INTERVJU: EMIL GEORGSSON " Vi har sett bättre ut som lag än individmässigt så här långt "
Bildmontage: Janne Willman

INTERVJU: EMIL GEORGSSON " Vi har sett bättre ut som lag än individmässigt så här långt "

Emil Georgssons vision för Södertälje SK fokuserar på att bygga en stark och konkurrenskraftig klubb med en långsiktig strategi. Han betonar vikten av att utveckla unga talanger och skapa en stabil grund för framtida framgångar. Georgsson vill också stärka klubbens position i Hockeyallsvenskan och dess arbete för att nå SHL.
Han har uttryckt att en av hans prioriteringar är att skapa en stark lagkultur och en miljö där spelarna kan utvecklas både på och utanför isen. 
SSK har under Emils Era förvandlats från en krisklubb till en toppklubb i Hockeyallsvenskan och är en stark utmanare till att gå upp i SHL.

SSK-redaktionen ville höra med Emil om läget och hur han ser på starten och även funderingar kring framtiden.

Vad har varit sommarens höjdpunkt om man inte pratar om ishockey?
Sommaren har varit bra men framförallt så har det varit ett bra svamp år vilket är uppskattat.

Målvaktsspelet? Är det tillräcklig nivå. Eller kräver man mer av Frans?
Tillräckligt i den mån att vi har vunnit de flesta matcher men vår förväntan är så klart att det ska finnas någon nivå till att hitta. Dels i utveckling hos Oliver men också i mer kontinuerligt matchande för Frans.

Hur aktivt scannar du spelarmarknaden?
Vi scannar alltid av marknaden och det flyter runt en del namn fortfarande. I dagsläget är vi nöjda där vi är men vi vet att det kan gå fort i denna bransch.

Något du skulle vilja ha in utöver en spelskicklig back?
Vi har inte aktivt sökt efter en spelskicklig back utan Olle dök upp på bordet och vi vart nyfikna. Framleds får vi se om vi känner att vi behöver göra förändringar längs vägen.

Aktuell för permanent flytt för Strandell eller förlängt lån?
Strandell är här i 2 veckor till och börja med så får vi se vad som händer efter det. Vi fick möjlighet och tillåtelse från HV att testa han och det kändes som en "no brainer". Sen är vi tre parter som ska komma överens om det blir aktuellt med en fortsättning denna säsong.

Ozbej Rep försvann från A-lags truppen. Varför?
Ozbej sitter fortfarande på ett junioravtal men vi gav han chansen att vara med oss från Augusti när vi gick på is. Med Olle här så är vi åtta backar vilket gör att det är bäst för Ozbej att träna och spela kontinuerligt med J20 tills vidare.

Finns det spelare i A-truppen som du begär mer av?
Jag tycker absolut det finns mer att begära från vissa trots att vi fått en bra start resultatmässigt. Vi har sett bättre ut som lag än individmässigt så här långt.

Tredjemålvakten. Vad händer där?
Vi var överens med Luleå där och då men nu har spelare än bytt klubb så vi är tillbaka till ruta 1 igen.

Hur ser du på lagets prestation om man bortser från poängen. Vad är du nöjd med? Vad behöver förbättras?
Jag tycker vi i de flesta matcher har varit solida. Släpper väldigt lite skott emot oss. Är egentligen bara period ett mot Björklöven som vi helt tappat konceptet, varför vet jag inte men vi sprang bort oss rejält, slängde puckar och så vidare. Tycker det finns förbättringspotential i PP trots att siffrorna är okej/bra och spännande om vi kan hålla i BP som fått en bättre start i år kontra ifjol.
Vi känns mer som ett lag än ifjol och jag tycker att vi fått till den fart i spelet som vi ville förbättra.

Vad händer med Blomstrands kontrakt? Borde de inte finnas intresse för honom? Det bor ju över 20 mål i hans kropp.
Ludde är fortfarande under kontrakt hos oss i dagsläget. Vi får se vad som händer framöver men de indikationer vi får är att han letar en fortsättning att spela någon annanstans.

Hade du velat behålla någon i förra årets trupp men inte hade ekonomi för det?
Det finns alltid spelare man tappar som man gärna hade sett stanna men det är verkligheten vi lever i. Men nu ligger fokus på dom spelare som finns här och tillsammans ska vi försöker göra nånting bättre än ifjol.

Vi vinner matcher och spelar en underhållande ishockey men ändå ekar det tomt i templet.
Hur ser du på hockeyns framtid i Södertälje? Hur ska man göra för att flera ska komma till matcherna?

Det är en stor fråga och jag känner väl kanske att jag som bara har varit här i två säsonger inte har tillräckligt bra bild över hur det sett ut tidigare och så vidare.. Man får dock inte glömma att vi ifjol var i snitt runt 4000 personer på matcherna i grundserien och det var längesen det var ett sådant bra snitt.
Scaniarinken är en unik arena vill jag påstå med dess tradition och att man fortfarande trots renoveringar kan känna av historian som finns och har funnits. När man når runt 4000 personer blir det bra stämning. Det enkla svaret blir helt enkelt att vi måste bli bättre i allt. Från organisation till sporten. Hur gör vi SSK till en angelägenhet för fler personer i Södertälje. Nått att samlas kring och vara stolt över.

Hur arbetar du med att hitta rätt balans i truppen, både när det gäller erfarenhet och personkemi mellan spelarna?
22/23 var en säsong som egentligen handlade om att få klubben rent sportsligt på benen igen men från ifjol så har vi kunnat jobba mer med spelet. Jag och tränarna har varit överens om vilken struktur vi vill ha på laget, vilka delar vi ser som prio för att hitta den stabilitet som vi önskar. Det man alltid eftersträvar är att få jobba med en kontinuitet i spelartruppen och efter det så försöker man lägga ett pussel med nya spelare in utefter den ekonomi man har. Men struktur och kontinuitet är två saker som vi har värderat mycket skulle jag säga.

Vilka steg ser du som nödvändiga för att ta SSK tillbaka till SHL och etablera klubben som en stabil kraft på högsta nivå?
Jag tycker att vi är på rätt väg när det gäller det sportliga. Det känns som vi tagit stora marknadsandelar gällande attraktionsvärdet att vilja komma och spela i SSK och att vi säljer en trovärdig produkt när vi försöker locka hit spelare. Man vet vad man får. Jag tror att fokus först och främst måste vara att stabilisera sig i toppen på Hockeyallsvenskan. Därifrån måste vi få med oss ekonomin i föreningen. När det är på plats så kommer SSK vara redo att varje år slåss om SHL och ha en bra möjlighet att etablera sig den dagen man går upp. Och den dagen kommer att komma.

Hur går det med dialogen mellan dig och SSK om en förlängning?
Processen med utvärdering är igång och den vet nog Kalle mer om men jag är absolut intresserad men måste så klart veta mer hur styrelse och ledningen ser på framtiden och organisationen och en arbetsbeskrivning kring min roll kopplat till den planen.

Tränarfrågan är alltid något som supporters är nyfikna på. Det finns ett rykte om att SHL klubbar jagar Bogren.
Hur ser du på tränarfrågan inför nästa säsong?

Tränarfrågan är så klart prio Nr 1 när man vet vem som ska vara sportchef nästa säsong. Det är i den turordning det oftast går. Att rykten florerar kring Bogren är väl inget konstigt egentligen då han har utgående avtal och gjort en bra insats likt Zacke och Grossa.

Janne Willman2024-10-04 16:20:00

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar