VBO Arena, 2024-10-23 19:00

Vimmerby HC - Västerås

Inför kvällens bortamatch mot Vimmerby: Nyckelfaktorer för Västerås IK

Inför kvällens bortamatch mot Vimmerby: Nyckelfaktorer för Västerås IK

Efter en svag inledning på säsongen, och med en nygammal röst i båset, står Västerås inför en viktig match mot Vimmerby på bortais. Med åtta poäng vardera efter tio respektive elva matcher, är båda lagen i behov av att vända trenden. För VIK gäller det att täppa till i defensiven, särskilt i boxplay där laget haft stora problem. Det återstår att se om Eric Karlssons som ny huvudtränare tränare kan ge den energi som laget så mycket behöver.


När Västerås IK ikväll gästar Vimmerby är det två lag på samma poäng (8) efter 10 respektive 11 omgångar. Det är en match där båda lagen jagar en välbehövlig seger, men det är tydligt att Västerås inte presterat på den nivå man förväntat sig. Med Eric Karlsson vid rodret, som nyligen tagit över tränaransvaret, är frågan om laget kan vända sin negativa trend, trots att Karlsson varit tydlig med att inga större förändringar kommer att ske inför matchen.


I Västerås IK finns flera frågetecken inför kvällens match. Svante Sjödin har missat de tre senaste matcherna, och Simon Zether har varit borta de två senaste. Det återstår att se när de är tillbaka i spel, vilket gör att andra spelare behöver ta större ansvar.

Konstantin Komarek var osynlig senast mot Oskarshamn, och nu är det avgörande att han visar sin storhet igen mot Vimmerby.

Positivt för Västerås är att Gian-Marco Hammerer börjar få mer speltid. Han fick 8:36 mot Oskarshamn och 7:08 mot BIK Karlskoga. Hammerer ser alert ut och har absolut förtjänat den speltid han får. Det blir spännande att följa hans utveckling.

Flera spelare behöver lyfta sig

Spelare som Kim Rosdahl måste verkligen steppa upp nu när laget har en nygammal röst i båset. Laget behöver en stark kollektiv insats, särskilt nu när förväntningarna är höga och marginalerna är små.



Vimmerby

Starka prestationer från Endre


Vimmerby har förstärkt laget med målvakten Claes Endre, tidigare spelandes för bland annat AIK och Björklöven. Endre har stått för imponerande siffror i sina senaste två matcher, med en räddningsprocent på 92,31% respektive 95,24%. En viktig pjäs för ett Vimmerby som i övrigt saknar tyngd i truppen. Bland deras försvar hittar vi den tidigare VIK-spelaren Johan Norberg, och i deras forwardsbesättning återfinns Jesper Kokkonen, som haft en tuff start på säsongen med endast 1 poäng på 11 matcher.
Trots Vimmerbys relativt tunna trupp är det viktigt att Västerås inte underskattar motståndet. Vimmerby må ha brister, men de har visat sig kapabla på hemmaplan och ingen match i HockeyAllsvenskan är enkel. Eric Karlsson, som tidigare coachat Vimmerby, har även påpekat att han har koll på laget. Frågan är om hans insikter kan göra skillnad för Västerås denna kväll.

Special teams: Powerplay och boxplay avgörande

En nyckelfaktor kommer att vara lagens prestationer i special teams. Västerås har ett powerplay som presterat 23,53% under säsongen, medan Vimmerby har legat lägre på 14,71%. Däremot är Västerås boxplay, med 63,89%, sämst i ligan och har varit en riktig svaghet de senaste matcherna. Detta är något Eric Karlsson förhoppningsvis kan bidra till att stabilisera om Västerås ska ha chans att få med sig poäng från Småland.

Vimmerbys boxplay ligger på 78,95%, vilket är klart bättre än Västerås. Därmed kan special teams komma att bli avgörande för kvällens match, och Västerås måste lyfta sitt boxplay om de ska undvika ytterligare bakslag.

En match med stor betydelse

För Västerås IK blir matchen en test på om man kan vända den negativa starten på säsongen. Med små marginaler och Eric Karlsson vid rodret är det upp till spelarna att kliva fram och visa vad de går för.

Omgång 11

Var: VBO Arena, tidigare Vimmerby Arena
När: 19:00, onsdag, 23 oktober
Sändning: 18:55 TV4 Sport Live 3

Jonathan W2024-10-23 08:19:00
Author

Fler artiklar om Västerås

Patrik Berglund tillbaka i Västerås IK
Vart står Västerås IK? - Införrapport: Västerås IK - BIK Karlskoga
Inför matchen mot Almtuna – Västerås i behov av en uppryckning
Inför Matchen: VIK möter Södertälje hemma
Inför Västerås IK – Kalmar HC: Utmaning väntar mot Kalmar