Karlskrona svit bruten efter förlust med 5-2 mot Troja-Ljungby
Bergström gjorde ett av Karlskronas två mål.

Karlskronas obesegrade resa tog ikväll slut efter man gått på pumpen mot Troja-Ljungby på borta is, resultatet blev 5 - 1 till Ljungby. Ett resultat som inte riktigt speglade matchen men vann Troja vann rättvist och var värda segern. Nya tag redan på fredag gäller för Karlskrona som då ska åka till Halmstad och möta Hammers.

Första:
Karlskrona inleder matchen starkt och tar tidigt initiativet. Man sätter hög press, vilket chockar Troja-Ljungby och leder till flera rejäla misstag som ger Karlskrona lysande lägen att ta ledningen direkt. Efter 4-5 minuter avtar dock pressen, och Troja hittar tillbaka in i matchen.

Från minut 6 till 15 äger Troja-Ljungby pucken mest och lyckas skapa en hel del zontryck på Karlskrona. Man får även spela powerplay efter att Sebastian Sundlöv dragit på sig en fasthållning. Karlskronas boxplay är dock mycket effektivt; de tillåter inga farliga skott nära målvakten Malmqvist, vilket gör att han kan koncentrera sig på skott som kommer utifrån.
Trots att Karlskrona har mindre puckbesittning är det de som skapar periodens farligaste chanser, inklusive ett helt rent friläge för Axel Björkvist som han tyvärr inte lyckas förvalta. Karlskronas stora problem under perioden är att de är något långsamma i uppspelen från egen zon, vilket gör att Ljungby får grepp om sin press.

Med fem minuter kvar av perioden får Karlskrona sitt andra längre anfall i matchen, där de flyttar pucken snabbt och tvingar Ljungby att arbeta över hela sin egen zon. De får till några bra halvchanser.
Med tio sekunder kvar av perioden får Karlskrona även med sig en utvisning efter att Jonathan Wikström stoppat en Karlskrona-kontring på ett osportsligt sätt. Troja vinner den sista tekningen för perioden och tiden rinner ut, men de har 1:50 i fem mot fyra i början av andra perioden.

Sammanfattningsvis är Karlskrona bättre än Troja i de första och sista fem minuterna, medan Troja är spelförande under en 10-minutersperiod i mitten. Malmqvist får också göra en del stabila räddningar. Därför är det rättvist med 0-0 efter 20 minuter.

Skott:
11 - 7
Andra:

Karlskrona inleder andra perioden med ett riktigt bra powerplay där laget kommer till flera farliga lägen, och ett mål hänger i luften, men Ljungby står emot. Karlskrona lyckas behålla momentum och känns något vassare än Troja i matchens inledning. Laget pressar och tacklar mer och skapar flera halvchanser. Fyra minuter in i perioden kommer dock en kalldusch när Carl Malmqvist gör sitt första misstag för säsongen. Karlskrona tappar pucken högt upp i offensiv zon men har ändå ett okej hemjobb. Daniel Karlsson-Thörnros skjuter en handledare mot mål så fort han passerar Trojas offensiva blålinje.

Karlskronas backar lämnar en korridor i mitten som gör att Carl kan se avslutet, men det hjälper inte; pucken hittar in på plockhandsidan. Den pucken borde Carl ta 9 av 10 gånger, men den här gången var skärpan inte där, och det straffade sig.

Efter ledningsmålet ser vi samma tendenser som i första perioden. Troja har lite mer puck och kan lägga mer tid i Karlskronas zon. Laget kommer till en del avslut, men det handlar mest om dueller i kortsargen. Karlskrona å sin sida får till några längre anfall, men är för omständliga. Troja är välorganiserade i sitt försvarsspel, vilket gör att Karlskrona ofta håller i pucken för länge och skjuter när det är för sent. Detta resulterar i att skott gång på gång blockeras, vilket ger Ljungby möjlighet att vända spelet.

Med fem minuter kvar av perioden inträffar ett viktigt skede i matchen. Troja har ett riktigt bra anfall där man kommer till avslut och får i princip öppet mål på returen. Men en Karlskrona-spelare är först på returen, och strax efteråt vänder Karlskrona spelet snabbt, vilket ger Alexander Bergström ett halvt friläge som han förvaltar med en backhand.
Istället för 0-2 står det plötsligt 1-1. Matchen väger fram och tillbaka fram till två minuter kvar av perioden, då Troja får en ny chans i powerplay efter att Marcus Björk fått en tvåa. Troja lyckas få igång ett helt okej powerplay med bra rörelse i spelet, men Karlskronas defensiva styrka från förra säsongen, där laget relativt ”enkelt” håller motståndare på utsidan i boxplay, fortsätter att hålla i sig. Carl spelar stabilt i mål och får bra stöd av sitt försvar.

Perioden slutar 1-1, och jag skulle inte ha klagat om Troja hade haft ledningen efter 40 spelade minuter. De äger något mer puck och lägger mer tid i Karlskronas zon, medan Karlskrona har sina minuter i Trojas zon men är för omständliga, vilket gör att de har svårt att skapa farliga chanser i andra perioden. Matchen står helt öppen inför tredje perioden, och det är väl så man vill ha det; man har ingen anledning att klaga.

Skott: 10-7

Tredje:

Karlskrona fick en mardrömsstart på den tredje perioden när Ljungby tog ledningen redan efter 1:18. Precis som i den andra perioden utbröt det flera dueller i kortsargen, men den här gången förlorade Karlskrona duellen. Troja lyckades få ut pucken och hittade Oscar Nordin fri i slottet, som snyggt satte pucken bakom Malmqvist.

Som den duktiga Troja-kommentatorn sa, har alla mål så här långt i matchen varit ganska ologiska – de har kommit under perioder där laget som gjort mål kanske inte har varit det bättre laget, eller så har det uppstått situationer ur ingenting. Efter ledningsmålet blev spelet mer böljande än i de två föregående perioderna; lagen delade mer på puckinnehavet och turades om att ha momentum.

Karlskrona var nära att kvittera efter några minuter när Jesper Eliasson i Troja-målet gjorde ett stort misstag och passade pucken till Oscar Hagman, som befann sig i en svår situation bakom förlängd mållinje. Eliasson hann dock tillbaka in i målet, och Hagmans avslut var så pass orent att Eliasson lyckades rädda pucken.

Strax innan tio minuter hade spelats, hade Karlskrona några på varandra följande anfall där de fick ner puckarna djupt, vilket tvingade Troja att arbeta över större ytor. Detta ledde till 2-3 riktigt bra målchanser, men Jesper Eliasson stod pall. Troja var inte ofarliga; varje gång de vände med pucken skapade de hot. Karlskrona tvingades till en större desperation i jakten på kvittering, vilket öppnade upp för spelvändningar för Ljungby.

Just på en sådan spelvändning skulle Ljungby utöka sin ledning till 3-1. Karlskrona hade haft ett bra anfall på gång, men slarvade med pucken centralt i offensiv zon, vilket gjorde att Carl Ehrnberg snodde pucken och åkte sig fri från egen zon för att sätta pucken snyggt bakom Malmqvist i ett friläge.

Detta illustrerade lite av matchens karaktär, där Karlskrona vid flera tillfällen slarvade med pucken, vilket gav Troja möjligheter att vända spelet och skapa farliga lägen. Tyvärr skulle även 4-1 komma på ett liknande sätt. Karlskrona hade pucken i offensiv zon, men en back missade att stötta upp vid offensiv blålinje, vilket resulterade i en två-mot-en-situation där Troja gjorde mål. En ännu en spelvändning där Karlskrona tappade pucken högt upp i banan.

Men det slutade inte där; bara sekunder efter 4-1 kom 5-1, denna gång på grund av tamt försvarsspel. Carl-Henrik Edwardsson fick utan makering lägga upp pucken i krysset mitt framför Carl Malmqvist.

Magnus Sundqvist tog timeout efter 5-1, vilket gav en viss effekt. Med fyra minuter kvar jobbade Viktor Bernhardtz fram pucken till Crus-Rydberg i slottet, som satte den snyggt i krysset. Men närmare än så kom inte Karlskrona, och Troja vann rättvist matchen.
Slutsiffrorna blev 5-1 till Ljungby, vilket inte riktigt fångar matchens karaktär, då det var en tight och tuff match fram till 3-1, där Karlskrona sedan föll igenom.

Grattis Troja till tre poäng och en väl genomförd match! För Karlskrona gäller det att ta nya tag. Ingen trodde att de skulle gå igenom serien obesegrade; för varje vinst de tog kom de närmare förlusten, och nu kom den. Men det blir kort vila till nästa match, då det redan på fredag är ny bortamatch mot Halmstad. Så det är bara att kliva upp på hästen och köra igen.