Försäsongen som ställde fler frågor än vad den gav svar
Saknar laget en Andreas Elofsson typ?

Försäsongen som ställde fler frågor än vad den gav svar

Skrev inget referat igår då jag skulle släppa denna texten idag. Skulle blivit mer av samma, ett Karlskrona som blandar bra perioden med perioden där man är energilösa och inte ser ut att vilja spela. Men nu är det slut på leken och allvaret ska börja så det är bara att hoppas att sommarens hockey bara varit brist på motivation att spela poänglösa matcher för annars kan det bli en utmaning att ta sig till allettan.

Ja detta är ingen lätt text att skriva då man lätt drar för stora växlar av en försäsong men samtidigt som man måste konstatera att nästan samtliga frågetecken från förra försäsongen finns kvar trots att man fått behålla allt man velat.

Att man förlorar matcher är inget problem men hur man gjort det är oroande, att under så många matcher se så energilösa, loja och naiva ut är inte bra. För det är saker som man inte bara kan slå på hur som helst utan saker som kommer via goda vanor. Magnus säger att träningarna är riktigt bra och alla spelarna verkligen kör och jag litar på honom där men vad händer så fort man kommer ut till match?

Är det så enkelt att man helt enkelt har gått på myten om sig själva och tror att man är så jävla bra? Eller är detta facit på att man har ettans äldsta lag och motivationen för att spela poänglösa matcher är minimal?

Givetvis så hoppas jag på det andra och facit kommer komma direkt i första matchen mot Borås. Borås Hockey är ett hockeyettans jobbigaste lag rent spelmässigt, riktigt intensiva och kör i 60 minuter samtidigt som man har adderat en av Hockeyettans tuffaste och kanske fulaste spelare. Kommer man ut med samma inställning mot dem som man haft i majoriteten av matcherna så kommer man förlora med ett par kassar. Inget snack om saken.

Sen har vi powerplay som faktiskt ser sämre ut än någonsin, förra säsongen var utdelningen som aldrig kom men man kunde i alla fall ställa upp och få snurr men den här försäsongen så har man varit lika mycket nere vid egen målvakt som inne i offensiv zon. Det är långsamma passningar, slarviga mottagningar och för mycket one man show.  Motståndarna har hittills inte haft några svårigheter att varken läsa eller störa vårt special teams.

Med tanke på att dagens hockey till 85 procent går ut på att vinna special teams duellen för att gå hela vägen så är det oroande. Lagen som vinner mästerskap nu för tiden har mer ofta än sällan den bästa målvakten och är bäst i special teams. Det som också är oroande är att ledarstaben varit väldigt medvetna om problemen och belyste det tidigt men inte fått det att gå framåt så här långt.

Nu har Bergström varit borta stora delar av försäsongen som är en viktig del men i stort sett alla andra har spelat så det är minimalt försvar. Skickligheten råder det ingen brist på men frågan är om Magnus behöver styra upp det ännu mer för jag har känslan att mycket ligger på spelarna idag och hittills har det inte fungerat.

Jocahim Rhodin har varit vårens och sommarens stora följetång och det tog lite ny eld efter han skickat in ett eget bidrag till supporterliraren, och vikten av att få in Rhodin eller den spelartypen under säsongen tror jag kan bli avgörande. Karlskrona råder brist på spelartypen som är jobbiga att möta varje kväll, Man har Hagman och Cruseman men man skulle behöva en riktigt jobbig jävel som ger ännu mer utrymme för de skickliga spelarna. Jag har ingen aning hur statusen är på Rhodin just nu, men hade jag varit Sundlöv så hade jag scoutat Rhodin look a likes i fall det blir Europa för Jocke.

Men vi ska avsluta med bra saker för allt har faktiskt inte varit dåligt, Karlskrona har faktiskt fått en kedja som jag tar för givet kommer få första bytet på lördag och som ska ticka in mest istid av alla forwards oavsett de andras status för det har man förtjänat. Givetvis pratar jag om Lööf, Norberg, Roslund som varit överlägsna alla andra på försäsongen både när det kommer till poäng men framför allt till hur mycket man skapar.

Linus Lööfs utveckling sedan han kom till Karlskrona har faktiskt varit otrolig då han accepterade en roll i fjärde kedjan förra säsongen och nu i en mer offensiv omgivning så har även poängen börjat trilla in. Ska bli väldigt intressant att följa deras resa mot Borås, om det kan fortsätta nu när allt höjs en, två nivåer.

Den andra positiva saken heter Carl Malmqvist och här måste jag berömma Sundlövs målvakts öga för han ser ut att blir en riktig tillgång och utlåningen till Nybro bekräftar ju bara det. Sett väldigt stabil ut och med tanke på hans ålder så borde det finnas mycket mer att få ut ur honom på sikt.

Men där stannar nog de positiva sakerna och som sagt det hänger fler frågetecken än utropstecken efter denna sommaren men troligen kommer svaren komma på lördag inför förhoppningsvis över 3000 åskådare.


 
 

Christoffer Scharf2023-09-23 17:28:00
Author

Fler artiklar om Karlskrona

Inför Alvesta SK borta
Krönika: Hockeydöden fortsätter men när kommer verkliga lösningar?