INTERVJU: Miku Pitkänen "känslan att spela i Scaniarinken är obeskrivlig, njuter av det varje gång"

INTERVJU: Miku Pitkänen "känslan att spela i Scaniarinken är obeskrivlig, njuter av det varje gång"

SSK redaktionen vill att våra läsare ska lära känna spelaren som döljer sig bakom hockeyutrustningen. 

Miikka Pitkänen, född den 27 april 1996 i Kuopio, Finland, har gjort ett bestående intryck på ishockeyvärlden med sin dynamiska spelstil och tekniska skicklighet. Han började sin karriär i KalPa, där han snabbt blev känd för sin förmåga att göra poäng och sitt effektiva spel. Efter att ha visat sitt värde i den finska ligan, flyttade Pitkänen till Sverige för att spela med Södertälje SK i HockeyAllsvenskan, där han fortsatte att imponera med sin skridskoåkning och klubbteknik. Hans smidighet och spelintelligens har lett till jämförelser med den legendariska Jarmo Mäkitalo, och i sin hemstad Kuopio är han känd som "Toivalan Pavel Datsyuk", en hyllning till hans skicklighet på isen. Pitkänens karriär har varit en resa av ständig utveckling och framgång, och hans bidrag till laget och spelet har gjort honom till en favorit bland fansen.  Det är inte bara hans smidiga rörelser som gör honom till en favorit utan också hans förmåga att göra mål från omöjliga vinklar.

Namn: Miikka Pitkänen
Ålder: 28 år
Skjuter: Left
Moderklubb: Kalpa, Kuopio
Bästa säsong: 2018/19 Spelade 60 matcher och gjorde 48 poäng ( 16+32 )

Finns det några saker du saknar från Finland som inte går att köpa i svenska butiker?
De flesta saker som jag brukar handla i finska butiker finns även i Sverige men däremot det som jag saknar mest är det finska brödet ” Ruisleipä”. Det har jag än så länge inte lyckats hitta i någon svensk matbutik. Så det ser jag fram emot att äta när jag åker till Finland under julledigheten.

Har du lärt din svenska flickvän Maja att äta det finska julbordets delikatesser?
Maja har firat jul med min familj i Kuopio senaste åren och vi kommer även fira jul där i år. Så hon börjar vänja sig mer och mer med det finska julbordets delikatesser. Däremot föredrar hon det svenska julbordet mer.

Såg att Maja spelat fotboll i Kuopio. Var det där ni träffades?
Ja, vi båda flyttade till Kuopio för den säsongen. Jag kom tillbaka från Kookoo till Kalpa under hösten 2019 och Maja började spela fotboll för Kups i januari 2020 och det var där vi träffades, då båda spelade i staden.

Maja i Kups tröjan, men spelar numera i Lazio.

Vilka rätter är dina favoriter i det traditionella finska julbordet?
Julskinka är min favorit på det traditionella finska julbordet. Speciellt kombinationen med att ha Ruisleipä och julskinka på med senap.

Kuopio är känd för en maträtt som heter Kalakukko, som finns i tre olika typer av fyllningar. Vilken fyllning är din favorit?
Min favoritfyllning är muikkukukko (siklöja på svenska) och för efterrätt är mustikkakukko(blåbär) min favoritfyllning.

Kalakukko är godare än det ser ut.

Att finnar gillar att bada sauna är känt världen över. Vad dricker du helst efter en saunakväll?
Jag dricker helst Pepsi Max eller vatten efter att jag bastat. Jag vet att många finnar förknippar saunakväll med alkohol. Jag har däremot aldrig druckit alkohol i mitt liv så jag kanske är ett undantag i denna fråga.

Finns det några spelare i nuvarande SSK trupp som orkar basta med er finnar?
Ja det finns faktiskt några från laget som orkar basta med oss. Men om det skulle vara en tävling så är ingen i laget i närheten av att kunna basta som oss finnar, haha.

Ni är tre finländare i laget. Brukar ni umgås tillsammans och vad brukar ni göra?
Ja det blir naturligt att umgås med finländarna såklart på grund av språket och vi brukar bland annat äta lunch tillsammans efter träningarna. Jag spelar även mycket golf med Frans på fritiden. Sedan umgås jag såklart även med de svenska i laget och Grahn och Polin är oftast med när vi spelar golf, och vi har haft många bra tävlingar mot varandra, Finland mot Sverige.

Jag har hört att Olli Vainio är SSK;s egen Gordon Ramsey. Stämmer det?
Det är en bra fråga, jag har aldrig ätit hans mat men det har snackats en del om hans matlagning, främst från honom själv så det kanske stämmer.

Din flickvän Maja Göthberg är proffs i fotboll i Italien. Hur gör ni för att koppla bort idrotten en kväll?
Vi brukar inte ha några problem med att koppla bort idrotten och vi brukar lämna idrotten när vi lämnar träningen/matchen. En vanlig kväll brukar handla om att vi kollar på serier eller någon film och går en kvällspromenad. Det uppskattas alltid.

Vilken typ av restaurang väljer ni ifall ni vill äta ute en kväll?
I de flesta fall under vardagen så blir det sushi för oss. Jag hade aldrig testat sushi innan jag träffade Maja, men vi började äta det när vi träffades och nu är det min favoriträtt. Om vi däremot ska fira något speciellt så blir det någon finare restaurang med kött.

Är du duktig på att laga mat? Har du någon paradrätt?
Jag tycker att jag kan laga bra mat och jag skulle säga att min paradrätt är kött. Det blir däremot inte så ofta att jag lagar mat för Maja föredrar att göra det och hon gör även majoriteten av maten hemma hos oss, då hon har ett större intresse av matlagning.

Vad är det bästa med Finland och Kuopio?
Det bästa med Finland och Kuopio är att min familj och vänner bor där och staden känns som hemma för mig. Jag tycker att Kuopio har en bra storlek, det är inte en för stor stad, men det finns allt som man behöver och speciellt på sommaren är det fint och har bra golfbanor.

Hur gammal var du när du började spela ishockey?
Jag tror att jag var fyra år när jag började spela hockey och gick på skridskoskola i Kuopio.

Säsongen 2013/14 debuterar du i Kalpa i den högsta ligan. Minns du den kvällen?
Jag kommer ihåg den kvällen och vi spelade mot JYP på hemmaplan och mina föräldrar var där och kollade. Jag minns speciellt att jag gav en bra/hård tackling till en av de bästa spelarna i motståndarlaget, så det kändes speciellt.

Du har spelat en hel del i de olika upplagorna av Finska Juniorlandslaget. Jag tycker att det är märkligt att du inte blivit draftad av något lag. Har du någon teori varför du inte blivit det?
Det är svårt att säga varför det blev så men jag var exempelvis inte med på U18-VM vilket kan vara en faktor som påverkade att det blev så. Det är däremot inget jag tänkt på under min karriär.

Har du någon tränare som betytt mycket för dig?
En tränare som har betytt mycket för mig är tränaren som jag hade i KooKoo, Tuomas Tuokkola. Han gav mig en stor roll och en riktig möjlighet att vara en ledande spelare och han trodde på mig som spelare och lärde mig även mycket om spelet. Det är något som jag uppskattat mycket. Några andra tränare som också har betytt mycket för mig nyligen är de nuvarande tränarna i SSK, Magnus Bogren och Matias Zackrisson och de hjälpte mig mycket när jag kom i våras. När jag kom till SSK i våras så var inte mitt självförtroende bra. Jag hade haft det tufft åren innan på grund av min skada och båda hjälpte mig att få ett bättre självförtroende igen. Så den ledarstilen som båda tränarna har var en av faktorerna som gjorde att jag ville komma tillbaka till SSK. Jag gillar deras ledarskap och personligheter vilket jag tror jag behöver för att känna att jag kan slappna i mitt spel och få ut mitt bästa av min spelstil.

Bästa hockeyminne?
Mitt bästa hockeyminne var när jag spelade med Finlands U-16 landslag, 2011–2012 och vann olympisk guld i Österrike. Det betydde mycket för mig och jag kommer ihåg hur glad jag var när jag blev uttagen till truppen och såklart känslan när vi vann guldet.

Värsta hockeyminne?
Värsta hockeyminne var några år sedan när jag fick min knäskada och behövde göra två operationer. Det var en väldigt tuff period för mig och det påverkade min hockey under två säsonger.

Säsongen 2018/19 så gör du en helt fantastisk säsong I KooKoo med 48 poäng. Efter det så återvänder du till Kuopio och Kalpa. Hur var känslan att komma hem, tillbaka till moderklubben?
Det var självklart väldigt stort att få komma tillbaka till klubben igen och få en större roll. Det var min dröm sedan jag var liten att spela med Kalpas A-lag och det betyder alltid mycket just för att det är min moderklubb. Sedan är det alltid skönt att bo i sin hemstad och nära familj och vänner vilket underlättar även utanför hockeyn.

Sedan fick du en del skadeproblem och fick två säsonger spolierade av dessa.
Hur tufft är det att komma tillbaka från en långtidsskada?

Det är såklart tufft att komma tillbaka från en långtidsskada och det var första gången som jag hade en operation och visste inte hur det skulle påverka. Det är såklart svårt att sitta på sidan och kolla på lagets matcher under nästan två säsonger och sen komma tillbaka till hockeyn och få tillbaka självförtroendet på isen. Jag fick ett bra stöd från Maja och min familj, vilket hjälpte väldigt mycket. Jag skulle ljuga om jag inte sa att det var en tuff period för mig.

Sedan kom du till Södertälje och spelade 10 matcher och gjorde 10 poäng under dessa.
Du blev snabbt en publikfavorit i Södertälje och alla ville ha med dig i årets lag.
När bestämde du dig för SSK?

Jag var glad att jag kom till SSK och fick tio matcher i slutet av säsongen och jag fick direkt en bra känsla av laget och klubben så jag ville stanna i klubben. Jag bestämde mig direkt för SSK när jag fick höra att de var intresserade av att få tillbaka mig till denna säsong.

Hade du anbud från andra lag?
Ja, jag hade anbud från några klubbar från både Sverige och finska högsta ligan (Liiga). Däremot var SSK mitt första val hela tiden.

De är massor av supporters som beundrar din mjuka skridskoåkning. Det ser ut som du svävar på isen i en gungande rörelse.
Vad tycker du själv är dina styrkor i hockey?

Det var kul att höra att supporters beundrar min skridskoåkning. Jag skulle säga att mina styrkor är spelet i den offensiva zonen och min spelförståelse/spelaruppfattning samt mitt skott.

Vilka svagheter ser du i ditt spel?
Det som jag gärna skulle vilja förbättra är att när jag kommer till en målchans så kollar jag oftast först på att passa pucken istället för att ta skottet själv. Så jag vill få ett mer ”målgörare mindset” och använda mitt skott.

Var hämtar du energi när det går lite tyngre på isen?
Från Maja och det underlättar att hon är en elitidrottare så hon har en mer förståelse av hur dessa situationer påverkar. Sedan pratar jag alltid med min pappa efter varje match för han följer alla mina matcher, så han hjälper mig också om det skulle vara en tyngre period för mig.

Beskriv skillnaden mellan Finska högsta ligan och Hockeyallsvenskan?
I den finska högsta ligan så är isen på rinken mindre så det är därför spelet går snabbare och man har mindre tid med pucken och det är mer fysiskt/mer tacklingar än Hockeyallsvenskan. Det är de främsta skillnaderna skulle jag säga.

Följer du Kalpa och den finska ligan på TV?
Jag följer de flesta av Kalpas matcher och kollar på resterande av finska ligans matcher så ofta jag har möjlighet.

Vem i SSK är den roligaste personen i omklädningsrummet?
Jag skulle säga att Egor Polin är det roligaste i omklädningsrummet. Han är en rolig individ med mycket energi.


Beskriv känslan att spela i Scaniarinken?
Atmosfären är grym och SSK har jättebra supporters och när vi kommer ut på isen och alla fans är där så är känslan att spela i Scaniarinken obeskrivlig. Jag njuter av det varje gång.

Du har visat prov på din otroliga kyla i straffar. Hur många varianter har du?
Straffar har alltid varit något som jag individuellt har tränat extra på under min karriär så det har blivit några varianter som jag föredrar att köra.

När bestämmer du vilken variant du ska köra?
Oftast bestämmer jag direkt innan straffen ska läggas vilken variant som jag ska köra, så det skiftar beroende på matcher osv.

Är du nöjd med din säsong hittills?
Jag är nöjd med min säsong hittills men såklart kan jag alltid göra det bättre. Man vill alltid göra mer mål och poäng men jag hoppas kunna visa mer av mina styrkor för varje match som går och spela med ett självförtroende.

Vad är det bästa med att vara Miku?
Haha! Det är en bra fråga och svårt att svara på. Det bästa är att jag har ett bra liv med familj, flickvän och vänner samt att jag trivs väldigt bra i min situation med att bo i Södertälje och spela i SSK, så livet känns bra just nu för Miku.

Vilka tre favoritprylar klarar du dig inte utan?
Självklart är det familjen, min flickvän och vänner men om det ska vara något materiellt så är det mina golfklubbor, golfskor och golfbag haha.

Har du något favoritresmål?
Ett av mina favoritresmål är Rom i Italien. Jag åkte dit efter förra säsongen för att hälsa på Maja och sedan dess har det varit mitt favoritresmål. Staden, maten och vädret passar mig väldigt bra.

Följer du någon serie eller serier på TV?
Jag brukar kolla på många olika serier. Den senaste var att jag och Maja tittade på Prison Break och vi gick igenom alla säsonger. Även om jag kollat på serien kanske tre gånger tidigare. Så nu letar vi efter vad vi ska börja se på hädanefter.

Vad googlade du senast?
Haha! Antagligen om någon golfklubba.

Berätta något som du är dålig på?
Jag har lärt mig senaste tiden att jag inte är bra på gokart. Vi har varit med laget och åkt några gånger nu och jag är absolut en av de sämre i laget. Haha! Däremot är Hampus Harlestam sämre än mig.

Har du någon favorit artist eller band?
Jag har inte någon favoritartist eller band utan det skiftar oftast vad jag lyssnar på och det går i perioder. För tillfället lyssnar jag på mycket svensk musik och en låt som jag lyssnar på mycket är Thomas Stenströms ”Slå mig hårt i ansiktet”.


Hur fördriver du tiden i bussen under bortamatcherna?
Normalt så lyssnar jag på musik, tittar på Netflix, fixar mitt NHL-fantasy lag och pratar alltid med Olli Vainio eftersom vi sitter nära varandra i bussen. Sedan har jag har alltid en rutin att sova lite.

Södertälje har väldigt många finska invånare. Märker du av det när du rör dig staden?
Jag har märkt av det en del när vi exempelvis har varit och handlat mat och hör personer prata finska. Det är roligt att det finns så många finskspråkiga i Södertälje.

Det sägs att du är duktig i golf. Vad har du för hcp?
Mitt hcp är 2.

Vad är din favoritklubba i golf?
Min favoritklubba är putter. För när jag spelar mitt bästa så är puttern min styrka i golf.

Du är idag 28 år. Om du tittar in i spåkulan. Vad gör Miku om fem år?
Förhoppningsvis spelar i SHL och med SSK. Det hade varit en önskan som jag hoppas ska uppnås.

Vilka spelar den Hockeyallsvenska finalen i april 2025?
Självklart SSK och det hade varit en roligt att möta BIK Karlskoga i finalen 2025 och få en revansch från slutspelet från förra året. Och självklart vinna mot dom i Finalen.

Vilka vinner och går upp till SHL?
Kort svar men såklart att vi hoppas på SSK.

Vill du skicka en hälsning till alla SSK supporters som läser detta?
Jag vill bara säga tack för det varma välkomnandet som jag fick från första dagen i SSK och att deras support betyder mycket och att jag hoppas att vi ses på varje match i Scaniarinken.




 

Janne Willman2024-10-25 15:15:00

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar