med oss och gör det då vi bedömer att han är intressant som en framtida spelare."

Gefle IF:s klubbdirektör: ”Fallet kan innebära ännu en nedflyttning”

För snart en vecka sedan blev det klart att Gefle IF:s ras från Allsvenskan till Division 1 var verklighet. I en lång intervju med SvenskaFans berättar David Norell Hussein om vad nedflyttningen till Division 1 innebär i pengar, om träffen med licensnämnden och om bolagiseringen som avbryts. – Vi kom inte upp i dom nivåer som krävs, säger han.

Den sista tiden har varit tuff om man tittar med himmelsblåa Gefleögon. För knappt en vecka sedan blev det helt klart att Gefle IF åker ur Superettan som därmed konstaterar raset från Allsvenskan till Division 1 på två säsonger. Dessutom berättade klubben så sent som i tisdags att man inte kommer att genomföra den tänkta bolagiseringen, men istället låta de som ville köpa aktier att bli ”supportersponsorer”. Som om inte det vore nog har Gefle IF även blivit tillkallade till en träff med Svenska elitlicensnämnden angående ekonomin.
– Det känns såklart väldigt tråkigt. Samtidigt får man inte gräva ner sig utan fortsätta jobba framåt.
 
Gefle IF har nu åkt ut ur från Allsvenskan till Division 1 på två år, även fast du bara varit med det här året så måste det väl kännas som ett stort misslyckande?
– Elitfotboll är komplext med många faktorer som påverkar vilket resultat du till slut når. Samtidigt väldigt enkelt där placeringen efter trettio omgångar är resultatet av det arbete som har gjorts innan och under säsongen. Åker man ur en serie är det såklart ett tecken på att man inte varit tillräckligt bra som helhet och därmed ett misslyckande.
 
Division 1 innebär även stora ekonomiska förluster. Berätta lite snabbt och enkelt vad som försvinner.
– Centrala medel via SEF (sponsoravtal, TV-avtal, Tipselitmedel) samt att vi räknar med negativ påverkan på lokal sponsring och publikintäkt. Det blir även sämre förutsättningar för spelarförsäljningar.
 
Vad innebär de här ekonomiska förlusterna för er redan dåliga ekonomi?
– Att vi behöver kapa kostnader med cirka femtio procent, vilket innebär omkring 12 miljoner.
 
Enligt Svenska Fotbollförbundets licensnämnd måste en klubb ha positivt eget kapital för att få spela, annars kan klubben bli degradera. Så sent som i vintras var GIF Sundsvall hotade av degredering till Superettan av den anledningen. Nu är det Gefle IF:s tur att få träffa licensnämnden. Vad innebär träffen med svenska elitlicensnämnden?
– De har framförallt uttryckt oro över vår ekonomiska status och vill se en garanti på att vi kan säkerställa drift under hela 2019.
 
Kan ni bli degraderade ytterligare till Division 2?
– Om vi tvingas in i en rekonstruktion är fallet så enligt Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser.
 
Vid en nedflyttning väntar alltid stora spelarflykter, se bara när Gefle IF åkte ur Allsvenskan 2016 och flera stora namn som till exempel Johan Bertilsson, Simon Skrabb och Andreas Andersson lämnade. Nu väntas det bli ungefär likadant när Gefle IF har trillat ur Superettan. Enligt Norell Hussein har man i alla fall börjat med kontraktsförhandlingar.
– Det är en process som är startad i och med att vi nu vet vilken serie vi kommer spela i nästa år.
 
Vad har ni att locka med nu när ni spelar i Division 1?
– Gefle IF är en attraktiv klubb med gott renommé, bra erfarenhet av elitfotboll och konkurrenskraftiga förutsättningar runt omkring. Inte minst med våra faciliteter. Vårt geografiska läge med närhet till Stockholm och att Gävle har en enklare bostadsmarknad är även fördelaktigt. I division 1 är det även bra att vi har ett stort lokalt företagsnätverk som kan hjälpa oss med övrig sysselsättning för spelarna.
 
När börjar ni aktivt leta efter spelare och när tar ni kontakt med dom?
– Det är en process som i stort sett är levande hela året, men innan vi erbjuder något konkret behöver vi utgå från status på befintliga kontrakt i truppsammansättningen.
 
Vem är det som tar kontakt och scoutar spelarna?
– Gefle IF tar kontakt med spelarna, deras nuvarande klubb eller representant när vi bedömer att spelaren är intressant. Vi jobbar med olika intressenter och kontakter för att ta in prospects.
 
Nisse Nilsson från Valbo FF har tränat med er, är han aktuell?
– Nisse Nilsson tränar med oss och gör det då vi bedömer att han är intressant som en framtida spelare.
 
I tisdags meddelade Gefle IF att det tänkta aktiebolaget avbryts på grund av för dåligt intresse, de som har anmält sitt intresse för att köpa aktier erbjuds att bli ”supportersponsorer”.
– Ja, vi gör det för att vi helt enkelt gör bedömningen att vi inte kommer nå upp i de nivåer som krävs. Ta oss igenom bolagsprocessen, från att första idén kom till att ni kände att det måste avbrytas. Bolagsprocessen började i våras och många kontakter togs för att känna av intresset. Det började väldigt lovande de två första veckorna. Men när vi märkte att intresset bland de investerare som skulle göra skillnad för helheten minskade sina tänkta insatser eller rent av valde att avstå, allt eftersom dom sportsliga resultaten blev sämre, förstod vi att det skulle bli alldeles för svårt att nå hela vägen.
 
Vad innebär supportersponsringen?
– Det innebär att de som anmält sig för teckning i bolaget främst gör det för att stötta Gefle IF i en mycket svår tid, och då vill vi givetvis erbjuda ett nytt upplägg. Alternativet vore att tacka nej till kapital när vi behöver det som mest. Med detta upplägg kan man som supporter och privatperson fortfarande göra en punktinsats som har stor betydelse. En ny inkomstkälla för klubben utöver företagssponsorer, medlemmar, avgifter och publik. Får vi bra genomslag och respons kan vi fortsätta och utveckla konceptet vidare.
 
Det betyder väl att Gefle IF fortfarande är 100% ägd av sig själv?
– Ja, Gefle IF FF är fortfarande en medlemsägd ideell förening.
 
Hur länge har den här idén varit aktuell?
– Vi hade den på bordet tidigt i år när vi diskuterade olika varianter, och den kom upp igen nu när vi värderade olika alternativ.
 
VARFÖR ska man bli supportersponsor till Gefle IF?
– Av precis samma huvudanledning som bolagiseringen. Gefle IF är viktigt för så många och är i en kritisk situation där vi behöver extern finansiell hjälp för att komma på banan igen, så vi kan fortsätta vårt arbete med att på sikt leverera fotbollsfester och stolthet till Gävleborna. Som supportersponsor har man en lika viktig roll som våra företagssponsorer.
 
Ni har en dålig ekonomi, är ni konkurshotade?
– Vi har gjort stora framsteg vad gäller likviditeten och hotet har lyckligtvis minskat och skjutits på någon månad framför oss. Alternativet om rekonstruktion finns dock kvar men det är såklart absolut ”worst case” som vi vill undvika i allra högsta grad. Det innebär bland annat att vi degraderas ytterligare en division. Om vi lyckas få effekt av supportersponsorskap, tillsammans med andra åtgärder, kommer vi kunna undvika det.
 
Hur många nollor minus kommer det att så vid årsmötet?
– Vi är ännu inte klar med prognosen men det pekar mot ett par miljoner i underskott. Som ett exempel på våra utmaningar hade vi en total bruttointäkt senaste matchen på cirka 25 000, och det täcker inte ens hyran.
 
Har du någon hälsning till fansen?
– Just nu är det smärtsamt, men håll ut och ge oss tid så kommer vi komma tillbaka ännu starkare. Gefle IF ska konkurrera genom att vara en lagmaskin och det inkluderar även alla supportrar. Vårt arbetssätt måste vara långsiktigt, noggrant och metodiskt då vi inte som många andra klubbar har starka finansiärer i ryggen. Det är ”the Gefle way to do it”. Det gav oss framgångar historiskt och kommer vara receptet framöver för att nå resultat.

HUGO ÅDVALLhans@hanscarstensen.se@hanscarstensen2018-11-09 09:21:21
Author

Fler artiklar om Gefle

Andreas Dahléns comeback skapar framtidstro
Gefle IF november 2024 – kravlöst, planlöst, handlingsförlamat