Det blåser positiva vindar kring Karlskrona HK igen
Sundqvist har fått ett lag som passar honom perfekt.

Det blåser positiva vindar kring Karlskrona HK igen

Man hade problem med målproduktionen under försäsongen men som det har lossnat under inledningen av säsongen. 17-3 i målskillnad som är en följd av ett helt annat tempo från och egen zon och framåt. Samtidigt som har en legendar åter tagit på sig KHK-kavajen så bästa möjliga start för KHK.

Jag fick chansen att sätta mig ner med Magnus Sundquist bara några timmar efter att han kommit till Karlskrona. Han berättade om sin filosofi där man skulle börja spela en "vuxenhockey" med defensiven först i fokus, men när man väl får pucken ska man gå snabbt och rakt.

När vi summerade ännu ett uttåg ur slutspelet i våras kunde vi sammanfatta att med Sundquist som tränare har man helt klart fått en stabilare defensiv, men offensivt från egen zon hade man inte många steg mot Magnus vision. Man var snarare tunga att möta när pucken väl kom ner i offensiv zon, istället för snabba och raka. "Tunga" är i positiva ordalag. När KHK var som bäst offensivt var det när man fick ner pucken djupt och kunde skapa längre anfall. Detta är givetvis en väldigt bra egenskap, framför allt om du kan kombinera det med ett snabbt omställningsspel.
Men när omställningsspelet inte fungerade på den nivån som man ville, och framför allt när man började möta bättre lag som är bra på att försvara sig, blev det svårare att vinna matcherna eftersom zontiden i offensiv zon minskade.

Som följd av uttåget i slutspelet fick Sundlöv lämna, och Hampus Melén kom in och började prata om exakt samma saker som Magnus har sagt sedan dag ett. Redan nu kan vi slå fast att Hampus är en sportchef som passar Magnus hockey bättre än Sundlöv, enligt mig. Inte för att den ena eller den andra är bättre eller sämre, utan för att de följer olika typer av spelare. Den absolut viktigaste egenskapen för att ha ett snabbare omställningsspel är: 1) backar som kan lägga snabba och bra första pass, och 2) att majoriteten av forwards måste vara riktigt starka skridskoåkare.

Det är framför allt punkt 2 som jag tycker KHK har fallit lite på under Magnuses första 18 månader. Man var mer spelskickliga än snabba. Det är givetvis inget dåligt med det, men om du vill bygga första fasen i anfallsspelet på snabba omställningar så kanske det inte är optimalt, om jag ska uttrycka mig snällt.

Detta har åtgärdats till den här säsongen, och skillnaden i spelet är markant. Man kladdar inte längre med pucken när man får den; istället går det en eller två passningar innan man går fullt ut. Detta har gjort att underhållningsvärdet på Karlskronas matcher har ökat, vilket jag tror kommer att göra det lättare att locka publik framöver.

Med mer fart i spelet har det också blivit enklare att spela powerplay. När spelarna rör sig snabbare går även pucken snabbare, vilket gör att man kan skapa ett större tryck. Karlskronas facit på säsongsinledningen är maximala 9 poäng och otroliga 17-4 i målskillnad.
På individuell basis sticker Axel Björnqvist ut, som har gjort hela 8 poäng på tre matcher. Det ska nämnas att han gjorde 21 poäng på hela förra säsongen. Jag och Robin Götesson pratade en del hockey i våras, och jag lyfte flera gånger att jag tror att Axel kommer att blomma här. Dels på grund av hans 21 mål; jag trodde man kunde boosta det om man sätter honom på en kant, men också på grund av hans fart.

Men det är inte bara den strålande hockeyn och maximala poäng som är i fokus efter 3 omgångar, utan också legenden Mr KHK, Torbjörn "Tobbe" Karlsson, som är tillbaka i klubben. Tobbe har haft 14 säsonger i klubben i olika roller och är arkitekten bakom framgångarna upp till SHL. Karlsson är en människa som får alla runt omkring sig att må och prestera bättre. Han är en lugn, ödmjuk och föreningsmänniska ut i fingertopparna, vilket också är ett stort plus för spelet.

Jag kan förstå att Hampus Melén ville ha in en person som hjälp eller bollplank, då den rollen han har fått är otroligt stor. Som jag har förstått det ville han från dag ett ha in Torbjörn vid sidan om sig, och nu hittade man en lösning. Visst känns det som en lösning som är helt rätt på alla sätt; Hampus får in en erfaren fd sportchef vid sin sida, klubben får in en lojal föreningsmänniska, och fansen får tillbaka den legend som byggde upp klubben sportsligt.

Nej, det går inte att klaga på något just nu som KHK:are, och även om det är slutet på säsongen som sätter tonen för hur säsongen var, så har man inte kunnat få en bättre start än den man fått.

Det blåser starka positiva vindar i Karlskrona igen.

Christoffer Scharf2024-10-05 17:07:07
Author

Fler artiklar om Karlskrona

Krönika: Hockeydöden fortsätter men när kommer verkliga lösningar?