Karlskrona ? Tyringe ?

Förra matchen gjorde Filip Cruseman sin 300e match i KHK-tröjan vilket han hyllades för inför nedsläpp mellan Karlskrona HK och Tyringe där han fick mottaga den sedvanliga matchtröjan med nr 300. Matchen i sig var ingen höjdare rent spelmässigt, kanske rent av en av de sämsta jag sett live men Karlskrona tar 3 poäng och vinner matchen vilket var målet för eftermiddagen.

Första:

Tyringe vann den första tekningen, men det var Karlskrona som skapade den första halvchansen i matchen när de kom flygande på högerkanten efter att ha återtagit pucken i egen zon. Axel sköt men missade målet helt. Karlskrona fick den bästa starten på matchen och nästa halvchans kom nästan direkt, när Bergström paserade pucken till Tim Welin, som åkte in mot slottet. Tim sköt mot skottsargen, vilket gjorde att pucken studsade ut i slottet där Bergström stod, men Tyringes back lyckades låsa hans klubba så att pucken gled förbi.

Tyringes första målchans kom efter två och en halv minut, där man efter en tekning sköt nästan direkt och tvingade Malmqvist att styra pucken upp i skyddsnätet. Trots detta var det KHK som skulle ta ledningen i matchen efter en jättetavla av Tyringes målvakt, Adam Ingelfeldt. Adam åkte ut mot en puck som gled mot honom, men missbedömde helt farten och avståndet till Viktor Bernhardt. Resultatet blev att Ingelfeldt lade pucken rakt på Viktor, som kunde lägga in pucken i en öppen bur från en ganska dålig vinkel.

Efter fem minuter stod det 1-0 till KHK, vilket kändes logiskt med tanke på matchbilden. Men man märkte en tendens hos KHK: de tappade sin ödmjukhet i försvarsspelet direkt efter att ha gjort mål. Nästan omedelbart efter ledningsmålet gick de bort sig i offensiv zon under ett byte, vilket gav Tyringe ett två-mot-ett-läge som de förvaltade mycket bra.

Efter kvitteringen blev spelbilden ganska ostrukturerad under cirka 90 sekunder, tills Karlskrona fick tag i pucken och kunde återgå till sitt spel. Nästan direkt när de hade kontroll på matchen igen så sårade de Tyringe med sina spelvändningar, något de gjorde många gånger under första perioden. Den här gången förvaltade man chansen och Lukas Fredin satte 2-1.

Karlskronas spelvändningar var något som Tyringe hade stora problem med genom hela första perioden. Minsta pucktapp på fel ställe ledde till farliga situationer varje gång. Men efter att Karlskrona tagit ledningen tappade de återigen sin ödmjukhet i spelet utan puck, vilket gjorde att Tyringe fick tillgång till flera bra chanser och satte stort tryck mot Karlskrona, eftersom de inte matchade åkningen. Till slut ebbade Tyringes tryck ut och resten av perioden blev mer böljande, där båda lagen vände på varandra och skapade lite tryck.

Med fyra minuter kvar fick Tyringe matchens första powerplay och skapade givetvis zon tid på grund av det, men lyckades egentligen inte skapa något farligt. De första 10 minuterna innebar en klar fördel för Karlskrona, förutom en kort period efter ledningsmålen, medan de sista 10 minuterna var mer jämna och böljande.
Skott:
10 - 6

Andra
Karlskrona får första anfallet i den andra perioden, men det är Tyringe som skapar den första stora chansen när Carl Malmqvist genomför en imponerande sidledsförflyttning efter drygt en minut. Chansen uppstod efter stort slarv från Karlskrona i egen zon, där de två gånger inom några sekunder spelade pucken rakt på en Tyringespelare.

Jag var osäker på vilken typ av hockey Tyringe skulle visa upp när de kom hit, men efter 23 minuter är jag förvånad över hur effektivt de stressar KHK. Samtidigt kan jag förstå varför: de gånger de lyckas sätta press ger Karlskrona problem och gör deras spel omständligt. Frågan är hur mycket av de problem Tyringe skapar väger upp det negativa med att spela så aggressivt. För varje gång Karlskrona får kontroll på pucken handlar det inte om halvchanser, utan om klara målchanser. Tyringe bör vara tacksamma för att deras effektivitet inte har varit mer normala, annars hade matchen kunnat spricka redan efter 25 minuter.

Efter fem minuter sätter Erik Burwall in en tackling i ryggen på Tim Welin nära sargen. Det är en enkel tvåminutersutvisning utan konstigheter, men gruff uppstår mellan dem efter tacklingen. Att båda åker ut är inte konstigt, men att man kvittar utvisningarna känns lite märkligt med tanke på att båda spelarna var lika delaktiga i situationen.

Bara sekunder senare åker Karlskrona på matchens andra utvisning för delay of game, sedan de bedömts ha tjuvat två gånger i rad vid tekningen. Tyringe har uppenbara problem med sitt powerplay, då de inför matchen låg på 0% – alltså 0 mål på 17 försök. Efter att ha bränt sitt andra powerplay visade de inga tendenser till att bryta denna trend så länge Karlskrona inte bjuder på öppna lägen.

Trots detta är Tyringe närmare att kvittera än KHK är att utöka sin ledning med halva matchen spelad. Precis innan minut 30 skickar Tyringe in en lös puck mot målet för att skapa oreda. Malmqvist hamnar på rygg och målet står helt öppet för en stund, men snabba reaktioner från vad jag tror är Hugo Wendet gör att Tyringe inte kan trycka in pucken, vilket gör att chansen rinner ut i sanden.

Med åtta minuter kvar av den andra perioden får Karlskrona för första gången ikväll chansen i powerplay. Karlskrona hade inför matchen en imponerande statistik med 50% i powerplay, en siffra som givetvis inte kommer att hålla över tid, men det fanns en känsla av förväntan i luften.

Resultatet blev dock inte som förväntat. Den första minuten var direkt dålig, med oinvallade ingångar och dumpar som fastnade hos Tyringespelare, som relativt enkelt kunde slå ut pucken. Den andra minuten var något bättre, då man kom till ett uppställt spel och skapade en farlig chans efter ett klapp-klapp-spel nära målet, men skottet täcktes. Efter avslutet lyckades Tyringe få ut pucken, och powerplayet var över.
Ju längre perioden lider, desto oftare ställer Tyringe upp i så kallat styrspel i mittzon. Detta skapar problem för Karlskrona under de sista fem minuterna, då de har svårt att ta sig igenom mittzon med fart. När de försöker lyfta pucken eller dumpa ner den fastnar den.

Perioden slutar 0-0, och spelmässigt var det en svag period där Karlskrona är något bättre, men där Tyringe har bättre kontroll över KHK. Således känns det rimligt och rättvist att båda lagen nollas i den andra perioden, om det överhuvudtaget finns något som kan kallas rättvisa inom idrotten.

Skott
8-5

Tredje

Tyvärr fortsatte det slarviga och dåliga spelet från andra perioden in i den tredje. Spelet var hafsigt och de tekniska misstagen många redan efter fyra minuter. Karlskrona förlorar mest på det slarviga spelet, eftersom bortslagna passningar gör att de inte får fart i spelet och tempot blir ganska behagligt för skåningarna. Tyringe skapar inte särskilt mycket eget, men då och då skickar de in lösa puckar mot kassen eller kommer till bra lägen. Skulle de få en studs i rätt riktning, kan läget bli lika, men efter sju minuter är det fortfarande Karlskrona som har ledningen med 2–1.

Klockan tickar, och vi närmar oss tio minuter in på den tredje perioden. Matchbilden är densamma, där Karlskrona är farliga i sina spelvändningar när de väl sätter passningarna. Tyringe å sin sida tar pucken mot kassen så fort de får chansen, för att styra eller slå in en retur.

Det första som händer efter matchens sista powerbreak är att Alexander Bergström får till ett friläge. Han hålls fast, och Karlskrona får sin andra chans i powerplay. Men när han fastnar i Tyringespelaren åker han in i Tyringemålvakten, som blir liggande en stund. Tack och lov gick det bra, och han kunde fortsätta spela.

Karlskrona lyckas inte score i sitt andra powerplay, så kvällens prestation nådde inte upp till 50 %, men spelmässigt var det ett stort lyft jämfört med den första perioden. De håller ett tryck på Tyringe i en och en halv minut och kommer till flera farliga chanser innan de till sist får ut pucken.

Direkt efter att man blivit fulltaliga skapar de nästan en halvchans genom att återigen skicka in pucken mot mål. Det är så nära att en Tyringe-spelare får träff på pucken, men Karlskrona hinner ifatt i sista stund.
Med drygt fem minuter kvar drar Tyringe på sig en ny utvisning, och Karlskrona får spela av drygt två minuter under perioden, då utvisningen inte var fastställd. Med 3.25 kvar av perioden verkställs utvisningen.

Tyvärr tar Karlskrona inte tillvara på chansen, utan slarvar igen och bjuder Tyringe på ett halvt friläge, vilket tvingar målvakten Malmqvist att göra en stor räddning. I anfallet som följer skjuter KHK ett skott som går upp i skyddsnätet.
Precis i slutsekunderna av utvisningen får Karlskrona ändå iväg ett farligt avslut, men Tyringe blir fulltaliga och går till anfall direkt samtidigt som de tar ut målvakten. De skapar tryck i 20 sekunder innan pucken rensas, men kommer till en sista chans med två sekunder kvar som går tätt utanför.

Karlskrona vinner rättvist med 2–1, men matchen i sig var kanske en av de sämsta jag har sett live. Det var hafsigt och slarvigt, vilket gjorde underhållningsvärdet lågt. Målet med varje match är dock att ta tre poäng, vilket de lyckades med. De förblir därmed obesegrade.