Inför Lettland – Sverige: Tre Kronor ändrar i toppkedjorna

Inför Lettland – Sverige: Tre Kronor ändrar i toppkedjorna

Sverige är hittills obesegrade i hockey-VM och ställ idag mot ett Lettland som blandar och ger.

Fyra matcher, fyra segrar hittills för Tre Kronor och man är rankade etta i VM-turneringen.

Förändringar i toppkedjorna

Trots det finns det saker som tränarstaben vill ändra på. Under gårdagens träning klev Marcus Johansson upp och spelade förstakedjan med Joel Eriksson EK och Adrian Kempe. Lucas Raymond flyttades då ner till andrakedjan med Pontus Holmberg och André Burakovsky.

– Vi är nöjda med spelet och nöjda med kedjorna men så här mitt i turneringen så kan det vara ett bra sätt att höja upp skärpan ytterligare och tvinga till lite mer samtal. Det är ett sätt för oss att bara testa lite olika sätt att använda laguppställningen, säger Sam Hallam till Hockeysverige.se

Även backparet Erik Karlsson och Victor Hedman säras det på. Karlsson sattes istället ihop med lagkamraten från Pittsburgh Penguins, Marcus Pettersson, medan Victor Hedman tränade med Tim Heed. 

– Det är samma sak där. Nu har de (Hedman och Karlsson) fått några matcher ihop men om Erik och “Mackan” skulle spela ihop så är det ett par som har spelat många minuter tillsammans och känner varandra. Vi får testa lite andra uppsättningar och kan få lite andra rotationer eller andra möjligheter efter powerplay, boxplay och sådär. 

HOCKEYSVERIGE: Sam Hallams drag – särar på Erik Karlsson och Victor Hedman.

Victor Olofsson, som inte var i spel senast, är tillbaka efter sjukdom. Han ser ut att som vanligt ingå i kedjan med Isac Lundeström och Fabian Zetterlund.

Favoriter mot Lettland

Tre Kronor är klara favoriter inför dagens match mot Lettland. Letterna resa i turenringen har inte varit spikrak, de vann med 5–4 mot Polen på övertid, 3–2 mot Frankrike på övertid och 2–0 mot Kazakstan. Men senast mot Tyskland blev det en rejäl överkörning när tyskarna vann med 8–1.

En spelare vi här i Sverige väl känner till i det lettiska laget är Rodrigo Abols som spelade SM-final med Rögle i våras. Abols är också en av Lettlands mest framstående spelare hittills i turneringen med två mål och en assist. 

Ytterligare en spelare som är värt att hålla lite extra koll på är letternas poängkung och lagkapten Kaspars Daugavins, som har framställts som turneringens övertidskung, då han varit den alltid avgjort på övertid. 

---

Lettland - Sverige 
Nedsläpp: 12:20
TV6/ViaPlay

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2024-05-18 08:39:00
Author

Fler artiklar om VM 2024