En diskussion om svensk hockeys vägval och framtid
Under matchen mellan Hammarby och Björklöven diskuterade Bajen Fans-ordföranden Magnus Wilhelmsson hockeyns framtid med Hockeyförbundets ordförande Kjell Nilsson. Här är frågorna, och en sammanfattning av svaren nedtecknade av Carl Frängsmyr.
Hej, Magnus Wilhelmsson, ordförande i Bajen Fans. Vi har tillsammans med andra supporterorganisationer kring Hammarby tagit initiativet till denna protest mot hockeyförbundet och dess seriesystem. Det har vi gjort för att vi minst sagt känner en stark oro för utvecklingen inom svensk hockey. Dels då det gäller seriesystemet och dels arrangemangen runt matcherna. Här på Hovet i kväll är vi tusentals engagerade supportrar som brinner för sitt lag och sporten hockey. Här står klack och publik för matchens inramning. Inga cheerleaders, ingen ingångsmusik och ingen högtalarmusik som dränker läktarsången. Vi vill visa hur de absolut flesta supportrar vill ha det kring matcherna. Med oss som gäst har vi Kjell Nilsson, ordförande för Svenska Hockeyförbundet. Välkommen!
Vi supportar upplever att det sportsliga värdet av hockeyn devalveras i takt med att antalet matcher ökar. Framför allt i Stockholm har detta fenomen undergrävt intresset för sporten. I elitserien spelas femtio omgångar innan slutspelet drar igång och då går två tredjedelar av lagen vidare. Detta bäddar för att höstsäsongen blir en transportsträcka för de bästa lagen. Räcker det inte med en rak serie där alla lag möts hemma och borta?
Ett annat påhitt är derbygrupperna som infördes för ett par år sedan. Man möter vissa lag oftare än andra. Detta är väl ett typiskt exempel på hur kortsiktigt kommersiellt tänkande har fått gå före det sportsliga. Problemet är dels att systemet i grunden är orättvist, lag i samma serie borde ha samma förutsättningar. Dels att det också urvattnar värdet av derbymatcherna. Vad är Din och förbundets uppfattning om derbygrupperna i elitserien och allsvenskan?
Hockeyförbundet har vidtagit olika regeländringar de senaste åren. Bl.a. får inga matcher sluta oavgjort. Man har infört sudden death-spel med fyra spelare i stället för fem (sedan när spelas hockey med fyra utespelare!) Om man inte har nått avgörande följer osportsliga straffar. Tycker Du inte att det har laborerats väl mycket med regelverket?
Med jämna mellanrum lanseras tankarna på att spärra elitserien i likhet med vad man gjort i Finland. Om detta förslag skulle realiseras blir konsekvenserna fatala för svensk hockey. Alla de allsvenska lagen skulle då helt förlora sitt existensberättigande. Vilka klubbar skulle då utbilda nya svenska spelare? Vad skulle hända med hockeyintresset i stort, särskilt på alla de orter som saknar elitserielag.
Är det inte hög tid att i stället gå åt andra hållet och återinföra direkt upp- och nedflyttning. Systemet fungerar utmärkt i fotbollen. Dessutom skulle det inte vara någon katastrof att åka ur, om man samtidigt hade en stor chans att gå upp igen?
Många anser att det nuvarande systemet med åtta lag i elitseriens slutspel är osportsligt, då ett lag som kommit åtta har chans att vinna SM-guld. Är detta rimligt?
En sak som upprörde hammarbyare var Martin Samuelssons övergång till NHL i somras. En stor del av övergångssumman tillföll elitserien - trots att Samuelsson utbildats av Hammarby och aldrig har spelat i elitserien. Kommentar ...
Du lirade i Bajen i mitten på 70-talet, alltså långt innan Hockeyförbundet förstörde seriesystemet. Har Du något sjysst Bajen-minne?
Tack för visat intresse, Kjell Nilsson!
EN KORT SAMMANFATTNING AV SVAREN
Glädjande nog svarade Kjell Nilsson bestämt nej på frågan om att spärra elitserien. Visserligen diskuteras en förändring av serieupplägget, men en stängning är inte aktuell. Tvärtom uteslöt inte Nilsson att en öppning av systemet kan komma till stånd, i synnerhet när elitlicenssystemet kommer igång om något år. Derbygrupperna föreföll inte Nilsson vara alltför entusiastisk över, men han påpekade att de tillkommit efter önskemål från elitserielagen. Vad gäller ändringar i regelssystemet påpekade Nilsson att man från svensk hockeys sida strävar efter att följa det internationella regelverket så nära som möjligt. Vidare försvarade Nilsson slutsspelssystemet, och han ansåg att säsongen borde vara så lång som möjligt för så många lag som möjligt. Om Martin Samuelssons övergångspengar svarade Nilsson att han utgick från att det internationella övergångssystemet tillämpats också i Samuelssons fall. Detta skulle innebära att de klubbar Samuelssons representerat de sista fyra åren (Hammarby och MoDo) vardera skulle ha fått femtio procent av summan. Och visst hade Kjell Nilsson ett och annat sjysst minne från tiden i Hammarby!
Vi vill till sist än en gång tacka Kjell Nilsson för att han tog sig tid att lyssna till våra synpunkter. Stort tack!