ABB Arena Nord, 2024-10-11 19:00

Västerås - Mora

Inför Västerås IK - Mora IK

Inför Västerås IK - Mora IK

Västerås IK tog hem en välförtjänt 3-2-seger borta mot Almtuna på onsdagskvällen. Trots att VIK dominerade stort i spel och skapade chanser, med ett klart övertag i 5-mot-5, blev matchen jämnare målmässigt än vad spelet speglade. Nya kedjekombinationer levererade, där bland annat Carl Jakobsson och Jacob Hayhurst nätade.


Efter en viktig 3-2-seger borta mot Almtuna kommer Västerås IK nu att ställas mot Mora IK på fredag, ett lag som traditionellt sett har varit en svår nöt att knäcka. Med nya kedjeformationer visade VIK ett betydligt bättre chansskapande spel, även om målproduktionen fortfarande har potential att växla upp.
Västerås inledde matchen mot Almtuna starkt med ett konstant tryck framåt, men trots dominansen i skapade chanser lyckades man inte få hål på motståndet under första perioden. Det var Carl Jakobsson som till slut spräckte nollan med ett viktigt mål sent i andra perioden, efter ett fint förarbete av Eric Engstrand. Jakobsson, som fått en lysande start på säsongen, fortsätter att imponera med sin förmåga att vara snabb och precis framför målet.



Nya kedjor, som Konstantin KomarekSimon ZetherJacob Hayhurst och Carl Jakobsson – Joel Kant – Eric Engstrand, visade lovande tendenser. Hayhurst, som har haft svårt att få kontroll i tidigare matcher, nätade äntligen efter ett snyggt samspel med Komarek och Zether. Samtidigt börjar frågetecknen kring Kim Rosdahl att växa, då han ännu inte lyckats hitta tillbaka till sin form. Med endast ett mål på sju matcher är Rosdahl en av de spelare som måste steppa upp inför den stundande matchen mot Mora.


Defensivt sett var Rasmus Korhonen solid i kassen, även om det fanns ögonblick av passivitet från backlinjen som kunde straffat sig hårt. Kanske mest oroväckande var hur Västerås trots sin dominans på isen höll på att tappa matchen på små detaljer i slutskedet. Rosdahls slarv ledde till en onödig icing, och efterföljande sekvenser gjorde att Almtuna kunde komma tillbaka in i matchen.

När VIK nu möter Mora IK kommer det vara avgörande att hålla samma höga chansskapande tempo, men med bättre precision i avsluten. Försvarsmässigt måste backarna som Jonas Jansson och Axel Lyckåsen hitta en bättre balans i beslutsfattandet för att undvika kostsamma misstag. Samtidigt är det nödvändigt att ledarskapet, med huvudtränaren Karl Helmersson, lyckas få mer ut av lagets stjärnor, särskilt Rosdahl.

Jonathan W2024-10-11 15:58:55
Author

Fler artiklar om Västerås

Inför matchen mot Almtuna – Västerås i behov av en uppryckning
Inför Matchen: VIK möter Södertälje hemma
Inför Västerås IK – Kalmar HC: Utmaning väntar mot Kalmar
Hockeyallsvenskan liknar mer och mer en farmarliga efter Östman sorti från Västerås...