Hammarbys nya organisation - tankar från ståplats, del II

Hammarby har misslyckats med sina sportsliga satsningar de senaste åren, men klubben har samtidigt dragit viktiga lärdomar inför framtiden. I andra delen av sin krönika om Hammarby Hockey berömmer Thomas Österberg klubbens nya inriktning.

Efter att ha varit Bajensupporter ett antal år, börjar man få lite perspektiv på de säsonger som varit och det som komma skall. Perspektiv får man också på Hammarby som organisation och här följer några tankar.

Efter de senast säsongernas satsningar med Anschutz som frikostig finansiär kan vi konstatera ett antal saker:

1. Vi nådde inte elitserien.
2. Publiken hittade inte hem till Hovet.
3. Vi fortsätter att tappa talanger.


Detta innebär dock inte att allting är nattsvart, tvärtom. Några positiva saker kan trots allt uppbringas:

1. Vi är ett etablerat allsvenskt lag.
2. Vi har dragit viktiga slutsatser av de förutvarande säsongerna som måste innebära en förändring för Hammarbys del.


Det nya seriesystemet innebär i mångt och mycket en professionalisering av allsvenskan. Det är färre och slagkraftigare lag att möta (15). Det är tunga bortamatcher med mycket högljudd publik i arenorna på landet. Den nya hockeyallsvenskan kommer dessutom att bevakas på ett helt annat sett via tv-kanalen Sport-Expressen.

De gångna säsongernas facit och det nya seriesystemet kräver alltså en förändring för Hammarbys del. Hammarbys styrelse har valt att agera på ett, i mina ögon, klokt sätt.

För det första har Hammarby valt att knyta till sig Jan-Åke Tiensuu. Han är erkänt skicklig på att få unga spelare att utvecklas. Och Hammarbys mål är att utveckla sina unga talanger och behålla dem i klubben. Jan-Åke kommer i rollen som sportchef att ha ett övergripande ansvar för den sportsliga utvecklingen i hela klubben, från pojklag upp till a-lagsverksamheten. Ett stort uppdrag för denna 38-åring, som i mitt tycke är rätt man på rätt plats!

För det andra har Hammarby valt att etablera det första regionala hockeygymnasiet i Stockholm, i samarbete med Bromma gymnasium, för att få våra spelare att stanna hemmavid (där fick knätofsarna!).

En tredje faktor som jag tror väldigt mycket på - och som styrelsen ska ha beröm för - är ett socialt ansvarstagande. Jag funderade många gånger under den gångna säsongen över varför Kenny Jönsson gick till Rögle, varför Mattias Norström gick till Gnaget. Varför spelade inga av våra gamla Hammarbyspelare spelade för oss under NHL-konflikten? En ständigt återkommande replik från Jönsson och Nordström fick mig särskilt att reagera: "Jag vill ge något tillbaka till klubben som gett mig så mycket". Det är klubbkänsla det!

Uppenbarligen har Hammarby under åren missat att ge sina spelare något. Hammarby hockey väljer nu att göra något åt det, genom sitt sociala ansvarstagande. I år satsas det på unga hungriga spelare och då blir det ett helhetskoncept. Hammarby tar på sig både ett ansvar att skola dem hockeymässigt och att ge dem personlig utveckling i form av skola och arbete. Allt för att de ska växa som människor och spelare. Detta innebär ett nytänkande i Hammarby. Förhoppningsvis utvecklar det i förlängningen spelare med stor vilja och stort hjärta för klubben.

Vi supportrar har samtidigt en viktig uppgift genom att visa våra spelare iförda Bamsingtröjan vårt högljudda stöd! Genom att visa hur mycket hjärta som finns i klubben, både utanför hallen som på läktaren, kommer våra spelare att växa som spelare och arbeta värre än en uppretad Elias Abrahamsson. Med ett ungt hungrigt lag med stort hjärta kommer vi dessutom att åter få fler grönvita som stöttar vårt gäng!

Fotnot: Lagen i den nya allsvenskan är: AIK, Malmö, Björklöven, Bofors, Hammarby, Nyköping, Oskarshamn, Rögle, Skellefteå AIK, Almtuna, Arboga, Sundsvall, Västerås, Halmstad, Nybro och Växjö.

Thomas Österberg2005-05-31 16:12:00

Fler artiklar om Hammarby