Inför Alvesta SK borta

Inför Alvesta SK borta

Ikväll möts två lag står i extrem konstrast till varandra, ettan mot sjuan, bäst plus/minus mot näst sämst men hockeymatcher spelas inte på ett papper och får Alvesta till en fullträff så kan man absolut slå ett Karlskrona på hemmais. Men då måste man göra sin bästa insats hittills, Karlskrona befinner sig just nu på en bra plats, man vinner matcher både när man spelar bra och mindre bra. Så självkänslan inför kvällens match är på topp vilket gör att man inte blir lika stressad under matcher där

Karlskrona har fått en drömstart på säsongen med fyra matcher och lika många segrar. Man har vunnit matcher där man övertygat men också matcher där man inte kommit upp i nivå. Det är positiva tecken som tyder på att man kommer vara ett topplag.

Kollar vi på prestationen i söndags hemma mot Tyringe, skrev jag att det var den sämsta match jag har sett live, rent spelmässigt, från båda lagen. De första 20 minuterna var dock bra; där såg man till att spela pucken snabbt, pucken satt på bladet, vilket gjorde att man kunde få upp farten tidigt och vända på Tyringe.

När detta fungerade hade inte Tyringe mycket att sätta emot, och utifrån vad vi har sett hittills är det nog inte många lag som klarar av en matchbild där Karlskrona får för mycket yta i mittzon. Men under andra och tredje perioden fick Tyringe matchen dit de ville. Dels på grund av de många enkla tekniska misstagen från Karlskrona, men också för att Tyringe ändrade sitt pressspel – de var i första perioden mycket aggressiva, men ställde i andra och tredje upp i ett mer strukturerat försvarsspel.

Detta gjorde att Karlskrona inte kunde hålla samma fart, och Tyringe kunde då försämra spelet på ett helt annat sätt. Offensivt var Tyringe dock inget stort hot; man kastade bara in pucken mot målet för att försöka få till en styrning eller retur. Det kan givetvis vara effektivt, men om det är det enda vapnet man har, blir det svårt eftersom det då blir enkelt att läsa.

Ikväll väntar Alvesta på bortais, ett lag som imponerade stort förra säsongen men som den här säsongen har släppt in otroligt mycket mål. De har släppt in 23 mål på fem matcher, vilket ger ett snitt på 4,6 insläppta mål per match just nu. Med ett sådant facit blir det oerhört svårt att vinna hockeymatcher, oavsett vilken serie man spelar i. Jag tror dock att Alvesta har en ganska god känsla inför mötet med Karlskrona, med tanke på att man gjorde riktigt bra matcher mot dem under försäsongen.

Jag har inte haft möjlighet att se Alvestas första matcher, men om de håller fast vid samma spelsystem som förra säsongen, kommer det att bli mer fokus på pressspel än styrspel – och det borde passa Karlskrona väldigt bra. Om man gör snabba och bra första passningar kommer det finnas gott om ytor att åka loss på. Det är inte omöjligt att vi får se en liknande utveckling ikväll som mot Tyringe senast, där man inledde mycket aggressivt men kanske tvingas ändra taktik ju längre matchen går, beroende på hur mycket chanser Karlskrona skapar.

Med tanke på att Alvesta har stora problem med sitt försvarsspel just nu, ska det bli intressant att se hur båda lagen närmar sig matchen. Vågar Alvesta vara kaxiga och pressa högt, medan frågan är om Karlskrona kommer att fokusera på sitt raka och enkla anfallsspel eller längre anfall där man kan nöta ner ett just nu svagt försvar.

Intressant ska det bli, men jag tror att Karlskrona har nog med självförtroende för att vinna matchen. Jag skulle tippa på 1-4 på förhand.

Christoffer Scharf2024-10-09 16:18:00
Author

Fler artiklar om Karlskrona

Krönika: Hockeydöden fortsätter men när kommer verkliga lösningar?