Stefan Öström om Hammarby Hockeys förvandling, del IV

I den avslutande delen av intervjun utlägger Stefan Öström sina tankar om svensk hockeys organisation, samt berättar om Hammarbys målsättningar för framtiden. Bajen siktar på att snarast gå till elitserien, men klubbens visioner sträcker sig längre än så.

CF: I matchen mot Björklöven genomförde Hammarbys supporterorganisationer ett upprop, bland annat mot planerna att stänga elitserien. Vad tyckte Du om uppropet.
SÖ: Ja, till stora delar håller jag med. Dock tycker jag att det vore fel väg att gå att skära ner antalet matcher. Med tanke på att ishallarna tar in så lite publik jämfört med fotbollsarenor så är vi tvungna av ekonomiska skäl att spela betydligt fler matcher. Det är bara att titta på aktuell publikstatistik som säger att fotbollsallsvenskan sågs av 1,8 miljoner åskådare, medan motsvarande siffra för elitserien i ishockey var 2,3 miljoner. Går man ner en divison är tendensen ännu tydligare: den totala publiken i fotbollens superetta var ca 400 000, att jämföras med en miljon åskådare i hockeyallsvenskan.

Däremot håller jag helt med om motståndet mot att spärra elitserien. Just seriesystemets struktur i framtiden diskuteras mycket just nu. I första hand vill man nog avvakta utfallet av elitlicensen som träder i kraft om ungefär ett år. Därefter lutar mycket år att man inför en serie under elitserien i stället för dagens två allsvenskor. Jag själv kan tänka mig att vi i framtiden får en elitserie med 14 lag, en motsvarande superallsvenska med 14 lag samt därunder fyra motsvarande division ett-serier med 12 lag i varje.

-----

CF: En annan sak som väckte stor uppmärksamhet i höstas var att en stor del av Martin Samuelssons övergångspengar enligt uppgift skulle tillfalla elitserielagen. Hur blev det med den affären?
SÖ: Det slutade med att vi och MoDo delade lika på övergångssumman. Vi fick 1 000 000 kronor vardera för Samuelsson, vilket följer det internationella förbundets avtal med NHL. Anledningen till att det blev ett sådant rabalder var att man först diskuterade att frångå den etablerade principen att förstadraftade spelare (som Martin Samuelsson) skulle kosta proportionerligt mycket mer än andra vid övergångar till NHL. I och med att Samuelsson var förstadraftad skulle alltså Bajen få en större del av den gemensamma kakan av NHL:s övergångsersättningar skulle fördelas. Denna princip ville man alltså rucka på, men det fick man inte igenom. Det hade inte bara drabbat Hammarby, utan även t.ex. Frölunda.

-----

CF: I höstas förhandlade ni fram en sponsorsuppgörelse med Unibet, som väckte ont blod hos elitserielagen. De var rädda för att ert avtal skulle äventyra förbundets avtal med Svenska Spel. Hur är läget nu?
SÖ: Ja, det morrades en hel del, men nu har de i alla fall accepterat det. De kunde ju inte gärna kräva att vi skulle vara lojala mot ett avtal som inte gav oss en krona. Så mycket betalar heller inte Svenska Spel till Hockeyförbundet att de rimligen kan kräva att ha ensamrätt för sponsringen av svensk hockey.

-----

CF: Du är också ordförande i Allsvenska Hockeyföreningen (AHF). Är det inte helt snett att AHF inte har några röster på Förbundets årsmöte när däremot elitserielagens bolag Svenska Hockeyligan (SHL) har det?
SÖ: Jovisst, organisationen är märklig. Visst har distrikten fortfarande majoritet, men det är ändå fel att en del av svensk elitishockey skall vara representerat, medan en annan ställs utanför allt inflytande. Och även om SHL inte på egen hand kan styra skall man inte underskatta betydelsen av att de har representanter i styrelser och utskott och därmed träffas både formellt och informellt med förbundsfolk. Värdet av den typen av kontakter skall man inte underskatta. Att SHL kunnat tillskansa sig denna makt beror på att elitserielagen förser landslaget med spelare, och Tre kronor är i sin tur Förbundets största inkomstkälla. Dock tycker jag att utvecklingen nu går åt rätt håll, och Kjell Nilsson visar en helt annan förståelse för de allsvenska lagens villkor än vad Rikard Fagerlund gjorde.

-----

CF: Vi är nu klara för kvalseriespel. Vad innebär kvalserien rent ekonomiskt för klubben?
SÖ: Ja, ekonomiskt gör det kanske ingen större skillnad. Vi hinner knappast förhandla fram några större sponsorsavtal. Däremot hoppas vi på att publiken hittar tillbaka, det är nästan det viktigaste just nu. Det gäller att få tillbaka "suget" efter hockeyn igen, och vi försöker med alla slags idéer. Det gäller att tänka i nya banor. Jag funderade faktiskt på att ansöka om dispens för att få spela någon av kvalseriematcherna utomhus, t.ex. på ett isbelagt Söderstadion. Men det gick inte att lösa på grund av olika praktiska omständigheter.

-----

CF: Så till sist: När gör Bajen sin tredje elitseriesäsong, och när spöar vi New York Rangers i världsfinalen?
SÖ: Ja, som jag redan har sagt är vi organisatoriskt och ekonomiskt rustade för elitseriespel, och de övriga elitserielagen vill gärna ha upp oss. Jag bedömer våra chanser att spela elitserien redan till hösten som ungefär 25 procent. Men självklart jobbas det stenhårt just nu inom klubben. Sportchefen Leif Boork lägger just nu upp två olika handlingsplaner när det t.ex. gäller vilka spelare vi skall värva inför nästa säsong: vi har en plan för elitseriespel, och en annan plan för en ännu hårdare satsning i allsvenskan än denna säsong. Vi skall upp, så enkelt är det! Sker det inte i år kan det mycket väl ske när serierna sannolikt läggs om inom en nära förestående framtid. Vi kommer inte att ge oss!

Men våra visioner tar inte slut med elitserien. Nästa mål blir att passera Djurgården och etablera Hammarby som Stockholms bästa hockeylag. Och talet om en eventuell världsfinal är inte så verklighetsfrämmande som folk kanske tror. Jag är övertygad om att vi får någon slags europeisk NHL-division inom fem-tio år. Då kommer kanske NHL-vinnaren att göra upp med de bästa europeiska lagen, som då förhoppningsvis är Sparta Prag, Hammarby och några till. Man skulle kanske kunna likna det vid en motsvarighet till fotbollens Champions League-slutspel! Framtiden ligger absolut i internationella klubbslutspel, och inte i de allt mer urvattnade landslagsturneringarna. Ett lag från Stockholm kommer med all sannolikhet att var med där, och det är ju ännu ett skäl till varför vi måste kunna utmana Djurgården på allvar!

Med detta förhoppningsfulla framtidsscenario avslutar vi vårt samtal. Sammanfattningsvis kan sägas att Stefan Öström andas en stor optimism. Om två veckor går Hammarby in i kvalserien med allt att vinna, och visst har laget en klar chans att gå till elitserien redan i år. Ett annat mått på framgång är förstås att en rad spelare som säkert hade - eller hade kunnat få - anbud från elitserien redan har valt att fortsätta i Bajen: vi behöver bara nämna spelare som Carl-Johan Klint och Andreas Paulsson. Öström gladdes vidare över att hockeyn har fått en egen supporterklubb (KFIB), samt över att publiken börjar hitta tillbaka till Hovet igen.

Bajenhockeyn har gjort enastående framsteg under de senaste säsongerna. Arton år efter den senaste degraderingen från elitserien, 48 år efter den senaste SM-finalen och 52 år efter det senaste SM-guldet är Bajen på väg mot toppen igen. Allt är inte Stefan Öströms förtjänst, men utan hans insatser att Hammarby Hockeys situation tvivelsutan sett helt annorlunda ut i dag.

Carl Frängsmyr2003-03-05 23:29:00

Fler artiklar om Hammarby