Med SuperEttan inom räckhåll: Eskilsminne IF

Bland Division 1-klubbarna finns det en klubb som för 10 år sedan jublade över uppflyttning från Division 5 Skåne Västra. Helsingborgsklubben Eskilsminne IF hade tagit klivet upp till Division 4 efter flera års harvande i Division 5-serien. Nu - 2018 - kan samma klubb eventuellt vinna sig en plats i Kvalet mot SuperEttan. En omgång av Division 1 Södra kvarstår, och Eskilsminne skuggar Oskarshamns AIK som ligger på kvalplats bakom seriesegrande Mjällby. Nu skall serien avgöras.

Eskilsminne IF
Målsättningen i april inför comebacken i Div.1 Södra, efter två säsonger i tvåan bestod av två delar enligt marknadschefen Ingemar Queckfeldt; Att säkra nytt kontrakt och att bli bästa nykomling i serien. Med en omgång kvar kan vi konstatera att Eskilsminne ganska tidigt säkrade kontraktet genom att ligga högt upp i tabellen under våren och sommaren. Sedan gick det ännu bättre - och EIF har legat på kvalplatsen under oktober, men Oskarshamn passerade i förrförra omgången. Bästa nykomling kan fortfarande även Tvååkers IF bli - men oavsett om det målet skulle missas, så är säsongen givetvis en succé i alla fall.

Division 1-serierna utökades inför denna säsong från 14 till 16 lag, vilket öppnade upp för fler lag än normalt att ta sig upp från Division 2. Eskilsminne var en klubbarna som tog en "bonusplats" via ett Division 1-kval, där 2 av 3 lag flyttades upp (Lunds BK vann gruppen, FC Trollhättan stannade kvar i Tvåan).

-Eskilsminne IF tycker det är bra med 16 lag i två Div 1 serier. Fler föreningar får möjligheten att förbereda sig för ”elitfotboll”. Bredd driver spets, och ju fler klubbar vi är ju större är sannolikheten att Sverige fostrar elitspelare säger Queckfeldt.

Sedan 2013 har Eskilsminne varit Helsingborgs näst bästa klubb, efter att ha passerat Högaborgs BK i seriesystemet. Högaborg som för övrigt degraderades till Division 3 denna höst, och har det sportsligt tufft. Går EIF upp igen passeras även en klubb som Landskrona BoIS, 2 mil söderut.  Hur tänker ni ta er an den här ovana framskjutna positionen som ni vunnit er i den lokala fotbollen?

-Sedan 2009 (Div 4) när Kalle Olsson tog över Sportchefsrollen i föreningen har Eskilsminne IF metodiskt och noggrant arbetat målmedvetet mot att säkerhetsställa utbildningsnivån på våra ledare i P14 och uppåt vilket har resulterat i att vårt U19 tävlar på högre nivå, plus att vi producerat spelare som tagit sig hela vägen upp i A-lag (14 av 24 spelare i dagens trupp är spelare utbildade i Eskilsminne IF). Vi arbetar och fokuserar på Måndag – Fredag vilket oftast ger ett bra resultat på helgen.

Att vi idag är given Nr 2 i Helsingborg (efter HIF) är en naturlig utveckling sett till arbetet vi investerat. Hittarps IK är i Div 2, Högaborg i Div 3 tillsammans med Råå IF. Vår övertygelse är att bredd skapar en spets har blivit bekräftad och vi ämnar fortsätta på den inslagna vägen med hopp om att det på sikt kommer generera spel i SuperEttan. Blir det redan 2019 är vi redo, men oberoende av utgången av årets resultat kommer vi följa vår kompass framåt. Föreningar i vår omgivning väljer sin väg och vi väljer vår; Det är inte mitt uppdrag att recensera andra föreningars arbete men rent generellt tycker jag att ekonomiskt ansvar borde premieras högre än det görs idag.


Eskilsminne IF på jakt efter ett högintressant kvalspel mot SuperEttan.

Eskilsminne gick upp mot storebror Helsingborgs IF i Svenska Cupens kvalspel i augusti. Den matchen vanns med 1-0 inför 2 683 personer (att jämföra med publiksnittet 337 personer i Division 1 Södra), vilket innebär att klubben för första gången når Svenska Cupens gruppspel. Beskriv hur det cupkvalet påverkade klubben, både sportsligt och utanför planen.


-Vårt självförtroende fick en enorm boost såklart, grabbarna kände stolthet och en feeling av ”oslagbarhet” infann sig (på ett positivt sätt). Utanför planen fick vi många ryggdunkningar och glada tillrop, och vi toppade Aftonbladet i över 9 timmar, vilket aldrig hänt oss tidigare. Samtidigt en gigantisk bekräftelse på att det vi håller på med är rätt. Vi är även ödmjukt medvetna om att spelar vi 20 matcher mot HIF förlorar vi 18 MEN denna gången vann vi avslutar Queckfeldt nöjt.

Eskilsminne jagar alltså Oskarshamn (som har en poäng mer, och i praktiken två mål bättre målskillnad), som ligger på kvalplats mot SuperEttan inför sista omgången (men även Tvååker har kvar en liten chans på kval om OAIK och EIF snubblar i omgång 30). Jag frågar sportchefen Karl-Johan Hallenborg Olsson hur stämningen är i klubben, när EIF slåss om att nå Svensk Elitfotboll för första gången någonsin?

-Den är väldigt förhoppningsfull och positiv. Det engagerar och det är betydligt mer surr och nyfikenhet om det mesta.

Målsättningen var alltså att fixa nytt kontrakt och bli bästa nykomling. Även om man inte blir bästa nykomling så blir man minst en av de åtta främsta klubbarna på Division 1-nivå, vilket imponerar givetvis. Var är ni om 3 år om du får sia?

-Vi kommer fortsätta jobba målmedvetet och ha fokus på bra miljö. Utveckling och prestation över tid kommer ge resultat. Inom tre år är vår målsättning att spela i SuperEttan.

Oavsett utgången i serien har Eskilsminne varit en frisk fläkt i serien. Hur har intresset ökat i staden för laget det senaste året? Går det att köpa souvenirer för de supportrar som vill ännu?

-Intresset har ökat i takt med framgång. Vårt utrymme i Helsingborgs Dagblad har ökat och vi syns i fler forum än tidigare. Här på klubben kan du köpa halsduk, badlakan etc för att synas i våra gul/blåa färger.

Ett eventuellt kval mot SuperEttan kommer gå av staplen mot 14:e-laget i den serien, vilket med stor sannolikhet kommer att bli Varberg eller IFK Värnamo som det ser ut där uppe. Hur mycket folk tror du ni skulle locka i ett kval?

-Så klart svårt att svara på men 1500-2000 personer känns rimligt även om höstrusket har slått in.

Sista matchen i serien spelas hemma mot Mjällby. Det är ju en tuff epilog även om de har klarat sitt avancemang - som det ser ut kommer ni med stor sannolikhet behöva vinna mot Mjällby (Oskarshamn möter Oddevold borta, och Tvååker reser till Ängelholm). Hur stor är till att börja med chansen att ni ordnar er del i det hela?

-Mjällby är seriens bästa lag. Det har de visat med sin tidiga serievinst. Vi kommer behöva göra en av våra bästa matcher på säsongen för att vinna. Med tanke på vår egen match och att Oddevold behöver ta poäng mot Oskarshamn vet jag inte om det är möjligt att sätta chansen i procent. Vi kommer göra allt vad vi kan för att påverka det vi kan och ska. Division 1-serien är väldigt jämn med många tighta matcher och det går inte att ta ut något i förskott i någon match. Det gäller även i omgång 30 och mötet Oddevold-Oskarshamn. Jag tror det finns ganska stora möjligheter att Oddevold kan ta poäng eftersom vi det är vi som jagar.

Nämn tre spelare som varit extra viktiga för att placera Eskilsminne högt upp i Division 1 Södra-tabellen. Hur de kom till EIF, och vad de tillför i laget.

-Vi har hela året pratat om ett kollektiv och det är sällan vi pratar om enskilda spelare för att vinna matcher. Det är många som gjort väldigt fina prestationer, så det är en svår fråga. Det som sticker ut är så klart vårt forwardspar med Emil Åberg och Robin Hofsö och deras målproduktion. Vår målvakt Emir Plakalo har också gjort en mycket bra säsong. Emil har många år i Eskils med ett mellanspel i Kristianstad 2017. Robin kom till oss från Wormo inför säsongen 2017. Emir spelar sin första säsong i Eskils. Han spelade i FC Rosengård 2017 avslutar Hallenborg Olsson.

Det är sen höst i Helsingborg. HIF har tagit steget tillbaka till Allsvenskan efter två hundår i SuperEttan - men Helsingborg kan i bästa fall få representation i SuperEttan ändå, och staden kan då få två stycken klubbar på elitnivå. Eskilsminne IF laddar för sista omgången av Division 1 Södra. Det lär bli en spännande eftermiddag på Harlyckans IP när EIF tar emot Mjällby i serieepilogen.

Och skulle det skita sig kan man trösta sig med att två av landets främsta lag kommer på besök mot i början på nästa säsong då man som sagt hör till de klubbar som skall spela gruppspel i Svenska Cupen.

Oskar Williamsson2018-11-09 00:06:00

Fler artiklar om Division 1

Division 1 Norra: Sandvikens IF längtar tillbaka till Elitfotbollen