Friday I'm in Love: Boktips
Himmelrikets årliga boktips-artikel är här, med böcker från King och Foer och en del andra.
Det är mycket fotboll nu. Match var tredje eller fjärde dag och det är bara att hänga på. Många avslutar också sina semestrar den här helgen, eller har redan gjort det sen någon eller några veckor tillbaka. Så finns det annat än fotboll och jobb att sysselsätta sig med? Eller om man fortfarande slappar i hängmattor?
Klart att det finns. Himmelriket må vara en sida som handlar om Malmö FF i synnerhet och fotboll i allmänhet men det innebär inte att vi inte läser böcker vid sidan av. Att läsa en dålig bok kan vara en oerhörd pina. Att läsa en bra bok är ett nöje. Att läsa en fantastisk bok kan få dig att släppa allt annat runt omkring i vardagen.
Så ska du ner till Ungern till veckan och inte vet vad du ska läsa? Till Gävle idag för att se Dalkurd-MFF men saknar litteratur på tåget upp? Du börjar bli trött på favoritserien på Netflix och vill kliva in i en annan värld? Eller du är bara allmänt sugen på att läsa en bok?
Förra årets boktips hittar ni här.
Årets:
Ray Celestin, Yxmannen
Den första delen i en tänkt serie av fyra som följer maffians och jazzens väg under tidigt 1900-tal. I den här boken befinner vi i oss New Orleans. En polisman med en egen hemlighet, en maffia som har en egen agenda, en ung kvinnlig privatspanare och så då den så kallade yxmannen som tar livet av människor på löpande band. Dofter, smaker, värmen – det känns som man befinner sig i den amerikanska södern när man läser boken. När du har läst klart så åker du till Chicago några år senare och upplever Mafioso.
Åsne Seierstad, En av oss
Den här boken har några år på nacken (den släpptes 2013) men om hundra år räknar jag kallt med att den fortfarande läses. Vi vet hur boken slutar och vi vet att Anders Behring Breivik kommer att ta livet av 69 människor på Utöya. Vad vi inte visste innan vi läst boken är varför eller hur han gick till väga. Många gånger blir det så plågsamt att läsa boken att jag är tvungen att lägga den åt sidan och hämta andan, men snart är jag tillbaka och vill veta mer. Åsne Seierstad har skrivit en av de allra bästa och mest nödvändiga böcker jag kan tänka mig.
Stephen King
Allt är inte fantastiskt, men mycket är väldigt, väldigt bra. Vill ni ha tidig skräck: Varsel (som blev filmen The Shining). Övernaturligt och historiskt: 22/11 1963. Instängd dramatik: Under kupolen. Det finns som sagt väldigt mycket att välja på.
Hendrik Groen, Små ögonblick av lycka
En dagbok från ett äldreboende i Nederländerna. Jo tjena, och med den rubriken sen… Jag ska erkänna att jag aldrig hade köpt den själv, men nu fick jag den i julklapp av min 13-årige systerson och efter att han frågat ett antal gånger om jag läst den så såg jag mig tvungen att åtminstone bläddra igenom boken. Men till min förvåning var det alls ingen chick lit-motsvarighet. I korta kapitel beskriver författaren livets nöjen och vedermödor för en 83-åring med en stor portion humor och en lika stor portion allvar.
Noah Hawley, Före fallet
Ett privatflygplan störtar i havet och de enda överlevande är en liten pojke och en man med konstnärsambitioner. Pojken blir ensam arvinge till en större förmögenhet och mannen tycks vara den ende som inte verkar ha några intressen av att ta del av den. Eller? Smart skriven (författaren har en diger bakgrund som författare till olika tv-serier, bland annat är han skaparen av Fargo) och du vill bara läsa ett kapitel till innan du lägger ifrån dig boken. Och sen ett till.
Jonas Hassen Khemiri, Allt jag inte minns
Samuel har dött. Kanske körde han medvetet bilen in i ett träd, eller så var det en olycka. Laide och Vandad berättar för ”författaren” om Samuels liv, som också blir en berättelse om deras liv. Låter det tråkigt så skyll på min bristande förmåga att beskriva den här makalösa boken, för tråkig är allt den inte är. Detta är en läsupplevelse, den här boken är skriven av en av Sveriges bästa författare.
Carl Johan Vallgren, Mikael Persbrandt: Så som jag minns det
Droger, fyllor, knulla runt, publiksuccéer på teatrar och biografer, vänner som sviker, vänner som ställer upp, kärleken till mamma och några kvinnor, stora egon, namedropping, psykintag med mera med mera. Jag brukar gilla Carl Johan Vallgrens böcker, här tycker jag inte att han har lyckats lika bra rent stilistiskt. Emellertid är berättelsen om Persbrandt så intensiv och omtumlande att det blir väldigt bra ändå. Det blir aldrig snaskigt eller sökande, tvärtom beskrivs både positivt och negativt för vad det är. Rakt upp och ner. Utan förbehåll. Jag tänkte halvvägs in i boken, vilket häftigt och roligt liv han har. Efter att jag läst färdigt den tänkte jag, jag hade aldrig överlevt.
Gregg Hurwitz, Vem är Evan Smoak?
Det här kan vara den mest hjärndöda intrig jag någonsin sett i en bok, och det är så mycket C-filmskänsla att jag inte förstår hur författaren lyckades sälja in manuset till ett förlag. I snabba tillbakablickar får vi träffa en pojke som tas om hand av någon obskyr amerikansk underrättelsebyrå, och som utbildas till mordmaskin med samvete. Nutid: pojken har blivit man, tröttnat på livet som mordmaskin, lever ensam i superduperteknologisk bostad (samtidigt som han har ett antal till att fly till vid behov), hjälper svaga i samhället som råkat illa ut och som kan berätta varför just de behöver hans hjälp, men nu jagas han i stället själv av elaka människor.
Ni hör ju, det går inte att läsa. Till min förvåning slukade jag boken eftersom den är skickligt skriven och med ett gott humör. Jag måste tyvärr säga att jag ser fram emot fler böcker i serien om Evan Smoak.
Jonathan Safran Foer
Den amerikanske författaren har skrivit blott tre riktiga romaner (2002, 2005 och 2016). Den senaste står i bokhyllan och ska tas med på resan som jag påbörjar om två dagar. De andra bägge tillhör de absolut bästa jag någonsin läst oavsett genre. De heter Allt är upplyst och Extremt högt och otroligt nära. Jag avundas er som ska läsa dem.
Michael Connelly, Inte ett farväl
Detta är den tjugoförsta boken om kriminalkommissarie Harry Bosch. Nummer 22 finns också översatt till svenska, men bara som inbunden än så länge. De allra tidigaste böckerna i serien är små mästerverk, och hittas till exempel Dockmakaren eller Svart is så tveka inte om du har det minsta lilla intresse av bra kriminallitteratur. På senare år känns det emellanåt som att det har blivit ett hantverk mer än ett gediget intresse från Connellys sida. Men med det sagt, det är fortfarande högst läsvärt och intressant.
***
Idag för 9 år sen…
…. gick Ulf Nilsson genom några namn som då var talanger. En del av dem har försvunnit, andra tog de där stegen och gör sig gällande idag. Det är intressant läsning vågar jag lova.
Veckans låt…
… är Give yourself a try. Engelskt gnissel och melodi. Från Manchestergruppen The 1975. Fredagsmusik med något att dricka i ena näven.