Hammarby vs Umeå, del II
Björklöven har varit allt annat än en drömmotståndare för Hammarby. Av totalt trettio inbördes möten har 19 slutat med segrar för Umeåklubben. Inte minst på bortais har Bamsingarna haft det påtagligt svårt. Skall man lita på statistiken får Björklöven bära favoritskapet inför söndagens SA-premiär.
Hammarby degraderades från högsta serien på våren 1969 efter att bland annat ha få storstryk i de tre seriematcherna mot IFK Umeå. I början av 1970-talet gick ishockeysektionerna inom IFK Umeå och Sandåkerns SK samman under det något otympliga namnet Ishockeyföreningen IFK/SSK. Något år senare antogs namnet IF Björklöven. Det skulle dock dröja innan Hammarby fick möta det nya laget.
Faktum är att det inte skedde förrän 1982 då Hammarby återigen kvalificerat sig för elitserien. Bajen inledde comebacken i hösta divisionen med att förlora mot AIK, Skellefteå AIK, Västra Frölunda och Leksand. I den femte omgången, som spelades den 10 oktober, gästade Björklöven Hovet. "Löven" hade ett halvår tidigare förlorat SM-finalen mot AIK sedan den förre Hammarbybacken Kai Nurmi skjutit guldet till Solna.
Nykomlingen Hammarby visade dock inte SM-finalisten någon respekt, utan vann med klara 6-3 inför 4172 åskådare. Det var Hammarbys första seger i den moderna elitserien och även klubbens första seger mot ett Umeålag sedan kvaltriumfen hemma mot Sandåkern 1968. Värt att notera från matchen är att bortalaget ledde med 3-2 inför sista perioden, men där gjorde Hammarby fyra raka mål!
Sören Johansson gjorde två av målen i den historiska premiärmatchen mot Björklöven, det var för övrigt hans första mål i Hammarbytröjan på drygt tio år.
Björklöven fick revansch i sin första hemmamatch någonsin mot Bajen den 14 november 1982. Umeålaget vann med 2-1 efter mål av Peter Sundström och Peter Edström. Henrik Sandström gjorde Hammarbys mål.
I januari 1983 möttes sedan Hammarby och "Löven" två gånger inom loppet av en vecka. Den första matchen slutade 3-3 i Umeå ishall - sedan hemmalaget haft ledningen med 2-0 efter första perioden. I säsongens fjärde möte vände Hammarby i tredje perioden återigen ett underläge till seger. Matchen slutade 6-5 till Söderlaget, som för dagen hade en tremålsskytt i Anders "Acke" Johnson.
Efter ett år i ettan återvände Hammarby till elitserien 1984. I september detta år deltog Bajen, liksom de föregående åren, i Kringel cup i Södertälje. Där stötte Söderlaget på Björklöven, som man ännu en gång lyckades besegra (med 3-2).
"Löven" tog dock revansch när seriespelet i elitserien inleddes den 11 oktober. Tvåmålsskyttarna Jan Lindholm och Peter Edström såg till att Hammarby fick vända hem från Västerbotten utan poäng. I första perioden hade Hans Segerberg och Alf Thörnqvist givit Hammarby ledningen, men det höll alltså inte.
Det höll inte heller den 8 november när Hammarbys andra bortamatch spelades mot "Löven". Efter första perioden var ställningen 1-1 (Christian Due-Boije gjorde Hammarbys mål), men sedan tog Björklöven över och vann med 3-1.
I januari respektive februari 1985 förlorade Hammarby även de båda hemmamatcherna mot Björklöven. Värt att notera, eller kanske snarare glömma, från dessa matcher är publiksiffrorna: 972 respektive 631 åskådare kom till Hovet, och då handlade det alltså om elitseriehockey!
Nästa möte mellan Hammarby och Björklöven ingick i SCA-cupen, och spelades i Sundsvall den 6 september 1985. Även denna gång var västerbottningarna starkast och vann med 7-2. Ulf Rådbjer och Claes Norström gjorde Hammarbys mål.
Våren 1992 gjorde Hammarby Huddinge sällskap till allsvenskan, där Bajen bland annat fick möta elitserielagen Björklöven och Leksand. Den 11 januari fanns inte mindre än 4684 personer på läktarna när "Löven" gästade Hovet och vann med 4-2. Tony Skopac och Tomas "Mini" Berg gjorde Bajens mål. Två månader senare var det dags för returen uppe i Umeå, och där blev Hammarby fullkomligt utspelade. Björklöven vann med 7-0.
Drygt ett år senare var det dags igen. Den 4 respektive 7 april 1993 möttes Hammarby och Björklöven i kvalserien. Hammarby hade inlett med att besegra Huddinge med 5-0 och Troja/Ljungby med 6-4 efter en formidabel vändning. Björklöven hade däremot förlorat kvalseriepremiären mot Troja/Ljungby i Sunnerbohov, och Hammarby hade därmed ett jätteläge att nå elitserien. Seger i en av de båda Lövenmatcherna skulle ge laget ett ypperligt utgångsläge inför de avslutande matcherna mot Troja och Huddinge.
Hammarby föll dock med 4-1 i Umeå efter en slätstruken insats, som tränaren Tommy Boustedt var mycket besviken över. Matchen på Hovet blev betydligt bättre. Mariusz Czerkawski storspelade och såg till att Hammarby ledde med 3-1 långt in i andra perioden. Björklövens återbördade proffs Patrik Sundström svarade för en psykologiskt viktig reducering kort före den andra periodvilan. I tredje perioden vände sedan gästerna och vann inför 5023 åskådare. Björklöven snuvade Hammarby på elitserieplatsen, bara för att åka ur direkt (ett mönster som skulle upprepa sig flera gånger för Umeålaget under de följande åren).
I allsvenskan på våren 1997 möttes Hammarby och Björklöven på nytt. I andra omgången skrällde Söderlaget och lyckades ta poäng hemma mot västerbottningarna. Matchen slutade 3-3 och Hammarbys målskyttar hette Joakim Andersson, Lars Hallström och Magnus Andersson. Bamsingarna var däremot chanslösa i bortareturen, som "Löven" vann med 7-2.
Två och ett halvt år senare, den 1 oktober 1999, möttes lagen i NHA. För första gången på 15 år lyckades till slut Bamsingarna vinna, om än först på övertid. Bortareturen i Umeå ishall i november slutade dock med en klar Lövenseger.
Björklöven gick upp i elitserien, men hamnade direkt i kvalserien (2001). Återigen lyckades Björklöven vinna på Hovet sedan John Vecchiarelli avgjort på övertid. Umeålaget vann även hemmamatchen en dryg vecka senare, men åkte ändå ur tillsammans med Leksand. Det blev spel i allsvenskan igen - trots att de båda klubbarna skrev brev till SHL och vädjade om att få vara kvar!
Den 29 september 2001 gästade Björklöven Hammarby och Hovet redan i NHA:s andra omgång. Det blev en jämn match, som dock Bajen vann med 4-3. Ari Turpeinen gjorde två mål. Lika jämnt blev det uppe i Umeå, där i stället "Löven" vann med uddamålet.
Den 13 och 15 mars 2002 möttes lagen i play off I. Den första av dessa matcher spelades på Hovet, och de 1605 åskådarna fick uppleva en vändning av sällan skådat slag. I början av tredje perioden gjorde Tomas Kollar 5-1 till Hammarby, men gästerna replikerade med att göra fyra mål under den sista kvarten. I förlängningen avgjorde sedan Steve Potvin för gästerna. Hammarby lät sig inte knäckas utan kämpade tappert även i bortareturen, men föll på nytt med uddamålet (5-4).
Säsongen 2002/03 spelades fyra möten mellan klubbarna, vilka samtliga slutade med hemmasegrar.
Förra säsongen skedde det äntligen! Den 26 oktober 2003 lyckades Hammarby för första gången någonsin vinna en tävlingsmatch mot Björklöven i Umeå ishall. Resultatet skrevs till 3-2 och de historiska målskyttarna hette Linus Stensson, Daniel Holmström och Andreas Paulsson. Av bara farten vann Hammarby sedan också hemmamatchen med 5-1.
Av denna historiska exposé framgår att Björklöven närmast har varit ett "bogey-team" för Hammarby. Särskilt i Umeå ishall har Söderbröderna haft det märkligt svårt. Lagen har mötts 30 gånger, varav "Löven" har vunnit 19. Två har slutat oavgjort och bara nio med Hammarbyseger. Det är således hög tid att jämna ut statistiken. Söndagens SA-premiär i Umeå ishall vore ett ypperligt tillfälle att börja göra detta!