Sv. Cupen: Eskilsminne kryssade med Bajen och Varberg

Eskilsminne IF var en av de Division 1-klubbar som tog plats i Svenska Cupens gruppspel (genom att slå ut Helsingborg och Division 2-laget IS Halmia i kvalet). Även om man inte vann någon match, så stod man upp mycket bra mot Hammarby och Varberg. Dessa två matcher slutade 1-1, medan den inledande matchen mot Dalkurd slutade 0-2. Man kom tack vare dessa poäng före Varberg i gruppen, till supportrarnas glädje. En liten indikation på att Eskilsminne kan bli ett lag att räkna med i år.


Vad Division 1-klubbar (och övriga nivåer under eliten) anbelangar, så har bara en klubb tagit sig vidare från Svenska Cupens gruppspel sedan det infördes inför 2012/13. Och även om det inte hände igen i år heller, fanns det ändå några glädjande resultat som sticker ut så här efter gruppspelet.

*** Eskilsminne - Hammarby 1-1
*** Varberg - Eskilsminne 1-1
*** Karlstad BK - Östersund 3-2
*** Halmstad - Karlstad 1-1
*** Nyköping - Örebro 1-0

Vad gäller Karlstad BK, så bidrog man kraftigt med att slå ut Östersund ur cupen. Detsamma gäller Nyköping som var det enda lag som slog Örebro, som inte gick vidare till följd av bl.a. detta resultat. Eskilsminne bidrog inte till att slå ut Hammarby, men man ställde ändå till det så att Bajen inte fick lottas som hemmalag i kvartsfinalen. 

Mattias Lindström, Eskilsminnes tränare kommenterar det avklarade gruppspelet så här:

-Det var på förhand en tuff men mänsklig grupp med Hammarby, Dalkurd, Varberg...

Vi gick in med ett fint självförtroende och fokus på defensiven; Det gav ett positivt utslag i form av 3 matcher - 1 förlust. Självfallet var 1-1 matchen mot Hammarby som ett litet extra guldkorn. 1500 på läktaren, solsken och ett prickfritt arrangemang från Eskilsminne och alla inblandade! 20 spelare fick speltid under dessa tre matcher; Det visar vilken fin trupp och bredd vi har. Det var många egna produkter och lokala spelare som fick mäta sina krafter med elitlagen i Sverige.

Mina spelare och Eskilsminne som klubb ska gå med huvudet högt och vara stolta över sin insats i cupen! Eskilsminne IF har satt sina avtryck i den svenska fotbollen. Nu lämnar vi cupen bakom oss för denna gång och börjar fokusera på Division 1 Södra.

På frågan om Eskilminnes målsättning i serien svarar Lindström att den är att inte bli sämre än fjolårets fjärdeplacering. Top-4 med andra ord. Den blågulrandiga uppstickarklubben från Helsingborg har därmed spänt bågen inför serien. Nu återstår det att se om man också kommer att leverera i seriespelet...


Eskilsminne lyckades knipa en poäng mot Hammarby hemma.

Det var våren 2013 som Sirius lyckades ta sig igenom sin grupp som Division 1-klubb. Då stod man i början av Kim Bergstrand-epoken, och vem hade kunnat ana att Sirius stod inför en sådan framgångsrik period? Laget höll givetvis hög Division 1-klass, eftersom man höll Elfsborg, GAIS och Ljungskile bakom sig - och vi får se hur lång tid det går innan det händer att ett Division 1-lag tar sig vidare igen.

Oskar Williamsson2019-03-16 14:40:00

Fler artiklar om Division 1

Division 1 Norra: Sandvikens IF längtar tillbaka till Elitfotbollen