Karlskrona vinner med 4-1
Karlskrona tog en ny seger i Alvesta.

Karlskrona gör en riktigt bra match i två perioder borta mot Alvesta, 3 - 0 till KHK efter 40 minuter är rejält i underkant men i sista tappade man ödmjukheten till det hårda jobbet och då blir inte skillnaden så stor. Men tre nya poäng för Karlskrona som ännu är obesegrade.

Första

Alvesta, med flera tunga skador på forwardssidan, inledde matchen lovande när de fick ett powerplay redan efter 20 sekunder då Lukas Sjöblom åkte ut för en fasthållning. Tyvärr lyckades Alvesta inte få ordning på spelet under den första minuten, vilket gjorde att Karlskrona enkelt kunde rensa pucken.

I den andra minuten började Alvesta dock få till ett bättre spel, de etablerade ett uppställt anfall och skickade iväg ett par skott mot målvakten Carl Malmqvist, men Karlskrona klarade av sitt första boxplay för kvällen.

Direkt efter boxplayspelet tog Karlskrona kontroll över matchen och satte press på Alvestas puckhållare, vilket resulterade i misstag från Alvesta. Det ledde till att Karlskrona tog ledningen efter att Axel Björnkvist fångade upp pucken i offensiv zon. Han passade till Lukas Sjöblom, som sköt, vilket resulterade i att Filip Cruseman satte returen. Liknande tendenser såg vi i senaste matchen mot Tyringe, där Karlskrona också lyckades pressa fram misstag, men då kunde de inte utnyttja lägena.

Karlskrona fick sitt första powerplay efter 12 spelade minuter när Simon Lindwall åkte ut för hakning i offensiv zon, vilket sällan är en bra idé och straffade sig direkt. Efter att ha vunnit tekningen spelade de runt 2-3 passningar innan Robin Carlsson styrde in pucken till 0-2 på tavlan, bara 20 sekunder in i powerplayet.

Med fem minuter kvar av perioden började Alvesta hitta lite bättre spel och lättade trycket från Karlskrona, vilket skapade ett mer böljande spel under de följande fyra minuterna. Men när det var en minut kvar av perioden begick Edgar Svennberg en puck out, vilket gav Karlskrona en ny powerplay-chans. De vann tekningen igen och satte ett bra tryck, men Alvesta lyckades få tag på pucken för att rensa undan. Tyvärr misslyckades Rasmus Åkerblad med att rensa pucken, och Karlskrona fick möjligheten att spela 5 mot 3.

Karlskrona lyckades inte utnyttja så mycket av sitt fem mot tre-spel och får fortsätta in i nästa period med en ledning på 0-2, vilket känns fullt logiskt med tanke på matchbilden.
.
Skott:
5 - 13

Andra
Karlskrona fick inleda andra perioden med fem mot tre i en minut. De vann tekningen och ställde upp direkt, vilket resulterade i flera bra chanser där Bergström fick pucken i slottet två till tre gånger, men hans avslut var något svaga med tanke på hur öppen han var. Alvesta lyckades dock klara av detta, liksom det följande fem mot fyra-spel, mycket tack vare den duktige målvakten Algot Persson, som hade gjort en riktigt bra match så här långt.

Efter utvisningen återgick spelet till det vi såg i slutet av första perioden, där det böljar fram och tillbaka. Detta förändrades efter sju minuter när Karlskrona fick sitt nästa powerplay, efter att Alvesta återigen fått en tvåa i offensiv zon.

Efter tio sekunder i powerplay inträffade en tråkig incident. Det blev en närkamp framför Alvestas mål där den duktige målvakten Algot skadade knät så illa att han var tvungen att avbryta matchen. In kom Sebastian Ericsson, som haft en svag inledning på säsongen. Att bli inbytt kall i ett boxplay i 1.50 är ingen lätt uppgift, och det skulle komma att straffa sig.

Efter ett briljant powerplay, där Karlskrona gång på gång hittade passningar över den centrala linjen, kunde Axel Björnkvist dra till med ett direktskott just efter en sådan passning och göra 0-3. Från den punkten och perioden ut var det praktiskt taget bara ett lag på isen. Visserligen kom Alvesta upp några gånger, men Karlskrona pressade dem och Alvesta gjorde relativt många enkla misstag, framför allt i egen zon, vilket gjorde att Karlskrona överskyllde dem.

Att Karlskrona bara vann perioden med 0-1 är nog något som Alvesta är glada över, för det kunde ha blivit mycket mer om vi ska vara ärliga. Kommentatorerna tog upp nivåskillnaden i sändningen, och det är svårt att inte hålla med. Nivån är generellt sett för ojämn just nu mellan topplagen och övriga.

Skott:
6-15

Tredje

Om det bara hade varit ett lag på isen i 40 minuter, så blev det ett rejält skifte i inledningen av tredje perioden. Alvesta kom ut som skjutna ur en kanon och gick på knock de första fem minuterna. De jobbade betydligt hårdare och mer än vad Karlskrona gjorde, och de var så nära att reducera när de träffade ribban efter fem minuter.

Det är alltid svårt att avgöra om det var Karlskrona som kom ut med för mycket oödmjukhet inför uppgiften i tredje perioden, eller om det snarare var Alvesta som lyfte sitt spel. Jag lutar mer åt det senare, för när Karlskrona får ett powerplay efter några minuter, kommer de inte alls upp i den klass de visade tidigare.
Spelet är lojt och långsamt, och alla verkar vilja göra allt själva istället för att släppa pucken. Jag varnade för detta beteende i min krönika tidigare i veckan, att det kan hända i matcher när skillnaden mellan lagen är så stor.

Alvesta klarar av utvisningen, men powerplayspelet gör ändå att Karlskrona lyfter sig direkt efteråt. De lyckas hålla kvar anfallet när Alvesta blir fulltaliga, och efter ett tungt anfallsspel med mycket snurr får Fredin pucken för tredje gången och lyckas nu sätta dit den. Målet speglar inte perioden, men å andra sidan matchen i övrigt.

Efter målet sjunker Karlskrona tillbaka i sitt spel; de åker inte lika mycket skridskor, och Alvesta ser nu både snabbare och starkare ut. Detta leder till att Karlskrona drar på sig en utvisning i egen zon när Simon Saramaa Larsson åker på en interference.

Karlskrona klarar dock av utvisningen, Alvesta gör ett svagt powerplay med tanke på momentumet de har just nu i matchen. Alvestas farligaste chans i hela matchen så långt kom direkt efter att Karlskrona blivit fulltaliga, när de hittar en passning rätt i slottet. Dock gör Carl Malmqvist en briljant räddning och håller nollan intakt med sju minuter kvar.

Men den nollan skulle spricka med 3:44 kvar av matchen. Karlskrona går bort sig och lämnar stora ytor i egen zon, vilket Alvesta förvaltar snyggt. De släpper pucken på ett snöre och spräcker Carls nolla. Om man ser till perioden i sin helhet är det fullt rättvist att Alvesta får in en puck här.

Trots detta vinner Karlskrona matchen, och under 40 minuter var det egentligen bara ett lag på isen. Siffrorna kunde ha varit betydligt större än 0-3. I tredje perioden tappar Karlskrona ödmjukheten inför det hårda jobbet, och Alvesta tar över en hel del av spelet tills de drar på sig en utvisning.

Karlskrona kommer få en bra värdemätare på fredag när Västervik kommer på besök, som enligt många är en stor favorit att ta steget upp.