Halvtidsrapport - så har KHL-svenskarna presterat.
I del två går vi igenom den västra konferensen. Det är jämnt nästan serien över. Det skiljer bara sex poäng mellan trean CSKA Moskva och Torpedo Nizjnij Novgorod på nionde plats. Vem av svenskarna har spelat bäst?
1. Jokerit. 40 poäng
Finländarna toppar den västra konferensen. Lauri Marjamäki har sagt att det här blir hans sista säsong som tränare i Jokerit. Vart han tar vägen vet vi inte än, men kan han fortsätta såhär så kan han avsluta på den absoluta toppen. Jokerit spelar bättre än man gjort på länge. Kanske blir det i år de äntligen får lyfta bucklan?
Anders Lindbäck startar de flesta matcherna, men har inte varit på den där högsta nivån vi vet att han klarar av. Philip Holm och John Norman gör som förväntat stabila insatser. Holm är den spelare som får mest speltid i det finska laget, och han ser till att utnyttja det till max.
2. SKA Sankt Petersburg. 39 poäng
Det här laget har nästan inga svagheter. Det är en stjärnspäckad trupp som kommer att gå mycket långt i år. Andrej Kuzmenko har varit en av ligans bästa spelare, och man har fått förstärkning i form av Nikita Gusev och Mikko Lehtonen. Den sistnämnde är ute på isen över halva matchen, med en snittid på 30:04 minuter per match. Dessutom är Leo Komarov på ingång.
Få kan ha missat Lars Johansson under landslagsuppehållet. KHLs bästa målvakt håller samma höga nivå som han gjort i flera år nu. Sju nollor på 20 matcher är OS-nivå. Oscar Fantenberg gör också en bra säsong, även om den inte är lika poängrik som andra spelare i SKA.
3. CSKA Moskva. 35 poäng
Känslan är att CSKA snubblar sig till en tredje plats. Sergej Fjodorov må vara en av världshistoriens bästa spelare, men han har inte någon tränarerfarenhet. Försvaret ser svajigt ut, och det verkar inte finnas någon tydlig spelidé. Att man ändå ligger på tredje plats beror på den enorma kvalitet som finns i truppen.
Det finns hela fem svenskar i truppen, men det är ingen som direkt imponerat. Anton Reideborn gör det hyggligt i mål, men har inte haft en lika bra säsong som han tidigare haft i Ak Bars. Lucas Wallmark har gjort tolv poäng på sina 20 matcher men det finns mer att hämta där. Klas Dahlbeck, Viktor Svedberg och Joakim Nordström bidrar med erfarenhet, men de har inte direkt varit lysande under Fjodorovs ledning.
4. Dynamo Moskva. 34 poäng
Dynamo Moskva har faktiskt flest trepoängare i väst. Endast en match har gått till övertid. 16 segrar och 10 förluster efter 60 spelade minuter. Framgången förklaras med att Vadim Sjipatjov återigen är övermänsklig med sina 39 poäng på 27 matcher. Alexander Jerjomenko är fortfarande dominant i mål, trots att nu är hela 41 år gammal. Stjärnorna Sjipatjov och Slava Vojnov har dock uttryckt en önskan om att byta klubb. Det har så här långt inte renderat i något, men det skulle vara katastrofalt för Dynamo.
Man bytte till sig Anton Wedin som gjort sig mycket bra jämte Sjipatjov. Det gick inget vidare i Sibir, men han ligger just nu på fyra poäng på sju matcher. Oscar Lindberg har bara spelat tre matcher, men har också gjort tre poäng på dem.
5. Severstal Tjerepovets. 34 poäng
Det lilla laget från norr har gjort en bra säsong. Femte plats är en mycket bra placering för Andrej Razins lag. Man vinner sällan stort eller spektakulärt, men man kan mäta sig med de allra bästa i ligan. Målvaktsparet Konstantin Sjostak och Dmitrij Sjugajev har hållit en riktigt bra nivå.
De spelare som får mest istid i Tjerepovets är Robin Press och Jakob Stenqvist. Faktum är att de ligger bakom succén så här långt. De utgör viktiga spelare i samtliga zoner, och det hade varit svårt för Severstal att komma så här långt utan de två svenskarna.
6. Dinamo Minsk. 32 poäng
Svensklaget Dinamo Minsk har gjort en hygglig säsong. Tränaren Craig Woodcrofts snabba spelstil tycks passa laget utmärkt. Precis innan landslagsuppehållet drabbades man av Covid, och var tvungna att spela mot Spartak Moskva med ett gäng juniorer fördelat på endast tre femmor. Den matchen vann man övertygande.
Malte Strömwall och Mattias Tedenby har varit de viktigaste spelarna för Minsk i år. Båda har gjort 10 poäng, där Strömwall gjort dem på bara 18 matcher. Mario Kempe, Lukas Bengtsson och Adam Almquist har också gjort betydande insatser för det belarusiska laget. Anton Lindholm har inte gjort några mål ännu, men har varit en viktig försvarspjäs.
7. Lokomotiv Jaroslavl. 31 poäng
Lokomotiv Jaroslavl har underpresterat så här långt. Egentligen bör man vara med bland de fyra främsta lagen. För att vända den negativa trenden sparkade man tränaren Skabelka och tog in Igor Nikitin. Och det lyckades. Nikitin är en av världens bästa coacher. Hans försvarsinriktade stil är inte särskilt underhållande, men vad gör det om man vinner? Det är en lågoddsare att Jaroslavl kommer sluta säsongen på en bra mycket bättre plats.
André Petersson har bara gjort sex matcher, och har levererat tre assist. Han har dock inte spelat på två månader, sedan Nikitin tog över.
8. Spartak Moskva. 30 poäng
Varje säsong har Spartaks fans höga förhoppingar. Men i slutändan är man ändå där kring slutspelsstrecket. När Jori Lehterä och Alexander Chochlatjov är på humör är de riktigt farliga. Men man kan inte förlita sig på två spelares humör. Jake Virtanen har också visat sig vara en positiv kraft på isen med sina åtta mål på 18 matcher.
Tim Heed är kanske Spartaks viktigaste spelare. Ibland kan man till och med ha det svårt när han inte är på isen. Emil Pettersson gör en godkänd första säsong i KHL. När han väl kommer igång är det svårt att stoppa honom. Oscar Dansks speltid har gått ner eftersom hans kollega Krasikov just nu spelar bättre. Man har dessutom fem utländska utespelare som gör det lättare att låta Krasikov stå. Men Dansk hyllas av sina lagkamrater när han väl får chansen.
9. Torpedo Nizjnij Novgorod. 29 poäng
Det är många som hyllar David Nemirovskys sätt att coacha Torpedo. Det blir en underhållande produkt, men än så länge har man inte resultaten med sig. Problemet för Torpedo är framförallt avsaknaden av bredd i truppen. Zjafjarov, Lennström och Agostino kan avgöra matcher själva. Men när de stängs ner av oppositionen blir det tufft. Det finns utvecklingspotential i det här laget.
Theodor Lennström har en fantastisk säsong i Nizjnij Novgorod. Han är nyckeln till stora delar av lagets anfallsspel. Visserligen kan han vara lite skakig i sin egen zon, men det får man acceptera när han producerar som han gör. Daniel Zaar gör också en helt okej första säsong. Skjuter mycket, men sällan i mål.
10. Dinamo Riga. 23 poäng
Det är tufft att spela i Riga. Det blir inte många mål för letterna. Bara 53 har det blivit så här långt. Samtidigt har man släppt in 81 mål. Det är bara Johan Mattsson och Nikolajs Jelisejevs som spelat på en någorlunda bra nivå i år. Nästan allt går snett i Riga, känns det som. Men man har jobbat på att förstärka laget under uppehållet. Julius Hudacek har tagits in som backup till Johan Mattsson, och Matt Lorito har skrivit på för resten av säsongen.
Johan Mattsson har så här långt haft det jobbigt i Riga. Målvakten har match efter match hållt siffrorna nere, men då har utespelarna svikit. Dessutom har han fått stå för många matcher, eftersom den förra backupen Matej Machovsky var allt annat än duglig i sin roll. Nu har han en bra partner i Hudacek.
11. HK Sotji. 22 poäng
Sotji har mer eller mindre gett upp den här säsongen. Man inledde svagt, och valde att ersätta sin tränare med Andrej Nazarov. Det signalerade att man under den här säsongen söker rampljuset genom knytnävar och inte genom vinster. Det fungerar ibland, men det kan vara fruktansvärt att se på om man gillar ishockey mer än boxning.
Magnus Hellberg har varit räddaren i nöden flertalet gånger för Sotji. Hans 2.33 insläppta mål per match och .921 i räddningsprocent har hållit Sotji kvar i många matcher. I ett bättre lag hade Hellberg fått mer uppmärksamhet. David Rundblad gör ett bra jobb i egen zon men har inte stått för en enda poäng hittills.
12. Vitjaz Podolsk. 22 poäng
Kusinen från landet, som man betraktar dem i Moskva, tampas med Riga och Sotji i botten. Niko Ojamäki, Daniel Audette och Miro Aaltonen spelar i en liga för sig, de toppar poänglistan i ligan. Men efter dem är det väldigt, väldigt skralt med kvalitet. Man hade hoppats på att Miks Indrasis skulle vara en tongivande spelare, men så blev det inte. Man bröt kontraktet med honom, och har ännu inte tagit in en ersättare. Vitjaz kan tack vare sina tre importer kanske komma före Sotji och Riga, men mer än så ska man nog inte hoppas på.