Inför Tyringe
Lagkapten Bergström ser pigg ut inledningsvis.

Inför Tyringe

Karlskrona har fått en drömstart precis och Tyringe har öppnat stabilt, jag gissar att vi kommer få se en hockey av Tyringe där man försöker rycka sönder tempot och göra det jobbigt för Karlskrona medan KHK kommer vilja bygga upp bra med fart i spelet. Vilket av lagen som lyckas bäst får vi se kl 16 på söndag.

Karlskrona har fått en optimal start på säsongen med maximala 9 poäng efter tre omgångar. Man har dessutom flugit fram offensivt och gjort hela 17 mål. På förhand ska detta vara en given trea för Karlskrona när Tyringe kommer på besök.

Men Tyringe har en ny tränare som Karlskronapubliken känner väl – Mats Lusth, övrestegrisen från 90-talet, basar numera för skåningarna. Jag vet att detta låter klyschigt, men en sak man vet när Lusth är tränare är att laget aldrig kommer att ställa ut skridskorna och ge upp.
Mats Lusth kräver det maximala av det som är gratis, nämligen kamp, vilja och hårt arbete. Ska man skrälla mot Karlskrona måste man vinna denna kamp klart. Man måste göra det jobbigt för Karlskrona och få dem ur balans så att de börjar fokusera på fel saker.

Men det är lättare sagt än gjort, och nu när Tyringe dessutom har adderat ett bra powerplay till sitt spel, har man inte råd att bjuda Karlskrona lillfingret, för då tar de hela handen.
Att spela på gränsen för att få motståndaren ur balans, samtidigt som man själv håller en god disciplin, är kanske det svåraste man kan göra när adrenalinet flödar, men det måste man lösa.

För Karlskrona handlar det om att få fart på spelet. Det finns en stor risk att Tyringe kommer låta Karlskrona äga pucken för att inte släppa till så många kontringar, backar hem istället och gör det trångt i mittzon för att dra ner tempot på matchen. För att undvika detta måste man komma med full fart ur egen zon.

Även om det är trångt framför dig måste man behålla farten och utmana en mot en. Karlskrona har nog med skicklighet och fart för att göra detta. Det absolut värsta som finns när man backar av i styrspel är att möta motståndare i full fart när man själv är stillastående eller lätt bakåtkörande.
Men det kan eventuellt kosta en del smällar om man inte kommer igenom. Fortsätter man så kommer det att tvinga fram utvisningar, och Tyringe kommer att bli översköljda i mittzon.

Det bästa för Karlskrona är om man får utdelning direkt i första perioden så att matchen tvingas att öppna upp sig. Jag kommer så väl ihåg bortamatchen mot Tyringe ifjol när man låg lågt och drog ner tempot; då kunde man hålla Karlskrona på utsidan.

Men om jag tvingas tippa matchen så skulle jag tro att det blir 3–1 eller 4–2 till Karlskrona. Det kan också bli en tight historia som går till övertid med 1–1 eller 2–2 som resultat efter 60 minuter.

Christoffer Scharf2024-10-05 17:53:00
Author

Fler artiklar om Karlskrona

Krönika: Hockeydöden fortsätter men när kommer verkliga lösningar?